Ultima ora
Stiri
Ce se intampla cu pensiile militarilor?
     Un grup de fosti militari din judetul Alba au sesizat ziarului "Unirea" despre faptul ca-si primesc cu intarziere pensiile. Desi Casa de pensii militare vireaza aceste fonduri catre judete in jurul datei de 12 a lunii, pensiile ajung la cei care le asteapta doar la sfarsitul lunii. Rugam factorii abilitati sa se pronunte in aceasta chestiune si sa raspunda, prin intermediul ziarului nostru, fostilor militari nemultumiti de aceasta stare de fapt. (F.R.)
Proiecte ambitioase la "Apa CTTA" SA
     In perioada urmatoare, "Apa CTTA" SA isi propune consolidarea economico-financiara dar si organizatorica. In calendarul actiunilor viitoare se doreste: finalizarea pana in anul 2004 a lucrarilor de investitii la Firul II; demararea lucrarilor la sistemul zonal de alimentare cu apa din barajul Mihoesti, lucrari de complexitate si cu un necesar de fonduri estimat la 40-50 miliarde de lei; lucrari de reabilitare executate la instalatiile existente; colaborarea in conditii de eficienta cu viitorii operatori de stat si privati ai resurselor de apa. (F.R.)
650 de miliarde de lei - necesarul pentru intretinerea drumurilor
     Presedintele CJ Alba, Augustin Presecan, ne-a declarat ca necesarul minim de fonduri prognozat pe perioada 2002-2004, cu scopul mentinerii starii de viabilitate a drumurilor judetene si comunale, este de 650 de miliarde de lei, din care 170 de miliarde de lei in 2002, 220 de miliarde de lei in 2003 si 260 de miliarde de lei in 2004. Solutiile posibile dar si realiste sunt fondurile comunitare (Phare, Sapard, Ispa, Ricop etc.) Lungimea retelei de drumuri judetene este de 1044 km, iar cea de drumuri comunale - 1130 km. (F.R.)
Munitie distrusa
     In week-end-ul trecut, specialistii IPJ Alba au distrus in poligon 4 lovituri de aruncator de 82 mm, un proiectil de artilerie de 85 mm, gasite la Cugir de un rrom care colecta fier vechi si o grenada ofensiva descoperita in padure la Livezile. Desi munitia era degradata, ea ar fi putut exploda in cazul in care ar fi luat foc. (F.R.)
Autoturism in pericol de incendiere la Blaj
     Garda de interventie Blaj a fost solicitata sa intervina ieri noapte, in jurul orei 1.43, pentru stingerea unui incendiu la autoturismul Dacia 1310, proprietatea lui Petru Birbau, cu numar de inamtriculare AB-03-BLL. Din cauza arderii furtunului de alimentare s-au degradat capota si bornele de la baterie. La sosirea pompierilor, pericolul a fost inlaturat, asa ca nu a mai fost nevoie de interventia acestora. (F.R.)
Un pensionar din Decea a fost lovit de un TICO
     Politistii din Miraslau au fost anuntati ca in 28 iulie a.c., in jurul orei 20.40, pe DN 1, la km 422 + 200, pe raza localitatii Decea, a avut loc un accident de circulatie. Din cercetari a rezultat ca Aurel Hoca, de 52 de ani, pensionar din Decea, a traversat drumul intr-un loc nepermis, fara sa se asigure. El a fost surprins si accidentat de autoturismul TICO, cu numar de inmatriculare CJ 12 RXR, condus de Salomie Cantemir, de 29 de ani, din Turda, agent comercial la o firma din Cluj-Napoca. In urma impactului, Hoca a suferit mai multe leziuni, fiind transportat la spital cu traumatism cranio cerebral si toracic. Cercetarile in acest caz continua. (F.R.)
Camionul meu il parchez cum vreau! tir
     Blocarea strazilor, parcarilor si trotuarelor de diverse autovehicule mari, care descarca marfa, este un fapt cotidian in municipiul Alba Iulia si nu numai.
     Un astfel de fapt s-a petrecut sambata trecuta, cand autocamionul din imagine, cu numarul de circulatie AB-08-ELI, a blocat strada Ariesului din Alba Iulia, pentru a-si descarca marfa. Atat pietonii cat si conducatorii auto solicita din partea politiei rutiere mai multa exigenta si sanctionarea celor care sub diverse motive parcheaza autovehiculele cand, unde si cum vor.
Victor BOTEI

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
"Nu se poate face protectie sociala adevarata fara o baza de date comuna, a bugetarilor si ONG-urilor!"
declara primarul Mircea Hava, exasperat de multitudinea problemelor sociale cu care se confrunta municipiul si de numarul mare al persoanelor care au nevoie de asistenta sociala
     Dupa cum stiti, in cadrul Primariei municipiului Alba Iulia s-a infiintat un Serviciu de asistenta sociala, compus dintr-un Birou de protectie sociala si cantina de ajutor social, noul serviciu fiind coordonat de d-na Delia Cristescu. Ca punct de pornire a activitatii in acest domeniu, pe coordonate logice si in mod organizat, s-a decis crearea unei baze de date, care sa contina fisa individuala a fiecaruia dintre solicitanti sau dintre persoanele aflate in dificultate, de existenta carora s-a luat la cunostinta prin activitatea din teren. (Inclusiv cu aportul studentilor de la Facultatea de asistenta sociala, sub indrumarea prof. Marioara Ludosan). Singura dificultate in atingerea acestui obiectiv este comunicarea efectiva cu celelalte institutii bugetare care, dupa cum am fost informati, se prevaleaza in mod absurd de asa-zisa confidentialitate. "Fara o baza de date comuna, ne-a declarat primarul Mircea Hava, constituita in cadrul unei retele computerizate, nu vom reusi sa intocmim exact o "harta" a problematicii sociale si a categoriilor de populatie afectate. Iar aceasta nu doar in colaborare directa cu bugetarii, ci chiar si cu organizatiile neguvernamentale, care pot acoperi prin activitatea lor "zonele albe" ale acestei "harti", adica zonele in care noi, bugetarii, nu putem interveni, neavand cadru legal". (I.H.)
