Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne, Atotputernice şi Atotîndurate! Îmi aduc aminte că Te-ai născut Om, din Sfânta Fecioară, în peşteră, şi ai fost vândut cu treizeci de arginţi, de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoşii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, vânzătorul! Primeşte, Doamne, această mică a mea rugăciune şi umilită a mea voinţă, că mă întristez, pentru că Te-am întristat şi mă amăgesc pentru că Te-am supărat fără de număr. La Tine, Prea Bunule Mântuitor, am toată speranţa şi cred că Tu, care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura şi de mine acum, ca să mă mântuieşti de chinurile cele de veci şi să mă învredniceşti Împărăţiei Tale.

Calendar religios
Ortodox: Cuv. Chiriac Sihastrul
Catolic: Sf. Mihail, Gabriel şi Rafael, arhangheli

Meteo
Sfârşitul de săptămână se anunţă fără ploaie, dar cu cer parţial noros. Maximele vor fi 17 - 20 °C, iar minimele 6 - 12 °C. Omul va simţi maxim 18 °C, iar noaptea minim 8 °C.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Directorul "casei de apă" din Alba Iulia se instruieşte în Franţa
     "Casele de apă" sunt structuri neguvernamentale bine cunoscute în toate ţările Europei, având ca obiect de activitate gestionarea întregii problematici a cursurilor de apă şi oferind un sprijin substanţial structurilor statului în acest domeniu. O astfel de structură a fost înfiinţată recent la Alba Iulia, în cadrul proiectului "Aqua Fil", finanţat de Uniunea Europeană pe programul "Ecos Ouverture". (Acesta este doar primul pas spre organizarea după modelul european a muncii în domeniul mediului). "Casele de apă" sunt organizaţii cu credibilitate în faţa finanţatorilor şi, astfel, au posibilitatea de a accesa fonduri pentru rezolvarea problemelor legate de cursurile de apă. Pentru organizarea şi funcţionarea eficientă a "Casei de apă" din municipiul Alba Iulia, directorul acesteia, dl. Paul Emil efectuează un stagiu de pregătire în Franţa, la iniţiativa partenerilor din cadrul organizaţiei "Semadour". (I.H.)
Măsuri aspre împotriva celor care vor împiedica stabilirea dreptului de proprietate
     În cadrul teleconferinţei ce a avut loc ieri, prefectul Ioan Rus a spus că, potrivit unei adrese primite din partea Ministerului Administraţiei Publice, pe viitor, este necesar să se întocmească rapoarte lunare care să cuprindă situaţia aplicării Legii fondului funciar, precum şi măsurile care se impun a fi luate. De asemenea, primarii care vor împiedica stabilirea dreptului de proprietate, în condiţiile stabilite de lege, vor fi traşi la răspundere. Dl. Valer Retegan - inspector şef al Gărzii Financiare Alba a subliniat faptul că reprezentanţii instituţiei pe care o conduce se vor implica în continuare pentru accelerarea procesului de aplicare a Legii fondului funciar, iar împotriva celor ce nu vor respecta legislaţia în vigoare se vor lua măsurile care se impun. (R.J.)
În judeţul Alba
55 de localităţi aşteaptă încă să fie electrificate
     Potrivit unor date oficiale, în judeţul Alba mai sunt încă 55 de localităţi neelectrificate, situate în zonele montane. Pentru 30 de localităţi, proiectarea în diferite faze este elaborată, lucrările putând fi executate în următorii doi ani dacă vor fi alocate fonduri de aproximativ 100 miliarde de lei. Celelalte 25 de localităţi sunt prevăzute a fi realizate în perioada 2003 - 2005, volumul lucrărilor fiind de 50 miliarde de lei. (F.R.)

