Prima pagină Ediția din: 18.09.2001
Știri
Preşedintele CJ Alba invitat la Ziua Germaniei
     Pe adresa preşedintelui CJ Alba, Augustin Presecan, a sosit o invitaţie din partea consulului Germaniei la Sibiu de a participa la manifestările dedicate Zilei Naţionale a Germaniei. Recepţia oferită de Consulatul German la Sibiu va avea loc în data de 3 octombrie, de la ora 19.00, la Hotelul "Împăratul Romanilor". Astfel de invitaţii au mai sosit pe adresa prefectului Ioan Rus, primarului Mircea Hava şi a şefului IPJ Alba, col. Marin Aron. (F.R.)
În comuna Unirea
Accident rutier cu fugă de la locul faptei
     Postul de Poliţie Unirea a fost sesizat sâmbătă, 15 septembrie, de către Petru Oargă din Decea, despre faptul că autoturismul său Dacia 1310 a fost accidentat în aceeaşi zi, între orele 11.00 - 12.00, timp în care îl lăsase parcat pe o stradă din comună. În urma cercetărilor, poliţiştii au descoperit autorul accidentului: Săndică Rostaş (25 de ani, din Petreştii de Sus - Cluj), care conducea un autoturism Dacia Break 1310. Pe lângă faptul că Rostaş a părăsit locul accidentului, poliţiştii din Unirea au constatat faptul că acesta nu poseda permis de conducere auto. Lui Rostaş Săndică poliţia i-a întocmit dosar penal. (N.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Operaţiunea "Rechizite gratuite" se va încheia... la Crăciun!
La începutul anului şcolar, Guvernul nu poate asigura decât 40 la sută din rechizitele gratuite promise elevilor nevoiaşi
     Regretăm să constatăm că am avut dreptate! În urmă cu câteva zile anticipam că mult mediatizatele pachete cu rechizite gratuite pentru elevii săraci din învăţământul preuniversitar nu vor fi distribuite la începutul anului şcolar aşa cum ar fi fost normal şi cum de altfel Ministerul Educaţiei şi Cercetării a promis iniţial. Principalele cauze ale "defecţiunii" stau în însăşi metodologia adoptată pentru această acţiune. În loc să lase inspectoratele şcolare judeţene să se preocupe de asigurarea acestor rechizite de la producătorii din teritoriu, MEC a decis să facă achiziţia la nivel central şi abia apoi să le distribuie. S-a dovedit însă că marii producători de rechizite nu pot acoperi cererea până la 15 septembrie, acestor întârzieri adăugându-li-se şi cea datorată transportului. În judeţul Alba s-au primit până acum doar 6099 de pachete cu rechizite dintr-un total de 14881 cereri centralizate până la această dată. Deci mai puţin de jumătate. Dar nici acestea nu au ajuns în toate şcolile unde trebuiau distribuite ("ca să nu se supere nimeni, fiecare şcoală a primit o cotă-parte din acest prim trasport"), deoarece ele au venit cu întârziere de la Bucureşti. De exemplu, în comuna Câlnic trebuie să primească rechizite gratuite 144 de elevi, dar până ieri nu se primise nici un pachet. La fel stăteau lucrurile la Cetatea de Baltă, unde au fost depuse 255 de cereri până acum şi toate au fost cetralizate în timp util. Unele şcoli au primit câte ceva, ca de exemplu Şcoala generală Gârda, unde s-au primit 73 de pachete dintr-un total de 191.
     Văzând că nu se pot asigura toate rechizitele la începutul anului şcolar, MEC a revenit asupra termenului întinzându-l până la... Crăciun. Cu alte cuvinte unii elevi îşi vor primi rechizitele drept cadou la sărbătorile de iarnă. Asta înseamnă că mulţi elevi - de vreme ce ajutorul are în vedere familiile sărace - nu vor avea pe ce să scrie aproape un întreg semestru! Şi nu mai punem la socoteală discuţiile care se vor isca între elevii care au primit acum rechizitele şi cei care mai au de aşteptat. În schimb, cuvinte frumoase la deschiderea anului şcolar, aprecieri laudative asupra performanţelor învăţământului românesc. Despre contraperformanţe, mai ales cele manageriale - care desigur se vor reflecta şi ele asupra calităţii procesului de învăţământ - nici un cuvânt.
Anca DINICĂ
În timp ce noi românii căutăm mereu nod în papură
Media canadiană apreciază România ca o ţară propice investiţiilor străine
     În cursul zilei de ieri, la Alba Iulia a fost prezentă o echipă a unui cunoscut canal TV din Canada, care realizează un documentar extrem de important pentru imaginea României peste hotare, legat de mediul de afaceri din ţara noastră. După ce în presa de peste Ocean au apărut unele articole referitoare la privatizări autohtone eşuate (ex. Oltchim Râmnicu Vâlcea), ziariştii canadieni au sosit în România pentru a se documenta la faţa locului, cu dorinţa de a informa corect publicul din ţara lor. Un argument solid că România este deschisă oricărui investitor serios îl reprezintă firma mixtă româno-canadiană Gabriel Resources Ltd, care derulează cea mai mare investiţie din minerit din întreaga Europă. De aceea, canadienii au discutat la Alba Iulia cu membrii Board-ului companiei şi cu preşedintele acesteia, d-l Frank Timiş, cetăţean canadian de origine română. Gabriel Resources Ltd. este a treia companie cotată la Bursa din Toronto, cea mai mare din Canada. De asemenea, ziariştii canadieni i-au intervievat pe prefectul Ioan Rus, preşedintele Consiliului judeţean Alba, Augustin Presecan, precum şi pe alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi oameni simpli în legătură cu prezenţa pe meleagurile noastre a investitorului canadian. Potrivit surselor noastre, concluzia desprinsă este că parteneriatul dintre firma canadiană şi România reprezintă un succes în relaţiile de afaceri cu ţara noastră. România este o ţară deschisă parteneriatului şi afacerilor cu investitori străini, iar autorităţile statului şi guvernul sprijină venirea companiilor străine în ţară. După mai multe discuţii cu reprezentanţi ai statului şi societăţii civile, o altă concluzie desprinsă a fost că investitorul canadian are o faţă umană şi este preocupat de destinul oamenilor, în pofida unor informaţii răuvoitoare care s-au vehiculat într-o anumită parte a presei. Toate aceste informaţii eronate nu fac decât să deformeze imaginea ţării noastre peste hotare şi să-i alunge pe investitori. Este cât se poate de clar că avem nevoie de o infuzie puternică de capital străin (aşa cum s-a întâmplat în unele ţări vecine) iar acest lucru nu poate fi realizat decât printr-un lobby susţinut şi de prezentarea netrunchiată a României în mediile economice internaţionale. A sosit timpul să nu ne mai căutăm singuri nod în papură şi să ne vedem de treburi serioase!
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.