Ultima oră
Știri
PD vrea responsabilizarea aleşilor
     Chiar înainte de a fi dat publicităţii raportul organizaţiei Pro Democraţia prinvind pesedizarea multor aleşi locali, conducerea centrală a PD a hotărât ca între importantele modificări legislative pe care le au în vedere să fie şi una care-i priveşte pe aleşi. Pentru a stopa "turismul politic" al aleşilor - de la parlamentar la consilier local - democraţii vor să fie stipulat clar că alesul care părăseşte un partid trebuie să părăsească şi demnitatea obţinută ca urmare a candidaturii pe listele partidului părăsit.
     Deputatul Alexandru Pereş a subliniat că această prevedere este necesară fiindcă, spre deosebire de aleşii britanici, cei români n-au un cod deontologic care să le impună acest act de bun simţ.
     Rămâne de văzut dacă opoziţia va reuşi să impună această schimbare legislativă. (S.F.D.)
La Alba Iulia
În urma unui schimb ilegal de valută au fost confiscaţi 400 USD şi 800 DEM
     Marţi, 4 septembrie, ofiţeri din cadrul Poliţiei municipiului Alba Iulia - Biroul Poliţiei Economice - au surprins în flagrant delict două persoane care încercau să schimbe valută în faţa magazinului Unirea din Alba Iulia. Mihăilă David (41 de ani, din Alba Iulia) a fost surprins în timp ce încerca să schimbe 400 USD pe 800 DEM, oferiţi de Ioan Feneşer (46 de ani, din Alba Iulia). Suma a fost ridicată în vederea confiscării iar cei doi au fost sancţionaţi contravenţional. (N.T.)
Purtătorul de cuvânt al prefectului la perfecţionare
     Centrul Naţional de Formare Continuă pentru Administraţia Publică Locală organizează, în perioada 3-7 septembrie a.c., la hotelul "Forum" din Costineşti programul de perfecţionare "Relaţii cu publicul şi mass-media". Între temele abordate la seminar se numără comunicarea şi arta negocierii, managementul crizei, analiza imagologică, negocierea între grupuri, pregătirea şi menţinerea imaginii conducătorului de instituţie. Judeţul Alba este reprezentat de către d-ra Georgiana Jurcă, purtător de cuvânt al prefectului Ioan Rus şi consilier pe probleme de imagine al Prefecturii Alba. (H.D.M.)
De la 1 septembrie
Finanţele vor supraveghea plăţile de peste un miliard de lei
     Ordonatorii de credite vor putea efectua plăţi de peste un miliard de lei numai pe baza unei planificări stricte înregistrate la unităţile teritoriale de trezorerie. Această decizie luată de Ministerul Finanţelor va intra în vigoare de la 1 septembrie, dată de la care realizarea prognozei privind veniturile ce urmează să fie încasate la bugetul de stat va reveni direcţiilor de metodologie şi administrare a veniturilor statului şi Direcţiei de administrare mari contribuabili. Sarcina de a întocmi planificări pentru efectuarea plăţilor mai mari de un miliard de lei îi va viza pe ordonatorii de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale, bugetelor locale şi fondurilor speciale, unităţile finanţate din venituri extrabugetare sau din fonduri publice, inclusiv cele care primesc subvenţii bugetare. Situaţia plăţilor va trebui întocmită pentru fiecare decadă a lunii şi va fi depusă la trezorerie înainte cu trei zile lucrătoare de începutul fiecărei decade. (A.S.T.)
Ieri, la Alba Iulia
Accident rutier din cauza neatenţiei
     Ieri, în zona benzinăriei Shell din Alba Iulia, s-a produs un accident rutier din cauza neatenţiei. Conducând autoturismul Dacia 1310 AB 10 KIS pe Bulevardul Ferdinand I dinspre Sebeş, Petrică Cârpă (48 de ani, din Alba Iulia) face o manevră de întoarcere fără să se asigure, moment în care intră în coliziune cu Opelul Vectra AB77PJM, condus regulamentar de Marius Pleşa (18 ani, din Alba Iulia). În urma impactului, maşinile sunt grav avariate. Din fericire, conducătorii auto şi pasagerul din Dacia 1310 - Alexandru Tudoraş (65 de ani) nu suferă leziuni grave. Şoferilor le-au fost recoltate probe biologice. Se pare că Petrică Cârpă se afla de mai mult timp în vizorul poliţiei rutiere deoarece era suspectat de piraterie în serviciul de transport persoane pe relaţia Alba Iulia-Sebeş şi a fost amendat de mai multe ori pentru încălcarea legislaţiei rutiere. Lui Cârpă i-a fost suspendat permisul de conducere auto. (N.T.)
