Ultima oră
Știri
Patru localităţi din judeţul Alba vor înfrăţire cu nemţii
     Recenta vizită efectuată în Germania l-a determinat pe premierul Adrian Năstase să ceară mai multe înfrăţiri de localităţi româneşti şi germane, considerate un mijloc de dezvoltare a celor autohtone. În acest sens, primul-ministru a cerut prefecţilor din teritoriu să trimită la Bucureşti liste cu localităţi dornice să se înfrăţească cu localităţi din Germania. Pe lista întocmită de prefectul Ioan Rus se regăsesc patru localităţi din judeţul Alba şi anume: Câmpeni, Meteş, Gârbova şi Şona. În total, în România există 211 localităţi care doresc acest lucru. (R.J.)
În acest week-end
18 şoferi din Alba au rămas fără permise
     În scopul prevenirii evenimentelor rutiere nedorite, Serviciul Poliţiei Rutiere din cadrul IPJ Alba a efectuat în acest week-end o acţiune de amploare pe raza judeţului. Poliţiştii au aplicat 394 de sancţiuni în valoare de 46 de milioane de lei. Au fost reţinute 18 permise de conducere auto şi au fost ridicate 14 certificate de înmatriculare. Poliţiştii au constatat 5 infracţiuni la Legea circulaţiei. (N.T.)
Dezbatere interjudeţeană pe tema protejării zonei Munţilor Apuseni
     Centrul Regional de Supraveghere Ecologică "Munţii Apuseni" în parteneriat cu o serie de instituţii publice şi sub patronajul Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului, organizează Conferinţa Interjudeţeană privind Dezvoltarea Durabilă a Munţilor Apuseni. Manifestarea va avea loc în data de 21 septembrie a.c. în localitatea Şuncuiuş (jud. Bihor) şi are ca temă "Mijloacele de punere în aplicare a Legii Ariilor Protejate în zona Munţilor Apuseni". La întrunire vor participa reprezentanţi ai Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului, Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, Ministerului Turismului, Prefecturilor, Consiliilor judeţene, precum şi ai altor instituţii direct implicate din judeţele Alba, Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara şi Sălaj. (R.J.)
Conferinţă de alegeri la PSD Abrud
     Duminică, 16 septembrie a.c., la Abrud, a avut loc Conferinţa organizaţiei locale a PSD, prilej cu care au fost alese noile organe de conducere ale formaţiunii politice rezultate din fuziunea PDSR-PSDR. Membrii cu drept de vot l-au desemnat ca preşedinte al filialei PSD Abrud pe d-l ing. Sorin Vătăjelu, ca vicepreşedinţi pe d-nii Anghel Şerban, Dorin Leah, Ştefan David, Nicolae Gaiţă şi Gheorghe Felea, iar ca secretar pe d-na Ana Râştei. Conferinţa a fost onorată de o serie de membri marcanţi ai organizaţiei judeţene Alba a PSD, în frunte cu preşedintele Ioan Rus şi parlamentarii Cornel Filipescu şi Constantin Selagea. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Din cauza unor datorii uriaşe înregistrate la asociaţiile de locatari
S.C. "Apă - Canal" închide din nou robinetele albaiulienilor
Sute de apartamente au fost debranşate de la reţeaua de apă potabilă *Datoriile totale ale asociaţiilor către SC "Apă-Canal" SA Alba Iulia totalizează 2,5 miliarde de lei
     Directorul tehnic al SC "Apă Canal" SA Alba Iulia, Dumitru Dăianu, ne-a declarat că societatea pe care o reprezintă s-a văzut obligată să treacă din nou la sistarea apei potabile livrate populaţiei în unele zone ale municipiului Alba Iulia. Din cauza nerespectării graficului de reeşalonare, mai multe asociaţii de proprietari au fost debranşate încă de ieri. Astfel, în această situaţie neplăcută s-au găsit asociaţiile de proprietari 2, 33 (Parc Cetate), Unirea care au acumulat datorii mari la 10 scări de blocuri cu 250 de apartamente.
     Pentru astăzi sunt în vizor alte 100 de apartamente din cinci blocuri din Asociaţia nr. 45, cartierul Ampoi III. D-l Dăianu a precizat că în zilele următoare mai sunt în colimator scările de blocuri din 11 asociaţii. Cele mai mari restanţe se înregistrează la asociaţiile de proprietari 10 şi 11. Potrivit graficelor de reeşalonare, la 1 septembrie a.c., valoarea datoriilor la asociaţiile debranşate sau care urmează să fie debranşate se cifra la 1,7 miliarde de lei. Pe total municipiu, populaţia are restanţe de plată la "Apă Canal" de 2,5 miliarde de lei. În cazul în care asociaţiile de proprietari îşi vor mai achita din datorii, există posibilitatea ca scările de blocuri să fie rebranşate imediat.
