Ultima ora
Stiri
Concursul de titularizare pe posturi didactice la final
     Maine incepe la Alba Iulia actiunea de repartizare a candidatilor admisi la concursul de titularizare pe posturi didactice ce a avut loc in perioada 16-17 iulie. Inspectoratul scolar judetean Alba a scos la concurs 410 catedre si au fost declarati admisi 470 de candidati dintre cei 672 cati s-au prezentat la concurs. De precizat ca pentru ocuparea unei catedre in mediul urban media obtinuta la concurs trebuie sa fie mai mare de 7.00, iar pentru o catedra in mediul rural, mai mare de 5.00. Repartizarea candidatilor va avea loc in sala Multimedia a Colegiului National "Horea, Closca si Crisan" din Alba Iulia dupa urmatorul grafic: *miercuri, 25 iulie: ora 9.00 - Latina, Romana, Maghiara, ora 11.00 - Istorie, Filosofie, Geografie, ora 14.00 - Religie, ora 15.00 - Germana, Engleza, Franceza, ora 17.00 - Educatie fizica, Fizica, Chimie, Biologie, ora 18.00 - Educatie Tehnologica, Invatamant special, Educatie Plastica, Muzica; *joi, 26 iulie: ora 9.00 - Matematica, Informatica, ora 11.00 - Invatatori, ora 14.00 - Educatoare. Candidatii declarati admisi dar care nu pot ocupa un post vor participa la repartizarea suplinitorilor calificati. (A.D.)
Ansamblul folcloric "Talancuta" premiat de prefectul Ioan Rus
     Ansamblul folcloric "Talancuta" din Republica Moldova, care a participat recent la sarbatoarea de pe Muntele Gaina, a fost primit ieri de prefectul judetului, av. Ioan Rus. Membrii ansamblului au sustinut un scurt moment folcloric, iar prefectul Ioan Rus si-a manifestat increderea ca, pe viitor, aceasta colaborare va continua si vor exista legaturi mult mai stranse cu romanii de dincolo de Prut. D-l Rus le-a daruit tuturor componentilor ansamblului diplome, busturi care-l reprezentau pe Avram Iancu, precum si un ziar al festivalului. De asemenea, ansamblului "Talancuta" i-a fost acordat un premiu in valoare de 5 milioane de lei. La final, toti participantii la aceasta intalnire au ciocnit un pahar cu vin, iar d-l prefect Rus le-a adresat oaspetilor judetului nostru invitatia de a reveni la viitoarele serbari de pe Muntele Gaina. (R.J.)

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Scandal cu cantec la Livezile
Localnicul Ioan Vlad sustine ca a fost batut de viceprimarul comunei
Primarul il apara pe viceprimarul Petru Moga *Reclamantul s-a aruncat intr-o fantana
     In cursul zilei de ieri am fost contactati la redactie de Ioan Vlad, de 21 de ani, din localitatea Livezile, sat Poiana nr. 52. Acesta a declarat ca vineri seara a fost lovit si amenintat de viceprimarul comunei Petru Moga. Din declaratia scrisa a localnicului rezulta ca viceprimarul s-a simtit ofensat de faptul ca nu a fost consultat in privinta inchirierii caminului cultural. "Aflandu-ma in bar si discutand cu dl. primar despre inchirierea caminului, dl. viceprimar Moga a spus ca de ce am trecut peste el. Am fost scos de piept afara din bar, fiind aruncat jos, lovit cu pumnii si palmele. In dimineata zilei urmatoare, stand la ocazie, dl. viceprimar a coborat din masina si venind spre mine m-a scuipat in ochi", se precizeaza in materialul adresat redactiei si semnat de Ioan Vlad.
     Martor la acest incident neplacut, primarul din Livezile ne-a declarat ca lucrurile stau cu totul altfel, adaugand ca, aflat in stare de ebrietate, Ioan Vlad a sarit la bataie la viceprimar, rupandu-i acestuia nasturii de la camasa. "In acel moment s-a creat o busculada si niste oameni l-au scos afara din bar pe Vlad, insa nu viceprimarul l-a lovit. A venit seful de post care a linistit spiritele iar turbulentii au fost dusi la post si amendati. Oricum tanarul este recalcitrant si scandalagiu", a spus primarul.