Audienţe parlamentare
     Sâmbătă, 8 septembrie, senatorul PSD de Alba, Cornel Filipescu, va acorda audienţe la Cugir. Acestea se vor desfăşura, începând cu ora 10.00, la sediul Biroului Parlamentar situat pe strada Victoriei nr. 27. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La fel ca şi la nivel naţional, şi în judeţul Alba, în ultimul an
Migratorii politici din rândul aleşilor locali s-au reorientat către PSD
     Institutul pentru Politici Publice a elaborat pentru Asociaţia Pro Democraţia studiul "Migraţia politică în administraţia locală la un an de la alegerile locale 2000". Din acest studiu rezultă că la nivel naţional, 22% din aleşii locali şi-au părăsit în această perioadă votanţii îndreptându-se spre alte formaţiuni politice. În top se situează PSD care deţine în prezent 1584 de primari faţă de 1050 câţi avea după alegerile locale. O scădere accentuată s-a înregistrat în rândurile ApR care din cei 284 de primari au rămas acum cu doar 79. Şi PD-ul şi-a subţiat numărul aleşilor locali, 76 de primari trecând în partidul lui Adrian Năstase.
     Şi la nivelul judeţului Alba, partidul de guvernământ a fost cel care şi-a îngroşat cel mai substanţial rândurile cu aleşi locali de la celelalte formaţiuni politice. Astfel, dacă după alegerile locale PSD Alba avea 23 de primari, în prezent are 41, din care 13 sunt veniţi de la ApR, 2 din PNŢCD şi câte unul din UFD, PUNR şi PNL. La nivelul consilierilor judeţeni PSD şi-a dublat numărul acestora, având acum 16. Au sosit 5 din ApR şi câte unul din PRM, PD şi ANCD. Şi în ceea ce priveşte consilierii locali, PSD Alba se poate lăuda cu sporirea numărului acestora cu 36 în ultimul an, efectivul lor fiind acum de 269. Majoritatea noilor veniţi sunt din ApR (31) restul fiind ex-PSDR. La o scară mai redusă şi PD Alba a reuşit să atragă proaspeţi adepţi. Dacă la alegerile locale de anul trecut acest partid avea 10 primari, în prezent numărul acestora a crescut la 13, iar al consilierilor locali de la 122 la 125. Singura plecare s-a înregistrat în rândul consilierilor judeţeni, unul dintre cei 6 trecând în banca PSD Alba. Cea mai constantă formaţiune politică la nivelul întregii ţări şi implicit la nivelul judeţului Alba, este PNL, care şi-a păstrat intact efectivul de aleşi locali, cu excepţia unui singur primar "reorientat" pe cărările PSD-ului. Din surse oficiale PRM Alba, se pare că şi în partidul lui Vadim rândurile aleşilor locali au rămas intacte, cu excepţia unui consilier judeţean devenit între timp PSD-ist. Pe de altă parte însă situaţia în acest partid nu este chiar atât de roză. Odată cu plecarea reformiştilor conduşi de Codrin Ştefănescu, mai mult ca sigur că acesta a fost urmat de un important contingent de aleşi locali. Cu o creştere însemnată a numărului de aleşi locali se poate lăuda şi filiala judeţeană PUR care, de la două persoane înregistrate imediat după alegerile locale, are acum în rândurile sale 50 de consilieri locali şi un primar, aflându-se în tratative avansate cu încă trei edili locali. Aflat pe val în iunie 2000, ApR s-a văzut pulverizat în numai un an de zile, formaţiunea politică respectivă mai având acum doar 2 primari (se pare că nici aceştia pentru mult timp) şi 80 de consilieri locali.
