Prima pagină Ediția din: 6.09.2001
Știri
O ţeapă de 16,5 milioane de lei cu un loz fals
     Ofiţerii Biroului Furturi Auto din cadrul Poliţiei municipiului Alba Iulia l-au identificat şi reţinut pe Ionuţ Stanca (32 de ani, din Bucureşti) care este anchetat pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune. În iunie 2001, Stanca i-a vândut lui G.P. din Ţelna-Ighiu un loz care purta inscripţia de "Dacia 1310" - câştigător contra sumei de 16,5 milioane de lei. Atunci când fericitul proprietar al chilipirului s-a prezentat să-şi încaseze... autoturismul a constatat cu stupoare că lozul era...fals! În urma reclamaţiei depuse la poliţie, Stanca a fost identificat şi a fost introdus în arestul IPJ Alba pe bază de ordonanţă. (N.T.)
Şef nou la Biroul de Poliţie Jidvei
     Din această săptămână, în funcţia de şef Post Poliţie Jidvei a fost numit cpt. Dragoş Ioan Grama, fost ofiţer la Biroul de Cercetări Penale din cadrul Poliţiei Blaj. Fostul şef de post, plt.adj. şef Ioan Chircu a fost numit în funcţia de ajutor de şef de post în aceeaşi localitate. Decizia a fost motivată de complexitatea problemelor ridicate de viaţa economică şi socială din zonă, astfel că postul de poliţie a devenit birou iar şeful lui trebuie să fie un ofiţer. (N.T.)
Certificatele de producător pot fi ridicate de la sediul ziarului Unirea
     Reprezentanţii primăriilor de pe raza judeţului Alba sunt aşteptaţi să-şi ridice urgent certificatele de producător de la sediul Tipografiei ziarului Unirea, din Alba Iulia, strada Decebal, nr.27. Contravaloarea certificatelor de producător va fi achitată cu ordin de plată în baza facturii emise, în termen de 24 de ore. (N.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Viaţa studenţească între exploatare şi evaziune fiscală
Anul acesta, cam 2500 de studenţi vor contribui substanţial la facerea "banilor negri" de către proprietarii de apartamente în municipiul Alba Iulia
     În municipiul Alba Iulia există cam 7000 de studenţi, dintre care aproximativ jumătate sunt localnici. Prin urmare, cam 3500 de tineri sosiţi anual din toate colţurile ţării se dau de ceasul morţii în luna septembrie, pentru a-şi găsi un adăpost. În căminele studenţeşti sunt doar vreo 1000 de locuri, restul de 2500 de tineri fiind siliţi să se descurce pe la gazde, care cum or putea. Iar nivelul chiriilor este de-a dreptul prohibit pentru studenţii cu părinţi "normali" (înţelegând prin "normalitate" venitul mediu pe economie). Negocierile cu proprietarii de apartamente din municipiul Alba Iulia se fac în DM sau USD, aşa că vă închipuiţi şi dvs. cum trăieşte un student care are ghinionul de a avea părinţi cu vreo pensie de la CAP în valoare de 300.000 de lei româneşti, pârliţi de soare, în câmp. Despre modul în care se înghesuie mai mulţi într-o cameră insalubră (unde promiscuitatea e lege), despre tehnica subînchirierii spaţiilor sau despre foamea pe care o fac tinerii chiriaşi după achitarea sumei negociate, nici nu are rost să mai pomenim. De pildă, în cartierul Cetate sau în zona de centru, o cameră ajunge la 100-120 DM, başca cheltuielile! În Ampoi I, II şi III chiriile sunt mai mici, dar mai mult ca sigur că vor fi majorate odată cu sosirea iernii, altfel tinerii vor locui la preţuri minime, în apartamente fără căldură şi apă. Iar nu bieţii pensionari (care poate că întreţin şi ei alţi copii pe la facultăţi, în alte oraşe, din chiria pe care o percep), pot fi acuzaţi de lăcomie, ci proprietarii mai multor apartamente în municipiu, care stau la ţară şi îi jupoaie de vii pe chiriaşi. Interesant este faptul că la Administraţia Financiară sunt înregistrate doar vreo 2000 de persoane care au spaţii oferite în chirie (şi plătesc impozitul cuvenit pentru chiria percepută) iar aproape jumătate dintre aceştia au închiriat unor persoane juridice (firme, ONG-uri etc.), după cum ne-a declarat dl. Aurel Ciban, şeful serviciului "Taxe şi impozite" din cadrul instituţiei mai sus amintite. Deci, vreo 2500 de studenţi vor locui şi în acest an în chirie fără contracte legale, contribuind astfel la facerea "banilor negri" de către proprietari. Situaţia se cunoaşte, dar toată lumea închide ochii, căci proprietarii se pot supăra şi ridica nivelul chiriei oricât. Pe de altă parte, Administraţia Financiară (având pe cap problemele legate de impozitul pe venitul global) nu are personal suficient pentru controale la proprietarii care închiriază fără contract, deşi aceştia se încadrează în prevederile Legii nr. 87/1994, privind evaziunea fiscală. Nici Biroul de evidenţă a populaţiei din cadrul IPJ Alba nu poate face mai mult, deşi acolo ar trebui să se anunţe orice schimbare de domiciliu în termen de 15 zile. Aşa că, în lipsa unei legislaţii protectoare, studenţii vor rămâne şi în acest an situaţi undeva între exploatarea din partea proprietarilor şi evacuare, proprietarii vegetând înţepeniţi între lăcomie şi evaziunea fiscală!
Ioan HĂNŢULESCU
Cugirul - un oraş de şomeri
Celor 8.600 de şomeri aflaţi în căutarea unui loc de muncă li se vor alătura alţi 4.900 de salariaţi ce vor fi decontaţi ca urmare a deciziei guvernanţilor de a nu mai prelungi cele 180 de zile de şomaj tehnic prevăzut de Legea 78. * Cei 10 ani în care reforma şi restructurarea au fost doar un joc de-a "uite-o, nu e" în industria de apărare îşi arată colţii. * De la "mirajul şomajului tehnic" la infernul şomajul cronic sau ce şi-au făcut sindicatele cu mâna lor
     În şedinţa biroului de coordonare din data de 5.09.2001, liderii de modul din cadrul Sindicatului Liber SC Cugir SA, analizând ultimele informaţii transmise de dl Herlea Crăciun , referitoare la decizia guvernanţilor de a nu mai prelungi cele 180 de zile/Legea 78, consecinţă în urma căreia 4.900 salariaţi de la SC Cugir SA ar urma să fie decontaţi, s-au decis următoarele:
     -Sindicatul Liber SC Cugir SA nu este de acord cu disponibilizarea nici unui salariat, deoarece numărul şomerilor din oraşul Cugir a ajuns la un procent de 66 % , 8.600 de şomeri fiind în căutarea locurilor de muncă, a căror perspectivă nu se regăseşte în nici un program oferit de ordonanţele prin care au fost disponibilizaţi.
     -Decizia contravine programului electoral lansat de partidul de guvernământ care s-a angajat a crea noi locuri de muncă, nu a disponibiliza salariaţi.
     -Încărcarea cu comenzi este singura soluţie pentru salariaţii noştri, fapt pentru care Sindicatul Liber SC Cugir SA îşi rezervă dreptul de a folosi toate mijloacele de luptă sindicală pentru a-şi proteja salariaţii existenţi. O astfel de decizie va îngropa oraşul şi starea socială care se va crea va fi cu consecinţe foarte grave. (Biroul de Coordonare al Sindicatului Liber SC Cugir SA)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.