Prima pagina Editia din: 20.08.2001
Stiri

Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
"Confidentialitate" romaneasca de necrezut!
Nora generalului Washington, romanca de origine, a trecut prin judetul Alba... in varful picioarelor!
Aceasta este presedinta romanilor din SUA si Canada, iar omologul ei de acum 30 de ani a fost primit chiar si de Ceausescu, cu trambite si surle!
     Relatarea din ziarul "Unirea", din 7 august 2001, despre vizita d-nei Georgeta Washington, presedinta romanilor americani, asa cum s-a desfasurat, nu poate produce decat tristete si dezamagire. Autoritatile nu au dat importanta vizitei, iar presa (cu exceptia ziarului "Unirea") a ignorat-o. Si doar era vorba de presedinta a un milion si jumatate de romani, pe care, daca nu-i mai socotim frati ca sa-i iubim, macar sa-i cultivam si sa-i apreciem din interes.
     Cu 30 de ani in urma a venit in vizita presedintele de atunci al romanilor americani, Nicolae Lungociu, iar Nicolae Ceausescu l-a primit in audienta, a fost invitat la T.V. si purtat ca pe palma in toata tara. De data aceasta toata grija a fost lasata in seama Clubului Rotary Alba Iulia, care a facut ce s-a priceput. Trebuia sa i se dea vizitei mai mare importanta pentru functia pe care o are aceasta doamna. Presedinta Uniunii Romanilor are o pozitie foarte importanta in lumea americana, avand acces in cele mai inalte cercuri politice, inclusiv la Casa Alba. D-na Georgeta Washington trebuia pretuita si pentru ceea ce reprezinta ea ca persoana, ca profesoara universitara, ca sotie a unui descendent al primului presedinte al Statelor Unite si ca mama a unui alt Washington.
     Dansa a fost insotita de un om de televiziune, Bill Martin, pentru a face un film, care sa arate adevarata fata a Romaniei publicului american si a schimba prejudecatile cu care e batjocorita Romania. Acest film ar trebui sa raspunda cerintelor spirituale si morale pretuite de romanii americani. In primul rand acestia sunt legati de credinta crestina, merg regulat la biserica, unde raman ziua intreaga. O vizita la Catedrala Incoronarii, la vreo manastire in zi de sarbatoare era neaparat necesara. Se putea merge apoi la Blaj (d-na e greco-catolica) pentru a se arata cum s-a suferit si s-a murit pentru Hristos sub comunism. Romanii americani pretuiesc istoria neamului si o iubesc. Societatile lor poarta nume, istorice ca: "Traian", "Negru-Voda", "Bogdan-Voda", "Horia" "Avram Iancu", "Vasile Lucaci", "Iuliu Maniu". O vizita la Muzeul de istorie si in Sala Unirii erau neaparat necesare, precum si in alte locuri istorice, de care judetul Alba nu duce lipsa. Romanii americani sunt iubitori de cultura. In casa fiecaruia se afla cate o biblioteca cu carti si reviste romanesti, unele cu autografe de Cosbuc, Goga, Delavrancea, Cotrus. La serbari se recita din acesti poeti. Ce-ar fi fost daca in film ar fi adaugat si Lucian Blaga? Si de ce n-ar fi fost la locul ei o vizita la Universitatea "1 Decembrie 1918"?
