Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
In aceasta vara este in voga
Linsul inghetatei de pe burta
     Duminica, in jurul orei 17.30, pe postul PRIMA TV, am vazut niste secvente care efectiv m-au socat, chiar daca prin comportamentul lor deocheat televiziunile autohtone au reusit sa ne creeze un fel de imunitate in materie. Concret, doi reporteri frenetici au agatat o tanara proaspat iesita din spuma marii si i-au propus fara ocolisuri urmatorul "joc": contra sumei de 1 milion de lei sa verse continutul a zece cornete de inghetata pe burtile a tot atatia barbati intinsi la soare si sa consume respectivele racoritoare. Asteptam, daca nu chiar niste palme pe fetele celor doi impertinenti, macar niste vorbe usturatoare sau un refuz ofensat. Stupoare, insa. Intrecand cu mult asteptarile incitatorilor, domnisoara, altminteri frumusica si, in orice caz, foarte bine dotata la capitolul bust, s-a napustit efectiv asupra masculilor, extrem de placut surprinsi de aceasta distractie gratuita la care unii dintre ei nici n-ar fi indraznit sa viseze decat cel mult in fata unor casete video procurate pe sub mana si privite pe ascuns. E greu de spus ce a fost in capul animatoarei ad-hoc de la PRIMA TV, cand a facut, cu maxima docilitate si naturalete, gesturile descrise mai sus. Probabil ca nimic, lucru de care sarmana faptura nici macar nu era vinovata, problema ei fiind de domeniul psihiatriei. In definitiv, in orice clipa, in orice tara din lumea asta, oricat de civilizata, se pot gasi persoane cu devieri comportamentale gata de orice, dar rezultatul ratacirilor lor nu este prezentat la TV pe post de divertisment accesibil tuturor telespectatorilor si in primul rand copiilor, prin ora de difuzare.
     Reflectand asupra semnificatiilor acelui episod incredibil, nu stiu cum m-a fulgerat gandul ca, in definitiv, obscenitatea la noi poate imbraca si forme mai perverse, in special cand ea se pretinde a fi cu totul altceva. Linguselile la adresa puternicilor zilei, de exemplu, facute in numele gandirii pozitive si al spiritului constructiv fac parte din aceasta categorie. Astfel, pentru o gramada de personaje care se pretind onorabile si dau lectii de morala oricui este dispus sa le asculte, linsul inghetatei de pe burdihanul PSD-ului contine delicii indescriptibile. Ce daca aceleasi personaje au simtit o atractie similara fata de pantecele vechii Puteri? Numai boii nu se schimba, zice o vorba inteleapta, mult vehiculata in viata politica postdecembrista. Aplicarea ei sarguincioasa face minuni, ducand la situatia in care tarisoara recupereaza spectaculos, in numai cateva luni, pierderile provocate de evenimentele din decembrie 1989. Cum ar fi partidul unic, bunaoara, care-i atat de frumos cu cravata lui lansata recent de d-l Adrian Nastase. Opozitia ar putea ramane si ea asa, de decor, pentru coana Europa, dar sa stea naibii in banca ei. Buimacita inca de esecul inregistrat la alegerile din toamna, opozitia chiar asta si face, indiferent daca se afla in Parlament sau in afara lui. Motivele? Poate ca un anume sentiment de culpabilitate pentru guvernarea 1996-2000, foarte abil intretinut de castigatorii alegerilor de anul trecut si de o justitie care si-a ridicat energic naframa de pe ochiul drept, fapt care o determina, probabil, sa vada enorm, dar numai intr-o directie.
     In sfarsit, daca opozitia parlamentara nu prea surprinde prin aparitia ei (temporara, speram), societatea civila uimeste prin lipsa ei (momentana) de reactie. Ca si presa, de altfel. Pericolul in care se afla democratia in acest context e unul foarte mare. Efectele acestui dezinteres vor aparea la un moment dat, dar cu fiecare zi de tacere resemnata si vinovata, in ultima instanta, terenul pierdut va fi mai greu de recuperat. Ar fi timpul deci ca inteligenta, bunul simt si masura sa faca un pas inainte si sa ia distanta fata de corul aplaudacilor de profesie care nu serveste nici societatii romanesti si nici Puterii pe care o aclama fara perdea si fara discernamant, ci numai propriei cauze.
Maria Lucia MUNTEANU