Ultima oră
Știri
Curte de obor la Cugir
     Primarul Aurel Voicu ne-a informat că în oraşul Cugir funcţionează Curtea de obor, la ştrandul Primăriei şi la Vinerea, lângă dispensarul veterinar. Toate animalele găsite în locuri neautorizate vor fi duse la Curtea de obor. Deţinătorul animalelor plăteşte taxa de obor de 170.000 de lei pentru fiecare animal şi eventuala pagubă produsă. (F.R.)
Hoţii de prăjituri au fost prinşi
     În numărul de ieri al ziarului nostru vă informam că unul dintre magazinele din Alba Iulia ale SC Multipast Sebeş a fost prădat. Hoţii au sustras o combină muzicală, după care s-au îndulcit cu ceva prăjiturele. În urma cercetărilor efectuate de poliţiştii albaiulieni, tâlharii au fost identificaţi în persoanele a doi minori din localitate: Florin Matei (13 ani) şi Suraj Matei (9 ani). Atacul asupra magazinului Multipast nu este însă singura lor ispravă. În noaptea de 24-25 august a.c., cei doi au pătruns prin efracţie în salonul de coafură al SC Igiena Alba Iulia, situat pe strada Primăverii, de unde au sustras un radiocasetofon. De faptele celor doi minori vor răspunde părinţii. Florin Matei a fost internat la Centrul de primire a minorilor din Alba Iulia, iar Suraj Matei este dat în supravegherea părinţilor. (A.D.)
La Abrud
Accident rutier care a costat 60 de milioane de lei
     Situată pe primul loc între cauzele accidentelor de circulaţie, viteza a stat la baza unui accident de circulaţie produs în 29 august, la Abrud. Un accident în care s-au înregistrat pagube materiale evaluate la aproximativ 60 de milioane de lei, dar care din fericire nu a produs şi victime. Gheorghe Gutin (42 de ani), inginer la Exploatarea Minieră Zlatna, conducea autoturismul Dacia cu numărul de înmatriculare AB 02 DRB pe DN 74 A, pe raza oraşului Abrud. Din cauza vitezei mari, la o curbă la dreapta nu reuşeşte să păstreze autoturismul pe banda sa şi pătrunde pe contrasens unde se izbeşte de autospeciala cu numărul de înmatriculare AB 01 AUL, proprietate a SC Universal SRL. Aceasta fiind încărcată cu marfă se răstoarnă producând pagube serioase. Ambii şoferi au fost supuşi testului alcoolscop. În cauză se fac cercetări pentru determinarea exactă a împrejurărilor care au condus la producerea accidentului. (A.D.)
Şeful Inspectoratului în construcţii Alba, la Bacău
     Astăzi, la Bacău, inspectorii şefi ai Inspectoratelor judeţene în construcţii din ţară se vor întâlni cu Irina Paula Jianu, şefa Inspectoratului de Stat în construcţii şi secretar de stat în cadrul ministerului de resort. D-l Gheorghe Ignea, şeful ICJ Alba, ne-a declarat că vor fi abordate probleme specifice ale activităţii de construcţii, precum şi aspecte privind legislaţia în domeniu. (R.J.)
La Cîmpeni
Accident de circulaţie soldat cu trei răniţi
     Neatenţia la volan este cauza unui nou accident de circulaţie, în urma căruia trei persoane au ajuns la spital. Miercuri, 29 august, conducând autoturismul Oltcit cu numărul de înmatriculare SB 02 CBC, pe DN 75, la intrarea în oraşul Cîmpeni, Vasile Scrob (24 de ani) din Bistra nu se asigură la schimbarea direcţiei de mers spre stânga şi intră pe contrasens. Regulamentar circula din sens opus autoturismul Espero, cu numărul de înmatriculare AB 03 XKB, proprietatea SC Norvik din Cîmpeni. Urmare a manevrei conducătorului Oltcit-ului, autoturismul nu mai poate evita coliziunea şi loveşte Oltcit-ul în lateral dreapta. Impactul a fost suficient de puternic încât să-i arunce pe pasagerii Oltcit-ului afară din maşină. Astfel, Maria Scrob (23 de ani) şi Mirela Dura (25 de ani), ambele din Bistra, au fost internate la Spitalul orăşenesc Cîmpeni, unde au fost diagnosticate cu traumatism cranio-cerebral acut deschis, plăgi tăiate la nivelul feţei şi contuzii maxilo-faciale. Şoferul neatent a scăpat mai uşor, cu un traumatism cranio-cerebral şi echimoze la arcada dreaptă. Toţi trei sunt în afara oricărui pericol.