Florin ROMAN
Colegiul Medicilor Alba va lua în discuţie cazul băieţelului decedat la Sebeş
Moartea acestuia s-a datorat unei meningite purulente
     În noaptea de sâmbătă spre duminică, la Sebeş a murit în condiţii suspecte un băieţel de doi ani şi patru luni. Familia decedatului a afirmat că micuţul Cosmin a fost dus la spital, iar medicul Doina Bogdan, după consult, l-a trimis acasă, tratamentul constând într-o injecţie şi alimentaţie cu ceai şi pâine. Cosmin a fost dus acasă, i s-a făcut rău şi a fost din nou dus la spital, unde a decedat. Părinţii copilului, de etnie rromi, spun că băiatul ar fi putut supravieţui dacă i se acorda ajutorul medical adecvat. Pe de altă parte, medicul incriminat neagă orice culpă medicală.
     În cursul zilei de ieri, medicul legist a efectuat autopsia iar concluzia a fost că decesul a survenit din cauza unei meningite purulente şi a unei pneumonii virotice. Sursele noastre medico-legale ne-au declarat că încă nu se ştie dacă a fost vorba sau nu de o greşeală medicală, acest lucru putând fi stabilit cu certitudine doar după finalizarea anchetei medicale.
     Preşedintele Colegiului Medicilor Alba, dr. Gheorghe Vieru, ne-a declarat că acest caz va fi luat în discuţie şi după stabilirea tuturor factorilor care au dus la acest deces se va putea spune dacă medicul a greşit sau nu.
Florin ROMAN
PSD le-a tăiat producătorilor agricoli privaţi subvenţiile pentru utilaje
     Deputatul liberal Dan Simedru consideră că respingerea de către senatorii PSD, la indicaţia premierului Năstase, a OUG 233/2000 prin care producătorii agricoli privaţi erau sprijiniţi de stat pentru a achiziţiona utilaje agricole, este o nouă dovadă de centralism şi desconsiderare a proprietăţii private a actualului Guvern.
     "Este tot mai evidentă tendinţa de impunere a unei agriculturi centralizate, altfel nu se explică de ce guvernanţii pedeserişti au tăiat agricultorilor privaţi subvenţiile de 45% oferite de fostul Guvern, pentru cumpărarea de tractoare, combine şi instalaţii de irigat. Mai mult, "se constată" şi o respingere făţişă a ideii de proprietate privată, deoarece Cabinetul Năstase le-a anulat celor ce sunt interesaţi să investească în agricultura românească posibilitatea de a-şi cumpăra utilaje prin plata în produse a 55% din valoarea echipamentelor achiziţionate", a afirmat deputatul Simedru.
     Prin aceste măsuri actualul Guvern nu numai că nu şi-a onorat promisiunile electorale, dar a lovit atât în producătorii agricoli care ar prefera să achite în produse agricole contravaloarea utilajelor cumpărate cât şi în întreprinderile producătoare de tractoare şi utilaje agricole care ar fi avut asigurată o mai mare piaţă de desfacere, a încheiat deputatul liberal.
