Ultima ora
Stiri
Protocol de colaborare
     Cu ocazia prezentei primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, in localitatea Szekerfehervar, unde, dupa cum se cunoaste, va fi declarat cetatean de onoare al orasului ungar, presedintele CCIA Alba, d-l Corneliu Orzea, ce va face parte din delegatia romana, va semna un protocol de colaborare cu Camera de Comert din zona. De asemenea, tot in cursul lunii august, d-l Orzea se va deplasa in acelasi scop si in Iugoslavia, la Novi Sad. "Aceste protocoale vor deschide oportunitati viabile de colaborare economica intre societatile din judetului Alba si parteneri din Ungaria si Iugoslavia", ne-a declarat presedintele CCIA Alba. Pana in prezent Camera de Comert, Industrie si Agricultura Alba are semnate protocoale de colaborare cu organismele similare din Tolna (Ungaria), Pescara (Italia) si Mainz (Germania). (R.J.)
Centrala digitala moderna la Ocna Mures
     In noaptea de 17-18 iulie a.c., la Ocna Mures a fost data in folosinta o noua centrala digitala moderna, care asigura abonatilor toate facilitatile de ultima ora, inclusiv accesul la Internet, convorbiri internationale etc. Directorul coordonator al SNTc Romtelecom SA - Directia de Telecomunicatii Alba, ing. Ioan Pocan, ne-a declarat ca urmeaza sa fie date in folosinta lucrari similare in alte trei orase importante, la Zlatna, Abrud si Campeni. Acestea vor incheia o etapa importanta din procesul de modernizare a telefoniei din judetul Alba, d-l Pocan "bifand" astfel noi succese in acest domeniu. (F.R.)

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Scandal pe malurile Dambovitei
Cel mai mare abuz din Parlamentul Romaniei s-a produs chiar la Comisia de Cercetare a Abuzurilor si Petitii din Camera Deputatilor
     Deputatul liberal de Alba, Dan Coriolan Simedru, a facut declaratii incendiare in cadrul unei conferinte de presa, precizand ca "cel mai mare abuz produs in Parlamentul Romaniei s-a comis tocmai la Comisia de Cercetare a Abuzurilor si Petitii din Camera Deputatilor", adaugand ca faptele, daca nu ar fi tragice, ar fi chiar hilare "din ciclul Benny Hill si Mr. Bean". Deputatul Simedru considera ca acest abuz stirbeste autoritatea comisiei dar si a Parlamentului Romaniei.
     Ziarul "Unirea" va prezenta in exclusivitate inceputurile acestui caz, cand dupa demisia presedintelui comisiei, av. Lucian Bolcas, deputat PRM, pe motiv ca este foarte ocupat, in aceasta functie, conform intelegerilor politice, urma sa fie validat venerabilul Radu Ciuceanu, din partea aceluiasi partid. De aici incepe si sarabanda de scene hilare caracteristice celor de pe malurile Dambovitei. Radu Ciuceanu nu s-a prezentat la sedinta in care trebuia sa fie validat, invocand ca nu este disponibil. El a cerut colegilor sai sa revina la o alta sedinta, in aceeasi zi, la orele 13.00 sau 15.00. A venit in cele din urma la orele 15.00, cand majoritatea colegilor de comisie erau plecati in teritoriu, terminand programul de lucru. S-a stabilit o noua intalnire, in perioada 2-5 iulie a.c., dar deputatul Ciuceanu a absentat si de aceasta data, pentru ca era in Grecia.
     "Prin urmare, pentru 12 iulie a.c., ne-am trezit convocati la o sedinta de cineva care nu avea drept potrivit regulamentului. A fost emis si un proces verbal, care poarta parafa vicepresedintelui Camerei Deputatilor, dl. Hrebenciuc, in care se arata ca au fost prezenti 11 membri ai comisiei din 15. O parte din cei prezenti au fost intrebati de presa daca au fost acolo si au recunoscut ca nu. In plus, dl. ministru Agathon, membru al aceleiasi comisii, era plecat in vizita cu premierul in Germania, deci nu avea cum sa fie prezent", a declarat deputatul Dan Simedru. El a adaugat ca vicepresedintele Hrebenciuc a fost pacalit si i-a cerut acestuia sa ia masurile legale de sanctionare a vinovatilor. "In caz contrar domnia sa este coautor la aceasta actiune si voi sesiza Comisia de Disciplina si Imunitati pentru ca acest fals produce efecte juridice, Radu Ciuceanu semnand deja documente in calitate de presedinte al comisiei, lucru total ilegal", a mai spus Simedru.
