Ultima ora
Stiri
Mircea Hava - cetatean de onoare al orasului Szekesfehervar
     De curand autoritatile orasului ungar Szekesfehervar, infratit cu municipiul Alba Iulia, au decis sa-i acorde primarului Mircea Hava titlul de cetatean de onoare. Cum titlul nu poate fi remis prin posta, dar si pentru aprofundarea relatiilor de colaborare existente intre cele doua municipalitati, o delegatie a Consiliului local Alba Iulia se va deplasa in perioada 15-19 august la Szekesfehervar. Alaturi de Mircea Hava vor face deplasarea inca cinci consilieri locali. Care sunt acestia nu cunoastem inca. (A.D.)
Riff din Sibiu, in concert aniversar la Alba Iulia
     Formatia de rock Riff din Sibiu s-a infiintat in 1970 sub denumirea de Sonic. In 1981 si-a luat denumirea actuala si in tot acest timp s-a bucurat de un mare succes. Pe plan national a obtinut douasprezece mari premii dintre care amintim "Constelatii rock" la Ramnicu Valcea din 1981, la Festivalul de rock de la Costinesti din 1982 s.a. La acest inceput de veac, membrii formatiei si-au propus sa faca un turneu cu concerte aniversare. Pana acum au concertat in zece localitati ale Transilvaniei. Luni, 23 iulie, ora 20.00, vor poposi la Alba Iulia. Iubitorii rockului si nu numai ei, deci toti cei care vor veni la Casa de cultura a sindicatelor vor participa la o retrospectiva in imagini (va fi proiectat un filmulet) si sunet. Aceasta explozie de sunet si lumina, de amintiri si entuziasm nestins, va dura minimum doua ore. Asa dupa cum ne-a declarat d-l Gheorghe Radu, impresarul formatiei, organizarea concertului a fost posibila prin intelegerea de care au dat dovada SC Monolit SRL, SC Scolarom, Prod Com SA, SC Pomarom si SC Viva SRL. (C.M.A.)
Centrele de colectare a laptelui din Vidolm si Ocolis raman inchise
     In data de 19.06.2001 au fost trimise, la Laboratorul central pentru controlul alimentelor de origine animala si al furajelor Bucuresti, 40 de probe de lapte si smantana recoltate din Ocolis si Vidolm. In urma analizelor efectuate, 16 probe au iesit pozitive, din care doua din Ocolis si 14 din Vidolm. Substanta incriminata este HCH (hexaclorciclohexan). In continuare, centrele de colectare a laptelui din localitatile respective raman inchise. DSV Alba va recolta din nou probe din zonele suspecte, ne-a informat dr. Ioan Tatucu, purtator de cuvant al DSV Alba. (F.R.)
Prefectul declara razboi ursilor
     Recentul atac al unui urs, care a facut ravagii in turma de oi a unui cetatean din comuna Pianu, l-a pus pe ganduri si pe prefectul judetului Alba, Ioan Rus. El a cerut AJVPS Alba luarea unor masuri ferme pentru protejarea gospodariilor cetatenilor din judet, solicitand totodata comunitatilor locale sa semnaleze de urgenta la Prefectura astfel de actiuni iesite din comun ale celui mai mare mamifer salbatic din Romania. Se pare ca in aceasta vara ursii autohtoni au luat-o razna, zilele trecute in localitatea Tusnad fiind semnalate trei exemplare care se plimbau nestingherite pe aleile din zona. (R.J.)
O noua statie de benzina la Alba Iulia
CLM Alba Iulia a aprobat asocierea cu OMV
     In curand la Alba Iulia va fi construita o noua statie de distributie a carburantilor. Ea va fi amplasata in zona stadionului "Cetate" conform unui Plan Urbanistic de Detaliu aprobat in sedinta de ieri a Consiliului local municipal. Tot ieri consilierii au aprobat si asocierea si contractul de asociere in participatiune dintre CLM Alba Iulia cu SC "OMV Romania Mineraloel" SRL. Participarea CLM Alba Iulia consta in concesionarea terenului pe care va fi construita statia. Durata asocierii si a concesionarii este de 30 de ani, dupa care atat terenul cat si constructia vor fi in administrarea Primariei municipiului Alba Iulia. Pe parcursul asocierii, in bugetul primariei vor intra pe langa sumele rezultate din concesionare si sume provenind din taxe asupra vanzarii combustibililor. Acestea din urma sunt aproximate la 3500 USD/an. Primarul Mircea Hava le-a prezentat consilierilor si o scrisoare primita din partea SC Premium SRL Alba Iulia (cea care detine statia de carburanti de la iesirea din municipiu spre Micesti) in care se arata ca si aceasta societate este interesata sa construiasca pe amplasamentul solicitat de OMV. Pentru aceasta se cerea consiliului scoaterea la licitatie a concesionarii terenului. Totusi, cantarind toate argumentele - intre care puterea financiara mult mai mare a OMV, a cantarit greu alaturi de decizia acestora de a termina construirea statiei pana cel tarziu in primavara anului viitor - consilierii au optat pentru asocierea cu OMV.
