Ultima oră
Știri
Grav accident rutier la Galda de Jos
     Un grav accident rutier s-a produs ieri noapte pe DN 1, în zona localităţii Galda de Jos. Încercând să traverseze şoseaua în fugă şi fără să se asigure, Daniel Ioaneş (29 ani, din Ponor) a fost lovit de jeep-ul Grand Cherokee, condus de Ioan Tomele (31 ani, din Oradea, administratorul unei firme). Ioaneş a fost transportat la Serviciul Urgenţe a Spitalului judeţean Alba unde a fost diagnosticat cu fractură cu deplasare la bazin, stare de comă, ruptură de splină, fracturi la picioare. Ioaneş a fost internat în secţia ATI unde este ţinut sub observaţie. (N.T.)
A fost spart internatul Liceului Industrial nr. 2 Alba Iulia
     Persoane necunoscute au forţat lacătul de la intrarea în internatul Liceului industrial nr. 2 din Alba Iulia, în noaptea de 26/27 septembrie a.c., şi au furat mai multe bunuri ale elevilor, în valoare de 1,5 milioane lei. În urma cercetărilor efectuate de poliţiştii albaiulieni au fost identificaţi rapid hoţii: Gheorghe Dolga (24 ani, din Bistriţa Năsăud, recidivist), Teodor Şteau (24 ani, din Alba Iulia, recidivist) şi Nicolae Totoian (22 ani, din Alba Iulia). Prejudiciul a fost recuperat, Dolga şi Şteau au fost reţinuţi de poliţie urmând să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia. (N.T.)
Amenzi pentru munca "la negru"
     Inspectoratul Teritorial de Muncă al judeţului Alba a continuat în perioada 24-28 septembrie controale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale. La 7 firme din judeţ s-au identificat 17 persoane ce lucrau "la negru", Prefectura Alba implicându-se în campanie, la firmele specializate în prelucrarea lemnului. S-au mai descoperit nereguli la agenţi economici ce activează în domeniul prelucrării cărnii, prestări servicii şi un internet cafe. Totalul amenzilor s-a cifrat la 55 milioane de lei, cea mai drastic penalizată fiind AF Vîlcan Sarmas, cu punct de lucru la Săsciori, cu 15 milioane lei. (A.D.T.)
10 ani de la deschiderea primului an universitar la Alba Iulia
     Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia găzduieşte duminică, 30 septembrie, vernisajul unei expoziţii filatelice cu genericul "Universitatis Apulensis 2001". Menită a ilustra împlinirea unui deceniu de învăţământ universitar de stat la Alba Iulia, expoziţia cuprinde toate tipurile de exponate filatelice, iar tematica sa este axată pe istorie, artă, istoria filateliei, istoria bisericii. Expoziţia este organizată de Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia în colaborare cu Asociaţia filateliştilor Alba, iar vernisajul va avea loc la ora 12.00. (A.D.)
Reprezentanţii Prefecturii la deschiderea noului an universitar
     Cu ocazia deschiderii anului universitar la Şcoala Română de Afaceri, din partea Prefecturii Alba va participa, astăzi, 29 septembrie, d-na Adriana Ursa - secretar general al Prefecturii. De asemenea, reprezentanţi ai Prefecturii vor fi prezenţi luni, 1 octombrie, la Blaj, la ceremonia deschiderii anului universitar şi la Alba Iulia, la Universităţile "Aisteda" şi "1 Decembrie". (A.D.T.)
Scandal la discoteca Opera din Blaj
     Poliţiştii din Blaj au intervenit pentru aplanarea unui scandal izbucnit ieri noapte la discoteca Opera din Blaj. Scandalul a fost provocat de Bogdan Ştefan Pepelea (19 ani) şi Călin Vasile Hârceagă (26 ani) ambii din Blaj. Cei doi aveau interdicţie judecătorească (nr. 1948/2001) de a mai pătrunde în oricare unitate comercială sau de alimentaţie publică aparţinând firmei care administra şi discoteca. Cei doi au fost sancţionaţi contravenţional de poliţie. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Judeţul Alba - cuprins în politica guvernamentală de dezvoltare regională
Programele finanţează 50 la sută din achiziţionarea de maşini, instalaţii, utilaje şi echipamente
     Unul din instrumentele implementării politicii guvernamentale în domeniul dezvoltării regionale îl reprezintă elaborarea programelor de dezvoltare. În vederea creării condiţiilor care să răspundă necesităţilor unor măsuri active şi alternative de susţinere a dezvoltării economice la nivel comunitar şi regional şi care să asigure atenuarea efectelor sociale negative ale procesului de restructurare economică, Ministerul Dezvoltării şi Prognozei a elaborat programele: *Dezvoltarea Regiunii Nord-Est", "Dezvoltarea Judeţului Hunedoara", "Dezvoltarea Judeţului Alba", "Dezvoltarea Judeţului Tulcea", "Dezvoltarea Judeţului Giurgiu", "Dezvoltarea Judeţului Caraş-Severin".
