Ultima ora
Stiri
La Aiud
Un atelier pentru confectionat sicrie a luat foc
     Sambata, 18 august, ora 13,24, Statia de Pompieri Aiud a intrat in alerta de incendiu in urma unui telefon care sesiza faptul ca un atelier pentru confectionat sicrie a luat foc. Sositi la fata locului in 5 minute, cu o autospeciala, pompierii au actionat la stingerea incendiului izbucnit in sectia Vopsitorie-Pulverizare a firmei SC Eben-Ezer SRL. Din cauza unui scurtcircuit electric, s-au aprins resturile de vopsea din incapere si doua capace de sicriu aflate in lucru. A fost distrusa in incendiu incaperea in care erau vopsite sicriele. Au fost salvate de la distrugere celelalte sectii ale firmei. (N.T.)
Festival folcloric la Biia
"Cantec si joc de pe Tarnave"
     Despartamantul ASTRA "Timotei Cipariu" Blaj, Primaria comunei Sona si Cercul ASTRA "Ion Bianu" Biia va invita sa participati duminica, 26 august, la Festivalul folcloric "Cantec si joc de pe Tarnave". Pe scena Caminului cultural din Biia isi vor etala maiestria grupurile folclorice din Biia, Sard, Rosia de Secas, Craciunel, Sancel, Sona, Jidvei, Panade, avand-o ca invitata pe Marinela Baba. Ca la orice festival, se vor acorda premii celor mai bune formatii. Manifestarea este posibila si datorita sprijinului oferit de sponsori: Malina Zares - Medias, Ioan Biianu - Timisoara, Claudiu Necsulescu - Jidvei, Ionel Sabau - Sona, Ioan Salcudean - Bucuresti, Primaria municipiului Blaj, Emil Costea - Biia, SC Agro-Biana Biia, SC Novia SRL Biia si SC Dan MZ Sona. (A.D.)
In ciuda vremii caniculare
Pompierii au intervenit de 16 ori la... inundatii
     In lunile iulie-august 2001, pompierii din judetul Alba au intervenit de 16 ori la inundatii, pentru evacuarea apei din subsolurile gospodariilor particulare. A fost evacuata apa din 97 de gospodarii, de pe raza localitatilor Alba Iulia, Aiud, Livezile si Magina, ne-a informat mr. Stelian Seulean, ofiter pentru relatii cu presa in cadrul Grupului Judetean de Pompieri Alba.

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Dupa fierbinteala si clocotul acestei veri, guvernul trebuie sa gandeasca rapid, la rece, dupa modelul SIDEX
Privatizarea prin atragerea marilor investitori strategici
     Chiar daca Guvernul Nastase a dat lovitura prin privatizarea SIDEX-ului la o suma ce multora nu le-a venit sa creada (circa o jumatate de miliard de dolari), scutind totodata bugetul statului de o pierdere zilnica cifrata la 1 milion de dolari, batalia pe taramul privatizarii, a atragerii investitiilor straine in Romania, este departe de a fi castigata.
     Cu tot ce s-a privatizat pana in prezent, inca 70% din industria romaneasca este tot in proprietatea statului, inghitind o groaza de bani publici, fara a prea da ceva in schimb. In aceste conditii este explicabil de ce sumele care intra ca investitii straine in Romania sunt inca la un nivel foarte scazut. Reamintim faptul ca, desi Romania beneficiaza de mai multe avantaje in raport cu celelalte tari est-europene (asezare geografica favorabila, numar de locuitori, iesire la Marea Neagra), nivelul investitiilor straine in tara noastra in ultimii ani a fost mult mai scazut decat in acestea. Astfel, in perioada 1990 - 2000, Romania a beneficiat de investitii straine in valoare de circa 6,4 miliarde de dolari, in timp ce Polonia a beneficiat de circa 30 de miliarde de dolari, Ungaria de 19 miliarde de dolari, iar Republica Ceha de 16 miliarde. Anul 2000 (fiind si an electoral) a fost definit ca "an istoric" pentru anemia investitiilor straine, cu niveluri care in medie nu au depasit 3-4 milioane de dolari.
