Prima pagină Ediția din: 1.09.2001
Știri
"Mamutul" industrial Cugir SA se sparge în trei societăţi
     În ultima şedinţă de Guvern, Executivul a aprobat proiectul de hotărâre privind restructurarea ROMARM. În acest document se prevede că "uzina mamă" Cugir SA va fi "spartă" în trei societăţi comerciale: de armament, civilă (va produce produse electrocasnice) şi de utilităţi (mecanică, sculărie). Cele trei societăţi create vor avea directori noi. Noua organizare va funcţiona în termen de 60 de zile de la aprobarea hotărârii de guvern. (F.R.)
Iarna nu vine doar la Prefectura judeţului Alba
     Pregătirea corespunzătoare a sezonului rece în judeţul Alba nu trebuie să cadă doar pe umerii Prefecturii. Aceasta a fost opinia exprimată ieri, în cadrul teleconferinţei, de către prefectul Ioan Rus în faţa şefilor serviciilor publice prezenţi. Domnia sa a cerut o implicare totală a tuturor, cu precădere SC DPL şi Secţiei de Drumuri Naţionale, SC Electrica, SNP Petrom, Distrigaz Nord, sucursala Alba. "Nu trebuie să fim luaţi pe nepregătite ca şi în alţi ani şi apoi să dăm vina unii pe alţii", a precizat d-l Rus. (R.J.)
Prefectul va verifica legalitatea autorizaţiilor de construcţii
     Conform legii revizuite care reglementează activitatea în construcţii şi prefecturile vor avea dreptul să verifice eliberarea autorizaţiilor de construcţii. În acest sens la dispoziţia prefectului Ioan Rus, săptămâna viitoare va fi remisă o circulară tututor consiliilor locale din judeţ prin care se solicită ca asemenea acte să fie aduse la cunoştinţa oficiului juridic din cadrul instituţiei. (R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Un fapt demonstrat dar neelucidat în medicina legală:
Misterul morţilor în serie!
     Toţi specialiştii în medicină legală ştiu că există o "Lege a morţilor în serie". Aceasta a fost demonstrată în mod statistic, dar nimeni nu cunoaşte nimic despre cauzele şi mecanismele generatoare de decese repetate din acelaşi motiv. După cum ne-a declarat dr. Horea Dumitrescu-Ciodaru, şeful Laboratorului de medicină legală din Alba Iulia, în cei 28 de ani de activitate pe care-i numără în această specialitate a avut ocazia să dea ochi cu mai multe morţi în serie. "Este pur şi simplu straniu, declară dr. Dumitrescu, ceea ce se întâmplă aproape în fiecare an. Când încep morţile cauzate de accidente de circulaţie, şirul acestora poate continua până la 5-6 decese sau chiar până la 14-15, cum am avut prin anii '80. La fel se întâmplă cu accidentele feroviare, exploziile sau electrocutările".
     "Legea morţilor în serie" a fost confirmată şi în cursul acestui an, dacă stăm să ne gândim bine. Mai întâi au fost exploziile din subteran şi asfixierile, apoi înecaţii, iar acum, recent, mai multe persoane au fost lovite de trăznet, una după alta. Un mare mistic oriental susţinea că "moartea e un fel de entitate cvasi-palpabilă, nevăzută dar prezentă permanent undeva, în apropiere, ca o "gaură neagră" gata să te absoarbă. Şi nu se pune problema vârstei, stării de sănătate sau a plătirii unor greşeli. Singura greşeală comisă de victimă este aceea de a fi într-un loc nepotrivit la momentul nepotrivit. Este posibil, susţine misticul clarvăzător, ca moartea să treacă întâmplător, mereu, prin faţa uşii noastre. Totul este să nu ieşim tocmai atunci afară.
     Aşa se explică morţile care se petrec în serie în acelaşi loc, sau cele din aceeaşi cauză, căci "Doamna cu coasa" obişnuieşte să se plimbe uneori pe coordonate... motivaţionale. Este, de exemplu, ca în jocurile pe calculator. Moartea primeşte o armă oarecare de la "Computerul Divin" şi uzează permanent de ea într-o zonă, până când trece într-un alt nivel. Nu contest, totuşi, că există o doză de predestinare, căci orice joc pe calculator este, în fond, programat de cineva..."
     La cele susţinute mai sus există un argument palpabil: o întâmplare stupefiantă chiar şi pentru medicii legişti, obişnuiţi să vadă lucruri uimitoare. Cu ani în urmă, dr. Dumitrescu şi dr. Ghoerghe Vieru au făcut autopsia unui coleg, medic şi el, decedat la o vârstă puţin peste 50 de ani. Inima bietului om era "albă" ca hârtia iar miocardul într-atât de sclerozat încât era inexplicabilă mişcarea sa până în clipa fatală. "Ne-am făcut cruce, povesteşte dr. Dumitrescu. În toate cazurile de deces din pricina cordului inima abia dacă prezintă câte o "zgârietură" albicioasă, ca o iscălitură miniaturală. Era inexplicabil cum trăise omul acela până atunci..." Ei bine, pur şi simplu nu fusese până atunci atins de "mantia" neagră a Întunecatei Călătoare, deşi pe inima sa se "iscălise" sentinţa de atâtea ori, că nici nu mai era loc. Şi după el a urmat o serie de 3-4, unii tineri şi fără antecedente cardiace...
Ioan HĂNŢULESCU
CNSAS audiază ierarhii cultelor religioase din România
ÎPS Andrei, Arhiepiscopul de Alba Iulia, găsit nevinovat
     După cum se ştie, Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii a finalizat operaţiunea de verificare a dosarelor liderilor cultelor religioase, în paralel desfăşurându-se acţiunea de audiere a celor suspectaţi de colaborare cu fosta Securitate. Până în prezent, au răspuns invitaţiei de a se "spovedi" în faţa membrilor CNSAS, mitropolitul Banatului, ÎPS Corneanu şi ÎPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia. În cazul înaltstătătorului bisericesc, ÎPS Andrei, unul din membrii Colegiului, poetul Mircea Dinescu, a declarat că acestuia nu i se poate reproşa nimic. El a adăugat că ÎPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, a avut un dosar voluminos, din care reiese că după mai multe şicanări şi tracasări, a semnat un angajament, însă nu a făcut rău nimănui.
     Contactat telefonic, ÎPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, a precizat că informaţiile pe care le-am prezentat sunt corecte. Presfinţia Sa şi-a exprimat uimirea în legătură cu volumul mare de materiale din dosarul întocmit de fosta securitate, adăugând că toate convorbirile telefonice cu enoriaşii i-au fost interceptate şi sunt incluse în dosar.
     Aşadar, pentru cei care poate mai aveau unele semne de întrebare în privinţa acestui aspect din viaţa lui ÎPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, CNSAS a făcut lumină: înaltstătătorul Bisericii ortodoxe de pe meleagurile noastre poate sta drept şi neclintit în faţa tuturor credincioşilor.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.