Prima pagina Editia din: 13.08.2001
Stiri
Ploi torentiale in tot judetul
Cantitatea de apa pe metru patrat a depasit de trei ori previziunile meteorologilor. Nu s-au inregistrat inundatii
     Noaptea de 11 spre 12 august a fost una foarte... uda in tot judetul. A plouat torential, cantitatile de apa depasind pe alocuri de aproximativ 3 ori previziunile meteorologilor. Astfel, conform datelor furnizate de SGA Alba, la Arieseni s-au inregistrat 63 l/mp, Cugir, 60 l/mp, Avram Iancu - 54 l/mp, Alba Iulia - 47 l/mp, Acmariu si Cimpeni - 44 l/mp, Barabant si Vintu de Jos - 41 l/mp. Pentru perioada in cauza a existat o avertizare dar numai de circa 20 l/mp. Cotele tuturor raurilor din judet au crescut dar nu au fost atinse niciunde cotele de atentie. Cel mai mult a crescut nivelul apelor raului Cugir - 50 cm. (A.D.)
Incepand de astazi, in judetul Alba
453 de restantieri sustin examenul de bacalaureat
     Cea de-a doua sesiune din acest an a examenului de bacalaureat a inceput astazi cu proba orala la Limba si literatura romana. S-au decis sa sustina acum examenul de maturitate 453 de absolventi de liceu din tot judetul. Pentru ei au fost organizate doua centre de examinare: Grupul scolar "Dorin Pavel Alba Iulia - 261 elevi si Grupul scolar "Avram Iancu" Aiud - 192 elevi, ne-a informat doamna Angela Baruta - inspector scolar general adjunct al Inspectoratului scolar judetean Alba. (A.D.)
Stratusmob Blaj supusa verificarilor ITM Alba
     Inspectoratul Teritorial de Munca al judetului Alba a demarat recent actiunea de verificare a intreprinderii Stratusmob Blaj. Cu acest prilej va fi analizata situatia celor 60 de persoane care sunt pe punctul de a fi disponibilizate, cautandu-se solutii pentru transformarea contractelor acestora in contracte pe perioada nedeterminata, ne-a informat d-l Dorel Fit - inspector sef al ITM Alba. Astfel, acesti angajati vor primi preaviz si apoi ajutor de somaj. Pana la finalizarea anchetei de catre inspectorii ITM sindicalistii nu vor declansa miscari de protest. Vom reveni cu amanunte atunci cand actiunea declansata de ITM Alba se va incheia. (A.D.T.)
La Zlatna
Incendiu datorat neatentiei
     Noaptea de 10 spre 11 august a fost una agitata pentru pompierii din orasul Zlatna. Din cauza supraincalzirii unei sobe cu lemne lasata nesupravegheata, gospodaria lui Nicolae Voicu, din satul Suseni, se putea usor transforma in scrum. Datorita interventiei prompte a pompierilor din Zlatna si a vecinilor a ars numai o bucatarie de vara. Aceasta a fost distrusa in proportie de 90 %, paguba ridicandu-se, la o prima estimare, la peste 10 milioane de lei. (A.D.)

Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
In judetul Alba
Un cetatean dintr-o suta este handicapat!
Lunar, statul roman aloca acestora circa 2,3 miliarde de lei
     Pentru luna iulie, suma acordata persoanelor cu handicap in judetul Alba nu a fost virata integral de la nivel central. Totalul necesar s-ar fi ridicat la cca. 2,3 miliarde de lei, din care au lipsit 180 de milioane de lei, suma destinata persoanelor incadrate in grupa a III-a de handicap. Recent, am fost anuntati de ISTPH Alba ca si aceste sume au fost virate si, zilele acestea, va incepe distribuirea lor.
     La nemultumirile celor ce isi asteapta banii, caci au fost astfel de nemultumiri, nu se poate raspunde decat intr-un singur mod: in momentul de fata din totalul populatiei judetului, cca. 0,01% sunt persoane cu handicap (o persoana cu handicap la o suta de locuitori). Si e vorba doar de cei inregistrati, cu dosar in regula, trecut prin Comisie. In cifre absolute, numarul persoanelor cu handicap este de 4.259. (I.H.)
Sinucidere la Posaga
     Este un fapt demonstrat ca perioadele de canicula accentueaza depresiile si celelalte probleme psihice, constatandu-se si o crestere a numarului sinuciderilor si a tentativelor de sinucidere. Acelasi efect l-a avut canicula de la sfarsitul saptamanii trecute asupra Aureliei Dicut, de 59 de ani, din satul Betioara, comuna Posaga. Ea a fost gasita vineri dimineata spanzurata in podul casei. Macabra descoperire a facut-o chiar fiul Aureliei, Calin Rosca. Politistii din Posaga care s-au deplasat la fata locului au constatat lipsa oricaror urme de violenta pe cadavrul acesteia. Din relatarile localnicilor rezulta ca femeia era cunoscuta ca bolnava psihic, fiind internata de mai multe ori in Spitalul din Baia de Aries. De asemenea, ea a mai avut cateva tentative de a-si lua viata. Nu exista deci suspiciuni cu privire la decesul sau. (A.D.)
Biserica Ortodoxa se concentreaza asupra fenomenului social
Luni, la Alba Iulia, ia fiinta Asociatia "Filantropia Ortodoxa"!
     Luni, 13 august, ora 12.00, la Arhiepiscopia Ortodoxa din Alba Iulia, se pune "piatra de temelie" la o biserica a sufletelor crestinesti: o organizatie neguvernamentala ce va purta denumirea Asociatia "Filantropia Ortodoxa" si care se va concentra asupra fenomenului social ce tinde sa ia o tot mai mare amploare in tara noastra si, implicit, pe teritoriul judetului Alba.
     La aceasta inaugurare vor participa IPS Arhiepiscopul Andrei al Albei si Muresului, impreuna cu toti preotii parohi din municipiul Alba Iulia, precum si enoriasi cu disponibilitate materiala si sufleteasca. Sunt invitati la acest eveniment toti bunii romani si crestini, care doresc sa faca ceva (nu numai material) pentru fratii lor aflati in saracie si suferinta. (I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.