Ultima ora
Stiri
Mortul... viu din Valea Lunga are nume
     Va prezentam in ziarul nostru de sambata o intamplare care a pus degeaba pe jar criminalistii Politiei municipiului Blaj si Laboratorul de medicina legala din Alba Iulia. Ea s-a petrecut la Valea Lunga, iar protagonistii sunt patru rromi localnici. Si rude pe deasupra! In urma unei altercatii, unul dintre ei a fost... sesizat ca fiind mort. Deplasati la fata locului, specialistii au constatat ca mortul este cat se poate de viu, mai mult rana sa nici nu necesita spitalizare. Victima agresiunii se numeste Petru Serban (43 de ani), iar atacatorii Viorel Mezei (19 ani), Ioan Mezei (16 ani) si Alexe Moldovan (29 de ani). Cercetarile continua cu autorii in stare de libertate. (A.D.)
Nevoia de Basescu
Zilnic, cel putin doi albaiulieni sunt muscati de caini!
     Specialistii sanitar-veterinari considera ca temperaturile crescute (asa cum au fost cele din ultima vreme) modifica serios comportamentul cainilor, facandu-i mai agresivi ca de obicei. Iar victimele lor predilecte sunt copiii si femeile. Dar nu numai canicula este de vina in astfel de cazuri, ci si numarul mare de caini vagabonzi din municipiul Alba Iulia si al celor lasati liberi de stapanii lor sau purtati fara botnita ori lesa. Zilnic, dupa cum ne-au declarat medicii sectiei de "Urgente" a Spitalului judetean, cel putin doua persoane au nevoie de consultatii (si obisnuitul tratament antirabic), in urma unor plagi cauzate de muscaturi. (I.H.)
Comuna Salistea si-a recuperat 621 ha de teren
     Dupa cum ne-a declarat d-l Ioan Muntean, viceprimarul comunei Salistea, Comisia judeteana de fond funciar a decis validarea suprafetei de 108 ha teren, reprezentand composesoratul fostilor urbanisti din Tartaria precum si o suprafata de 513 ha de teren apartinand de obstea Cioara - Cujere. Asadar, suprafata totala recuperata legal in conformitate cu prevederile Legii nr. 1/2000, este de 621 ha de teren, pentru care se asteapta punerea in posesie. Nu cunoastem numarul exact al beneficiarilor acestei suprafete, dar cetatenii care au reclamatii pot depune contestatii in termen de 30 de zile de la validare. (I.H.)
Din pricina caniculei, in doar doua zile
La Sectia de "Urgente" a Spitalului Judetean au fost consultate 196 de persoane
     Fara indoiala, canicula de vineri, 10 august, si schimbarea brusca a presiunii atmosferice in ziua de sambata, 11 august a.c., sunt cauzele numarului mare de persoane care au avut nevoie de consultatii medicale de urgenta. Astfel, in cele doua zile, la sectia de "Urgente" a Spitalului judetean Alba au fost consultate 196 de persoane, dintre care 21 au necesitat internarea. Cele mai frecvente cazuri au fost puseele hipertensive (40%!), colicile renale (30%), lipotimiile cauzate de dezhidratare (10%) etc. (I.H.)

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Duminica, pe o ploaie mocaneasca
50 de barbati si femei s-au botezat imbracati in Mures!
     Duminica, 12 august a.c., Casa de cultura a studentilor din Alba Iulia a fost "luata cu asalt" de 500 de persoane, sosite cu autoturisme si autobuze din mai multe judete ale tarii: Cluj, Mures, Hunedoara, Timis, Arad, Harghita, Covasna, Dolj si, desigur, Alba. Este vorba de membrii Asociatiei "Credinta Adevarata Martorii lui Iehova", sositi aici pentru o adunare de botez. Aceasta grupare (scindata de religia "Martorii lui Iehova" in 1965) indeplineste in fiecare an acest ritual al botezului, intr-unul dintre marile orase ale tarii. Anul acesta a fost ales municipiul Alba Iulia, unde a fost inchiriata Casa de cultura a studentilor, pentru programul de cuvantari. Ritualul propriu zis, insa, a avut loc la Mures, in zona Drambarului. Acolo, un grup numeros (peste 50 de persoane), barbati si femei, imbracati in camasi lungi, albe, s-au imbaiat in apa Muresului.
     Am stat de vorba, profitand de acest prilej, cu unul dintre predicatorii cultului respectiv si am aflat ca, in acest moment, in tara exista cca 6.000 de credinciosi de acest fel, numarul simpatizantilor fiind, insa, mult mai mare. Asociatia dezvolta relatii cu grupari similare din Ungaria, Slovacia, Moldova, Ucraina, Rusia, Germania, Austria, Anglia, SUA si Canada. Interlocutorul nostru a tinut sa precizeze ca relatiile sunt pur spirituale: "Nu primim ajutor financiar sau de alta natura, de nicaieri. Am vazut cate neintelegeri se isca din pricina ajutoarelor in sanul altor confesiuni. Pliantele pe care le tiparim si pe care le distribuim gratuit sunt platite din banii cu care contribuim noi, fiecare parte".
