Prima pagina Editia din: 23.07.2001
Stiri
Bani grei pentru eliberarea certificatelor de urbanism
     Taxele legale incasate pentru eliberarea certificatelor de urbanism emise in ultimul an se ridica la 108 milioane de lei, iar cele pentru eliberarea autorizatiilor de constructie la 1,2 miliarde de lei. La expirarea duratelor de executie, beneficiarii sunt atentionati sa se prezinte pentru regularizarea taxelor de autorizare, intrucat cei mai multi nu o fac din proprie initiativa asa cum prevede legea. In aceasta perioada, sumele incasate ca regularizari ale taxelor pentru autorizatiile de construire au fost de 199 de milioane de lei. (F.R.)
Refacerea drumurilor calamitate
     Presedintele CJ Alba, Augustin Presecan, ne-a declarat ca in acest an, prin HG 292/2001 a fost alocata suma de 20,6 miliarde de lei pentru refacerea lucrarilor calamitate din primavara acestui an. Lucrarile de proiectare si de executie pentru aceste obiective sunt in curs de contractare cu proiectantii si executantii avizati. Tot in acest an se deruleaza un program de lucrari, finantate de BEI si bugetul de stat. (F.R.)

Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Dupa caldurile tropicale, judetul Alba a fost afectat de ploi torentiale
Din cauza precipitatiilor abundente s-au semnalat alunecari de teren, doua drumuri nationale fiind partial sau total blocate cateva ore * In circa trei ore, cantitatile de precipitatii au atins valori de 40-50 litri/ metru patrat * Pe multe artere s-a circulat cu restrictii de viteza * Meteorologii spun ca aria polilor se va restrange si ca va ploua mai putin
     La sfarsitul saptamanii trecute a plouat torential in toate zonele judetului, fiind inregistrate ruperi de nori dar si intensificari ale vantului. Din cauza fenomenelor meteorologice negative din cursul noptii de vineri spre sambata, cand s-au inregistrat cantitati de precipitatii impresionante de 40-50 litri/metru patrat (in special in zona de munte si duminica dimineata), in mai multe zone s-au semnalat alunecari de teren, iar aluviunile antrenate de puhoaiele de apa au dus la perturbarea traficului rutier. Astfel, sambata, pe DN 75 in zona orasului Zlatna, se circula pe o portiune de 2 km pe un singur fir, desi echipele de interventie au lucrat toata noaptea pentru a departa namolul de pe drum. O situatie mai grava s-a ivit de DN 67 C Sugag -Tau, unde alunecarile de teren au acoperit drumul pe portiuni de pana la 100 metri pe o distanta de circa 20 km. Drumul a fost inchis mai bine de patru ore, pana cand echipele de lucru de la Drumurile Nationale au reusit sa indeparteze stancile si pamantul antrenat de ape. Dupa acest interval, drumul a fost redeschis pe un fir apoi in totalitate insa se circula cu dificultate, fiind impuse restrictii de viteza. Pe DN 74 s-a instituit starea de mobilizare permanenta mai ales ca prin acest loc se asigura legatura cu Muntele Gaina. Si alte drumuri nationale si comunale au avut de suferit din cauza antrenarii aluviunilor de catre ape, fiind impuse restrictii de circulatie. Cu toate ca a plouat torential nu au fost atinse cotele de atentie, doar raurile mici de munte umflandu-se in unele portiuni.
     Meteorologii sustin ca in urmatoarele ore, aria ploilor se va mai restrange, iar ploile cazute nu vor mai depasi valorile din week-endul recent incheiat. Astfel, desi este posibil sa mai ploua, se prognozeaza doar cantitati de 10 l/mp. Pana una alta, drumarii lucreaza din greu la deblocarea arterelor afectate de aluviuni si alunecari de teren.
Florin ROMAN
Aproximativ 300 de proiecte Phare depuse la ADR Centru
     Seful Serviciului de Relatii Publice din cadrul Agentiei de Dezvoltare Regionala Centru, Dan Motreanu, ne-a declarat ca vineri, 20 iulie a.c., orele 16.00 a expirat termenul de depunere a cererilor de finantare pentru Programul Phare 2000 - Coeziune Economica si Sociala. El a adaugat ca au fost depuse 287 de proiecte. Programul se adreseaza IMM-urilor cu maxim 240 de angajati, infiintate dupa 1 ianuarie 1999, precum si microintreprinderilor (avand maxim 9 angajati) pentru care nu conteaza data de infiintare. Suma minima ce poate fi finantata in cadrul Programului este de 10.000 de Euro, iar cea maxima de 50.000 de Euro, finantarea nerambursabila neputand depasi 60 la suta din costurile eligibile totale ale proiectului. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.