Ultima oră
Știri
În subordinea CJ Alba
Servicii publice comunitare de evidenţă a persoanelor
     Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Augustin Presecan, ne-a informat că Guvernul a adoptat în ultima şedinţă ordonanţa privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor, în vederea descentralizării. Aceste servicii nou înfiinţate vor funcţiona în subordinea consiliilor judeţene, municipale, orăşeneşti şi comunale şi vor asigura întocmirea, păstrarea, evidenţa şi eliberarea actelor de stare civilă, a cărţilor de identitate şi de conducere şi a certificatelor de înmatriculare, precum şi eliberarea paşapoartelor în sistem ghişeu unic. Serviciile publice comunitare vor mai avea în structură formaţiunile de pompieri şi protecţie civilă. (F.R.)
La Săsciori
Viteza face o nouă victimă
     Seara de duminică, 2 septembrie, s-a încheiat trist pentru doi tineri care circulau pe DN 67C pe ruta Petreşti-Săsciori. Conducând autoturismul cu numărul de înmatriculare AB 83 ADI, Adrian Vasile Ghenescu (19 ani, din Sebeş) nu reduce viteza într-o curbă, părăseşte carosabilul şi se izbeşte de o bornă kilometrică. Autoturismul este destul de "şifonat", dar grav este faptul că pasagerul din dreapta şoferului, Ioan Ovidiu Suciu (19 ani, din Săsciori) a suferit un traumatism toracic posterior, insuficienţă respiratorie şi multiple contuzii faciale, fiind internat în Spitalul municipal Sebeş. (A.D.)
Începând de astăzi
Patru firme din judeţul Alba participă la expoziţia "Fabricat în România pentru Construcţii"
     Începând de astăzi şi până pe data de 9 septembrie a.c., se va desfăşura la Bucureşti, în cadrul Complexului Expoziţional Romexpo, expoziţia "Produs în România pentru Construcţii". Organizată de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură a României şi Romexpo SA, în colaborare cu Ministerul Industriei şi Resurselor, Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, Secretariatul General al Guvernului, sub înaltul patronaj al premierului Adrian Năstase, expoziţia reuneşte peste 250 de firme româneşti producătoare din domeniul construcţiilor. Judeţul Alba va fi bine reprezentat de această dată, la manifestare urmând să participe patru societăţi de profil şi anume SC Proiect SA Alba Iulia, SC Resial SA Alba Iulia, SC Termotecnica SA Alba Iulia şi SC Incop SA Teiuş. De asemenea, astăzi, cu acelaşi prilej, vor fi prezenţi la Bucureşti şi prefectul judeţului Alba, Ioan Rus, însoţit de preşedintele CJ, Augustin Presecan. (R.J.)
SC Stratusmob SA Blaj face iarna mai călduroasă familiilor sărace
     După distribuirea a 11.000 kg de haine şi rufărie de pat, romii din Blaj au un nou prilej de-a se bucura. Primăria municipiului Blaj şi SC Stratusmob SA din localitate au iniţiat o amplă acţiune de identificare şi ajutorare a celor mai nevoiaşe familii cu lemne de foc. Cum cele mai presante nevoi se întâlnesc la familiile de romi, lipsite de posibilitatea materială de-a introduce gazul metan, primele 20 de remorci de deşeuri lemnoase oferite de "Combinat", cum spun blăjenii, au fost distribuite celor mai sărace familii de romi. În continuare, alte 25-30 de remorci vor fi descărcate în curţile romilor recomandaţi de Partidul Romilor Subfiliala Blaj, preşedinte Viorel Mărginean. Beneficiarii ajutorului primit aduc pe această cale sincere mulţimiri d-lui Ioan Şolea, primarul Blajului, şi conducerii SC Stratusmob SA. (S.T.)
La CJ Alba
Fără concedii de odihnă
     Din cauza numeroaselor probleme ivite la nivel judeţean, preşedintele Augustin Presecan a decis să nu-şi ia în acest an concediu de odihnă. Deşi lucrul poate fi catalogat de unii răuvoitori drept populist, preşedintele Presecan îşi vede în continuare de treabă, încercând să dea un exemplu şi celorlalţi. Până în prezent, nici vicepreşedinţii Nicolae Gavrilă şi Doru Cetean nu au părăsit "baricada", preferând să rămână la muncă. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Mâine, la Câmpeni, copreşedintele CDR "Centru", Augustin Presecan, va prezenta
Lista proiectelor de infrastructură regională finanţate din fonduri Phare
     La întâlnirea de mâine de la Câmpeni, copreşedintele CDR "Centru", Augustin Presecan, va supune adoptării proiectul de hotărâre privind aprobarea listei cu proiectele prioritare care urmează a fi pregătite pentru evaluare în vederea finanţării în cadrul Programului Phare 2001 - componenta de infrastructură. Pe această listă este prevăzută şi "reabilitarea mediului şi dezvoltarea zonei turistice Sebeş", având ca beneficiar Primăria Sebeş, cu un cost total de 6,5 milioane EURO, din care contribuţie Phare, 5 milioane EURO. Proiectul va dezvolta sistemul de furnizare a apei din oraşul Sebeş prin extinderea reţelei de apă potabilă pentru 12 străzi şi va permite extinderea reţelei de canalizare şi deşeuri menajere în localitatea Lancrăm. De asemenea, proiectul vizează îmbunătăţirea atractivităţii zonei pentru turişti, protecţia mediului, optimizarea traficului şi îmbunătăţirea sistemului de canalizare.
