Prima pagină Ediția din: 19.09.2001
Știri
O nouă dovadă a recunoaşterii valorii poetului albaiulian Aurel Pantea
     Valoarea poetului albaiulian Aurel Pantea a fost de-a lungul anilor recunoscută atât prin premiile literare pe care le-a primit, cât şi prin numeroasele articole şi studii care i s-au dedicat. Aflăm cu plăcere că poezia scrisă de Aurel Pantea intră în materia unor cursuri de literatură contemporană la facultăţile de Litere din Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Braşov. Probabil că lucrul acesta se întâmplă şi în alte centre universitare. La Facultatea de Litere a Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia nu se studiază deoarece cursul de poezie română contemporană este ţinut de însuşi poetul Aurel Pantea. (G.M.)
"Apulum Agraria 2001"
     Sâmbătă, 22 septembrie a.c., debutează la Alba Iulia o nouă ediţie a Târgului Naţional pentru Agricultură "Apulum Agraria 2001". Organizată de Camera de Comerţ Alba, Primăria Alba Iulia şi Direcţia Generală pentru Agricultură Alba, manifestarea va reuni peste 30 de firme de profil din judeţ şi din ţară. Aceştia îşi vor expune produsele timp de patru zile pe o suprafaţă de cca 500 mp din incinta şi de pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. De asemenea, în premieră, un stand va fi amenajat pentru Camera de Comerţ din localitatea Fejer (Ungaria) care îşi va prezenta serviciile. Deschiderea oficială va avea loc la ora 10.00 fiind aşteptate o serie de personalităţi ale administraţiei publice locale. (R.J.)
Prin grija CJ Alba
Ajutoare pentru Polonia
     În urmă cu puţin timp, Ansamblul Regiunilor Europei a solicitat sprijinul CJ Alba în ajutorarea sinistraţilor din Polonia, unde ploile abundente au făcut adevărate ravagii. La rândul său, preşedintele Augustin Presecan a cerut primarilor din zona de munte să se implice în această activitate. Se speră ca autorităţile să poată trimite zilele următoare în Polonia o cantitate de 120-140 mc material lemnos de construcţii. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Preotesele amorului se spovedesc cu voluptate
O menajeră se prostituează pentru a-şi trimite copilul la şcoală *Preţul variază în funcţie de "calitate": de la o franzelă, la 10 DM ora! *Ierarhia secretă a prostituatelor *Irezistibila atracţie a viciului
     Numele ei "de stradă" este Vicki. Are 27 de ani şi lucrează ca menajeră la o familie oarecare, mai înstărită, din cartierul Cetate. Câştigă puţin: nici măcar un milion de lei pe lună, şi numai chiria plus cheltuielile de întreţinere o costă mai mult decât atât. Singură, poate că ar mai fi scos-o cumva la capăt, dar are un băieţel de şapte ani care trebuie să meargă la şcoală. Pentru a-i asigura ceea ce-i este necesar (haine, rechizite etc.) a început să se vândă. Nu are un "peşte", aşa că apelează la serviciile unui prieten sau ale unei fete care "lucrează" în branşă de mai multă vreme. Tatăl copilului este de câţiva ani plecat în Germania, a făcut nişte boacăne, a fost arestat, iar când a ieşit din închisoare nu s-a mai aflat nimic despre el. (Vicki crede că s-a încurcat pe undeva cu altă femeie şi a uitat de ea). Interesant este faptul că pentru ea noţiunea de "prostituţie" e ceva confuz. De fapt se vinde din plăcere, numai dacă o atrage un bărbat, altfel degeaba acesta îi oferă bani. Femeia refuză şi preferă să nu aibă ce mânca. Din vara acestui an, de când susţine că a început să se culce cu diferiţi bărbaţi pentru bani, a ajuns să cunoască multe lucruri despre femeile "de stradă" din Alba Iulia. "Cele mai multe, povesteşte ea, sunt tinere de 16-17 ani, care abia şi-au început viaţa sexuală şi descoperă cu uimire că trupul lor poate fi o sursă de bani, un "produs" vandabil care le poate oferi totodată plăcere şi o viaţă uşoară, îmbelşugată..." Părinţii lor habar n-au cu ce se ocupă ele şi pentru ce străbat oraşele judeţului (o acoperire foarte bună este strângerea de fonduri pentru societăţile caritabile).
