Ultima oră
Știri
Băutura, bat-o vina!
La Sălciua, Ursu a fost înjunghiat cu un briceag
     La sfârşitul săptămânii trecute, la Sălciua a avut loc un eveniment nedorit, soldat cu înjunghierea unui bărbat de 62 de ani. Victima se numeşte Ioan Ursu şi a fost agresat de fratele concubinei sale, Ioan Mărea, de 52 de ani. Cei trei locuiau împreună şi pe fondul consumului de alcool, Mărea l-a înjunghiat pe Ursu, aplicându-i acestuia o lovitură cu briceagul în zona spatelui. Deşi victima sângera, a fost lăsat să zacă pe podeaua din locuinţă. Dimineaţă, Ursu a fost transportat la Spitalul din Turda. În funcţie de starea de sănătate a victimei şi de numărul de zile de spitalizare a victimei se va stabili şi încadrarea juridică şi pedeapsa pentru agresor.
     Ioan Ursu a fost diagnosticat la Spitalul Turda cu plagă penetrată toracică.
Florin ROMAN
Rechizite din partea statului
     Aşa cum se ştie, guvernul a decis sprijinirea familiilor nevoiaşe cu copii care trebuie să meargă la şcoală, prin acordarea de rechizite şcolare gratuite, în sumă de 200.000 de lei, pentru clasele I-IV şi 250.000 de lei pentru clasele V-VIII. Pentru obţinerea rechizitelor în aceste condiţii, părinţii trebuie să depună o adeverinţă din care să rezulte că venitul pe membru de familie nu este mai mare de 700.000 de lei. Potrivit primelor estimări, în judeţul Alba vor beneficia de această măsură circa 4300 de elevi, care anul trecut s-au încadrat în condiţiile pentru obţinerea bursei sociale. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Furios că nu-l poate scoate din Leagăn
Un tată ameninţă că-şi taie copiii cu mâna lui!
     Recent, la Direcţia pentru protecţia drepturilor copilului din Alba Iulia s-a prezentat un individ furios, care susţinea sus şi tare că doreşte să-şi ia acasă copiii instituţionalizaţi la Leagănul albaiulian. Gheorghe S. (24 de ani) şi concubina sa Elena B. (19 ani) au trecut chiar la presiuni şi ameninţări faţă de personalul specializat din cadrul DGPDC Alba. "Dacă nu mi se va permite să-mi iau copilul, a strigat tatăl dezlănţuit, o să vin să-l răpesc la un sfârşit de săptămână, îl duc undeva şi-l omor. Îl tai cu mâna mea...!" Desigur, cei de la DGPDC au luat ameninţările în serios, căci de-a lungul timpului s-au mai confruntat cu cazuri de părinţi recalcitranţi, violenţi, care ameninţau să intre cu forţa în instituţiile de ocrotire în care se aflau copiii lor. Mai ales în Leagănul pentru copii din Alba Iulia unde sunt instituţionalizaţi copii între 0-3 ani. (Nu ştim, având în vedere frecvenţa unor astfel de cazuri - mai ales în week-end - de ce nu se permite angajarea unui paznic cu normă întreagă la Leagăn, unde în acest moment portarul este şi fochist totodată).
     Revenind la cazul celor doi concubini, aceştia au doi copii (Cristian - 3 ani şi Adrian - 2 ani) instituţionalizaţi la Leagăn în urmă cu o lună. Instituţionalizarea minorilor s-a făcut prin hotărârea Comisiei pentru protecţia drepturilor copilului, care a analizat cu atenţie dosarul conţinând date despre starea materială a părinţilor. Era şi normal să se decidă instituţionalizarea copiilor, căci părinţii nu au nici o sursă de venit şi, recent, au rămas şi fără locuinţă. (De fapt copiii au fost preluaţi în regim de urgenţă, în momentul în care nemaivând locuinţă au ajuns să doarmă cu părinţii într-un adăpost încropit sub un balcon, din... cearşafuri!) Grav este faptul că din pricina nopţilor petrecute aproape sub cerul liber unul dintre copii s-a îmbolnăvit de rinichi şi a ajuns la spital la Cluj-Napoca. Mai mult decât atât, în momentul spitalizării micuţul prezenta urme de lovituri şi zgârieturi, semne vizibile de agresare din partea părinţilor.
     Nu cunoaştem deznodământul altercaţiei dintre Gheorghe S. şi angajaţii DGPDC, dar la sfârşitul săptămânii precedente individul a fost văzut dând târcoale Leagănului pentru copii. Specialiştii care au stat de vorbă cu cei doi concubini consideră că aceştia doresc atât de mult să ia copiii în îngrijire pentru sumele acelea amărâte de bani reprezentând alocaţia de stat a minorilor! Mai mult ca sigur că, dacă agresivitatea va continua şi interesul strict pecuniar va fi confirmat, celor doi li se va putea face fără nici o bătaie de cap decăderea din drepturile părinteşti, conform legii!