     Un alt proiect important vizează înfiinţarea deja celebrului "Dracula Land" la Sighişoara, având ca beneficiari Primăria Sighişoara şi Ministerul Turismului. Proiectul are o valoare totală de 65 de milioane EURO, din care doar 4,5 milioane EURO reprezintă contribuţia UE. Acesta îşi propune exploatarea comercială a mitului Dracula.
Florin ROMAN
Aşa cum ne-am obişnuit
Pedeseriştii judeţeni nu îşi vor ţine cuvântul
PDSR = TOTAL(itar) GRUP
     Orice nouă ieşire în presă a PDSR (PSD) ne dezvăluie ascendenţa aroganţei şi a dispreţului faţă de tot ce este non-pedesere a celor ce ne guvernează acum. Referindu-ne pentru început la unul dintre articolele "Gâlceavă pentru nimic" încă din deschidere PSD Alba se găseşte îndreptăţit să aducă un prim amendament (câte de felul acesta ne aşteaptă?!) la Constituţia României, limitând dreptul cetăţenilor români (şi al parlamentarilor non-pedesere) de a lua atitudine.
     Şi cine, mă rog, aţi spune dvs. domnilor conducători PSD-işti că ar putea aprecia când şi dacă avem voie să vorbim? Nu cumva o Comisie formată din 3 tovarăşi?
     În altă ordine de idei, rolul unui partid de guvernământ este de a-şi respecta programul de guvernare şi promisiunile făcute în faţa cetăţenilor. Rolul unui partid de opoziţie este de a monitoriza permanent activitatea celor ce guvernează; parlamentarii opoziţiei au nu numai dreptul ci şi obligaţia să se asigure că cei ce guvernează nu uită de interesul public şi nu-şi încalcă promisiunile şi nicidecum să-şi spună opiniile numai dacă şi când ar vrea Domnii Guvernanţi.
     Faptul că liderul PDSR Ioan Rus răspunde atunci când este criticat cu "...nici voi n-aţi reuşit..." găsind în asta o scuză pentru nerealizările PDSR şi continuând să facă greşeli după greşeli, autoconsolându-se şi amăgind electoratul cu sofisme de genul "niciodată nu o să-i egalăm în greşeli pe ceilalţi", ne arată neputinţa PDSR de a-şi ţine promisiunile făcute.
     Prefectul Rus ignoră părerea opoziţiei, ceea ce dovedeşte că nici acum, după 11 ani, domnia sa nu înţelege, din păcate, funcţionarea elementară a democraţiei, neevoluând şi rămânând blocat pe lecţiile de Socialism Ştiinţific învăţate şi exersate pe când era activist UTC. Avem citate ce sunt edificatoare pentru gândirea şi atitudinea sfidătoare a domnului prefect. "Nu ne impresionează sfaturile şi criticile lor (Pereş şi Simedru) şi le ignorăm total". "Îi sfătuim să-şi vadă de treburile lor".
     Punctul culminant al acestor tactici totalitare PDSR este reprezentat elocvent de ameninţarea exprimată de Camarila judeţeană la adresa mea care sună cam aşa: "Îţi vom scormoni trecutul pentru a găsi ceva compromiţător, iar dacă nu, vom fabrica noi ceva dar nu ne vom lăsa până când nu te vom ". Sună promiţător, nu-i aşa?!
     Am vrea să încheiem, însă nu putem să trecem nepăsători peste limbajul folosit de cei trei tovarăşi (Rus - Presecan - Babiţchi). Toate articolele şi comunicatele PDSR apărute în ultimul timp ca răspunsuri la criticile constructive ale opoziţiei abundă în grobianisme şi expresii de genul "...acum îl pişcă în freză pe Simedru să ne critice", folosite probabil în vârful muntelui sau în galeria echipei Cuprul Abrud şi nicidecum în politica "la nivel înalt" ce pretinde că o promovează prefectul (simplu) Ioan Rus.
     De asemenea, suntem oripilaţi de mahalagismul cu iz de competenţă full de "jargoane dă Ferentari" afişat de d-l deputat Codrin Ştefănescu, preluat de altfel de mulţi dintre guvernanţii zilei locali.