     Exista, desigur, o foarte mare varietate de explicatii ale contextului nefericit in privinta acestor investitii, altfel vitale nu numai pentru inregistrarea unor recorduri statistice, ci pentru insasi revitalizarea economiei nationale. Investitiile straine directe schimbatoare de tehnologie si mentalitate pot indrepta cu adevarat mecanismele economice spre o economie eficienta si competitiva, capabila sa se integreze in Uniunea Europeana. Eforturile guvernantilor pentru a atrage investitiile straine, chiar daca au fost inconsecvente, nu au lipsit in ultimul timp, fiind creat totodata si un cadru relativ atractiv pentru plasarea banilor in Romania si pentru siguranta investitiilor. Cu toate acestea, in afara investitorului de la SIDEX, cei care au investit in Romania, potrivit statisticilor, au fost cu precadere companii sau persoane fizice de mai mica anvergura, numarul acestora fiind de ordinul zecilor de mii. Or, credem ca preocuparea principala a guvernantilor actuali trebuie sa fie, fara a face din aceasta un scop in sine si fara a discrimina micile investitii, atragerea investitorilor strategici.
     Analistii evolutiei investitiilor straine in Romania sunt de parere ca practic volumul mic al acestora este cauzat in principal de incetinirea procesului de reforma, in special in ce priveste privatizarea. Marile investitii, atat ca valoare cat si in ce priveste durata lor, au lipsit pana in prezent pentru ca nu a existat vointa politica necesara de a vinde intreprinderi din domenii strategice ale economiei. Practic investitiile de anvergura prin privatizare se pot numara pe degete. Doar RomTelecom, Dacia Pitesti, Oltcit Craiova si SIDEX Galati. Sunt desigur insuficiente pentru o tara ca Romania.
     Meritul unor asemenea investitii este, dupa cum s-a putut vedea, foarte important atat in antrenarea altor ramuri ale economiei, cat si in crearea unei imagini externe favorabile pentru tara noastra in contextul integrarii in UE si NATO.
     Apoi trebuie sa intelegem ca marii investitori au avantajul ca pot opera pe o piata atat de dificila cum este cea romaneasca (unde interventiile statului sunt inca destul de frecvente) mult mai usor, spre deosebire de companiile mici, putandu-si permite chiar anumite pierderi in primii ani de activitate.
     Pe de alta parte, anvergura internationala a unor asemenea investitori conduce la prezenta produselor "made in Romania" pe marile piete ale lumii, fapt ce poate trage in sus intreaga economie. Un exemplu relevant in acest sens, chiar daca nu este vorba de o investitie de proportii, este dat de explozia exporturilor in lohn din ultimii ani. Concret, produsele economiei romanesti de confectii si incaltaminte, purtand etichete de prestigiu international, au invadat piete extrem de pretentioase ale Uniunii Europene si nu numai. Un proces asemanator, dar de proportii si o importanta strategica incomparabil mai mari, ar putea avea loc in cvasitotalitatea domeniilor industriale din Romania daca privatizarea se va realiza rapid si pe o scara mai larga. In acest sens, credem ca a sosit vremea privatizarii cu adevarat a bancilor, precum si a numeroase utilitati publice, care actualmente sunt sufocate de datorii si risca sa nu mai poata functiona intr-un viitor cat mai apropiat. Un exemplu ar putea fi chiar CT Zona Alba Iulia care, la iarna, se pare ca ii va lasa pe toti cei arondati sa inghete de frig daca intre timp nu reusesc sa-si asigure surse proprii de incalzire.
Tinu MATES
Sambata, in zona Aiudului
Zi cu ghinion pentru biciclisti
     *Comuna Livezile, 18 august, ora 17. Conducand autoturismul Dacia 1300 pe DJ 107M, pe directia Aiud- Buru, Ioan Brad (55 ani, sat Poiana Aiudului) este surprins de aparitia brusca pe carosabil a unui biciclist. Ioan Rus (17 ani, din Aiud) a iesit in drumul principal de pe o strada laturalnica si a fost acrosat de autoturismul Dacia 1300. Din fericire, tanarul s-a ales doar cu policontuzii la piciorul drept.
     *Aiud, 18 august, ora19,50. Pe drumul spre cartierul Magina s-a produs un accident mai putin obisnuit, in care o tanara de 16 ani a fost ranita. Deplasandu-se cu bicicleta spre Magina, Edith Varga (14 ani, eleva din Aiud) isi intoarce la un moment dat capul, cautand-o cu privirea pe verisoara sa - Camelia Moldovan (16 ani, eleva) care venea in spatele sau, tot pe bicicleta. Cele doua se ciocnesc violent iar Camelia Moldovan cade pe carosabil. In urma impactului, Camelia sufera un traumatism cranio-cerebral acut deschis, cu comotie cerebrala, fiind spitalizata la Aiud. (N.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.