Anca DINICĂ

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În dosarul înmatriculărilor false de autoturisme
O nouă amânare la solicitarea Direcţiei regionale vamale interjudeţene Cluj
     Ieri, la Tribunalul Militar Cluj, a avut loc a doua înfăţişare în dosarul înmatriculărilor false de autoturisme, dosar în care trei dintre acuzaţi sunt din judeţul Alba. Alexandru Szekely (din Unirea), Ovidiu Fufezan şi Augustin Docea, ambii din municipiul Aiud, sunt acuzaţi de complicitate în realizarea unor falsuri materiale în înscrisuri oficiale şi fals sub semnătură privată, fapte ce le-au permis celorlalţi acuzaţi - un poliţist şi un angajat al RAR Cluj să înscrie ilegal în circulaţie mai multe autoturisme. Cei trei sunt patronii unor firme de transport sau ateliere de reparaţii auto. La termenul de ieri, instanţa a decis amânarea cauzei la cererea Direcţiei regionale vamale interjudeţene Cluj.
     Reprezentanţii acesteia au formulat o cerere de constituire ca parte civilă în proces pentru aproape 2 miliarde de lei, sumă ce reprezintă drepturile vamale aferente înmatriculărilor celor 13 autoturisme prin eludarea procedurilor în vigoare. Următorul termen a fost stabilit pentru 11 septembrie.
Anca DINICĂ
La întâlnirea cu primul ministru Adrian Năstase de la Bucureşti
Prefectul Ioan Rus a insistat asupra elaborării unor legi de maximă importanţă pentru locuitorii judeţului Alba
     Prezent la Bucureşti, cu ocazia unei reuniuni prezidată de premierul Adrian Năstase, prefectul Ioan Rus a avut în faţa reprezentanţilor guvernului o serie de intervenţii pe problematica diversă specifică judeţului Alba. "Fiind la modă problema depăgubirilor şi retrocedărilor conform Legii 10/2001, am insistat ca Ministerul de Finanţe să elaboreze cât mai urgent normele metodologice privind instituirea titlului de valoare nominală pentru cei care nu vor primi compensaţii financiare ci acţiuni la întreprinderile, fostele manufacturi sau societăţi comerciale pe care le revendică. Am ridicat, de asemenea, şi problema elaborării unei legi privind păşunile comunale deoarece nu există nici o reglementare precisă în acest sens, dar şi elaborarea unei legi a muntelui, prin care să se acorde o serie de facilităţi locuitorilor din aceste zone. Nu în cele din urmă, am abordat şi subiectul cu privire la plata asistenţilor persoanelor cu handicap, solicitând guvernului suplimentarea fondurilor în acest sens, deoarece pe plan local nu prea mai există resurse", ne-a precizat d-l Rus. Prefectul judeţului Alba a mai declarat că Adrian Năstase a folosit acest prilej al întâlnirii cu reprezentanţii guvernului în teritoriu pentru a face o radiografie a situaţiei social-economice a ţării, insistând asupra dezvoltării învăţământului, combaterii şomajului, făcând, de asemenea, o analiză a finanţelor publice.
     Şeful Guvernului a spus în acest sens că, în premieră pentru România, proiectul de buget pe anul 2002 va fi depus la Parlament până la data de 10 octombrie a.c., urmând să fie dezbătut şi votat până la finele acestui an.
