Ultima ora
Stiri
Pe Bulevardul Victoriei din Alba Iulia
Circulati cu prudenta!
     In acest an, Primaria municipiului Alba Iulia si-a propus sa finalizeze lucrarile de reparatii capitale efectuate pe toata lungimea Bulevardului Victoria. Aceasta fiind cea mai lunga artera din municipiu, lucrarile de reparatii capitale s-au executat pe tronsoane. Acum a venit randul tronsonului cuprins intre strada Muncii si strada Tudor Vladimirescu. De aceea, incepand de luni, 16 iulie, traficul auto, in aceasta zona, se va face alternativ doar pe doua benzi de circulatie. De recomandat deci prudenta! (A.D.)
Societatile furnizoare de agent termic in vizorul autoritatilor
     Premierul Adrian Nastase a solicitat in cursul zilei de vineri, autoritatilor administrative judetene, in speta prefectului Ioan Rus si presedintelui Consiliului judetean Alba - Augustin Presecan, intocmirea, intr-un timp cat mai scurt, a unei situatii referitoare la operatorii ce furnizeaza agent termic catre populatie pe raza judetului. In principiu, vor fi urmarite eficientizarea activitatilor societatilor si a indicatorilor de performanta, precum si a contractelor de performanta prevazute in Ordonanta de Guvern nr. 72/2001. Totodata, seful Executivului a atentionat asupra reducerii salariilor directorilor de la aceste societati. (H.D.M.)
Proiectele primariilor vor trece pe sub lupa prefectului
     Premierul Adrian Nastase a informat autoritatile locale, in cadrul teleconferintei de vineri, ca in cazul viitoarelor acte remise spre aprobarea si informarea Guvernului, acestea vor trebui avizate de catre Prefectura judetului Alba. Primul-ministru a subliniat ca prefectul este reprezentantul in teritoriu al Executivului si, in consecinta, este indreptatit sa cunoasca initiativele primarilor din judetul Alba. (R.J.)
Topul postasilor
De la 1 august "Unirea" va costa 3.000 de lei la vanzare libera
     Rugam pe toti dirigintii si sefii oficiilor postale sa ne comunice pana cel tarziu in 20 iulie, in scris, cu semnatura si stampila, numele postasilor fruntasi, pentru a putea intocmi "Topul postasilor" pe trimestrul al doilea. Pretul abonamentului la ziarul "Unirea" ramane neschimbat, adica de 25.000 de lei (plus taxele postale si TVA-ul care nu ne apartin). De la 1 august, pretul la vanzare libera cu bucata va fi de 3.000 de lei (cat o tigara) in conditiile in care suplimentele "Unirea Sport" si "Unirea Programe TV" se vor comercializa gratuit. Precizam ca in tara nu mai exista ziar de mare tiraj la pretul de 2.000 de lei si ca noi suntem ultimii care facem pasul spre 3.000 de lei. Va multumim. Doamne ajuta! (Unirea)

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Scandalul "Restitutio in Integrum" de la Blaj
Inalt Statatorii Bisericii Greco-Catolice cer interventia Papei de la Roma in favoarea lui Mihai Zgaia si Dorel Popa
     Asistam la atacuri foarte grave impotriva Bisericii Greco-Catolice. Miercuri au fost arestati domnul Mihai Zgaia din Alba Iulia si domnul Dorel Popa din Blaj, pentru ca au facilitat retrocedarea unei suprafete de teren Mitropoliei Greco-Catolice, care inainte de 1948 era proprietatea Mitropoliei, precum si a unor imobile care in parte au apartinut Bisericii iar altele erau construite intre anii 1965-1989, toate intr-o stare de degradare avansata. Cei doi arestati au detinut diverse functii in conducerea precedenta si au ajutat Biserica Greco-Catolica sa redobandeasca parte din bunurile avute inainte de 1948.
     La ora actuala se practica un razboi psihologic din partea unor guvernanti impreuna cu unii reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe impotriva Bisericii Greco-Catolice. In 11 iulie au fost arestati doi greco-catolici. Maine ar putea fi arestat Mitropolitul de la Blaj pentru ca aceste bunuri au intrat in patrimoniul Mitropoliei, purtand semnatura Mitropolitului sau a unui delegat al dansului. Maine Parchetul de pe langa Tribunalul Alba poate acuza si aresta pe Mitropolitul de la Blaj de abuz in serviciu, fals intelectual si uz de fals deoarece a aprobat si a acceptat aceasta restituire.