Biroul de presă al PNL
La Alba Iulia
Însoţitorii handicapaţilor nu şi-au mai primit banii din luna mai
Din 6,7 miliarde de lei ce trebuiau alocaţi de Ministerul Sănătăţii, primăria municipiului a primit doar 500 de milioane de lei
     Situaţia plăţii salariilor însoţitorilor persoanelor cu handicap este în continuare foarte gravă. Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, ne-a declarat recent că în municipiul Alba Iulia aceste plăţi nu s-au mai efectuat din luna mai. Cauza stă nu în neglijenţa primăriei, ci în faptul că sumele necesare acestor plăţi, care trebuiau virate de la bugetul statului, nu au intrat în bugetul local. Astfel, pentru anul în curs, Primăria municipiului Alba Iulia trebuia să primească în acest scop 6,7 miliarde de lei, din care a primit doar 500 de milioane de lei, în condiţiile în care pentru o lună sumele necesare se ridică la 800 de milioane de lei. Cele 6,7 miliarde aşteptate trebuie virate prin Consiliul judeţean Alba din bugetul Ministerului Sănătăţii. Pe hârtie lucrurile stau bine, sumele fiind aprobate odată cu bugetele locale, dar în fapt... În Alba Iulia numărul celor care trebuie să primească salariile de însoţilor este de peste 200. Mircea Hava este nemulţumit de modul în care Ministerul Sănătăţii înţelege să gestioneze această problemă. "Este firesc ca aceşti oameni să-şi primească banii care li se cuvin. Ei vin la primărie, ne arată cu degetul, dar vina nu este a noastră, ci a celor care înţeleg descentralizarea într-un mod cât se poate de original: aruncă în sarcina primăriilor tot felul de atribuţii, de plăţi, dar fără a aloca şi sursele necesare, ba mai mult cer chiar şi reducerea aparatului propriu. Dacă situaţia se menţine, nu vom mai avea oameni suficienţi. Îi vom încărca pe cei existenţi cu tot felul de sarcini, iar calitatea muncii lor va scădea din motive care nu ţin de bunăvoinţă sau hărnicie, ci de timpul şi atenţia pe care trebuie să şi-o împartă în mult prea multe direcţii." Domnia sa a mai adăugat că probabil cei din Ministerul Sănătăţii, ca şi alţii care procedează la fel (se pune problema completării fondurilor de salarii pentru cadrele didactice, Centrele de consultanţă agricolă şi altele) se aşteaptă ca sumele promise dar neasigurate să fie cheltuite totuşi din bugetul local. Asta ar însemna însă mai puţine lucrări edilitare, capitol la care oricum municipiul Alba Iulia are nevoie de sume foarte mari pentru ca lucrurile să fie puse la punct. "Dacă guvernul nu înţelege că bugetele locale nu sunt saci fără fund, eu am să organizez un referendum în care cetăţenii municipiului să poată spune pentru ce anume doresc ei să fie cheltuite sumele pe care le plătesc ca taxe şi impozite locale".
Anca DINICĂ
Zonele defavorizate din judeţul Alba nu sunt echivalentul infracţionalităţii
este concluzia Comisiei de Control care a verificat timp de trei săptămâni agenţii economici cu statut special
     Din ordinul prefectului Ioan Rus, în perioada 14 august-5 septembrie a.c., au fost efectuate peste 70 de controale la societăţile comerciale, întreprinzătorii particulari şi asociaţiile familiale din zonele defavorizate ale judeţului Alba, pentru verificarea modului de îndeplinire a condiţiilor stabilite prin certificatele de investitori. Deşi mulţi se aşteptau la adevărate "bombe" ale infracţionalităţii, surprinzător sau nu, cu foarte puţine excepţii şi nici acelea semnificative, majoritatea investitorilor verificaţi au fost găsiţi în regulă, cam asta rezultând dintr-un bilanţ pus la dispoziţia presei de către Prefectura judeţului Alba.
     Să le luăm pe rând. În zona defavorizată Cugir, din cele 17 societăţi comerciale verificate, doar la două s-au găsit neclarităţi, administratorii acestora urmând să se prezinte la Agenţia de Dezvoltare Regională pentru lămurirea situaţiei. Este vorba de SC Argisan şi SC Văleni Super, care la momentul controlului nu au desfăşurat nici o activitate trecută în obiect şi anume prelucrarea argilei, respectiv panificaţie. În cadrul zonei devaforizate Abrud, funcţionează 9 societăţi cu statut specific. La 7 dintre ele nu s-au semnalat nereguli, în schimb, la SC Activa Comprest, care are ca obiect de activitate transportul de mărfuri, nu s-a identificat nici o activitate la sediul declarat, cam în aceeaşi postură fiind şi SC Tahion SRL Bucium, ce are ca obiect fabricarea produselor de morărit. Şi în aceste cazuri s-a dispus ca administratorii să se prezinte la ADR, iar activitatea societăţilor va fi urmărită în continuare de instituţiile abilitate. În zona Baia de Arieş, la cele 7 societăţi nu s-a semnalat nimic deosebit, depistându-se doar câteva persoane angajate fără forme legale, fapt pentru care cei în cauză au fost amendaţi. În sfârşit, zona Zlatna a fost cea mai "cuminte" din acest punct de vedere, din cele 22 de societăţi doar una singură fiind amendată pentru "muncă la negru". Tot referitor la Zlatna, 7 societăţi comerciale nu au fost găsite la sediul declarat sau nu desfăşurau activităţi la data efectuării controalelor, drept pentru care acestea urmează să fie verificate de instituţiile abilitate.
     Concluzia desprinsă de Comisia de Control, formată din reprezentanţi ai Prefecturii Alba, ADR Centru şi ITM Alba, a fost că agenţii economici din aceste zone respectă condiţiile impuse prin certificatele de investitor şi normele privind legislaţia muncii. Celelalte concluzii le trageţi dvs.!
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.