     Parlamentarul de Alba a declarat ca, desi este un soldat disciplinat al partidului, nu il va mai vota pe Ciuceanu, chiar daca i se va cere, din cauza modului tragicomic prin care acesta a ajuns sa fie presedinte al Comisiei de Cercetare a Abuzurilor si Petitii din Camera Deputatilor.
Florin ROMAN
La Alba Iulia a debutat
Olimpiada Nationala "Stiintele Pamantului"
     Peste 100 de elevi din toata tara participa in aceste zile la cea de-a VI-a editie a Olimpiadei Nationale "Stiintele pamantului", gazduita de judetul Alba. Deschiderea oficiala a olimpiadei a avut loc ieri la Liceul militar "Mihai Viteazul" Alba Iulia in prezenta prefectului judetului Alba - Ioan Rus, a senatorului PSD Cornel Filipescu, inspectorului scolar general al ISJ Alba - Dorin Sandea, a reprezentantului Ministerului Educatiei si Cercetarii - Nicolae Linca, presedintelui comisiei centrale a olimpiadei - prof. univ. dr. Vasile Surdu. Pentru a-i introduce pe participanti in atmosfera olimpiadei elevi ai cercurilor artistice de la Palatul copiilor din Alba Iulia, Liceului de muzica si arte plastice Alba Iulia, Scolii generale "Mihai Eminescu" Alba Iulia si Scolii generale Cimpeni au prezentat un program artistic sugestiv intitulat "Cantec pentru sanatatea pamantului". Olimpiada "Stiintele pamantului" este un concurs interdisciplinar tematica propusa presupunand aplicarea cunostintelor de fizica, chimie, biologie si geografie - ne-a declarat dl Marian Munteanu, inspector scolar general adjunct al ISJ Alba. Concret, elevii participanti vor desfasura astazi, la Zlatna o proba practica avand ca obiectiv familiarizarea elevilor cu metodele de identificare a impuritatilor din aer, a substantelor toxice, determinarea pH-ului apei si al solului precum si efectele poluarii asupra vegetatiei si faunei. Elevii vor face si o cartare a zonelor celor mai grav afectate. Pe baza rezultatelor cercetarii din teren elevii isi vor prezenta concluziile si vor sustine si o proba teoretica.
Ioana POPA
Motii se unesc pentru salvarea vietii lui Alexandru Balea, grav bolnav de rinichi
     Recent, ziarul "Unirea" a prezentat cazul special al lui Alexandru Balea din comuna Vidra, grav bolnav de rinichi, care are nevoie disperata de ajutor. In acest sens, seful Oficiului Prefectural Cimpeni, dl. Nicolae Puiulet, precum si dl. Dumitru Bobar, referent in cadrul aceleiasi institutii, intentioneaza ca imediat dupa sarbatoarea de pe Muntele Gaina sa organizeze o intalnire cu toti sefii institutiilor publice din zona, precum si ai societatilor private pentru a gasi o solutie de sprijinire a celui aflat in grea suferinta. S-a luat deja legatura cu SC Petrom SA, SC Hermes, Ocolul Silvic Cimpeni, Politia orasului Cimpeni, PSD Baia de Aries, toti exprimandu-si dorinta expresa de a contribui la salvarea vietii lui A. Balea. Se intentioneaza strangerea unei sume de bani necesara efectuarii unei operatii de transplant de rinichi, in acest sens, seful Politiei Cimpeni promitand ca va solicita fiecarui sef de post din zona sa contribuie cu o anumita suma de bani. (R.J.)
