Ultima ora
Stiri
Vivat presedintele
     Prietenului si fostului nostru coleg, d-l Augustin Presecan, care si-a petrecut cei mai frumosi ani ai tineretii pe frontul ziaristicii, ii dorim din toata inima si cu toata dragostea multa sanatate, noroc si sansa in viata, in politica, in afaceri si in administrarea cu fapte tot mai pline de substanta a judetului Alba. La multi ani! (Unirea)
La Blaj
Un barbat s-a aruncat in gol
     Vineri, in jurul orei 10.00, Politia Blaj a fost sesizata de spitalul din localitate despre faptul ca la Serviciul de Urgente fusese adus un om care prezenta traumatisme prin cadere de la inaltime. Cercetarile politiei au scos la iveala faptul ca Emil Ionita Cristea (54 de ani, muncitor la Stratusmob Blaj) s-a aruncat de la etajul II, fiind singur in apartament in momentul gestului ultimativ. Cristea a fost diagnosticat cu multiple traumatisme si posibila fractura la femurul drept. (N.T.)
La Cergau
Un sexagenar a murit cazand in cap din podul surii
     Sambata, 21 iulie, ora 23.00, Postul de Politie Cergau a fost sesizat despre faptul ca Petru Spatar (66 de ani, din Cergau) a fost gasit decedat in sura. Potrivit cercetarilor politiei, Spatar se urcase in podul surii pentru a lua furaje pentru animale. Din nefericire, scara s-a rupt iar omul a cazut in cap, decedand pe loc. (N.T.)
In atentia CJ Alba
Pietruirea drumurilor comunale de pamant
     Presedintele Consiliului Judetean Alba, Augustin Presecan, ne-a informat ca s-a intocmit programul pe acest an pentru pietruirea drumurilor comunale de pamant finantate din fonduri ale MLPTL conform HG nr. 577/1997, in valoare de 66,5 miliarde de lei. Pana in prezent s-au alocat fonduri pentru drumurile comunale: Rimet - Valea Manastirii; Bulbuc - Viezuri - Curpeni - Ceru Bacainti; Sohodol - Bazesti - Deoncesti - Lehesti - Poiana; Buninginea - Ghedulesti; Salciua de Jos - Subpiatra; Berghin - Ohaba - Magherat; Muncel - Manastirea Valea Sesii, majoritatea fiind lucrari executate anul trecut si decontate anul acesta. (F.R.)
Investitii in centrele de plasament din judet
     Presedintele CJ Alba, Augustin Presecan, ne-a declarat ca in domeniul protectiei copilului, la capitolul investitii, au fost alocate fonduri in valoare de 1,5 miliarde de lei. Din aceasta suma, 738 milioane de lei au fost alocati de Banca Mondiala pentru executie lucrari casa de tip familial la Blaj, iar diferenta a fost alocata de CJ Alba, pentru proiectare si lucrari de organizare de santier aferente investitiilor din centrele de plasament de la Blaj, Cugir, Abrud si Manarade. (F.R.)
Program de recuperare a copilului cu handicap
     Dintr-un raport al DGPDC Alba rezulta ca in Centrul de Plasament Alba Iulia s-a desfasurat un program de recuperare neuro-psiho-motorie a copilului cu handicap, finantat de Fundatia Families Are Forever, in cadrul caruia un numar de 30 de copii au beneficiat de terapie recuperatorie asigurata de medic pediatru, medic neuropsihiatrie infantila, kinetoterapeuti, maseuri si asistenti medicali. In urma desfasurarii acestui program s-a realizat o recuperare in proportie de 80 la suta a copiilor cu handicap inclusi in program. (F.R.)

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Anul acesta, pe Muntele Gaina
Soarele nu a stralucit nici macar de la Bucuresti
Pe o vreme apocaliptica, mii de turisti au trait momente de profunda simtire nationala * Desi cabinetul Adrian Nastase are 25 de ministri, nici unul n-a catadicsit sa vina pe Muntele Gaina la traditionalul "Targ de Fete", ignorand zicala ca pentru toti romanii "Soarele de la Bucuresti rasare"
     Desi Sf. Ilie si-a facut din plin simtita prezenta, cu ploi apocaliptice, traznete si fulgere, cateva mii de turisti s-au incumetat sa urce Muntele Gaina pentru a participa la traditionalul Targ de Fete. Multi au renuntat sa urce muntele temandu-se de starea drumului, dar trebuie sa spunem ca s-au speriat degeaba. Caile de acces au fost foarte bine puse la punct. Atat cat se poate pe un drum de munte.
     In ciuda vremii nefavorabile si a oboselii acumulate, participantii s-au bucurat din plin de programele oferite de organizatori: prefecturile, consiliile judetene si directiile pentru cultura si centrele de creatie populara din judetele Alba, Bihor, Cluj, Arad si Hunedoara. Atat folclorul romanesc cat si cel de peste hotare a fost gustat din plin de catre cei prezenti pe Muntele Gaina, in cadrul celor doua spectacole pregatite de organizatori. Trebuie sa remarcam daruirea tuturor artistilor care, in ciuda timpului nefavorabil, au oferit spectatorilor momente de autentica traire romaneasca. Efortul lor a fost apreciat la unison si rasplatit cu aplauze calduroase de catre spectatori. Nu numai spectacolele folclorice au constituit atractia manifestarilor de la Targul de Fete, ci si concursurile traditionale ale micilor mestesugari.