Răzvan JURCĂ
Pentru că despăgubirile li se par insuficiente
Doar 500 de păgubiţi FNI şi-au depus cereri la BCR
     După mai bine de un an de zile de proteste, dar şi de promisiuni electorale, păgubiţii FNI au o lege specială pe baza căreia unii dintre ei primesc "ajutorul financiar" oferit de Guvern. Reprezentanţii investitorilor susţin că prin Legea 333 se recunoaşte indirect implicarea instituţiilor statului în afacerea FNI. În condiţiile prevăzute de lege se încadrează foarte puţini investitori din cei aproape 300 de mii la nivelul întregii ţări. Sunt puţini cei care doresc să încaseze "pomana" primită pentru că astfel pierd foarte mult. Până marţi, 28 august, aproape 500 de păgubiţi FNI din judeţ şi-au depus cereri la BCR. Deocamdată, banii pentru feneişti nu există, iar legea nu precizează nici un termen concret în acest sens. Până la data de 10 septembrie a.c., investitorii FNI care se încadrează în condiţiile prevăzute de lege pot să-şi depună cererile şi documentele necesare la sediile BCR din judeţ. Se preconizează că în jurul datei de 15 octombrie, ajutorul financiar va putea fi încasat de la sediul BCR unde a fost depusă cererea. Până atunci, investitorii FNI vor organiza un nou miting la Bucureşti, care va avea loc după 14 septembrie. Păgubiţii sunt nemulţumiţi de "ajutorul" oferit de guvernanţi şi îl consideră doar o amăgire, praf în ochii investitorilor. (A.D.T.)
Ieri, cu participarea d-lui Augustin Presecan, la Alba Iulia a avut loc o reuniune pe tema
Consumuri şi cheltuieli minime - confort maxim în instituţiile publice
     În cursul zilei de ieri a avut loc la Alba Iulia întâlnirea cu tema "Perspectiva utilizării eficiente a energiei în clădirile publice" - program cuprins în proiectul ECOSTEP. La această reuniune au fost prezenţi primari şi delegaţi ai primăriilor din judeţ. În deschiderea reuniunii a luat cuvântul d-l Augustin Presecan - preşedintele CJ Alba. În continuarea lucrărilor d-na Georgeta Pădurean a prezentat situaţia actuală a consumurilor energetice în clădirile cu destinaţie publică. Pe tema posibilităţilor de utilizare eficientă a apei şi de reducere a costurilor în clădirile publice, a vorbit d-l ing. Vasile Grasin - consultant energetic internaţional, director al firmei de consultanţă energetică "ECOEF Tehnologie" şi preşedinte al Asociaţiei inginerilor energeticieni din Cluj - filială a asociaţiei din Atlanta. D-na Georgeta Pădurean - fizician, consultant energetic internaţional, manager de proiecte UE, a vorbit despre programele şi posibilităţile de utilizare eficientă a energiei termice în clădirile cu destinaţie publică ale judeţului. Utilizarea eficientă a energiei electrice în clădirile cu destinaţie publică a fost tema referatului prezentat de d-l ing. Vasile Grasin. Reprezentanţii primăriilor au trimis, recent, specialiştilor o situaţie a consumurilor de apă, energie electrică şi termică. În cadrul întâlnirii s-au prezentat graficele obţinute prin prelucrarea acestor date. În ceea ce priveşte consumul de apă s-au observat consumuri specifice mari pe persoană datorate, în special, instalaţiilor necorespunzătoare. Din cauza neconcordanţei dintre spaţiile existente în clădirile publice şi numărul de persoane, s-a constatat un consum mare de energie electrică. Scopul acestei reuniuni l-a constituit întocmirea de programe care să cuprindă consumuri şi cheltuieli minime, un confort maxim, în vederea adaptării la cerinţele Uniunii Europene. În prezent principalele cauze ale risipei sunt: factorul uman, calitatea instalaţiilor şi a tehnologiilor, precum şi contorizarea incorectă a consumurilor. (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.