     Pe de alta parte, tanarul ne-a prezentat un certificat medico-legal, eliberat de Laboratorul de Medicina Legala Alba, din care rezulta ca Vlad Ioan a fost victima unei agresiuni constatandu-se pe pleoapa inferioara a ochiului stang o echimoza brun violacee de 2 cm cu moderata tumefiere a tesuturilor, la baza hemitoracelui stang posterior plaga escoriata de 7/5 cm, acoperita cu crusta bruna; pe genunchiul stang escoriatie ovalara cu diametrul de 3 cm acoperita cu crusta bruna (...) numitul Vlad Ion prezinta leziuni corporale care s-au putut produce prin lovire cu corpuri dure si cadere (...) leziunile descrise necesita 4-5 zile de ingrijire medicala". Viceprimarul Petru Moga, un om respectat de consateni, a catalogat toate acuzatiile care i se aduc drept mincinoase si oarecum stanjenit si-a exprimat regretul ca un tanar "rau si agresiv" incearca sa-i strice reputatia. Dansul a precizat ca tanarul scandalagiu l-a injurat aruncand spre el cu un pahar, moment in care l-a scos afara din local, impreuna cu alti oameni. El sustine ca a fost jignit de vorbele grele care i-au fost adresate, mai ales ca in bar erau mai multi tineri. Acestia sustin in mare parte cele afirmate de primar si viceprimar, conducand la ideea ca personajul negativ este Vlad Ion. De altfel, martori oculari au precizat ca imediat dupa incident tanarul s-a aruncat intr-o fantana cu un lant, fiind potolit doar de politistii care l-au dus la sediul postului. In legatura cu acuzatia privitoare la "scuipinol", viceprimarul a declarat ca tanarul a mintit din nou precizand ca, dimpotriva, Vlad Ion a aruncat cu o umbrela dupa el.
Florin ROMAN
Un sfert din populatia municipiului Alba Iulia are nevoie de asistenta sociala!
     Recent infiintatul Serviciu de asistenta sociala din cadrul Primariei municipiului Alba Iulia este, fara doar si poate, unul dintre cele mai solicitate, avand in vedere vasta problematica pe care o are in obiectul de activitate, precum si numarul mare de persoane care au nevoie de asistenta sociala. Dupa cum ne-a declarat sefa acestui serviciu, d-na Florica Figlea, din totalul populatiei municipiului, cam 25% are nevoie de asistenta sociala (in cifre absolute asta inseamna aproximativ 15.000 de persoane!). Desigur, acest procentaj include toate formele de asistenta: ajutor pentru plata energiei termice, ajutor social, mame cu mai multe nasteri, cantina de ajutor social, asistenti personali ai persoanelor cu handicap, ajutor de urgenta etc. "Numai pentru ajutor de urgenta primim lunar cate 20 de cereri", afirma d-na Figlea.
     Stiind ca populatia activa este in continua scadere si ca din taxe si impozite banii se aduna tot mai greu, va puteti face o idee cu privire la ceea ce inseamna in mod real problematica sociala. (I.H.)
Agentia imobiliara "Imperial" isi bate joc de clientii sai
Cumparatorii unui apartament sunt siliti sa accepte inchirierea locuintei achizitionate si platite integral
     La sfarsitul saptamanii trecute, familia Nicola din Alba Iulia a depus o plangere la Politia municipiului Alba Iulia in care arata ca desi a achizitionat cu acte in regula un apartament, nu poate intra in posesia lui decat atunci cand decide agentia imobiliara care a intermediat tranzactia. Iata, pe scurt, ce reclama familia Nicola: "In data de 6 iunie 2001 am cumparat un apartament situat pe str. Arnsberg nr. 10 bl. A5 ap. 23, prin intermediul Agentiei imobiliare "Imperial - RDA SRL". La momentul respectiv am achitat un avans de 10 milioane de lei, urmand ca in data de 18 iunie a.c. sa achit diferenta iar fosta proprietara (Elena Cotoara - n. red.) sa elibereze apartamentul si sa primesc cheia. Desi la data stabilita am achitat suma integral am fost obligati sa mai asteptam o luna (18 iunie - 18 iulie a.c.) pentru a lasa termenul legal de mutare fostei proprietare. La expirarea acestui termen am fost anuntati ca Agentia <> a prelungit contractul de inchiriere al fostei proprietare cu inca o luna de zile. Contactand telefonic agentia si intreband cum s-a facut un nou contract de inchiriere in lipsa noastra, a proprietarilor, ni s-a raspuns ca apartamentul se afla in custodia lor timp de un an de zile in baza unui act aditional la contractul de vanzare-cumparare".
     Curioasa procedura si, evident, o bataie de joc din partea agentiei, care se considera indreptatita sa dispuna astfel de un imobil ce se afla deja (conform unui contract autentificat de vanzare-cumparare) in proprietatea familiei Nicola. Si iata niste citate edificatoare din respectivul contract: "Pretul de cumparare este de 48.000.000 (patruzeci si opt milioane) lei, pe care subsemnata vanzatoare recunosc ca i-am primit in intregime de la cumparatori"; "...ma oblig sa-l predau in deplina folosinta cumparatorilor la data de 18 iulie 2001, fara nici o somatie"; "Subsemnatii cumparatori (...) intram in stapanirea de drept a acestuia (apartamentului - n. red.) incepand cu ziua de azi (18 iunie 2001) iar in stapanirea de fapt incepand cu data de 18 iulie 2001".