Castelul din Zlatna preluat de Consiliul Judetean Alba
     Presedintele Consiliului Judetean Alba, Augustin Presecan, ne-a declarat ca in foarte scurt timp Castelul din Zlatna va fi preluat de institutia pe care o conduce, alaturi de alte obiective de patrimoniu, aflate in stare de degradare, din lipsa de fonduri. Castelul din Zlatna a avut mai multi "parinti adoptivi", primaria si armata, insa nici una din cele doua institutii nu au reusit sa-i aduca imbunatatiri. Pentru a prelua efectiv castelul se mai asteapta doar publicarea hotararii de guvern. Presedintele Presecan ne-a mai informat ca un partener italian si-a exprimat dorinta de a investi in castel, pentru constructia unei zone hoteliere si de agrement, in asociere cu CJ Alba. Sa speram ca acest lucru nu va ramane la stadiu de intentie si ca in sfarsit, castelul va avea o imagine mai pozitiva. (F.R.)
Consilierii liberali din Aiud se dau la primarie
     In cursul zilei de ieri a avut loc o conferinta de presa a PNL Alba la care au participat presedintele organizatiei judetene, Teodor Atanasiu, deputatul Dan Coriolan Simedru si consilierul local din Aiud, Dorin Iacob. Cu acest prilej, consilierul liberal din Aiud, vicepresedinte al organizatiei municipale Aiud, Dorin Iacob, a facut referire la intocmirea si consumarea bugetului si in mod special la venituri din capital (subcapitolul vanzari de terenuri si spatii apartinand CL). El a precizat ca desi s-au estimat a se incasa la acest subcapitol in acest an 3 miliarde de lei (4 la suta din buget) pana la aceasta data "cred ca nu s-a colectat nimic". Iacob a adaugat ca, in 2000, din ce s-a propus la acest capitol s-au realizat venituri de doar 24,52 la suta. "In baza acestor venituri estimate, Primaria angajeaza cheltuieli pentru lucrari executate la termen, ce nu pot fi onorate la timp sau sunt platite in urmatorul an financiar. Apar astfel firme care stabilesc unele preturi nefondate. Prin supradimensionarea nerealista a veniturilor, banul public se risipeste pe lucrari cu preturi nefondate", a declarat consilierul liberal. Acesta a criticat si greutatea cu care CL Aiud da vanzarii, inchirierii sau concesionarii spatii catre agentii economici, ceea ce duce la neincasarea unor venituri importante. Pentru corectarea problemelor prezentate, consilierii liberali aiudeni pregatesc un proiect de hotarare prin care Primaria sa fie obligata sa plateasca penalitati reciproce atunci cand deruleaza contracte pentru lucrari cu diferiti agenti economici. Dorin Iacob a reclamat si faptul ca, datorita lucrarilor de modernizare de pe strada Ecaterina Varga, caile de acces spre locuinte si agenti economici sunt blocate.
     O acuzatie destul de dura a fost adusa si la adresa secretarului Primariei Aiud, d-na Ecaterina Birlogeanu, despre care Dorin Iacob a afirmat ca prezinta preferential memoriile primite de la cetateni in sedintele de consiliu.
Florin ROMAN
Scolile din municipii si orase luate la... bani marunti
     In cursul zilei de ieri, in Sala "Mihai Viteazu" a Prefecturii Alba a avut loc o intalnire de lucru la care au participat prefectul judetului, av. Ioan Rus, presedintele CJ Alba, Augustin Presecan, primari si viceprimari ai municipiilor si oraselor din judet etc.
     Cu aceasta ocazie s-a discutat pe fiecare localitate si scoala in parte stadiul de pregatire a noului an scolar si pentru sezonul de iarna. Ca de obicei s-au pus in discutie probleme legate de reparatii curente de intretinere, incalzire, centrale termice, stocuri de combustibili. Din analiza facuta a reiesit ca cele mai mari greutati de acest gen sunt la Cugir si Baia de Aries.
     Presedintele Consiliului Judetean Alba, Augustin Presecan, ne-a declarat ca pentru pregatirea noului an scolar la nivelul municipiilor si oraselor sub bune auspicii ar fi nevoie de 83 de miliarde de lei, din care 30 de miliarde lei ar fi destinate doar pentru unitatile de invatamant din Alba Iulia. In vederea asigurarii acestor sume, autoritatile judetene cauta solutiile cele mai bune, astfel incat elevilor din Alba sa le fie create conditii favorabile de invatamant. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.