     Ieri dimineata, varful Muntelui Gaina, unde se afla amplasata Crucea Iancului, s-a dovedit a fi neincapator in momentul oficierii slujbei de pomenire dedicata Craiului Muntilor Apuseni - Avram Iancu. La ceremonie au participat consilierul prezidential Mihai Constantinescu, secretarul de stat de la Ministerul Sanatatii, Luminita Gheorghiu, prefectii, presedintii de consilii judetene, parlamentari si primari, alti reprezentanti ai autoritatilor locale din Alba si judetele invecinate. Se stie ca in urma cu cativa ani, Crucea Iancului a fost vandalizata, vechea cruce fiind inlocuita cu una noua in prezent. Oficialitatile prezente au depus coroane si jerbe de flori in memoria Craiului Muntilor.
     Traditia moteasca a fost prezenta nu numai in cantece si joc ci si in obiectele de artizanat prezentate in expozitia cu vanzare. Prefectul de Alba, Ioan Rus, precum si presedintele CJ Alba, Augustin Presecan, au reiterat cu acest prilej dorinta de a sprijini si revitaliza aceste mestesuguri amenintate din pacate acum cu disparitia. Tocmai de aceea s-a decis premierea celor mai reprezentativi dintre exponenti: Petru Netea, Lenuta Lucaciu si Miron Petrea (Hunedoara), Teofil Chira, Gheorghe Belei, Silvia Belei (Alba), Florea Costea (Bihor), Savin Nicoara (Arad), Gheorghe Cosma (Alba) si Silvia Moldovan (Cluj). Pentru maiestrie deosebita, Societatea Avram Iancu a oferit premii mesterilor olari din Tarnavita - Arad si artizanului in lemn Petru Badau din Avram Iancu. Suntem convinsi ca in viitor vor fi gasite si alte metode stimulative. Si pentru ca ne referim la premianti amintim si pe laureatii festivalului-concurs "Sus, sus, sus la moti, la munte", ce s-a desfasurat in 20 iulie, la Campeni: Marele Premiu - Corina Florea (Reghin); Premiul I - Ioan Dragan (Gorj); premiul II - Paul George Meiu (Brasov); premiul III - Georgel Nuca (Valcea); Premiul special al CJ Alba - Adrian Tiboc (Alba) si Premiul pentru "Cea mai frumoasa moata" - Nicoleta Beca (Alba); Premiul Societatii "Vatra Romaneasca" - Sebastian Cristian Fodor (Hunedoara); Premiul tineretii - Ionela Cotfas (Harghita).
     In acest an, sarbatoarea de pe Muntele Gaina s-a desfasurat fara nici un incident din punctul de vedere al respectarii legii de catre comercianti cat si din punct de vedere al respectarii ordinii si linistii publice, ne-a informat col. Ivana Repede Ilie (IPJ Alba).
     Nu putem incheia fara a preciza ca manifestarile din acest an au fost minutios pregatite, tocmai de aceea eforturile organizatorilor trebuie apreciate cu atat mai mult cu cat conditiile meteo le-au fost potrivnice. Poate anul viitor soarele va straluci mai mult si mai multi oameni vor participa la sarbatoare rasplatind astfel eforturile tuturor celor implicati in buna desfasurare a Targului de Fete.
Anca DINICA
Prin grija presedintelui Augustin Presecan
Vor fi diversificate serviciile oferite copiilor si familiilor aflate in dificultate
     Presedintele Consiliului judetean Alba, Augustin Presecan, ne-a declarat ca in scopul asigurarii bunastarii copiilor aflati in dificultate, DGPDC Alba isi propune ca pe viitor, in paralel cu derularea programelor finantate de Banca Mondiala, sa demareze proiecte privind restructurarea institutiilor de tip rezidential si crearea de servicii alternative in cadrul Programului Phare - Copiii mai intai.
     Propunerile DGPDC Alba se refera la infiintarea unor centre de zi pentru recuperarea copiilor cu handicap, centre maternale, centre de criza pentru copii (0-3 ani), un centru de primire a copilului in regim de urgenta, precum si case de tip familial integrate in comunitate.
     Presedintele Augustin Presecan a mai spus ca in scopul diversificarii serviciilor oferite copiilor si familiilor aflate in dificultate, in judetul Alba sunt in curs de organizare Complexe de servicii comunitare la Alba Iulia, Blaj, Cugir si Abrud, o casa de tip familial integrata in comunitate la Blaj si o casa familiala la Manarade. In cadrul serviciilor comunitare vor functiona urmatoarele tipuri de servicii: Centre de consiliere si sprijin pentru parinti, Centre de pregatire si sprijinire a integrarii/ reintegrarii copilului in familie, Centrul de asistenta a copilului pentru exercitarea dreptului sau la exprimare libera a opiniei. "Aceste servicii comunitare isi vor desfasura activitatea in cabinetele organizate in Centrele de plasament Alba Iulia, Abrud, Blaj si Cugir, deservind si zonele aferente", a mai spus presedintele CJ Alba, Augustin Presecan.
Florin ROMAN
Politistii din Unirea au recuperat un autoturism dupa trei ore de la furtul acestuia
Proprietarul nu a depus inca nici o sesizare vizand disparitia masinii
     Vineri seara, in jurul orei 20.00, politistii din Unirea au oprit pentru control un autoturism Ford Fiesta inmatriculat HCF 4744, condus de Herman Cosmin Ionut (24 de ani, din Alba Iulia). Luat la intrebari, baiatul a recunoscut ca a furat masina, in aceeasi zi, in jurul orei 17.00, din fata Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia. Herman a fortat incuietoarea autoturismului cu o surubelnita, dupa care a pornit motorul prin contact direct smulgand firele electrice din bord. Cosmin Herman nu poseda permis de conducere. In prezent, Politia Alba Iulia si Politia Unirea efectueaza cercetari pentru identificarea proprietarului si documentarea intregii activitati infractionale a tanarului hot.
Nicoleta TOMUTA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.