Ultima oră
Știri
Şedinţa Comisiei Consultative a judeţului Alba s-a amânat
     Prefectul judeţului Alba av. Ioan Rus, a precizat în cadrul teleconferinţei de ieri faptul că şedinţa Comisiei Consultative, va avea loc pe data de 10 septembrie şi nu pe 6 cum fusese stabilit iniţial. De asemene, începând cu această dată este obligatorie participarea unui ministru a guvernului şi a unui secretar de stat. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Cum vor partidele să schimbe Constituţia
PD vrea vot uninominal pentru Senat şi garantarea proprietăţii
     Colegiul Director al PD a stabilit în şedinţa din 27 august care sunt modificările pe care le doreşte partidul în eventualitatea schimbării Constituţiei, propuneri prezentate într-o conferinţă de presă a PD Alba.
     Printre acestea se află votul uninominal pentru Senat şi revocarea demnitarului (parlamentar, primar, consilier local şi judeţean) care părăseşte partidul pe listele căruia a fost ales. De asemenea, se cere separarea atribuţiilor celor două Camere, astfel încât Senatul să se ocupe de problemele internaţionale şi de administraţia locală, iar Camera Deputaţilor de celelalte legi ordinare, urmând ca doar legile organice să fie dezbătute în ambele Camere.
     Alte schimbări majore prevăd lărgirea atribuţiilor preşedintelui şi ale Curţii Constituţionale. În cazul ultimei, se cere ca hotărârile acesteia să nu mai poată fi anulate de Parlament. În ceea ce priveşte proprietatea, PD doreşte ca în Constituţie să se specifice garantarea proprietăţii de către stat, nu ocrotirea ei. Tot pentru armonizarea cu legislaţia europeană se doreşte eliminarea interdicţiei de a deţine terenuri cetăţenii străini, regimul înstrăinării terenurilor urmând a fi stabilit prin lege organică.
     În aceeaşi conferinţă de presă atât preşedintele PD Alba, Mircea Hava, cât şi deputatul Alexandru Pereş au subliniat că PD doreşte aplicarea Legii 10 - a retrocedărilor - întocmai, iar în ce priveşte Legea "Lupu" deputatul a susţinut necesitatea retrocedării integrale a pădurilor, acestea urmând însă să fie exploatate în regim silvic. Ceea ce înseamnă că proprietarul nu va putea tăia din pădure ca din codru, ci cu respectarea legii.
Florin SILEA
Liberalii cer republică parlamentară
     În cadrul unei conferinţe de presă, liderul liberal, deputatul Andrei Chiliman a făcut public propunerile PNL de modificare a Constituţiei. Acestea acoperă mai multe aspecte şi vizează toate capitolele: Parlament, organizarea parlamentară, relaţiile Parlament - Guvern, Parlament - şeful statului etc. Printre altele, liberalii solicită: o transperanţă a finanţării campaniei electorale, încetarea calităţii de membru al guvernului, inclusiv a celei de prim-miniştri în cazul retragerii sprijinului politic, introducerea scrutinului mixt pentru cele două camere ale Parlamentului şi separarea atribuţiilor la Camera Deputaţilor şi Senat, acordarea dreptului guvernului de a stabili ordinea de zi a Camerelor Parlamentului în probleme de legiferare etc.
     În ceea ce-l priveşte pe viitorul şef al statului, liberalii doresc ca acesta să fie ales de Parlament iar atribuţiile sale să-i fie restrânse. PNL a mai propus modificări constituţionale privind drepturile omului: dreptul la un proces echitabil, dreptul la alegeri libere, corecte şi periodice, dreptul de a ocupa o funcţie publică în condiţii de egalitate etc.
Florin ROMAN
În prezenţa prefectului Ioan Rus şi a preşedintelui Augustin Presecan va fi prezentată
Situaţia investiţiilor finanţate din fonduri publice şi din credite de la organismele financiare internaţionale
     În cursul zilei de 3 septembrie a.c. va avea loc la sediul Palatului Administrativ o întâlnire de lucru, în prezenţa prefectului Ioan Rus şi a preşedintelui Augustin Presecan, cu participarea beneficiarilor lucrărilor de investiţii finanţate din fonduri publice şi credite externe, rambursabile şi nerambursabile şi a constructorilor. În acest an, următoarele lucrări sunt finanţate de Banca Mondială şi Guvernul României: complex servicii comunitare Alba Iulia, amenajare servicii comunitare la Centrul de plasament Abrud, amenajare servicii comunitare la Centrul de plasament Cugir şi Blaj, casă rurală de tip familial la Mănărade, amenajare casă de tip familial la Blaj (finanţate 80 la sută din partea Băncii Mondiale şi 20 la sută din partea Guvernului României). Din fonduri Phare sunt finanţate lucrările pentru refacerea DJ 107: Alba Iulia - Berghin - Cergău Mare - Blaj - Cetatea de Baltă - limită jud. Mureş. O altă categorie de lucrări finanţate este cea făcută de BEI şi bugetul de stat: refacerea lucrărilor calamitate pe râul Cugir, aval de Vinerea, refacerea lucrărilor calamitate la Vinţu de Jos, îndiguire râu Mureş în zona Şibot, consolidare sistem rutier DJ 107C: Alba Iulia - Teleac - Vinţu de Jos, modernizare DC 109: Albac - Bărăşti, reparaţie DC 158: DN 74 -Ciuruleasa, modernizare DC 119: DJ 108 Trifeşti - Pietroasa (Horea). (F.R., R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.