Prima pagină Ediția din: 29.09.2001
Știri
IPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, în Armenia
     IPS Andrei, Arhiepiscopul de Alba Iulia, s-a întors din Armenia, unde, alături de alţi înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, a participat la aniversarea a 1700 de ani de creştinism şi a 10 ani de la câştigarea independenţei ţării desprinse din fosta URSS. Manifestările au culminat cu sfinţirea noii catedrale din capitala Armeniei. (F.R.)
În pădurile Aiudului
Braconaj la ţapi sălbatici
     Poliţiştii aiudeni au identificat patru persoane care au braconat doi ţapi sălbatici şi doi iepuri, prejudiciind AJVPS Alba cu 15 milioane de lei. La domiciliul lui Virgil Sorin Alexa (33 ani, şofer) poliţiştii au găsit 10 kg carne de vânat sălbatic. Extinzând cercetările, poliţiştii au descoperit încă trei persoane care au participat la braconaj: Gheorghe Orian (46 ani, vânător, din Aiud), Victor Turceanu (39 ani, vânător din Lopadea Nouă) şi Mircea Pojar (36 ani, paznic la fondul de vânătoare Ciuguzel al AJVPS Alba). Carnea a fost ridicată în vederea confiscării. De asemenea, au fost confiscate armele braconierilor iar poliţia le-a întocmit dosar penal pentru braconaj. (N.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Haos şi violenţă la Centrul de plasament din Sâncrai
Unei fetiţe de nouă ani i s-au pus în anus coji de nucă şi un dop pentru a nu face treaba mare *Preşedintele Consiliului Judeţean a dispus măsuri urgente pentru pedepsirea vinovaţilor
     O întâmplare nefericită a fost semnalată în aceste zile la Centrul de Plasament din Sâncrai. Micuţa Sînzîiana Mocoi, de 9 ani, elevă în clasa I, a fost transportată în stare gravă la Spitalul Aiud, acuzând dureri abdominale. În timpul investigaţiilor medicale s-a constatat cu stupoare existenţa unor corpuri străine în anusul fetiţei. Au fost găsite coji de nucă, urme de plastic (dintr-un capac de Coca Cola) şi de dop. Imediat au fost anunţate autorităţile abilitate şi s-au declanşat verificările de rigoare. Potrivit informaţiilor furnizate de directorul DGPDC Alba, prof. Sorin Chirilă, deplasat la faţa locului, fetiţa manifesta simptomele unei boli diareice. De altfel, ea a fost internată vinerea trecută în spital. După ce i s-au extras corpurile străine din anus, micuţa s-a simţit mult mai bine, fiind în afara oricărui pericol. Din primele verificări ale comisiei a rezultat că Sînzîiana a fost victima a trei colegi de cameră: Adămuţ Dancea, de 9 ani, Mărţişor Rostaş de 8 ani şi Ramona Lăcătuş de 8 ani. Se pare că aceştia i-au înfundat anusul colegei lor de cameră pe motiv că avea diaree şi făcea noaptea în pat. Directoarea centrului a informat ieri dimineaţă conducerea DGPDC Alba, care a declanşat imediat o anchetă internă în vederea stabilirii vinovaţilor şi tragerii la răspundere a acestora. Prima vizată este educatoarea care ar fi trebuit să-i supravegheze pe micuţi. Însă răspunderile vor fi stabilite doar la finalizarea anchetei.
     Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Augustin Presecan, a cerut soluţionarea de urgenţă a acestui caz solicitând luarea de măsuri dure împotriva vinovaţilor, pe linie administrativă, mergându-se până la desfacerea contractului de muncă.
Florin ROMAN
În premieră
Preşedintele Augustin Presecan acordă audienţe şi prin telefon
     Aşa cum v-am mai informat, din luna octombrie, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Augustin Presecan, a decis ca să acorde audienţe prin telefon, pe lângă programul stabilit la începerea mandatului. Audienţele prin telefon vor fi acordate cu prioritate persoanelor bătrâne şi bolnave sau celor care locuiesc în zone depărtate sau greu accesibile. "Vrem să venim în sprijinul acestor categorii de cetăţeni bolnavi şi nevoiaşi, pentru a-i scuti de drum şi cheltuială. Să sperăm că iniţiativa noastră va fi primită bine de cetăţeni. Programul de audienţe al conducerii CJ Alba rămâne cel stabilit şi va fi respectat întocmai", a spus preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Augustin Presecan.
     Pentru apropierea instituţiei pe care o conduce de cetăţeni, preşedintele Presecan a cerut subalternilor săi să răspundă cu promptitudine solicitărilor şi petiţiilor venite din partea populaţiei. Tot pentru a acorda importanţa cuvenită contribuabilului, preşedintele Augustin Presecan a dispus înfiinţarea postului telefonic "985" la care cetăţeanul întreabă şi CJ răspunde, în colaborare cu ziarul "Unirea".
     Aşadar, miercuri, 3 octombrie a.c., preşedintele Consiliului Judeţean va răspunde întrebărilor la telefon 811254 între orele 9 şi 11. Audienţele prin telefon vor fi derulate în fiecare zi de miercuri a săptămânii, în intervalul de timp amintit.
Florin ROMAN
Operaţiunea gatere
Pădurile vor reveni proprietarilor în cel mai scurt timp, a declarat prefectul judeţului, av. Ioan Rus
     La solicitarea ministrului Administraţiei Publice - Octav Cozmâncă, prefectul Ioan Rus a prezentat, în cadrul teleconferinţei de ieri, situaţia derulării "Operaţiunii gatere". Comisii mixte formate din reprezentanţi ai Prefecturii, Direcţiei Silvice, Inspecţiei muncii şi I.T.M. Alba au verificat activitatea instalaţiilor de prelucrat material lemnos din judeţ. Datorită nerespectării legislaţiei în domeniu au fost aplicate sancţiuni în valoare de 124 milioane de lei. De asemenea, 32 de societăţi dintre cele controlate nu aveau autorizaţii de mediu, însă urmează ca aceste documente să fie elaborate în cel mai scurt timp. În ceea ce priveşte situaţia pădurilor, în prezent, procesul de punere în posesie este accelerat, iar cât de curând acestea vor reveni proprietarilor care se vor îngriji apoi de soarta lor. În altă ordine de idei, prefectul a amintit că reprezentanţii Prefecturii Alba vor participa la festivităţile ocazionate de deschiderea noului an universitar. Deoarece mesajul primului ministru, transmis la deschiderea anului şcolar, a fost primit cu interes, prefectul Ioan Rus a propus premierului Adrian Năstase să adreseze un mesaj special atât studenţilor, cât şi cadrelor didactice din judeţ. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.