Ultima oră
Știri
Stanca a tras un loz cu... 30 de zile arest preventiv
     Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Ionuţ Sanca (32 ani, din Bucureşti). Acesta va fi anchetat în stare de arest preventiv pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune. În luna iunie a.c. bucureşteanul i-a vândut unui cetăţean din Ţelna - Ighiu un loz fals, contra sumei de 16,5 milioane lei. (N.T.)
Un nou succes pentru preşedintele CJ Alba
Augustin Presecan va fi ales din nou ca preşedinte al CDR Centru
     Potrivit legii, după fiecare an de activitate, membrii Consiliului de Dezvoltare Regională "Centru" sunt obligaţi să aleagă o nouă conducere. La ultima reuniune ce a avut loc la Câmpeni, membrii Consiliului s-au înţeles ca la următoarea şedinţă să fie propuşi pentru funcţiile de copreşedinte acelaşi tandem ca până acum: preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan şi preşedintele CJ Covasna, Demeter Ianoş. Să sperăm că aşa va fi, aceste numiri putând ajuta mult judeţul Alba şi locuitorii săi. (F.R.)
La Alba Iulia
Administraţia finanţelor publice are şef nou
     Începând de miercuri, noul şef definitiv (numit de Ministerul Finanţelor Publice) al Administraţiei Finanţelor Publice din municipiul Alba Iulia este d-na ec. Tatiana Suciu, care a primit decizia de numire. Fostul şef, Ştefan Bal, a fost numit inspector în cadrul DGFP Alba. Ex-directorul Bal a contestat eliberarea sa din funcţie şi a dat în judecată Ministerul Finanţelor Publice, depunând o plângere la Curtea de Apel Alba Iulia. Dorim noului director intransigenţă şi mai ales, multă putere de muncă pentru a răzbate prin hăţişul miilor de acte normative din stufoasa legislaţie financiară actuală.
Experţii francezi în probleme de mediu vizitează Alba Iulia
Aceştia au elaborat, în parteneriat cu Fundaţia "PAEM" Alba un proiect comunitar în valoare de aproximativ 6 milioane de EURO.
     Ieri, 6 septembrie a.c., la Alba Iulia au sosit doi experţi francezi în probleme de mediu (Daniel Poulenard şi Camil Coste), care vor participa la o reuniune de lucru în cadrul proiectului "Aqua Fil",cuprins în Programul "Ecos Ouverture", finanţat de Uniunea Europeană. Reuniunea se va desfăşura în zilele următoare, la sediul Fundaţiei "PAEM" din Alba Iulia, şi are ca obiectiv evaluarea finală a unui nou proiect comunitar, în valoare totală de aproximativ 6 milioane de EURO. Noul proiect, elaborat de experţii francezi în parteneriat cu cei ai Fundaţiei "PAEM" (având ca scop refacerea reţelei de canalizare din municipiul Alba Iulia şi construirea unei noi staţii de epurare) va fi înaintat spre aprobare Comisiei Europene, în cadrul Programului ISPA. (I.H.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Descoperiri senzaţionale la Oarda de Jos
Un craniu de crocodil de acum 65 milioane de ani
     În urmă cu puţin timp, specialiştii catedrei de geologie şi paleontologie din cadrul Universităţii "Babeş - Bolyai, Cluj-Napoca, au făcut o descoperire senzaţională: la Oarda de Jos a fost scos la lumina zilei un craniu de crocodil, care, atenţie are o vechime de 65 de milioane de ani. Conf. univ. Vlad Codrea, care a confirmat acest lucru spune că această descoperire dă peste cap o serie de teorii emise de savanţii din acest domeniu. Specialiştii străini interesaţi de caz şi-au exprimat surprinderea pentru modul în care s-a conservat craniul, adăugând că specia de crocodil găsită la Oarda de Jos a fost necunoscută până în prezent. Craniul a fost găsit în acelaşi strat geologic în care au fost descoperite schelete de dinozaur.
     În aceeaşi zonă a mai fost găsit femurul unui dinozaur din specia "Telmatozaur". "Acesta era un dinozaur ierbivor şi a fost muşcat de crocodil. În luptă a murit şi crocodilul pentru că altfel nu poate fi explicată vecinătatea celor două schelete", spun specialiştii clujeni. Având în vedere faptul că craniul are o valoare imensă, fiind singurul "trofeu" de acest gen din lume aflat în stare perfectă de conservare, s-au impus măsuri de securitate excepţională.
     Concluzia specialiştilor clujeni a fost că descoperirile din zona Alba Iulia arată că aceste meleaguri, în perioada cât a trăit crocodilul erau acoperite cu mlaştini.
Florin ROMAN
Prefectul Ioan Rus iese la rampă
"Articolele din presă nu sunt decât un atentat la adresa demnităţii mele!"
     Furibunda campanie de presă lansată de ziarele "Ziua de Ardeal" şi "Ziua" în ultimele zile, împotriva prefectului judeţului Alba, av. Ioan Rus şi a soţiei acestuia, cu acuzaţii de genul "Prefectul mafiei alcoolului din Alba", "Mafia s-a înstăpânit peste sufletul prefectului Rus", "Prefectul îşi construieşte două cabane" sau "SC Gelafarm (n.r. - o firmă ce aparţine soţiei prefectului) a tranzacţionat ilegal alcool sanitar", nu au mai putut fi trecute cu vederea de şeful administraţiei publice locale. În acest sens, prefectul Ioan Rus a convocat în cursul zilei de ieri o conferinţă de presă ad-hoc, pentru a-şi preciza public punctul de vedere faţă de cele relatate în publicaţiile amintite, avându-l alături şi pe vicepreşedintele PSD Alba, Mihai Babiţchi. Firesc, domnia sa a negat cu vehemenţă acuzaţiile aduse, afirmând că are cunoştinţă despre persoanele din umbră care au comandat articolele cu pricina, urmând ca identitatea acestora să fie dezvăluită la momentul oportun. Până atunci însă, semnatarii articolelor respective au fost acţionaţi în justiţie pentru calomnie, prefectul Ioan Rus depunând chiar în cursul zilei de ieri o plângere penală la Judecătoria Alba Iulia, acelaşi lucru urmând să-l facă în cel mai scurt timp şi soţia acestuia.