     Repetăm şi subliniem "cei ce guvernează acum" sau "guvernanţii zilei" pentru a le evidenţia PDSR-iştilor efemerul stării de putere pe care o degustă în aceste momente.
     În finalul ultimelor articole, reprezentaţii PDSR (PSD) declară răspicat că nu ne vor mai răspunde, că nu au timp de pierdut cu noi şi că faptele vor vorbi pentru ei. Nu suntem profeţi, dar aşa cum îi cunoaştem noi pe "distinşii" pedeserişti judeţeni, vă spunem acum, pe 31 august 2001, că NU SE VOR ŢINE DE CUVÂNT, aşa cum ne-au obişnuit de altfel.
     În primul rând, nu se vor putea abţine să ne răspundă în doi peri, cum le este felul, folosind atacuri la persoană şi nicidecum oferind soluţii reale la problemele puse de noi.
     În al doilea rând, nu se vor putea abţine de la a-şi aduce în continuare singuri laude, de la a se proslăvi reciproc şi de la a-şi expanda Eul mitoman.
     În ceea ce priveşte faptele cu care ne "ameninţă" conducerea PSD, dacă şi ele vor fi la nivelul periferic şi "de după deal" al cuvintelor folosite până acum, atunci nimeni nu va avea de câştigat. Nu vor câştiga cu siguranţă nici dânşii în imagine, nu vor câştiga nici votanţii ce i-au "ridicat" să-i reprezinte, şi în nici un caz nu vor câştiga cetăţenii judeţului.
     Să vedem cine va avea dreptate!
Dan Coriolan SIMEDRU,
deputat PNL de Alba
Accident mortal la Sebeş
     Declanşată acum două săptămâni, seria accidentelor mortale pe şoselele din judeţul nostru continuă. Ultimul eveniment a avut loc ieri dimineaţă pe DN 1, pe raza municipiului Sebeş De această dată principala cauză a accidentului nu a fost viteza, ci oboseala. Ştefan Ioniţă (22 de ani) din Bucureşti, şofer la SC Pro Auto Industrie SA Bucureşti conducea autoturismul marca Nubira cu numărul de înmatriculare B 18 EHN pe direcţia Sibiu-Sebeş. Ajuns la kilometrul 361, în jurul orei 2,20 noaptea, oboseala acumulată îl învinge. Adoarme la volan şi firesc pierde controlul autoturismului, care părăseşte carosabilul şi se răstoarnă în câmp. Ştefan Ioniţă a decedat pe loc, iar ceilalţi pasageri au fost răniţi: Nicolae Ion (58 de ani) din Bucureşti a suferit o fractură la femurul stâng, Mihăiţă Ilieş (50 de ani) din Piteşti fracturi costale, iar Ecaterina Constantin (36 ani) din Bucureşti leziuni uşoare. (A.D.)
Sărbătoare pentru creştinii ortodocşi din Alba Iulia
popi     Sâmbătă, 1 septembrie, la Alba Iulia, pe strada Energiei din cartierul Cetate, a fost sfinţită de către ÎPS Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia şi un sobor de 9 preoţi, piatra de temelie a unei noi Biserici. Ea va avea hramul Sfântul Mina. Au fost prezenţi la eveniment prefectul judeţului Alba - Ioan Rus, preşedintele Consiliului Judeţean Alba - Augustin Presecan, senatorul Cornel Filipescu, precum şi peste 300 de credincioşi din Parohia II Cetate, a părintelui Emil Jurcan. Noul lăcaş se doreşte a fi un centru de aprofundare atât a vieţii spirituale creştine cât şi de implementare şi dezvoltare a misiunii sociale a ortodoxiei. (G.C.)
Cu ocazia primirii de către prefectul Ioan Rus
Consulul onorific al României din Mainz (Germania) a promis sprijin pentru turismul din Alba
     Aflat într-o scurtă vizită în judeţul Alba la invitaţia CCIA Alba, consulul onorific al României pentru zona Mainz - Germania, Alex Jacob s-a întâlnit în cursul zilei de ieri cu prefectul Ioan Rus şi cu preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan. Calificat în domeniul turismului, dânsul a precizat în discuţia avută cu oficialităţile judeţului că este încântat să constate în această zonă o revigorare a acestui sector atât de important. De asemenea, Alex Jacob a promis sprijin efectiv societăţilor de profil din judeţ prin susţinerea proiectelor acestora cu privire la alocarea unor fonduri de la UE, asigurând totodată că prin intermediul său acestea vor fi cunoscute şi de către cetăţenii şi eventualii parteneri din Germania. În acest sens, oaspetele din Germania urmează să efectueze o vizită în Munţii Apuseni pentru a vedea la faţa locului posibilităţile turistice pe care le oferă zona. La rândul său, prefectul Ioan Rus a caracterizat întâlnirea ca fiind agreabilă, sperând într-o substanţială colaborare pentru revitalizarea acestui sector pe care şi domnia sa îl consideră într-o evidentă creştere. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.