Anca DINICA
CJ Alba se implica in operatiunea de recuperare a inecatului de la Jidvei
     Presedintele CJ Alba, Augustin Presecan, ne-a declarat ca va trimite o echipa de salvamontisti pentru recuperarea cadavrului persoanei inecate la sfarsitul saptamanii trecute, in raul Mures, in zona Jidvei. CJ Alba va pune la dispozitia salvamontistilor utilitatile necesare operatiunilor de recuperare. (F.R.)

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Retelele de asistenti maternali - niste absurditati tipic romanesti!
Familii cu 5-10 copii naturali si-au exprimat dorinta de a lua in ingrijire copii din centrele de plasament
     Am atras si cu alta ocazie atentia asupra OUG nr. 12/2001 privind programele de interes national in domeniul protectiei copilului. Prin aceasta se aloca un buget de 1.184 de miliarde de lei pentru "continuarea reformei sistemului de servicii si institutii destinate ingrijirii, protectiei si promovarii drepturilor copilului" si abia 212,3 miliarde de lei pentru "prevenirea abandonului si protectia copilului in mediu familial". Mai mult decat atat, fara nici o logica, se creeaza cu frenezie noi retele de asistenti maternali profesionisti, care nu constituie solutii pentru rezolvarea problemei copiilor institutionalizati, dar se ignora total... comunitatea! In loc sa se acorde prin aceste programe de interes national diferite sume de bani direct comunitatilor in care se afla familii cu copii numerosi, in dificultate, care sunt supuse riscului de abandon, in loc sa se investeasca in adevarate case de tip familial pe langa fiecare parohie (numai pentru copiii saraci din comunitatea respectiva) se pun la dispozitia unor organisme centralizate, birocratizate, la nivelul judetelor, sume importante pentru dezvoltarea unor retele vaste de asistenti maternali profesionisti. Si, in fond, ce este un asistent maternal? Un om care ia in ingrijire un copil dintr-o institutie de ocrotire, pentru a-l ingriji acasa, in schimbul unui salariu. Pe de-o parte e clar ca banii sunt motivul optiunii spre aceasta "profesiune", iar pe de alta parte ce se va intampla cand banii nu vor mai fi? Copilul (deja aproape integrat intr-o familie) se va intoarce intr-o institutie?
     Sa luam ca exemplu ceea ce se intampla la Leaganul pentru copii din Alba Iulia. In curand cca. 20 de copii vor pleca in reteaua de asistenti maternali (cat vor sta acolo... numai Dumnezeu stie!). Infioratoare sunt insa cererile depuse de diferite persoane, pentru a deveni asistenti maternali: femei cu 10 copii, cu 5 copii, varstnice, fara studii etc. Tentate doar de salariul cu putin peste un milion de lei, persoanele respective nu credem ca vor fi capabile sa asigure o ingrijire corespunzatoare copiilor. Cu atat mai mult cu cat acestia sunt copii cu grave probleme de afect, datorate institutionalizarii.
Ioan HANTULESCU
Dupa directori
La DGFP Alba se schimba masiv sefii de servicii
     Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Alba organizeaza astazi, 18 iulie a.c., la ora 9.00, concurs pentru ocuparea unor posturi de conducere si executie vacante din cadrul aparatului propriu. In urma acestui concurs vor fi ocupate posturile de sefi de servicii nou create, ca urmare a reorganizarii institutiei financiare, in cadrul Oficiului juridic, biroului de administrare a bazelor de date, biroului de exploatare, echipamente si comunicatii, biroului audit intern si certificare, biroului inspectie pentru audit intern, serviciului de colectare venituri, serviciului de indrumare si verificare a activitatii trezoreriilor locale, precum si serviciului de control fiscal (Alba, Zlatna, Aiud, Blaj si Ocna Mures). La acest concurs se pot prezenta numai salariatii aparatului propriu al DGFP Alba si care indeplinesc conditiile de studii si vechime necesare functiilor respective. (A.D.T.)
Se scumpesc biletele de calatorie in municipiul Alba Iulia
     Societatea de Transport Public Alba Iulia a solicitat si obtinut de la Consiliul local municipal Alba Iulia aprobarea majorarii tarifelor pentru transportul urban de calatori. Astfel, un bilet de interior va fi de 4000 lei, iar pe rutele deservite dupa cum urmeaza: Centru-Oarda de Jos - 6500 lei; Centru-Micesti - 6500 lei, Centru-Oarda de Sus - 7000 lei si Centru-Paclisa - 7000 lei. De asemenea s-au majorat si preturile abonamentelor: o linie interior (60 calatorii) - 125.000 lei; doua linii (120 calatorii) - 168.000 lei; toate liniile (180 calatorii) - 212.000 lei; Centru-Oarda de Jos (60 calatorii) - 137.000 lei; Oarda de Jos-Fabrica (60 calatorii) - 155.000 lei; Micesti-Gara (60 calatorii) - 137.000 lei; Micesti-Fabrica (60 calatorii) - 155.000 lei; Oarda de Sus-Centru (60 calatorii) - 168.000 lei; Oarda de Sus - Fabrica (60 calatorii) - 180.000 lei; Paclisa-Centru (60 calatorii) - 175.000 lei si Paclisa-Fabrica (60 calatorii) 188.000 lei. Un abonament saptamanal (14 calatorii) va costa 53.000 lei, iar abonamentele lunare cu gratuitati - 212.000 lei. Majorarea tarifelor se datoreaza cresterii preturilor de aprovizionare la piese de schimb, a carburantilor si obligativitatii de crestere a salariilor prin impunerea salariului minim pe economie conform legii precum si a contributiilor pentru casa de pensii.
