Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Reforma, stabilizare sau denominalizare monetara?
Banii romanilor si zerourile lui Isarescu
     De zece ani, adica cam de la Revolutie incoace, de banii romanilor se ingrijeste guvernatorul Mugur Isarescu. Un bancher care nu a reusit, din pacate, nici o performanta financiara, in afara de faptul ca a supravegheat cum o gramada de banci au falimentat prin tot felul de inginerii (adica smecherii) iar leul romanesc s-a tot depreciat pana cand praful si pulberea s-a ales de moneda nationala. Asa ca astazi nu avem nici leu si nici subdiviziunea lui, banul care nu mai exista pe piata. Deci, se poate spune ca activitatea guvernatorului Mugur Isarescu a fost cam zero sau mai bine zis cam cat patru de zero. Adica, atatea zerouri cate se prevad a se taia din coada leului care astazi este o bancnota pe care scrie 10.000 de lei. Taiatul celor patru zerouri, daca se va intampla, vine intr-un moment, care, practic ii va zapaci si mai mult pe romani (care trebuie sa suporte si tiparirea noilor hartii) pentru ca de la 1 ianuarie 2002 intra in vigoare si unificarea monetara iar Euro va lua locul marcii, lirei italiene, francilor francezi si al altor valute vest - europene.
     Dar problema problemelor este de cu totul alta natura, decat simpla schimbare a banilor pentru ca averea unei tari nu sta nici in bani si nici in aur ci in munca. Iar cei mai intreprinzatori cetateni sunt americanii. De aceea si bancnota lor, dolarul, este etalonul mondial. Iar daca ne raportam la cursul leu/dolar, inseamna ca un american munceste de circa 30.000 de ori mai bine, adica mai performant si mai eficient decat un roman. Or, aici, la acest capitol, al productivitatii muncii, daca taiem patru zerouri, ar insemna ca un american sa munceasca de trei ori mai mult si mai bine ca un roman. Ceea ce este fals. Pentru ca, iata, de abia doi germani si jumatate muncesc cat un american daca ne gandim la raportul marca - dolar. Deci, daca romanii vor mai multi bani reali, nu o pot face asa cum vrea Mugur Isarescu, taind doar 4 zerouri din coada leului de... 10.000. Trebuie taiate, in primul rand, subventiile acordate nemuncii, adica marilor firme de stat, fie sub forma somajului tehnic, fie a scutirilor, amanarilor si reesalonarilor de plata fata de bugetul de stat sau a salariilor uriase pentru tot felul de birocrati, pe care statul si guvernul ii tot inmulteste, de azi-maine va fi necesara instalarea unor corturi in fata ministerelor, a prefecturilor si a tot felul de directii judetene, care au cate 9-10 directori plini si adjuncti. Asa dupa cum trebuie eliminat si statutul de CEC pe care il au in prezent cam toate bancile din Romania, care s-au profilat sub aceeasi supraveghere a lui Mugur Isarescu, pe depozitarea banilor si nu pe acordarea de credite, care reprezinta esenta si ratiunea oricarei activitati bancare.
     In concluzie, construirea leului greu si a banului romanesc nu sta doar in schimbarea bancnotelor, si, fie ca se numeste reforma, stabilizare sau mai nou denominalizare, nu este decat un mod de a ne amagi din nou, atata timp cat nu este incurajata munca si cat pretul ei este tot mai mare, impozitele, taxele si fondurile ducand in faliment tot mai multe firme. Fiscalitatea s-a inasprit rau sub guvernarea lui Nastase, care a marit impozitele, fie sub forma CAS-ului, fie a salariului minim pe economie. Deci, daca se vor taia patru zerouri, atunci ele ar trebui taiate de la capitolul fiscalitate exagerata si aberanta pe capul intreprinzatorului si contribuabilului. Daca se vor taia de aici macar doua zerouri, cu siguranta ca economia (si banii populatiei) se vor relansa si, odata cu ele, isi va reveni si leul romanesc, fara a mai fi nevoie de atatia supraveghetori gen Isarescu.
Gheorghe CIUL