Ioan HĂNŢULESCU
Descentralizarea serviciilor publice
     În condiţiile Legii nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, exercitarea atribuţiilor stabilite prin lege revine autorităţilor administraţiei publice locale, care, în mod normal, ar trebui să fie cel mai aproape de cetăţeni.
     Programul de guvernare pe perioada 2001-2004 prevede o descentralizare a serviciilor publice ale ministerelor şi trecerea acestora în subordinea consiliilor locale. În legătură cu descentralizarea serviciilor publice, preşedintele Consiliului judeţean Alba, Augustin Presecan, a precizat într-un material prezentat la Snagov, la întâlnirea cu premierul Năstase, că activitatea din teritoriu conduce la anumite concluzii: predarea - preluarea să se realizeze la începutul fiecărui an, cu respectarea principiului echilibrului financiar. Propunerea se bazează pe ceea ce se regăseşte la nivel judeţean: a) Descentralizarea "mascată" în domeniul de activitate - asistenţi personali ai persoanelor cu handicap; protecţia drepturilor copilului (parţial), afirmaţie ce se bazează pe coordonarea financiară a sumelor de către vechii ordonatori principali de credite (Ministerul Sănătăţii şi Familiei, ANPCD); b) autorităţiile locale preiau atribuţiile "din mers", cu obligaţia de a stabili cu prioritate fonduri pentru diverse activităţi.
Florin ROMAN
Week-end încărcat în evenimente rutiere
Bilanţ negru: un mort, 7 răniţi şi autoturisme avariate
     La sfârşitul săptămânii trecute, pe drumurile judeţului Alba s-au consumat mai multe accidente rutiere grave, soldate cu morţi şi răniţi dar şi cu avarierea de autoturisme. Cel mai grav dintre acestea s-a consumat sâmbătă, în zona Sebeş, pe DN 7. Eugen Ovidiu Trestian, de 43 de ani, din Hunedoara, conducătorul unui autoturism marca Renault nu reduce viteza într-o curbă şi intră pe contrasens lovindu-se frontal cu un autoturism Dacia, condus de Silviu Florin Ciobanu, de 29 de ani, din Gherla, judeţul Cluj. În urma impactului violent, ambele autoturisme se răstoarnă, iar şoferul Daciei decedează pe loc. Alţi doi pasageri din autoturismul Dacia, David Varga, de 19 ani şi Radu Ciocai au suferit răni grave, fiind transportaţi de urgenţă la secţia ATI a Spitalului Judeţean Alba
     În aceeaşi zi, pe DJ 107, în zona localităţii Şona, în jurul orei 22.00, Iosif Pop, 50 de ani, pensionar din aceeaşi localitate, care conducea un Oltcit, a rănit grav alţi doi pensionari. Pop nu adaptează viteza autoturismului la condiţiile de trafic şi îi accidentează pe Oniţa şi Ioan Ciuntea, de 59 de ani, respectiv 62 de ani, care circulau în aceeaşi direcţie de mers pe carosabil. Cei doi au fost transportaţi la Spitalul Blaj, unde femeia a fost diagnosticată cu TCC acut închis, comoţie cerebrală şi fractură de bazin, în timp ce bărbatul s-a ales cu TCC acut închis, comoţie cerebrală şi multiple rupturi costale.
     Un alt accident de circulaţie a avut loc vineri seara în jurul orei 18.00, pe DN 7, în apropiere de Sebeş. Florin Kovaci, de 28 de ani, conducea o autospecială Volkswagen când, la un moment dat, pierde controlul asupra volanului ca urmare a desprinderii levierului de comandă. Autoutilitara se răstoarnă pe celălalt sens de mers şi intră într-un autoturism Mercedes condus de Iosif Băltală din Sebeş. În urma impactului şoferul Mercedesului şi un pasager din maşină, Gheorghe Voina, au fost accidentaţi, fiind transportaţi la spital.
     Ultimul accident pe care-l supunem atenţiei dvs. s-a consumat tot vineri seara, la Blaj. În jurul orei 18.30, micuţul Mihai Rareş Ioica, de 9 ani, a traversat strada într-un loc nepermis, fără să se asigure, fiind surprins şi accidentat de un autoturism Dacia, condus de Liliana Sînmărtinean, din satul Sâncel. Micuţul accidentat a fost transportat la spital pentru a primi îngriji medicale.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.