     Acest teren si aceste imobile Mitropolia urma sa le utilizeze prin intermediul CARITAS in scopuri social-umanitare; in acest scop a venit special in tara Domnul Heinrich Wurzel, consilierul Ministrului Agriculturii din Austria, pentru a facilita parteneriatul cu CARITAS Linz.
     Ceea ce se intampla la ora actuala este un razboi psihologic de timorare si de teroare impotriva greco-catolicilor. Nu ne intereseaza disputele politice, dar ne intereseaza soarta tarii si a romanilor, cei doi domni au fost arestati pentru ca sunt greco-catolici si au ajutat Biserica Greco-Catolica.
     Guvernul actual ar trebui sa se intereseze nu sa ia inapoi ce alte guverne au dat Bisericii, ci sa restituie ceea ce inca nu am primit: terenuri, paduri, case, obiecte de cult.
     Pe de alta parte Parohia ortodoxa din Blaj a deschis proces de revendicare a Catedralei Mitropolitane, care s-a reintors la greco-catolici in 1991 cand Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit Cardinal pe IPS Alexandru Todea.
     In plus, recent s-a redeschis procesul prin care se doreste punerea in strada a Tipografiei de la Blaj unde s-a tiparit "Biblia de la Blaj", considerata astazi, la retiparirea ei, un "monument de cultura romaneasca".
     In contextul in care ne aflam, nu ne ramane decat sa cerem ca toti episcopii greco-catolici sa fim arestati pentru ca lucram pentru binele acestei tari si pentru binele poporului nostru romanesc. Guvernul nu este interesat sa repare nedreptatile, ci, prin institutiile sale, Justitia si Politia, continua nedreptatile impotriva Bisericii noastre.
     Consider ca arestarea celor doua persoane greco-catolice reprezinta un afront din partea Justitiei si a Politiei romane la drepturile elementare ale omului, un afront impotriva libertatii de constiinta, un afront impotriva drepturilor privind libertatea cultului garantate de Constitutia Romaniei si de Carta Drepturilor Omului. Consider ca aceste doua arestari sunt un abuz flagrant din partea Justitiei si a Politiei care trebuie sa apere aceste drepturi, cetateanul si institutia Bisericii.
     Cu toata responsabilitatea, cerem eliberarea domnilor Mihai Zgaia si Dorel Popa. Am inaintat aceasta cerere domnului Ion Iliescu, Presedintele Romaniei, Sanctitatii Sale Papa Ioan Paul al II-lea, primului ministru Adrian Nastase, ministrului de Externe, Mircea Geoana, Consiliului Europei si Comisiei pentru Drepturile Omului de la Bruxelles.
     Cu toata responsabilitatea cerem Guvernului Romaniei sa confirme retrocedarea terenurilor si a imobilelor care a fost facuta catre Mitropolia Greco-Catolica de la Blaj si sa faca reparatiile morale care se cuvin acestei Biserici si credinciosilor ei.
     Sunteti si reprezentantii nostri in guvern, si noi v-am ales, va rugam sa ne ajutati in rezolvarea favorabila a acestei delicate probleme.
Virgil BERCEA, Episcop de Oradea

Precizari de la PSD Alba in scandalul Restitutio in Integrum
Incalcarea legii trebuie pedepsita!
     Arestarea fostului director al Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare din cadrul MAA, precum si a ing. Dorel Popa pentru un grav abuz in serviciu se incadreaza in actiunea fireasca de eradicare a infractionalitatii si introducere a legalitatii in viata economica si sociala a Romaniei. Nu este nevoie sa aducem aminte nimanui cat dispret a dovedit guvernarea PNTCD fata de lege atunci cand s-a pus problema servirii propriei clientele politice.
     Nimeni nu contesta dreptul Bisericii Greco-Catolice, potrivit Decretului 129/1990, de a-i fi retrocedate imobilele luate cu japca de comunisti. Retrocedarea trebuie facuta insa cu respectarea intocmai a legii si nu dupa bunul plac al unor fruntasi taranisti catarati in efemere functii administrative de decizie. Este cinica si definitorie aroganta nedezmintita a liderului Ioan Muresan, care s-a grabit sa califice arestarea drept "rafuiala politica". In opinia domniei sale, Mihai Zgaia si Dorel Popa nu au facut decat sa repare greselile comunistilor... aplicand politica PNTCD.
