Editorial

Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Vadim strigă: Hoţii!
     Potrivit unei ştiri difuzate de AFP, guvernul american a expulzat duminică 14 ziarişti chinezi, aflaţi în vizită de lucru în Statele Unite. Proveniţi de la mai multe ziare locale din China, respectivii urmau să petreacă 28 de zile pe teritoriul Statelor Unite, în cadrul programului internaţional finanţat de Secretariatul de Stat american. Motivul expulzării? Chinezii au fost văzuţi aplaudând şi aclamând în faţa micilor ecrane în momentul în care avioanele ucigaşe loveau clădirile gemene World Trade Center şi Pentagonul. Tot duminică, directorul trustului britanic de presă BBC, Greg Dyke, şi-a cerut scuze în mod oficial pentru că postul de televiziune pe care îl conduce transmisese cu câteva zile în urmă o discuţie în direct cu telespectatorii, în cadrul căreia ponderea părerilor contra politicii externe a Statelor Unite a fost dezechilibrată în favoarea celei de-a doua categorii. "Cred că a fost nepotrivit să difuzăm o astfel de emisiune la numai două zile după evenimentele care au zguduit Statele Unite şi doresc să-mi cer scuze în mod oficial faţă de toţi acei telespectatori care s-au simţit jigniţi de această transmisie".
     La noi, tot un jurnalist, director de revistă, şef de partid parlamentar şi senator al României, a acuzat Puterea de la Bucureşti că ar fi aprobat antrenarea de către SPP a unor luptători Hamas. E vorba, desigur, de Corneliu Vadim Tudor care a declarat vineri că, în 1995, cu acordul preşedintelui Ion Iliescu, al lui Dumitru Iliescu, pe atunci director al SPP, al lui Viorel Hrebenciuc, fost secretar general al guvernului şi "al altora de la putere", la baza de pregătire a SPP de la Brăneşti ar fi fost instruiţi 30 de luptători din gruparea Hamas. Evident că C.V. Tudor nu şi-a cerut scuze pentru aceste afirmaţii mincinoase, de natură să împingă România în scandalul terorismului internaţional şi să atragă asupra ei oprobiul ţărilor civilizate. Şi când te gândeşti că ele vin din partea unui personaj care de-a lungul vremii nu s-a sfiit deloc să-şi etaleze relaţiile de prietenie cu lumea arabă şi persană. De altfel, aşa cum a observat şi Christian Levant de la "Evenimentul Zilei", "presa ultimilor ani abundă în dezvăluiri privind alimentarea conturilor lui Vadim şi ale partidului său cu bani proveniţi din Libia, Irak şi Iran. Iată de ce dezvăluirile lui Vadim de vineri, privind faptul că regimul Iliescu ar fi antrenat luptători Hamas înainte de '96, trebuie privite prin prisma proverbului "Hoţul strigă hoţii" (...) În 1991 şi 1998, la cele două intervenţii ale NATO în Irak, Vadim a tunat şi a fulgerat împotriva sionismului mondial şi a fost alături de Saddam. De la Saddam Hussein la Moammar Ghaddafi, o serie de lideri au fost expuşi cu mândrie de "tribun" în mai multe ocazii, unii apărând chiar în fotografii alături de acesta. Vadim chiar se mândreşte cu un celebru ceas (pe care l-a făcut de mai multe ori cadou) ca fiind primit de la preşedintele Irakului (...) În vara acestui an, presa a preluat unele dezvăluiri apărute în mai multe publicaţii americane de prestigiu, potrivit cărora "Vadim Tudor şi fratele său sunt acuzaţi de implicarea în exportul cu arme". Articolele au apărut în presa americană la scurt timp după încheierea vizitei în Irak a unei delegaţii de parlamentari PRM. Ziariştii americani au mai precizat că fratele lui Vadim, Marcu Tudor, fost colonel la Romtehnica "a mai fost implicat într-un scandal de vânzări de arme". În 1993, Marcu ar fi participat la o tranzacţie arme contra ţigări, încheiată cu serviciile secrete arabe. Este vorba despre celebra afacere "Ţigareta I", care s-a muşamalizat înainte de alegerile din 1996". Legăturile lui C.V. Tudor cu lumea musulmană s-au arătat mai ales în ultimele săptămâni, odată cu scandalul declanşat de o dubioasă tranzacţie comercială, prin care societatea care editează "România Mare" a fost vândută unui cetăţean iranian.
     Cu un asemenea palmares, nu e de mirare că CV Tudor a ajuns să bage România în oala duşmanilor democraţiei. Uimitor rămâne în continuare faptul că, un asemenea personaj care a dat, iată, toată măsura "patriotismului" său, vineri, aruncând o densă umbră de îndoială asupra României într-un moment foarte delicat, rămâne în continuare nepedepsit, în pofida gradului înalt de iresponsabilitate ce impregnează multe dintre actele sale.
Lucia SIMESCU