     Autentificat in data de 18 iunie 2001, la Biroul notarial al notarului public Mircea Sulea, contractul din care am citat nu lasa loc nici unui echivoc, iar cei doi cumparatori, noii proprietari, sustin ca nu au mai semnat nici un document din care sa reiese ca ar fi fost de acord ca apartamentul respectiv sa ramana in custodia agentiei timp de un an de zile. "Am venit la ziar doar pentru ca prin intermediul dvs. sa anuntam lumea, ca sa nu mai pateasca si altii ceea ce am patit noi. Iar diferendul dintre noi, fosta proprietara si agentia care si-a batut joc de noi, ramane sa fie solutionat in instanta".
Ioan HANTULESCU
"Eu cred intr-o disputa politica normala si decenta"
Comunicat de presa
     Pentru ca, dupa binecunoscutul stil de disimulare - atunci cand intrebi cat este ceasul, ti se raspunde ca nu ploua afara - opinia publica a fost indusa in eroare de comunicatul "Biroului de presa al prefecturii", vreau sa fac unele precizari in legatura cu conferinta de presa din data de 18.07.2001 pentru a elimina orice speculatie:
     1. Nu am dorit sa discut nici un moment vinovatia sau nevinovatia domnilor Mihai Zgaia si Dorel Popa. De asemenea, nu am dorit sa ma pronunt cu privire la legalitatea hotararii de retrocedare considerand ca intr-un stat de drept doar justitia este in masura sa se pronunte, fara insa sa fie influentata de parerile politice sau partizane ale unuia sau altuia. Subiectul abordat in conferinta de presa a fost cu totul altul si anume arestarea abuziva a celor doi si implicarea prefectului Ioan Rus. Cred si acum ca pentru judecarea cauzei nu era necesara arestarea, si aceasta credinta mi-a fost intarita de hotararea Tribunalului judetean. Am luat deci pozitie fata de incercarea de intimidare prin arestare abuziva si cred ca prin aceste practici se incearca reinstaurarea unui regim de teroare si frica.
     2. Trec pe seama lipsei de experienta modul in care "Biroul de presa" a inteles termenul de "imobil", asimilandu-l cu notiunea de constructie si omitand ca intotdeauna cand se face referire la un imobil in termeni juridici se intelege si terenul aferent. Aceasta intelegere gresita a termenului a determinat, insa, aprecieri la adresa mea si a activitatii mele, care pe langa ca sunt eronate, sunt nepermise din partea unei institutii publice. Din acest motiv voi face o interpelare, la inceputul sesiunii parlamentare urmatoare, premierului Adrian Nastase, prin care ii voi cere parerea despre modul in care institutia care reprezinta guvernul in teritoriu dialogheaza cu cetatenii. Consider ca persoanele care se simt afectate de parerile mele pot comenta aprecierile facute la adresa lor dar nu este permis ca institutia sa fie tarata intr-o disputa cu un cetatean, indiferent de pozitia sa sociala.
     3. Cred ca aplicarea corecta si la timp a Legii Lupu si a Legii imobilelor nationalizate ar elimina conflictul prea mult mediatizat, astfel imobilele si terenurile agricole care au apartinut Bisericii Greco-Catolice urmand sa fie retrocedate fara conflicte in care sa fie atrasa pe nedrept Biserica Ortodoxa. Nu este cazul ca prefectul sa incerce sa castige capital politic din aceasta disputa.
     4. Il asigur pe domnul prefect Ioan Rus ca ii voi acorda "onoarea" sa se judece cu mine cu conditia ca pe viitor sa aiba curajul sa semneze comunicatele de presa care fac aprecieri injuste la adresa mea, in nume personal, fara a se ascunde in spatele unui "Birou de presa" inexistent, demonstrand astfel ca nu are curajul responsabilitatii pentru cele afirmate.
     In incheiere vreau sa afirm ca eu cred in continuare intr-o viata politica normala si decenta, iar disputa de idei, criticile sau aprecierile nu trebuie interpretate cu dusmanie, mergand pana la a fi subiectul unor procese politice care vor sa transforme criticile in calomnii si aprecierile in laudarosenii. De aceea, pentru a da exemplul unei dispute politice civilizate si elegante, il invit pe domnul prefect Ioan Rus la o discutie televizata pe acest subiect, in urma careia opinia publica sa poata aprecia prestatia noastra.
deputat P.N.L. Dan Coriolan SIMEDRU

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.