     Acesti romani inca isi iubesc portul, graiul si cantecele cu care bunicii lor au emigrat in urma cu un veac. Filmul ar fi mai bogat daca ar cuprinde cantecele lui Furdui Iancu, Bocsa si Veta Biris. Romanii americani au fost tot timpul dusmani ai regimului comunist instaurat in Romania. Zeci de ani au manifestat impotriva nelegiuirilor la care a fost supus poporul roman. In fiecare familie se gasesc chemari, manifeste, fotografii de atunci. Asa, bunaoara, la resedinta d-nei Georgeta Washington, chiar la intrare, se afla fotografia-tablou a celor doi copii ai dansei, infasurati in tricolor, manifestand in fata Ambasadei Romane. O vizita la sediul fostilor detinuti politici, si d-na ar fi fost pusa in fata unor oameni, care i-au cunoscut parintii si pe alti oameni din apropierea lor, si care au patimit ce-au patimit. Un astfel de film ar trebui sa cuprinda un periplu in lungul si latul Ardealului, sa se vada cine locuieste acest colt de lume, pentru a contracara propaganda revizionismului maghiar. Romanii americani pretuiesc harnicia. Filmul ar trebui sa arate realizari romanesti actuale, care din fericire mai exista. E bine ca s-a mers la fabrica de portelan, unde ai ce vedea.
     Si mai trebuie ceva, cand esti vizitat de cineva atat de important: o mica biografie a persoanei, din care sa se vada de unde a pornit oaspetele si cum s-a format in viata. Creionez aici cateva amanunte stiute de mine. Georgeta s-a nascut in satul Ileni de langa Fagaras (satul Doinei Cornea), sat de oameni liberi, care au luptat si au murit aparandu-si libertatea, inclusiv cu arma in mana. S-a nascut in vremuri tulburi. Parintii, Gheorghe si Lenuta Blebea, daca n-au avut soarta celorlalti tineri din sat, s-a datorat faptului ca Gheorghe s-a nascut in SUA si deci era cetatean american. Cu mare greutate au reusit sa emigreze cu copiii. Au muncit din greu amandoi si au pus deoparte bani pentru realizarea unui vis avut inca de la plecare: daca n-au putut ramane in satul lor, macar sa transpuna mediul de acasa pe pamant american. Asadar, au cumparat acolo un crang, de 30 ha cu padure si poieni, ca in zavoiul Ilenilor, l-au imprejmuit cu gard viu si au adus o turma de 200 de oi, in pasunea de aici, turma ce se gospodareste singura, nefiind nici lupi, nici hoti. Intr-adevar, vazand turma si ascultand clopotele, te crezi undeva la poalele muntilor fagareseni. Si-au construit o casa, mai mult cu mana lor, asa cum au visat-o, cat mai romaneasca posibil, cu camere gatite ca acasa in Ileni. In acest colt de lume, la marginea orasului Allianz ( oras cu foarte multi romani) au crescut Georgeta si fratele sau John. De aici a plecat la liceu in Allianz si la facultate in Canton (Ohio). Pentru a elimina orice confuzie ar trebui sa precizam ca este nora unui general care descinde din presedintele - general George Wanshington. Socrul sau este un erou adevarat ca si gloriosul sau inaintas. A luptat in al doilea razboi mondial, in Pacific, unde japonezii au pus un pret pe capul sau.
     Cum a ajuns ruda generalului Washington? O povesteste simplu, mama ei: "Intr-o zi fata vine de la universitate si.. Mama si tata, va veni un baiat la noi... Bine, draga mamii, dar cine-i? Colegul meu Washington, de care v-am tot povestit. M-am speriat. Dar, draga mamii... Nici o draga mamii", eu sunt mandra de voi si de tara mea. El va cunoaste de mult din povestile mele. I-am spus despre Romania tot ce am auzit de la voi". Si asa a fost. Si-a castigat dragostea sotului si pretuirea familiei Washington prin frumusete, distinctie si calitatile invatate de la parinti si aduse de acestia din Ilenii Fararasului. I-a daruit sotului doi copii, pe care i-a invatat de mici ca sunt si romani. Desigur, pentru a fi aleasa presedinta a romanilor americani, a avut calitatile necesare acestei functii. Pentru toate motivele expuse, si anume, asa cum am schitat mai sus, cred ca altfel ar fi trebuit sa se desfasoare o vizita a doamnei Georgeta Washington la Alba Iulia.
Ion GAVRILA - OGORANU

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.