     Cadrul legal de desfăşurare a programelor este constituit de Hotărârea Guvernului nr. 759 din 26 iulie 2001 privind aprobarea structurii, indicatorilor şi fondurilor aferente programelor care se experimentează şi se finanţează din bugetul Ministerului Dezvoltării şi Prognozei în anul 2001. Programele se adresează tuturor societăţilor comerciale cu capital privat integral românesc care doresc să demareze sau să dezvolte o activitate economică în Regiunea Nord-Est sau, după caz, în judeţele Hunedoara, Alba, Tulcea, Giurgiu, Caraş-Severin. Prin urmare, programele se constituie într-o ocazie importantă de sprijinire a agenţilor economici din zonele ţintă, precum şi de atragerea de noi investiţii în aceste judeţe şi din alte părţi ale ţării. Aceste programe finanţează în proporţie de maximum 50% achiziţionarea maşinilor, utilajelor, instalaţiilor sau echipamentelor, cu excepţia autovehiculelor, în sumă minimă de 0,5 miliarde de lei şi maximă de 5 miliarde de lei, pentru fiecare contract.
     Implementarea programelor va demara la 1 octombrie 2001 prin lansarea oficială şi se va finaliza pe 31 decembrie 2003.
     În acest context preşedintele Augustin Presecan va participa la conferinţa de presă care va avea loc luni, 1 octombrie 2001, ora 11, la Sala Tratatelor din sediul Guvernului României, în vederea promovării programelor la nivel naţional. Conferinţa de presă va fi susţinută de domnul Leonard Cazan, ministrul Dezvoltării şi Prognozei, în prezenţa preşedintelui Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, a preşedinţilor Consiliilor judeţene, a directorilor ADR în ale căror judeţ sau regiune vor fi implementate programele de mai sus, precum şi a mass-media.
Florin ROMAN
O inimă pentru viaţă
30 septembrie - Ziua Mondială a inimii
     Boala de inimă, ca şi tuberculoza şi cancerul, este tot atât de înşelătoare. Uneori omul o poartă ani de zile, fără să-şi dea seama cum, încetul cu încetul, sănătatea lui este afectată. Pot trece luni, cel mai deseori ani, din momentul în care inima s-a îmbolnăvit şi până când bolnavul îşi dă seama de acest lucru. Deşi se crede că duce repede la un deznodământ fatal, dacă este cunoscută de la bun început şi tratată la timp, bolnavul de inimă poate fi salvat şi redat familiei şi societăţii, ca om normal, timp îndelungat.
     Pentru descoperirea din vreme a bolilor de inimă, Serviciul de Promovare a Sănătăţii recomandă: *părinţilor să se prezinte cu copiii care au suferit vreodată de reumatism, amigdalite dese sau pe aceia cu dinţi cariaţi, la control periodic medical. Dacă copiii vor fi găsiţi cu inima bolnavă, li se vor da sfaturi cum să se îngrijească şi vor fi supravegheaţi să nu se obosească prea mult cu jocurile sau cu exerciţiile de gimnastică; *tinerilor, oricât de sănătoşi ar fi, ca înainte de a-şi alege o meserie să consulte medicul, iar dacă se descoperă o boală de inimă el va fi cel mai în măsură să spună care este meseria cea mai potrivită; *tinerele fete înainte de căsătorie este bine să îşi controleze inima pentru a nu-şi pune viaţa în pericol în perioada sarcinii şi în timpul naşterii; *dacă aţi avut sifilis, treceţi cel puţin o dată pe an pe la medic, pentru a vă controla inima. Deseori, această boală, după 10-15 ani de la dobândire vă poate îmbolnăvi inima; *peste vârsta de 40 de ani, toată lumea are datoria de a trece cel puţin o dată pe an pe la medic, pentru un control al inimii, chiar dacă vă simţiţi perfect sănătoşi. Factorii de risc în bolile cardio-vasculare sunt: hipertensiunea arterială; diabetul zaharat; dislipidemia; fumatul; alcoolul; stresul; obezitatea, sedentarismul.
