Editorial

Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Toamna disperării noastre
     Dintotdeauna, toamna a fost un anotimp al nostalgiilor şi regretelor după vara de aur, atât ca meteorologie, dar mai ales ca vârstă, acel pătrar al anului în care tragem linie şi adunăm, facem bilanţuri, medităm asupra segmentului de timp scurs cu tot ceea ce am realizat şi mai ales cu ceea ce nu am făcut pentru a ne merge mai bine pe acest pământ. Vara ce s-a dus ca o magie a fost una liniştită, fără tulburări care să ne ridice cota resentimentelor, a emoţiilor, fără doar şi poate a celor create de căldura toridă ce ne-a făcut să căutăm cu persuasiune oaze de umbră şi răcoare. În fine, ca să nu glosăm prea mult pe tema verii ce s-a dus şi care a abundat în tot soiul de festivaluri la mare sau la munte, să admitem că am păşit calendaristic într-o nouă toamnă care se anunţă din punct de vedere al vremii ca o prelungire a verii, anotimp în care vom culege roadele ogoarelor şi viilor, vom debuta într-un nou an şcolar, ne vom pregăti asiduu pentru iarnă. Dar toamnele au şi alte culori, precum şi alte izuri decât cele atât de pastelate şi care le fac indescriptibile, bunăoară cum ar fi cele politice, diplomatice, ale stărilor sufleteşti, ale tonusului moral pe care îl au oamenii cetăţii, cei pe care se sprijină societatea, comunitatea.
     Raportându-ne la această ultimă culoare din gama cromatică a toamnei, remarcăm cu părere de rău, că cea în care am intrat de câteva zile va fi una ternă, cu tonuri de elegie. De ce? Pentru că ea a început cât se poate de prost pentru traiul de zi cu zi al românilor. Ne referim, fără îndoială, la valul de scumpiri ce s-a declanşat odată cu 1 septembrie, la energia electrică, gaze naturale, benzină, care vor stoarce serios bugetele familiale, făcând din plata întreţinerii scopul suprem pentru întregi categorii sociale. Aşadar, poverile cele mai grele vor fi cele ale plăţilor serviciilor şi utilităţilor publice, având în vedere scumpirea energiei termice şi a gazelor naturale, al căror preţ s-a majorat cu 57 la sută, respectiv 90 la sută, în cazul populaţiei. Denotă că majorarea preţurilor la energia termică şi gazele naturale atrage după sine o creştere cu 85 la sută a cheltuielilor pentru prepararea hranei şi cu 58 la sută pentru apa caldă şi servicii. La aceasta se adaugă plata facturilor la energia electrică şi o inevitabilă majorare a costurilor transportului în comun. Plus că începe şi şcoala, iar pentru familiile cu mulţi copii chestiunea se va pune în termenii supravieţuirii, cheltuielile minime cu procurarea de rechizite îngrozind pur şi simplu familiile unde câştigul salarial nu atinge măcar media, medie care potrivit ultimelor date statistice se învârte undeva în jurul sumei de 100 dolari lunar. Se estimează că pentru un apartament cu două camere, cheltuielile cu întreţinerea, energia electrică, gaz, telefon vor însuma cel puţin 2 milioane de lei.
     Dacă luăm în calcul valoarea coşului minim de consum lunar, care s-a ridicat ultima oară la 3.354.454 lei pentru o gospodărie standard, se înţelege că pentru majoritatea familiilor situaţia devine absolut dramatică. Acestea vor munci doar pentru a-şi plăti întreţinerea, dar o familie mai are şi alte nevoi. Să nu uităm apoi că majorarea preţurilor la energia electrică, la energia termică, gaze naturale şi combustibili va provoca unda de şoc în toate celelalte preţuri din economie. Cu alte cuvinte, toamna în care am intrat se anunţă una de a putea sau nu supravieţui. Va fi o toamnă a disperării noastre.
Gheorghe JURCĂ