Noi proiecte de alimentare cu apa
     Presedintele CJ Alba, Augustin Presecan, ne-a declarat ca, in perioada 2001-2004, vor continua lucrarile de alimentare cu apa a comunelor Ciugud, Salistea, Sintimbru, Mihalt, Intregalde si Ohaba, obiective ce sunt finantate prin Programul de alimentare cu apa a satelor, aprobat prin HGR nr. 577/1997. Principalele caracteristici privind stadiul lucrarilor sunt: stadiul fizic (la zi) 18-82 la suta; capacitatile ce se vor pune in functiune - aductiune si distributie 51,2 km si rezervoare 2400 mc.
     Presedintele Augustin Presecan a precizat ca sunt in curs de pregatire in diferite stadii, 26 de noi lucrari de alimentare cu apa, dintre care amintim: Horea si Sintimbru (proiect tehnic elaborat), Daia Romana, Stremt, Unirea, Calnic (studiu de prefezabilitate elaborat), Ciuruleasa, Valea Lunga, Cenade, Craciunelul de Jos, Sibot, Vadu Motilor, Bistra, Vintu de Jos, Blandiana, Bucium, Noslac, Cricau si Salciua (studiu de fezabilitate elaborat). Sursele de finantare prevazute pentru realizarea acestor lucrari sunt indicate de: HGR 577/1997, finantarea din credite SUA HGR nr. 687/1998), programele SAPARD, RICOP si ISPA, programe si proiecte ce se deruleaza prin ARE, RETI si FEDRE, bugetele locale etc.
Florin ROMAN
Bisericuta din Albac
Momente de pura traire romaneasca la Olanesti, la implinirea a 255 de ani de la atestarea bisericii de lemn "Horea"
     La sfarsitul saptamanii trecute, la Baile Olanesti, peste o mie de credinciosi au participat la manifestarile cultural-religioase dedicate aniversarii a 255 de ani de la atestarea bisericii de lemn ce poarta numele martirului neamului romanesc "Horea", construita de motii din Albac. Aceasta aniversare a avut loc in ziua Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, hramul frumoasei bisericute din Olanesti. Judetul Alba a fost reprezentat de o delegatie formata din directorul de cabinet al Prefecturii Alba, Vasile Crisan, primarul din Albac, Gheorghe Pasca, insotit de 10 consateni, primarul din Vintu de Jos, Nicolae Pienar, parintele Doru Gheaja, inspectorul sef al Directiei de Cultura, Ion Margineanu, etc. Au mai fost prezenti episcopul Gherasim al Ramnicului si reprezentanti ai autoritatilor locale din Olanesti. Frumoasa biserica a fost cladita cu evlavia si obolul credinciosilor din Albac in 1746. In aceasta biserica a ascultat Horea cuvantarile calugarului revolutionar Sofronie de la Cioara, alaturi de taranii romani din Albac, Abrud, Zlatna, Campeni, Bobalna, Zarand si Rosia, ce au luptat pentru libertatea religioasa a ortodocsilor din Transilvania. Biserica a fost mutata in satul Florica de langa Pitesti in 1907, dupa care a ajuns la Olanesti. Pentru opera de arta a motilor din Albac, Octavian Goga a si scris o poezie in 1908 intitulata chiar "Bisericuta din Albac", pe care o reproducem in continuare: "Bisericuta din Albac/ Tu esti al vremurilor semn/ Tot bietul nostru plans sarac/ E-nchis in trupul tau de lemn - Din ce-am vazut,din ce-am visat/ Atatea rugaciuni aprinzi/ S-atata vis neizbandit/ Sub vechiul tau tavan de grinzi - Tu stii cum ne-am trudit stingher/ De-a pururi fara crezamant/ La Dumnezeu acolo-n cer/ Si la-mparatul pe pamant - De aceea ostenita acum/ De multe rele cate-au fost/ Batrana te-ai pornit la drum/ Sa-ti deie fratii adapost - Ramai aici, fa-ti un popas/ Fii sfetnic bun din veac in veac/ Si spune acasa ce-a ramas/ Bisericuta din Albac". Dupa slujba oficiata de un sobor de preoti in frunte cu episcopul Gherasim si cu parintele Doru Gheaja, a urmat un program de profunda simtire si traire romaneasca, interpretandu-se poezii si cantece patriotice. Cele mai multe aplauze le-au primit chiar parintele Gheaja, primarul Pasca ce a recitat "Balada lui Horea" si cei doi instrumentisti, taragotistul Gheorghe Pasca si acordeonistul Valentin Mihoc din Tara Motilor. Prefectul de Alba, Ioan Rus, a transmis mesajul sau de suflet catre participanti prin intermediul directorului de cabinet, Vasile Crisan. In finalul manifestarilor, cei din Olanesti au multumit motilor din Albac pentru bisericuta lor, in timp ce primarul Gheorghe Pasca si-a exprimat satisfactia pentru modul in care este intretinut acest sfant lacas.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.