     În anul acesta, la 30 septembrie 2001, OMS sărbătoreşte Ziua Mondială a Inimii care are ca deviză "O inimă pentru viaţă". Pentru a sărbători alături de populaţia judeţului Alba, Serviciul de Promovare a Sănătăţii va întreprinde în colaborare cu Episcopia Ortodoxă şi Episcopia Romano-Catolică o serie de acţiuni axate pe prevenţia bolilor cardio-vasculare. Acestea vor cuprinde distribuirea unor seturi de porţelan inscripţionate cu mesaje ce cuprind factorii de risc ce trebuie să fie evitaţi, având ca scop promovarea unui stil de viaţă sănătos. (Şef serviciu, dr. Olimpia CANDREA)
Premieră în politica românească
Conferinţa de presă a P.D. Alba a fost ţinută de femei!
N-ar fi exclus ca o femeie să candideze la preşedinţia PD Alba
     Ziariştii prezenţi la conferinţa de presă săptămânală a PD Alba au avut surpriza să constate că aceasta a fost ţinută de femei, deşi la ea au participat din partea conducerii judeţene d-nii Ioan Ardelean, Vasile Cornea şi Emil Negruţ.
     Cele două amfitrioane au fost d-nele Mariana Dobrescu, preşedinta Organizaţiei de femei a PD Alba, şi Oana Badea, membră în Biroul Permanent Naţional al Organizaţiei de Femei şi secretar regional pentru Regiunea a 7-a Centru, care a şi vorbit prima. Ea a subliniat că organizaţia din Alba este printre cele cu activitatea foarte bună, cu acţiuni de caritate remarcabile, însă trebuie făcut mai mult pentru schimbarea mentalităţilor şi pentru egalitatea reală de şanse între femei şi bărbaţi. Iar pentru aceasta democratele din Alba se vor bate ca să obţină 30% din funcţiile de conducere în Organizaţia judeţeană a PD.
     Preşedinta organizaţiei a prezentat câteva din acţiunile de caritate iniţiate de organizaţia pe care o conduce şi a subliniat la rândul ei că trebuie făcut mai mult pentru ca femeile să dobândească încredere în ele şi să se afirme în plan socio-politico-economic. Ea a precizat că în acest moment organizaţia are 120 de membre, din cele 267 înregistrate la nivel judeţean. În PD nu e obligatoriu ca femeile să facă parte din organizaţia de femei.
     Cum Partidul Democrat e... democrat, n-au lipsit nici discuţiile în contradictoriu (spre încântarea ziariştilor), cele două femei ţinând piept bărbăteşte celor 3 bărbaţi. Deşi aceştia au accentuat că femeile din PD sunt de nădejde şi au pus umărul la greu, d-na Badea nu s-a sfiit să spună că sunt misogini când e vorba de alegerea unei femei în funcţie de conducere sau când se participă la reuniunile Internaţionalei Socialiste, unde niciodată nu ajung banii şi pentru deplasarea unei femei.
     În ceea ce priveşte alegerile de duminică din OF Alba, pentru cele două funcţii de vicepreşedinte erau 3 candidaturi (între care şi a unei membre venite din PNR), iar pentru preşedinte era doar una, a actualei preşedinte. Care n-a exclus posibilitatea ca în acest an o femeie să candideze chiar la preşedinţia PD Alba!
Florin SILEA
Precizări privind fuziunea PNL - ApR
Comunicat de presă
     În ultimele zile, în unele judeţe din ţară au apărut speculaţii, în presa locală, privind componenţa conducerilor filialelor care vor rezulta din fuziunea PNL - ApR.
     Ţinem să precizăm că aceste supoziţii sunt total nefondate, între delegaţiile PNL şi ApR neavând loc nici un fel de negocieri pe această temă. Discuţiile privind fuziunea celor două partide se desfăşoară într-un climat de transparenţă totală, iar rezultatul lor este adus la cunoştinţa membrilor PNL şi ApR, precum şi opiniei publice.
     Până în momentul de faţă, singurele elemente negociate sunt cele cuprinse în Protocolul politic pentru realizarea fuziunii dintre PNL şi ApR, semnat de membrii celor două echipe de negociatori, în ziua de 21 septembrie 2001.
     Toate comentariile şi speculaţiile pe teme care nu se regăsesc în textul protocolului, text făcut public, sunt zvonuri şi intoxicări lansate de cei care nu văd cu ochi buni acţiunea de coagulare a forţelor politice de centru - dreapta.
     Solicităm, de aceea, tuturor membrilor PNL şi ApR să ignore toate aceste informaţii rău - intenţionate şi să fie convinşi că toate rezultatele negocierilor vor fi aduse la cunoştinţa lor şi vor fi aprobate de organismele de conducere ale partidelor noastre.
Preşedinte PNL, Valeriu STOICA
Preşedinte ApR, Teodor MELEŞCANU

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.