     Apoi, cu timpul, unele au puterea de a trece peste acest episod din viaţa lor, îl consideră o experienţă trecătoare, şi se cuminţesc. Altele persistă şi trec la prostituţia organizată. Ori se îndrăgostesc de vreun individ lipsit de scrupule care le exploatează ca "peşte", ori practică "meseria" pe cont propriu, expunându-se la tot felul de riscuri: îmbolnăvire, arestare, agresiuni din partea "concurenţei" etc. Există o adevărată ierarhie secretă a prostituatelor, în funcţie de calitatea lor. Sunt femei decăzute, împinse de sărăcie să se prostitueze, care se vând prin localurile de mâna a treia pe nimica toată: o franzelă, ceva de băut, o haină călduroasă etc. Apoi sunt cele care fac trotuarul pe şoseaua de centură a municipiului Alba Iulia: 50.000 lei o partidă de sex oral. (Se întâmplă rar să-şi vândă întreg corpul, căci nu găsesc muşterii dispuşi să rişte o îmbolnăvire). Pe o "treaptă superioară" sunt fetele ce lucrează în grup, cu sau fără peşte, frecventând restaurantele hotelurilor, unde ar avea şansa să întâlnească străini. Preţul unei partide de amor se negociază direct şi variază între 50-100 DM ora! Unele fete au prieteni pe care îi apreciază cu atât mai mult cu cât... nu se opun la ceea ce fac ele (!?) Singura diferenţă pe care o fac între relaţiile de dragoste şi cele "profesionale" constă în faptul că nu se sărută niciodată cu clienţii. "Ceva tot rămâne numai al meu, susţine Olga, o tânără moldoveancă, atunci când mă culc cu un bărbat pentru bani. Îi demonstrez că dispune de mine doar ca obiect al plăcerii, fără nici o implicare emoţională..."
     Cele care deţin supremaţia în "ierarhie" funcţionează sub oblăduirea unui "peşte" cunoscut în întreg judeţul, om cu o afacere onorabilă, al cărui nume nu-l vom divulga (n-au decât să-l afle poliţiştii singuri, în cazul în care nu-l ştiu deja), care este furnizorul de necontestat al tuturor străinilor ce trec prin oraş, dornici de distracţii ilicite. (De fapt, mulţi patroni de localuri din municipiul nostru au în subsidiar o activitate de acest gen sau cel puţin angajaţi care se ocupă cu procurarea de astfel de distracţii clienţilor). Poate că sărăcia este aceea care le împinge pe calea pierzaniei pe "frumoasele de bulevard", dar odată intrate în "moara de măcinat suflete şi trupuri" a prostituţiei nu numai că nu găsesc calea de întoarcere, dar nici nu doresc să revină la o viaţă normală. Nici una dintre fetele cu care am stat de vorbă nu consideră degradant ceea ce fac, iar numărul lor creşte de la o zi la alta. Deh, puterea "exemplului". Îi vine greu unei tinere sărace, înzestrată de D-zeu cu frumuseţe, să asiste impasibilă la viaţa "pe picior mare" dusă de vreo prietenă de-a ei împinsă deja de diavol spre prăpastia vânzării de sine. Devine clar, în aceste condiţii, că singura modalitate de a controla fenomenul este intrarea prostituţiei în legalitate, nu prinderea "în flagrant" şi arestarea de către poliţie. În fond amenzile sunt mai mult simbolice, şi la ieşirea din arest fetele se îndreaptă cu şi mai mult entuziasm spre trotuarul "aducător de profit".
Ioan HĂNŢULESCU
Dosarul Jidvei
Lotul Jidvei a fost pus în libertate
     Curtea de Apel Alba Iulia a dispus ieri punerea în libertate a celor patru persoane implicate în frauda de 50 de miliarde de lei de la SC Jidvei SRL. Au fost puşi în libertate Ioan Popa, fost gestionar la Crama Bălcaciu (introdus în arest pe data de 13 iunie a.c.), Toader Bălău, fost gestionar la Crama Jidvei (introdus în arest pe 14 iunie), Horaţiu Comşa (introdus în arest pe 18 iunie) şi Gheorghe Brad (introdus în arest pe 18 iulie a.c.). Cei patru au fost cercetaţi de Parchet pentru comiterea infracţiunilor de delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals. Ancheta continuă cu cei patru în stare de libertate. Vom reveni.
Două firme din judeţul Alba îşi vor promova produsele în America de Sud
     În organizarea Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Alba va avea loc în perioada 24 septembrie - 7 octombrie a.c., o misiune economică de anvergură naţională în Brazilia şi Argentina. După cum ne-a declarat preşedintele CCIA Alba, d-l Corneliu Orzea, această misiune este o premieră pentru instituţie şi are o tematică diversă cuprinzând o serie de domenii economice. Şi judeţul Alba va fi reprezentat de două societăţi comerciale care vor putea intra în contact cu parteneri din America de Sud şi anume SC UTEPS SA Alba Iulia şi SC Confexpeli SA Sebeş. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.