     Intrebat despre Miscarea Ecumenica si despre Sfarsitul Lumii, predicatorul ne-a raspuns: "Sfarsitul Lumii va veni, in mod sigur, caci nelegiuirea, violenta si desfraul au ajuns la culme. Dar momentul cand se va produce acesta nu-l stie, cum spune Biblia, nici Fiul, decat Tatal. Miscarea Ecumenica este o dorinta buna a omenirii crestine, dar atata timp cat Satan se afla pe pamant iar demonii sai actioneaza, nu va fi unificare. Orice plan este sortit esecului..."
     Nu ne permitem sa comentam nicicum manifestarea de duminica, pentru a nu alimenta ura si orgoliul unora. Ne intristam, insa, pentru faptul ca Biserica Ortodoxa gaseste tot mai greu calea spre sufletul credinciosilor ei, in ciuda stradaniilor depuse de multi preoti plini de har. Dar, oare, loviturile (fara exagerare) primite de Biserica - mama a romanilor in ultima vreme, disputele sterile, faramitarea turmei prin atragerea celor mai "slabi de inger" catre alte confesiuni, nu este tot o lucrare a lui Satan? Nu e tot o piedica in calea unificarii lumii crestine? (I.H.)
In urma ploilor torentiale
Iazul de la Valea Sesii a tulburat iarasi Ariesul
     In cursul zilei de sambata, 12 august, a fost inregistrat un nou fenomen de poluare a raului Aries. Calitatea apei a fost influentata de cresteri ale continutului in fier, de aproape 4 ori si de un pH slab acid care nu se incadra in limitele admise de normativele in vigoare. De asemenea, conform analizelor efectuate de specialistii din Turda, au fost inregistrate depasiri ale limitelor admise: la amoniac - de 3 ori, iar in cazul manganului de peste doua ori. Datorita ploilor din ultimele zile, calitatea raului Aries a fost influentata negativ de evacuarile apelor uzate din iazul de decantare de la valea Sesii. Apele din precipitatii au spalat rocile din zona bogate in oxizi de fier, la acestea adaugandu-se scurgerile necontrolate ale apelor de mina din galeriile inchise inainte de anul 1960. Aceste fenomene pot fi evitate prin: reconstructia ecologica a zonei si prin finalizarea investitiei "Statie de neutralizare a apelor uzate" evacuate din iaz, la SM Rosia Poieni, lucrari incepute inca din luna noiembrie 2000. De asemenea, se impune realizarea statiei de epurare a apelor provenite din iazul de decantare de la Valea Sesii si a apelor de mina. In cursul zilei de ieri a fost inregistrata o noua poluare, rezultatele analizelor urmand sa fie comunicate de specialisti azi, 13 august a.c. (A.D.T.)
In trei zile
Politistii din Alba au aplicat amenzi de 25 de milioane de lei
     Si in saptamana care s-a incheiat, politistii din judetul Alba au desfasurat mai multe actiuni de control urmarind depistarea si sanctionarea celor care nu respecta legea. Si tot ca de obicei, au fost aplicate numeroase amenzi. *Politia rutiera Alba Iulia a organizat o asemenea actiune in zilele de 8-9 august, prilej cu care au fost controlate 175 de autovehicule. Au fost aplicate 22 de amenzi in valoare de 2,730 milioane de lei, 3 permise de conducere au fost suspendate si au fost retinute 2 certificate de inmatriculare pentru defectiuni tehnice ale autovehiculelor. *O actiune similara a Politiei orasului Ocna Mures desfasurata vineri, 10 august, s-a soldat cu constatarea unei infractiuni si amendarea a 18 persoane. Valoarea amenzilor se ridica la 3,3 milioane de lei. Dintre amenzi, 9 au fost aplicate la Decretul 328/1966 privind circulatia autovehiculelor, 5 pentru scandal, iar restul pentru alte contraventii. *In aceeasi zi, Politia municipiului Sebes a avut o recolta mai bogata: 54 de amenzi in valoare de 8,860 milioane de lei, 2 permise de conducere suspendate, 2 certificate de inmatriculare retinute, constatandu-se totodata 2 infractiuni. *Actionand pe raza comunei Salciua, cu ocazia targului de animale din 10 august, politistii din Baia de Aries au adus in vistieria statului 10,185 milioane de lei in urma celor 53 de amenzi aplicate. (A.D.)
Pentru anul universitar 2001-2002
MEC ofera noi burse studentesti
     La Ministerul Educatiei si Cercetarii se mai primesc dosare de candidatura pentru atribuirea a 47 luni de bursa de studii in strainatate, pana pe 24 august 2001. Bursele, finantate de Guvernul Romaniei, vor fi acordate in urma unei selectii de dosar de concurs, rezultatele acesteia urmand sa fie cunoscute pe 12 septembrie. Pentru anul universitar 2002-2003, Confederatia Elvetiana ofera 2 burse de studii postuniversitare. Conditiile de participare sunt: prezentarea unei scrisori de confirmare de primire la studii intr-o universitate din Elvetia si varsta maxima de 35 de ani. De asemenea, Elvetia mai ofera si o bursa in domeniul artistic, pentru acordarea careia trebuie indeplinite aceleasi conditii. Dosarul se poate depune pana pe 15 septembrie 2001. Informatii suplimentare despre toate tipurile de bursa, precum si formularele de concurs pot fi obtinute de la Oficiul National al Burselor de Studii in Strainatate din str. Spiru Haret nr. 12. (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.