     Acuzatia ca d-l prefect Ioan Rus, presedintele PSD Alba, ar avea vreun amestec in actiunea parchetului si politiei reprezinta doar o speculatie tendentioasa, fara nici o acoperire. De cate ori reprezentantii Ministerului de Interne sau Justitiei se ating de putregaiul fostei guvernari din perioada 1996-2000, taranistii si liberalii arunca in eter vaiete prelungi acuzand "distrugerea democratiei". De cate ori se intampla ca infractorii arestati sa apartina celor doua partide istorice, ei sunt botezati automat "detinuti politici", pentru induiosarea opiniei publice. Parchetul si politia nu au facut decat sa se autosesiseze, ca in atatea alte randuri, dupa constatarea unor grave abuzuri in serviciu, in care multe bunuri ale statului construite pe terenul respectiv dupa preluarea acestuia au fost facute cadou fostului proprietar.
     Actiunea energica si eficienta a celor doua institutii abilitate sa vegheze la respectarea legalitatii confirma ca Statul de Drept a inceput sa existe cu adevarat dupa alegerile din anul 2000. Partidul Social Democrat nu poate decat sa salute aceste semne incurajatoare si promitatoare ale insanatosirii societatii romanesti nu numai in plan economic ci si moral. Pentru ca este moral, drept si legal ca cei raspunzatori de sfidarea si incalcarea Legii sa fie dati pe mana Justitiei si sa plateasca dupa faptele lor.
Biroul de presa al PSD Alba

Comunicat de la Alianta Civica - Filiala Alba
     Alianta Civica - Filiala Alba se declara surprinsa de usurinta cu care reprezentantii Parchetului de pe langa Tribunalul Alba au dispus masura arestarii preventive a d-lor Mihai Corneliu Zgaia si Dorel Popa, in conditiile in care cei doi sunt persoane respectabile, au fost cooperanti in timpul anchetei si, nu in ultimul rand, nu si-au insusit nimic din ceea ce anchetatorii au considerat ca reprezinta prejudiciu. Credem ca este de datoria noastra, ca reprezentanti ai societatii civile, sa tragem un semnal de alarma asupra unei tot mai evidente influente a actualei puteri asupra justitiei, principiul separatiei puterilor in stat fiind, deseori, incalcat de catre persoane, in majoritate numite de actuala putere, care executa, fara rezerve, ordinele sau recomandarile din sfera puterii politice, pentru dobandirea de functii sau chiar pentru mentinerea in frunte a unor astfel de institutii. De aceea, consideram arestarea preventiva a d-lor Zgaia si Popa o masura exagerata a Parchetului, pentru ca acestia puteau fi cercetati si trimisi in judecata in stare de libertate, luandu-se in considerare mai ales faptul ca nici unul dintre cei doi nu reprezinta un pericol social pentru ceilalti cetateni, ca in cazul unor infractori periculosi care, intr-un mod miraculos, de multe ori sunt cercetati in stare de libertate. Mentinerea masurii arestului preventiv contravenea, in lipsa oricarui pericol social, unui alt principiu al statului de drept, respectiv prezumtia de nevinovatie, acreditand ideea unei culpe in dosarul intocmit de procurori inainte ca instanta sa se pronunte. Pericolul social luat in considerare la aplicarea masurii tine strict de prejudiciul constatat de organele de ancheta, prejudiciu care insa nu este real. Respectiva societate comerciala se afla la acel moment in lichidare, iar bunurile, multe dintre acestea aflate intr-o stare avansata de degradare, nu au facut obiectul nici unei tranzactii comerciale, ele fiind donate cultului greco-catolic, la cererea reprezentantilor acestuia. De fapt, aceste aspecte au fost sesizate si de judecatorii tribunalului Alba care au admis recursul inaintat de cei doi, urmand ca d-nii Mihai Zgaia si Dorel Popa sa fie cercetati, asa cum era si normal, in stare de libertate.
Alianta Civica - Filiala Alba

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.