Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Spre NATO via Israel
     Romania are mai mult ca oricand nevoie de prieteni adevarati pe care sa poata conta oricand. De asa-zisii amici de circumstanta ale caror fanfaronada, declaratii pompoase sunt vai, atat de gaunoase, nu avem nevoie. Un prieten sincer si devotat al Romaniei este poporul israelian. Prietenia dintre cele doua popoare poate fi socotita un caz cu totul aparte pe harta relatiilor, a parteneriatelor si aliantelor in cel mai deplin sens, de pe continentul european. Am putea spune ca tipul de relatie dintre cele doua state intrece in sinceritate, pragmatism, realism de abordare politica, economica si culturala chiar si traditionala prietenie romano-franceza. Cele doua state, Romania si Israelul si-au constituit de-a lungul secolelor o istorie comuna, neobisnuit de bogata, relatii economice si culturale cladite pe interese reciproce, pe incredere bilaterala, pe o prietenie ce izvoraste din faptul ca tara noastra a fost leaganul existential, spiritual si cultural al sutelor de mii de evrei care dupa caderea cortinei de fier au emigrat spre tara Mormantului Sfant. Nu sunt multe state in lume care sa aiba o deschidere si intelegere atat de larga unul spre celalalt ca Romania si Israel. Asta pentru ca de-a lungul timpului si mai ales in ultimii 50 de ani cele doua natiuni au dovedit intotdeauna fair-play si o incredere liber consfintita una fata de cealalta. Israelul nu a uitat, bunaoara, ca in 1967 Romania a fost singura tara comunista care a pus caramizi trainice la pacea cu Egiptul, ca a avut un rol foarte important vreme de peste doua decenii in mentinerea securitatii, stabilitatii in Orientul Mijlociu.
     Toate aceste elemente, nuante care au marcat dialogul romano-israelian de-a lungul ultimilor ani au constituit liniile de forta ale recentei vizite pe care premierul Adrian Nastase, impreuna cu mai multi ministri ai Guvernului, a efectuat-o in Tara Sfanta. Nici chiar atentatele sinucigase ale extremistilor palestinieni nu au avut darul sa stanjeneasca aceasta vizita, ba dimpotriva s-a demonstrat ca in aceste momente deloc favorabile Israelului, acesta simte nevoia de a nu ramane singur in comunitatea internationala.
     Cei doi premieri au reiterat ideea ca mai mult ca oricand Romania si Israel au nevoie una de alta. Sintagma din discursul premierului israelian Ariel Sharon ca "va consideram aliatii nostri, va ajutam daca ne veti ajuta" este mai mult decat edificatoare. Ne-am convins ca personalitatea unor lideri ca Adrian Nastase poate ajuta dialogul si poate contribui la identificarea unor interese ce pot constitui motorul relatiilor bilaterale. Ariel Sharon are incredere in Nastase si i-a spus raspicat ce vrea de la Romania, asa cum la randul lui Nastase a solicitat sprijin Israelului pentru a face lobby pe langa guvernul american de a intra in NATO. Cercurile politice de la Bucuresti sunt constiente de faptul ca Romania nu are argumente economice pentru a-si putea realiza aceasta aspiratie, de aceea esential este sprijinul politic din partea SUA si, in subsidiar, de lobby-ul evreiesc din Statele Unite care poate fi mai important decat lobby-ul pe care l-ar putea face multe din statele europene. Este firesc deci ca si Israelul sa doreasca un sprijin de acelasi calibru din partea Romaniei. Cu atat mai mult cu cat din 2004 Romania ar putea ocupa din nou un loc in Consiliul de Securitate. Dincolo de considerentele de ordin politic si diplomatic, relatiile, noul tip de relatii romano-israeliene au ca baza interese comune. Mai putin se stie ca din 1990 incoace exista o cooperare foarte buna intre firmele de armament israeliene si companiile similare romanesti. In plus, sute de mii de muncitori romani care lucreaza in Israel pot constitui cea mai buna temelie pentru un sprijin reciproc real si eficient. Partea romana s-a angajat pentru o mai mare intransigenta a autoritatilor de la Bucuresti fata de tendintele de antisemitism, mai multa grija fata de monumentele culturale si istorice evreiesti (sinagogi si cimitire), intelegere pentru prelungirea termenului de solicitare a retrocedarii proprietatilor. Asadar, prin vizita d-lui Adrian Nastase in Israel s-a edificat o colaborare bazata pe interese certe, reciproce - dialog care daca va fi bine manageriat, va fructifica anul viitor, la Praga, cand se va lua in discutie primirea de noi membri in Alianta Nord-Atlantica.
Gheorghe JURCA