Fundaţia PAEM Alba a câştigat marele premiu al expoziţiei internaţionale de la Szeged - Ungaria
     Fundaţia PAEM ALBA derulează în perioada mai - octombrie a acestui an un proiect destinat susţinerii activităţii producătorilor de porţelan din judeţul Alba. Proiectul intitulat "Centrul de reprezentare şi promovare a produselor de porţelan", finanţat din Fonduri Phare pentru Politici Regionale şi de Coeziune reprezintă şi promovează produsele de porţelan ale producătorilor din zonă, pe pieţele de desfacere interne şi externe.
     În perioada 20-23 septembrie Fundaţia PAEM ALBA a răspuns invitaţiei Fundaţiei Progress din Szeged de a participa la "Expoziţia Internaţională de Arta Manufacturieră Tisza-Maros" - Szeged 2001. "Centrul de reprezentare şi promovare a produselor de porţelan" a delegat la această expoziţie pe Liliana Mihacea, şeful oficiului de promovare în cadrul proiectului, şi pe Lucian Toacsen, administrator al "SC Toacsen Prodimex SRL", reprezentant al producătorilor de porţelan din zonă.
     La invitaţia Fundaţiei PAEM ALBA, de a reprezenta la această expoziţie firmele producătoare de porţelan din judeţ, au răspuns afirmativ următoarele societăţi: "SC Coral SRL", "SC DorArt SRL", SC Nofi SRL", "SC Lotus B&B SRL", "SC Onelia SRL", "SC Prestige Company SRL", "SC Rei-Lan SRL", "SC Stil Art SRL".
     Produsele de porţelan expuse au fost evaluate şi premiate de către o Comisie de jurizare formată din artişti membri ai Uniunii Artiştilor Del-Alfold.
     Marele premiu al expoziţiei a fost obţinut în egală măsură de către Fundaţia PAEM ALBA, pentru prezentarea deosebită a produselor de porţelan, şi de Josan Ioan, administrator al "SC Nofi SRL". De asemenea, au fost premiate, pentru realizarea deosebită produsele următoarelor societăţi: "SC Toacsen Prodimpex SRL", "SC Coral SRL", "SC Onelia SRL".
     Prin această recunoaştere a valorii produselor de porţelan din judeţul Alba există certitudinea posibilităţii intrării pe piaţa maghiară a acestora. În urma discuţiilor purtate cu dl. Veress Miklos, preşedintele Comisiei de Jurizare, s-a sesizat interesul acestuia pentru produsele de porţelan prezentate şi s-a obţinut promisiunea domniei sale de a oferi consultanţă producătorilor români pentru a-i ajuta să îşi adapteze produsele la cerinţele pieţei maghiare. (F.P.)
Timp de două zile
Horenii au muncit din greu pentru redarea în circulaţie a drumului Horea - Albac
     Ploile din ultima perioadă de timp au distrus din nou drumul judeţean ce leagă comuna Horea de Albac, făcându-l aproape impracticabil, existând pericolul ca horenii să rămână efectiv izolaţi. În aceste condiţii, primarul Corneliu Olar a mobilizat timp de două zile (miercuri şi joi, 26-27 septembrie a.c.) toate forţele auto, precum şi numeroşi cetăţeni ai comunei, consilierii locali şi lucrătorii primăriei în vederea reparării drumului. Cu sprijinul SC Selina Baia de Arieş, care le-a sărit în ajutor punându-le la dispoziţie o VOLĂ, două utilaje - cilindru şi un autrogreder, precum şi peste 20 de camioane basculante mobilizate de pe raza comunei, au fost basculate în numeroasele zone rupte de vijelia apelor peste 200 de tone de pietriş şi balast, apoi au fost nivelate şi bătătorite. Totodată au fost refăcute şanţurile de scurgere a apei şi s-au desfundat podeţele pe toată lungimea drumului, până la intrarea în comuna Albac. După două zile de muncă neîntreruptă, drumul a fost refăcut şi redat în circulaţie. Pe această cale, primarul Corneliu Olar ţine să aducă mulţumiri tuturor cetăţenilor comunei, inclusiv organelor de poliţie locale, care au răspuns la chemarea sa, şi totodată roagă, inclusiv pe cetăţenii comunei Albac care locuiesc în zonă să întreţină drumul şi să nu mai depoziteze pe marginea lui lemne, rumeguş sau alte materiale.
Tinu MATEŞ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.