Anca DINICA
Limitarea puterii tehnologice pentru minele din Apuseni
     SC Electrica SA, Sucursala din Distributie Alba Iulia, a limitat ieri din nou puterea tehnologica a minelor din Apuseni. Conform unui grafic la zi, datoriile exploatarilor miniere din Apuseni se cifreaza la: 373 de miliarde de lei Rosia Poieni, 199 de miliarde lei Baia de Aries, 46 de miliarde de lei Rosia Montana si 53 de miliarde de lei Zlatna. Liderul de sindicat de la EM Abrud, Viorel Hutuleac, ne-a declarat ca la mijloc este o "eroare intentionata" deoarece s-a achitat suma prevazuta in protocolul incheiat cu Electrica SA pentru inlaturarea unor asemenea incidente. (F.R.)
Muntele Gaina gatit de sarbatoare
     In acest final de saptamana, polul de interes al acestui colt de tara va fi "Targul de fete de pe muntele Gaina", unde mii de turisti vor fi atrasi de mirajul acestei sarbatori in aer liber, ce-si trage sorgintea din vremuri milenare. Din dorinta ca reusita sa fie deplina, organizatorii manifestarii au purces la treaba cu mai multe saptamani in urma, in acest moment preparativele fiind aproape finalizate. Un rol determinant in bunul mers al actiunii l-a detinut Nicolae Puiulet, seful Oficiului Prefectural Cimpeni, care ne-a oferit si unele amanunte de ultima ora. Caile de acces pana la Avram Iancu au fost reabilitate si aduse la un standard acceptabil, iar din comuna Avram Iancu si pana pe munte, lucrarile vor fi terminate in maximum doua zile. La "Casa Memoriala" a Craisorului, restaurarea, din toate punctele de vedere, s-a incheiat cu bine, obiectivul istoric fiind astfel pregatit sa-si primeasca vizitatorii. Cele 7 izvoare cu apa potabila, de pe munte sunt amenajate corespunzator, fiind curatate si, mai mult, au fost montate in jurul acestora bancute din lemn. De asemenea, participantii din cele 5 judete (Alba, Bihor, Arad, Hunedoara si Cluj) dar nu numai, se vor bucura de ambianta nocturna a focurilor de tabara, fiecare judet in parte avand propriul spatiu de petrecere . In dorinta de a asigura un confort pe masura celor interesati de prezenta pe "Gaina", si nu in ultimul rand de a pastra puritatea muntelui, cei direct implicati in organizare au montat 33 de grupuri sanitare, pregatind, de asemenea 15 ladite si 40 butoaie destinate colectarii gunoiului menajer. Desi Targul de fete reprezinta o traditionala sarbatoare, binefacerile tehnologice ale mileniului trei vor fi prezente, instalandu-se o retea de computere cu acces la Internet, doua posturi telefonice, finalizandu-se totodata iluminarea electrica din zona, precum si fondul sonor printr-o statie performanta adusa tocmai de la Rm. Valcea. Nu in ultimul rand, pentru oficialitatile ce vor onora acest eveniment, vor fi asigurate doua corturi, cu o capacitate de cate 200 persoane, dar si pentru simpli turisti, care vor avea la dispozitie 500 portii de hrana. Ieri, prefectul Ioan Rus, s-a deplasat in zona tocmai pentru a evalua stadiul operatiunilor, dar si pentru a corija ultimele detalii organizatorice.
Razvan JURCA, Dan HENEGAR
Circa 150 de jandarmi vor asigura linistea la Targul de Fete
     Potrivit informatiilor furnizate de lt. col. Florin Gherman, sef de Stat Major la Comandamentul Judetean de Jandarmi Alba, la sarbatoarea Targului de Fete din acest an de pe Muntele Gaina vor fi mobilizati 150 de jandarmi. "Aceasta sarbatoare o apreciem si o tratam ca pe a II-a misiune, dupa cea de la 1 Decembrie, ca importanta si complexitate. Mentionam ca in acest an misiunea se va executa concomitent si fara intreruperea misiunilor curente de ordine publica, motiv pentru care MI ne pune la dispozitie diferenta de efective de jandarmi si mijloace materiale impusa de complexitatea si importanta activitatilor", a precizat lt. col. Gherman. Jandarmii vor fi adusi de la Cluj Napoca, aceasta suplimentare de forte pentru Muntele Gaina fiind impusa si de ceremonialul depunerii Juramantului Militar in cadrul Trupelor de Jandarmi, sambata, 21 iulie 2001, la Alba Iulia.
Nicoleta TOMUTA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.