Prima pagina Editia din: 19.07.2001
Stiri
Ieri dupa-amiaza
Toate minele din Apuseni au fost realimentate
     In cursul zilei de ieri, in jurul orei 13.00, cele patru exploatari miniere din Muntii Apuseni, de la Zlatna, Baia de Aries, Rosia Poieni si Rosia Montana au fost realimentate la capacitate normala. Decizia a fost luata la Bucuresti si a fost pusa in practica de conducerea SC Electrica SA, Sucursala de Distributie Alba Iulia.
     Asa cum ne-am obisnuit, Electrica a stabilit un nou termen de plata a datoriilor pentru 20 iulie a.c., ora 13.00. (F.R.)
Doi maghiari, cetateni de onoare ai Sebesului
     Consiliul local al municipiului Sebes a aprobat, in ultima sa sedinta, acordarea titlului de cetatean de onoare domnilor Zatyko Jarros, primarul orasului Komarom (Ungaria), localitate infratita cu Sebesul si lui Csardas Arpad, din acelasi oras. Propunerea respectiva a venit din partea consilierilor Stefan Carpinisianu si Radu Serbanescu. (R.J.)
Depunerea juramantului militar
     Dupa ce saptamana precedenta, cei mai tineri ostasi ai fortelor armate din judetul Alba au jurat credinta patriei, sambata, 21 iulie, la Alba Iulia, va avea loc festivitatea depunerii juramantului militar de catre tinerii recruti din cadrul Grupului de pompieri "Unirea", la festivitate urmand sa fie prezente o serie de oficialitati judetene. (R.J.)

Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Pentru ca parintii nu i-au inregistrat nasterea in Polonia
Micutul Viorel Lacatus din Sona va fi inhumat cu identitate necunoscuta
Autoritatile romanesti vor umbla mai bine de un an de zile pentru restabilirea identitatii copilului
     Postul de politie Sona a fost sesizat marti, 17 iulie, la primele ore ale diminetii, de Saveta Moldovan, ca nepotul sau, Viorel Lacatus, in varsta de 4 ani, este mort in casa. Viorel murise de leucemie, nefiind necesara interventia medicului legist. Dincolo de tragismul situatiei se ascunde insa o adevarata poveste, care va pune in miscare un intreg sistem informational, mult timp dupa ce copilul va fi redat pamantului. Viorel Lacatus s-a nascut acum 4 ani, intr-un spital din Polonia, fiind rodul unui concubinaj nelegalizat. Necunoscand probabil legile internationale in vigoare si poate temandu-se ca va fi expulzata de pe teritoriul polonez, mama copilului nu a inregistrat nasterea la Ambasada Romaniei din Polonia. Copilul a fost adus in Romania pe baza adeverintei de iesire din spitalul polonez.
     Din dezinteres sau obositi de birocratie, parintii copilului nu au facut demersurile necesare obtinerii unui act legal nici la intoarcerea in Romania. Viorel Lacatus a fost lasat in grija bunicii sale iar parintii s-au intors in Polonia. Ei sunt acolo, pentru... mici afaceri, de un an si doua luni. Intre timp, baiatul grav bolnav de leucemie a fost tratat si la Cluj-Napoca, desi nu avea nici un act care sa-i ateste identitatea. Dupa decesul micutului, autoritatile locale din Sona au fost puse in fata unei situatii inedite: necesitatea emiterii unui certificat de deces pentru o persoana care nu figureaza ca nascuta, cel putin nu pe teritoriul Romaniei. Col. Gheorghe Horja, seful serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei ne-a declarat ca in aceasta situatie deosebita baiatul va fi inhumat conform traditiilor crestine insa in documentele oficiale va figura ca fiind "cadavru cu identitate necunoscuta". Ulterior se va pune in miscare un vast sistem informational, pe relatia: IPJ Alba - Ministerul de Interne - Ministerul de Externe - Ambasada Romaniei din Polonia. Ambasada va efectua cercetari pentru identificarea spitalului in care s-a nascut baiatul si va elibera certificat de nastere. Actul de identitate va ajunge in Alba, pe acelasi traseu insa in sens invers. Dupa consemnarea nasterii copilului in registrul Starii Civile din Sona, vor fi operate modificarile de identitate in actul de deces al "necunoscutului" inmormantat si va fi eliberat un act de deces pe numele Viorel Lacatus. Toate aceste demersuri vor dura mai mult de un an de zile.
Nicoleta TOMUTA
Gestionarul cramei Balcaciu, Gheorghe Brad, a fost introdus ieri in arestul IPJ Alba
     Ieri dimineata a fost introdus in arestul IPJ Alba si gestionarul cramei Balcaciu, Gheorghe Brad. Acesta este cercetat in dosarul "Jidvei" pentru stabilirea cotei de participare la infractiunile financiare care au adus prejudicii de ordinul miliardelor firmei de pe Tarnave. In acelasi dosar sunt cercetati, in stare de arest preventiv, Toader Balau (fost gestionar al Cramei Jidvei), Popa Ioan (fost gestionar al Cramei Balcaciu) si economistul Horatiu Comsa. Cercetarile continua si in cazul fostului director al Complexului de Vinificatie Jidvei, Toader Ignat, si al fostei sefe de laborator Iulia Mihu. Deoarece Consiliul Judetean Alba al CMR a solicitat saptamana trecuta anularea certificatului medical si a tuturor actelor aferente, eliberate de dr. Marius Comaniciu pe numele lui Toader Ignat, acesta din urma nu mai poate folosi in instanta "scutiri medicale" si nici in conflictul cu Jidvei SRL pentru o eventuala reincadrare in munca. De asemenea, el nu se va mai putea sustrage anchetei penale. (B.I.U.)
Scandalul "Restitutio in integrum" de la Blaj continua
Prefectul Ioan Rus l-a actionat in justitie pe Nicolae Anusca, directorul Caritasului Mitropolitan Blaj
     Intentia prefectului judetului Alba, av. Ioan Rus, de a-l actiona in justitie pe preotul Nicolae Anusca, directorul Caritasului Mitropolitan Greco-Catolic Blaj, a fost pusa in practica. "Desi am precizat in numeroase randuri ca nu am nici o legatura cu arestarile d-lor Mihai Zgaia si Dorel Pop, d-l Anusca a continuat cu acuzele nefondate la adresa mea, drept pentru care il voi da in judecata pentru calomnie", a declarat in cursul zilei de ieri prefectul Rus. Dansul a mai marturisit ca va solicita daune morale in valoare de 100 de milioane de lei, bani pe care, daca ii va obtine, ii va dona oamenilor nevoiasi de credinta greco-catolica. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.