     Revenind la studiul elaborat de Institutul pentru Politici Publice, în cadrul acestuia sunt prezentate şi cauzele care au condus la aceste migraţii. Acestea ar fi carenţele legilor, faptul că organizaţiile locale nu sunt în strânsă legătură cu liderii organizaţiilor centrale şi că aceste migraţii nu sunt sancţionate de către cetăţeni.
Răzvan JURCĂ, Adriana DURIGĂ
Ieri, la Cîmpeni a avut loc
Reuniunea CDR "Centru"
     În cursul zilei de ieri, la Cîmpeni s-au desfăşurat lucrările Consiliului de Dezvoltarea Regională "Centru" la care au participat prefecţi şi preşedinţi de consilii judeţene din judeţele cuprinse în Regiunea de Dezvoltare 7 "Centru", primari de municipii, oraşe şi comune, directorul ADR "Centru" - Simion Creţu, doamna Eleni Spanou - consultant pe programul PHARE al Uniunii Europene, Ana Maria Mocan - şefa Biroului regional Alba Iulia al Agenţiei SAPARD. Judeţul Alba a fost reprezentat de prefectul Ioan Rus, preşedintele Consiliului judeţean Alba - Augustin Presecan, care este şi copreşedinte al CDR "Centru" şi primarul oraşului gazdă a reuniunii - Viorel Sicoe. Cu această ocazie, Augustin Presecan susţinut de prefectul Ioan Rus, a reuşit să includă pe lista de priorităţi a lucrărilor de infrastructură finanţate prin programul PHARE drumul judeţean Buru-Aiud. Acesta trebuie reabilitat pe o lungime de 33 km. Cei doi şi-au motivat demersul prin faptul că acest drum face legătura între judeţele Alba şi Cluj precum şi cu zone de interes turistic din Munţii Apuseni. Totodată, arhitectul Marius Barbieri a făcut o prezentare a potenţialului turistic al staţiunii Arieşeni şi a punctelor de interes turistic din zonă. Consiliul judeţean Alba a realizat deja un proiect de revitalizare şi dezvoltare a acestei staţiuni care nu duce lipsă decât de o bază de cazare la standarde occidentale pentru a deveni o adevărată perlă a turismului în România.
Florin ROMAN
"Doamna cu coasa" are capricii
Patru morţi în aceeaşi zonă, în decurs de o săptămână!
Un tânăr de 29 de ani a decedat... chiar în ziua sa de naştere!
     După cum se vede, "Legea morţilor în serie", despre care pomeneam într-un articol recent, se confirmă. Se pare că în această perioadă mijlocul pe care-l foloseşte "Mama întristării" şi "Despărţitoarea de cei dragi" este autoturismul. Aţi putut afla, răsfoind paginile ziarului nostru, că şoselele judeţului Alba au fost în ultima vreme presărate cu morţi, răniţi şi autoturisme avariate. Mai mult decât atât, în decurs de numai o săptămână, în aceeaşi zonă (pe DN 7, în apropiere de Sebeş) au murit patru persoane, în urma unor grave accidente de circulaţie. În data de 25 august a.c. s-a petrecut accidentul căruia i-au căzut victimă doi cetăţeni italieni (Stefano Rosetti şi Cristian Cuagliatto), în data de 1 septembrie a murit exact în acelaşi loc Florin Silviu Cioban, din Gherla, iar în noaptea de 2/3 septembrie, la mică distanţă de "locul blestemat" s-a petrecut un nou accident de circulaţie, în urma căruia a decedat Ştefan Ioniţă din Bucureşti, în vârstă de numai 22 de ani!
     Straniu este faptul că "Doamna cu coasa" are anumite capricii de-a dreptul inexplicabile, dar care dovedesc nu numai "Legea seriilor" dar şi pe acea a "neîntâmplării", care parcă ţine de predestinare. Ca şi cum ar fi vrut să facă o glumă macabră, "Întunecata" l-a "îmbrăţişat" pe Flaviu Cioban... tocmai în ziua lui de naştere. Sărmanul tânăr era născut exact în data de 1 septembrie şi nu avea decât 29 de ani! Iar acum, la câteva zile, iată că "Doamna cu coasa" s-a mutat în zona Aiudului... (I.H.)
