Editorial

Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Cu cioara vopsită prin Europa
     După ce şi-au făcut partidul ferfeniţă, ca şi când nu le-ar fi fost de ajuns isprăvile dezastruoase făcute pe când se aflau la guvernare, ţărăniştii continuă să se dea în stambă, să facă mare circ mare. Victor Ciorbea, a cărei preşedinţie este contestată de tandemul Lupu - Chiriţă, se dă tare la actuala putere care, chipurile, vrea să scoată PNŢCD-ul în afara legii. Chestiunea transpiră până la Parlamentul European de la Strasbourg, unde face valuri-valuri, determinându-l pe fostul raportor pentru România, Arie Oostlander, membru al Partidului Popular European (majoritar în legislativul european), să ameninţe ţara noastră cu suspendarea negocierilor de aderare la UE. Din păcate şi alţi lideri ai grupării PPE din Parlament, şi-au exprimat îngrijorarea faţă de aşa-zisa scoatere în afara legii a fostului partid de guvernământ din România, recte PNŢCD, fapt ce contravine normelor democratice europene şi care ar atrage în mod automat întreruperea negocierilor de aderare. Mai mult, potrivit unor "surse de încredere de la Bucureşti" creştin-democraţii europeni par convinşi că PNŢCD este persecutat de "neocomuniştii d-lui Iliescu", fapt absolut nefondat. Chestiunea în sine nu e decât o intoxicare a creştin-democraţilor europeni de către gruparea Ciorbea, care este contestată pe drept de către gruparea Lupu - Chiriţă în instanţă.
     Cert este că dacă Internaţionala Creştin - Democrată, în frunte cu distinşii parlamentari europeni n-ar fi preluat fără discernământ şi o verificare prealabilă atentă a informaţiilor venite de la Bucureşti, şi-ar fi dat seama că au de-a face cu o manevră a uneia dintre grupările rivale ale aceluiaşi partid şi că nimeni nu l-a scos în afara legii, ci el însuşi s-a autoexclus din viaţa politică în urma unei prestaţii lamentabile. Prin urmare, dacă ar fi existat o comunicare loială între forurile oficiale de la Bucureşti şi cele de la Bruxelles şi Strasbourg, ar fi fost evitate neînţelegerile, precum şi declaraţiile pripite făcute vis-a-vis de această "conspiraţie" a Puterii de pe Dâmboviţa. Că totul nu este decât o cacealma pare şi faptul că în timp ce deputaţii PPE ridicau problema "scoaterii PNŢCD în afara legii" se aflau la Strasbourg atât ministrul Integrării, Hildegard Puwak, cât şi ministrul Justiţiei, Rodica Stănoiu, iar aceştia nu au fost câtuşi de puţin interpelaţi asupra problemei în cauză. Să fi fost luată drept o extravaganţă declaraţia lui Oostlander? Tot ce se poate, din moment ce membrii Parlamentului European au votat în bloc raportul favorabil României întocmit de baroneasa Emma Nicholson.
     Pare de-a dreptul hilar dacă nu stupid cum un banal proces în curs de derulare, care va da câştig de cauză uneia sau alteia din facţiile PNŢCD, este ridicat la rangul de încălcare a democraţiei europene, de imixtiune a politicului în actul de justiţie. Fără îndoială că avem de-a face cu o miopie politică a celor care au informat Internaţionala Creştin - Democrată Europeană. Pe de o parte, se fac eforturi stăruitoare pentru a îndeplini condiţiile de aderare la UE, eforturi sesizabile de către însăşi raportoarea Parlamentului European, d-na Nicholson, iar pe de altă parte, vin unii să bage strâmbe, pentru că aşa suntem noi, românii, trebuie să ne dăm cu stângul în dreptul, să umblăm cu pâre, cu jalba în proţap pe la forurile internaţionale. Nici că se putea ca PNŢCD, ieşit de pe scena politică, să nu-şi fi atârnat de gât cel mai greu bolovan, decât umblând cu cioara vopsită prin Europa. Dar, fiecare pasăre pre limba ei piere!
Gheorghe JURCĂ