     "Mă voi judeca cu aceştia în orice instanţă din ţară, chiar şi la Strasbourg. Nu accept ca onoarea mea şi a familiei mele să fie terfelite în asemenea hal. Nu îmi stă în caracter să mă războiesc cu presa pe care o respect foarte mult dar mă văd acum obligat să mă apăr şi eu împotriva acestui atentat la adresa demnităţii mele", a declarat d-l Rus. În continuare prefectul judeţului Alba a infirmat faptul că ar avea două case de vacanţă precizând însă că SC Gelafarm construieşte în prezent una la Râmeţ, având ca destinaţie un punct farmaceutic şi spaţii de cazare". Nu este nimic ilegal, sunt zeci de asemenea locuinţe în zonă. SC Gelafarm este o societate care practică raporturi comerciale legale, inclusiv tranzacţii cu alcool sanitar. Din această afacere firma a obţinut pe căi cinstite doar câteva zeci de milioane de lei şi nici vorbă de 4 miliarde de lei iliciţi cum se insinuează într-unul din articole".
     În final, prefectul Ioan Rus a mai spus că se aşteaptă ca aceste atacuri în presă să continue şi în zilele următoare dar că nici într-un caz nu intenţionează să demisioneze din funcţie, aşa cum i s-a solicitat. "Mă consider un om de onoare, toată viaţa am pus pe primul plan cinstea şi corectitudinea, nu am făcut niciodată nimic ilegal. Nu voi demisiona din funcţie, mă voi lupta în continuare pentru binele locuitorilor acestui judeţ", a încheiat pe un ton optimist d-l Rus.
Răzvan JURCĂ
Întâmplare de coşmar la Drâmbar
Ioan Comşa şi-a înjunghiat doi consăteni după care şi-a retezat artera jugulară
     O întâmplare de coşmar s-a consumat miercuri seara, în jurul orei 19, pe strada principală din satul Drâmbar - comuna Ciugud. Ana Magda (72 ani) şi fiul ei Nicolae (44 ani) se îndreptau spre casă, cu o căruţă, pe strada principală. La un moment dat, asupra lor a tăbărât Ioan Comşa (50 ani, din Drâmbar) care i-a înjunghiat în spate cu un cuţit de bucătărie. După ce i-a văzut pe cei doi căzuţi pe jos şi plini de sânge, Comşa s-a întors în curtea locuinţei sale şi cu acelaşi cuţit şi-a retezat artera jugulară. Ioan Comşa se afla în evidenţele spitaliceşti cu grave afecţiuni psihice apărute pe fondul dependenţei de alcool.
     Agresorul era într-o stare de conflict deschis cu victimele sale, între aceştia existând un litigiu mai vechi, pe probleme de fond funciar. Ioan Comşa fusese externat de curând din spital şi îşi reluase ameninţările la adresa familiei Magda. În urma agresiunii, Ana Magda a fost spitalizată cu diagnosticul de plagă înjunghiată în zona dorsală a toracelui iar fiul Nicolae a fost mai serios rănit, acesta prezentând o plagă înjunghiată perforată în zona pleurală stângă. În prezent, starea sănătăţii celor doi este stabilă. Ioan Comşa a decedat în urma hemoragiei masive. În cauză nu a început urmărirea penală din cauză că agersorul a decedat. (N.T., F.R.)
Un tun de 11 milioane lei la un magazin de piese auto
     Poliţia municipiului Alba Iulia a fost sesizată miercuri, 6 septembrie, de Eugen C., vânzător la un magazin de piese auto din Alba iulia că indivizi necunoscuţi i-au furat dintr-un sertar aflat sub casa de marcat 11 milioane lei, bani proveniţi din încasările pe ziua respectivă. Potrivit declaraţiei dată de păgubaş la poliţie, se pare că autorul furtului face parte dintr-un grup de tineri care achiziţionase produse în aceeaşi zi de la magazin, şi care filase anterior terenul. În cauză, poliţia efectuează cercetări. (N.T.)
Invitaţie la Ţebea
     Ca în fiecare an la începutul lunii septembrie la Ţebea vor avea loc manifestările dedicate marcării a două evenimente istorice importante: Revoluţia română din Transilvania de la 1848 şi moartea Craiului Munţilor - Avram Iancu. În acest an se împlinesc 153 de ani de la revoluţia care a însemnat un pas esenţial în procesul cristalizării conştiinţei naţionale a românilor transilvăneni şi 129 de ani de la moartea lui Avram Iancu - conducătorul acesti mişcări în Transilvania. Manifestările la care vor participa înalte oficialităţi vor avea loc duminică, 9 septembrie la mormântul lui Avram Iancu de la Ţebea. Ele vor începe la ora 10.00 printr-o ceremonie de depunere de coroane de flori urmată de o slujbă de pomenire şi o evocare istorică a evenimentului şi eroului comemorat. De la ora 12.00 pe "Câmpul moţilor" va avea loc un spectacol folcloric susţinut de ansambluri, orchestre şi solişti de renume din toată Transilvania. (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.