Marţi, 4 septembrie
Accidentele rutiere au asaltat zona Aiudului
     * Marţi, 4 septembrie, ora 7,25, pe DN1, în zona oraşului Aiud. Conducând autoturismul Dacia 1300 pe direcţia Turda-Aiud, Gavril Paşca (42 de ani, inginer la SC Alied Deal Phoenix Baia Mare) adoarme la volan şi intră pe contrasens unde se tamponează frontal cu Dacia 1310 condusă de Horea Bârgoz (25 de ani, din Miraslău). Din şocul izbiturii, Dacia 1300 condusă de Bârgoz este proiectată într-o Dacie 1310 care circula în spatele său. Autoturismele implicate în accident au fost grav avariate însă, din fericire, conducătorii auto nu au fost răniţi grav. *În aceeaşi zi, ora 13,20, tot pe raza municipiului Aiud. Efectuând o manevră de mers înapoi cu autoturismul, Kiss Yldy Komives (29 de ani, din Aiud) nu se asigură şi îl izbeşte pe biciclistul Alexandru Vultur (13 ani, elev). Băiatul cade şi îşi fracturează gamba stângă. Neobservând probabil ceea ce s-a întâmplat în spatele său, Komives îşi urmează drumul şi se deplasează în localitatea Beţa. La întoarcere a fost identificată de poliţiştii aiudeni şi a fost invitată la cercetări. *O cascadorie spectaculoasă, soldată însă cu urmări mai puţin tragice, s-a produs marţi, 4 septembrie, ora 23, între localităţile Unirea şi Ocna Mureş. Conducând un autoturism VW Passat cu viteză, Daniel Iacob Rad (29 de ani) nu reuşeşte să ia o curbă şi intră pe contrasens unde se rostogoleşte de câteva ori. În urma accidentului, şoferul şi un pasager din autoturism suferă traumatisme cranio-cerebrale, nefiind necesară spitalizarea. (N.T.)
Misteriosul "pau-pau" de la Pianu
     Acum 33 de ani, în grădina părintelui Suciu din comuna Pian, un copăcel necunoscut localnicilor a făcut fructe. Acestea arătau ca nişte pere alungite, creşteau câte două în ciorchine, aveau nişte sâmburi asemănători cu ai lubeniţei şi o aromă apropiată de cea a bananelor. "Minune", au zis oamenii, şi nu erau prea departe de adevăr. Povestea acestui copăcel este uluitoare: în anul 1928, în perioada unei masive emigraţii ardeleneşti spre SUA, tatăl părintelui Suciu (originar din Sebeşel) i-a trimis fiului său nişte seminţe de "pau-pau", un arbore american înrudit cu bananierul. Acesta le-a plantat în grădină şi a răsărit un fel de copac pitic, care nu a prins rod timp de 40 de ani. Abia în 1968 a făcut primele fructe şi de atunci, în fiecare an, pienarii mănâncă în luna septembrie fructele ciudate ale lui "pau-pau". (Între timp, arborele s-a înmulţit şi creşte în încă două gospodării din comună.)
     Exemplarele de "pau-pau" ce pot fi văzute astăzi în grădinile pienarilor sunt de înălţimea unui măr obişnuit şi sunt pline de fructe. După cum ne-a declarat primarul comunei, Marin Petruse, straniu este faptul că bananierul american nu a putut fi aclimatizat nicăieri altundeva în judeţul nostru. La plecarea din Pianu, părintele Suciu a dus cu sine seminţe şi lăstari de "pau-pau" care însă nu s-au prins. Şi doar fuseseră duşi doar până la Vinţul de Jos, la o distanţă de numai câţiva kilometri de Pianu.
     Aşadar, naturalizarea acestui bananier la Pianu e aproape o minune. Cu atât mai mult cu cât primul copăcel n-a legat rod timp de 40 de ani, iar primele fructe le-a făcut în grădina unui preot blagoslovit cu har!
Ioan HĂNŢULESCU

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.