Prima pagină Ediția din: 31.08.2001
Știri
Ieri, în prezenţa prefectului Ioan Rus
Bistrenii au fost reîmproprietăriţi cu 1122 ha pădure comunală
     În cursul zilei de ieri, prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus, a fost prezent la Bistra cu ocazia unei acţiuni de punere în posesie a unei suprafeţe de 1122 ha de pădure comunală. Situată în zona Muntele Mare, pădurea va putea fi astfel administrată în regim silvic şi exploatată raţional de către locuitorii comunei. Însoţit printre alţii de deputatul PSD de Alba, Constantin Selagea şi directorul Direcţiei Silvice, Ioan Paşca, prefectul Ioan Rus a precizat că pe parcursul acestui an vor mai avea loc şi alte acţiuni de acest gen. (R.J.)
La Cetatea de Baltă
Hoţie de amorul artei
     Poliţiştii din Cetatea de Baltă au fost sesizaţi miercuri, 29 august, de către Ana Găban, că autori necunoscuţi au pătruns în noaptea precedentă în casa vecinei sale, Viorica Macavei. În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că hoţul, sau hoţii, au intrat în casa Vioricăi Macavei pe geam şi au furat bunuri evaluate la aproximativ 5 milioane de lei. Valoarea reală ar putea să fie mai mare, deoarece hoţii au furat 6 covoare ţesute manual, 3 păretare confecţionate manual, 1 covor persan şi 11 prosoape ţesute manual, obiecte care, în funcţie de vechime sau textură, precum şi de cererea destul de mare din partea unor amatori de artă populară autohtoni sau străini, pot ajunge la preţuri foarte ridicate. Cercetările pentru identificarea infractorilor continuă. (A.D.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Poliţiştii care l-au omorât în bătaie pe Ioan Bregariu au fost trimişi în judecată
Ei riscă cel puţin 15 ani de închisoare
     Ancheta la care au fost supuşi cei doi plutonieri din cadrul Poliţiei oraşului Cugir - Daniel Strat şi Ovidiu Cîmpean s-a încheiat. Cei doi au fost trimişi în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie care le-au reţinut în sarcină săvârşirea infracţiunilor de loviri cauzatoare de moarte, arestare nelegală, cercetare abuzivă şi purtare abuzivă, fapte prevăzute de articolele 183, 266 şi 250, alin. 2 din Codul Penal. Cei doi poliţişti au fost arestaţi în data de 30 iunie, la câteva zile după ce Ioan Bregariu a fost găsit mort la marginea oraşului Cugir. Ei primiseră o sesizare verbală din partea lui Ioan Lădariu, care reclama un furt comis de Bregariu. Luându-şi sarcina descoperirii şi dovedirii infractorului în serios (prea serios) cei doi plutonieri l-au adus pe Bregariu la sediul poliţiei unde l-au bătut cu bastoanele. Apoi l-au dus la locul unde se presupunea că acesta a ascuns materialele furate de la Lădariu şi l-au bătut în continuare abandonându-l acolo, deşi se afla în stare foarte gravă. Trupul lui Ioan Bregariu a fost găsit a doua zi dimineaţa. În urma acestui incident Ministerul de Interne a dispus efectuarea unei anchete în urma căreia şefii Poliţiei Cugir, precum şi alţi ofiţeri din cadrul IPJ Alba - între care şi adjuncţii comandantului - au fost retrogradaţi din funcţii.
     Dar cazul Ioan Bregariu nu este singurul cercetat. Cei doi plutonieri au mai fost acuzaţi de aceeaşi manieră de cercetare şi de către Nicolae Santea. Suspectat că ar fi comis fapte penale, el a fost invitat la 6 ianuarie 2001 de cei doi la poliţie, invitaţie refuzată de Santea pe motiv că nu ar fi comis nici o faptă reprobabilă. Iritaţi probabil că au fost trataţi cu refuz, acuzaţii au recurs şi în acest caz la violenţă, deşi aveau la îndemână alte metode, legale. La proxima întâlnire ei l-au încătuşat, l-au bătut zdravăn, iar pentru recuperare au fost necesare 12 zile de îngrijiri medicale.
     Şeful Parchetului Militar Cluj, prim-procurorul Ilie Botoş spune că, deşi la un moment dat cei doi poliţişti au fost cercetaţi şi pentru tortură, această infracţiune nu a putut fi probată. Pentru faptele comise plutonierii Ovidiu Cîmpean şi Daniel Strat riscă cel puţin 15 ani de închisoare.
Anca DINICĂ
Ieri, la Cugir
S-a semnat contractul de colaborare între Cugir SA şi Daimler - Chrysler
Noua societate mixtă va produce piese pentru autoturismele Mercedes *A fost avansată o cifră de afaceri de circa 23 de milioane de EURO
     În cursul zilei de ieri, conducerea Cugir SA a semnat contractul de colaborare cu concernul german Daimler - Chrysler pentru constituirea unei societăţi mixte ce se va ocupa de producerea de piese pentru diferite mărci de autoturisme din clasa Mercedes. Partenerii străini vor participa la această investiţie cu utilaje de înaltă performanţă ce vor intra în componenţa noii linii de fabricaţie a pieselor pentru autoturisme. Colaborarea cu concernul german a demarat în urmă cu 4 ani, în premieră pentru o fabrică din Europa de Est, când fostul director adjunct, Nicuşor Mihai, i-a convins pe nemţi că firma cugireană poate livra piese pentru cutia de viteze automată a autoturismului Mercedes A CLASSE, extrem de bine vândut pe piaţa automobilelor.
     La aceste comenzi lucrează în prezent 120 de salariaţi, însă se estimează ca, până în 2003, numărul acestora să ajungă la 700. Surse oficiale din cadrul uzinei au avansat o cifră de afaceri de aproximativ 23 de milioane de EURO. Contractul semnat de directorul societăţii, Gheorghe Scheau, a fost parafat în prezenţa directorului general al Companiei Romarm, Gheorghe Nemţanu şi a secretarului de stat din MApN, generalul Decebal Ilina.
Florin ROMAN
Invocând asaltul cererilor de retrocedare
Primăria Alba Iulia a sistat concesionarea de terenuri până în luna noiembrie
     Prelungirea termenului de depunere a notificărilor pentru retrocedarea imobilelor naţionalizate, conform prevederilor Legii 10/2001, care a produs o adevărată "isterie a retrocedărilor" are efecte dintre cele mai diverse. Până la această dată la Primăria municipiului Alba Iulia s-au depus aproape 200 de cereri de retrocedare, majoritatea acestora vizând - după cum ne-a informat primarul Mircea Hava - terenuri pe care în ultimele decenii s-au construit cartierele Cetate şi Platoul Romanilor. Cererea cea mai substanţială este de peste 5 ha teren intravilan, teren revendicat de familia Tanner. În această situaţie, autorităţile publice locale albaiuliene au decis să suspende orice acţiune de concesionare de terenuri pe teritoriul municipiului Alba Iulia, indiferent de scopul pentru care s-ar solicita concesionarea. Perioada pentru care se suspendă concesionările se încheie la 14 noiembrie 2001, inclusiv. Apoi se va face un "inventar" al cererilor, după care lucrurile vor reintra în normal din acest punct de vedere! Pentru că vor urma evaluările pentru fiecare cerere în parte, precum şi luarea deciziilor de restituire sau despăgubire.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.