Ultima oră
Știri
Ziua Internaţională a Educaţiei
     Vineri, 5 octombrie, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Alba se vor desfăşura activităţi educative dedicate marcării "Zilei Internaţionale a Educaţiei". La Alba Iulia, Inspectoratul şcolar judeţean Alba va organiza, la Casa de cultură a sindicatelor, cu începere de la ora 10.00, o sesiune de comunicări ştiinţifice pe probleme ale educaţiei. Sesiunea va fi urmată, de la ora 14.00, de un spectacol artistic susţinut de formaţii reprezentative ale elevilor din întreg judeţul Alba. În paralel vor avea loc, la Casa Corpului Didactic, prezentări ale "Ghidului activităţii educative" şi "Ghidului de consiliere şi orientare şcolară", şi va putea fi vizitată o expoziţie de carte cu tematică didactică. Nu vor lipsi din programul zilei nici manifestările sportive: demonstraţie de karturi şi un concurs de şah, precum şi un concurs de desene pe asfalt. La aceste acţiuni vor participa directorii unităţilor de învăţământ preuniversitar din municipiul Alba Iulia, consilierii educativi din şcoli, cadre didactice şi elevii cei mai buni la învăţătură. (A.D.)
Amendate pentru prostituţie
     Ofiţerii Serviciului Poliţiei Judiciare din cadrul IPJ Alba au identificat şi reţinut două tinere care aveau de executat mandate cu închisoarea contravenţională pentru prostituţie. Adriana Ureche (26 de ani, din Alba Iulia) avea de executat 120 de zile de închisoare iar Nicoleta Mara (28 de ani, din Alba Iulia) avea de executat 10 zile de închisoare. Cele două au fost depuse în arestul IPJ Alba. În cursul zilei de ieri, tinerele au fost eliberate după ce şi-au plătit amenzile. (N.T.)
Reuniunea Biroului Executiv al PSD
     Ieri, la Sala de Marmură a Senatului, a avut loc reuniunea Biroului Executiv al PSD. Pe ordinea de zi s-au aflat analiza activităţii Guvernului la nouă luni de la preluarea mandatului şi analiza acţiunilor PSD desfăşurate de la întrunirea BEX în care s-a decis fuziunea PDSR-PSDR. Pe agenda de lucru au mai fost incluse o dezbatere privind priorităţile legislative ale partidului de guvernământ în această sesiune parlamentară, precum şi discuţii pe tema politicii externe a PSD. Un punct distinct al BEX l-a constituit şi analiza situaţiei privind cele petrecute de când preşedintele PSD, Adrian Năstase, recomanda avocaţilor din partid să nu mai reprezinte sau să consilieze în procese persoanele acuzate de corupţie. La reuniunea Biroului Executiv a participat şi preşedintele PSD Alba, av. Ioan Rus, care este membru al respectivului organism. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Vineri, ora 14.00, la Sala "PAEM" din Alba Iulia
Producătorii din porţelan îşi pot constitui patronatul
     Majoritatea producătorilor de porţelan din judeţul Alba (aproximativ 80) se confruntă cu mari probleme în ceea ce priveşte furtul din domeniul creaţiei, recuperarea banilor de la punctele de desfacere etc. Cu toate acestea, până acum nu s-au arătat prea interesaţi să se constituie într-o structură organizată care să le apere interesele. Deşi fundaţia "PAEM" Alba i-a reunit de mai multe ori, în scopul constituirii lor într-o organizaţie patronală, aceştia au amânat permanent luarea unei decizii comune din motive ... financiare.
     Vineri, 5 octombrie a.c., ora 14.00, Fundaţia "PAEM" îi invită din nou pe producătorii de porţelan la sediul acesteia din Alba Iulia, str. Ferdinand nr. 14 (în imediata vecinătate a Pro TV Alba), pentru constituirea patronatului. Iată doar câteva dintre avantajele pe care le vor avea organizându-se: îşi vor putea apăra interesele în raport cu structurile sindicale, autorităţile publice, persoanele fizice şi juridice (pe plan naţional şi internaţional) etc; vor promova concurenţa loială; vor putea avea iniţiative legislative; vor fi consultate de Guvern în iniţierea, elaborarea şi promovarea programelor de dezvoltare; vor putea participa la strategia de coordonare şi gestionare a programelor cu UE ş.a.m.d. Faţă de atâtea avantaje legale, taxa de înscriere în patronat (100 DM) este de-a dreptul insignifiantă. (I.H.)
Alertă printre "halatele albe"
La Spitalul Judeţean Alba, un moţ din Câmpeni a fost diagnosticat cu leptospiroză
Această boală infecţioasă specifică omului şi animalelor este extrem de rară
     La Spitalul Judeţean Alba este internat în stare gravă un moţ din Câmpeni, diagnosticat cu leptospiroză, o boală infecţioasă extrem de rară, specifică omului şi animalelor. Victima, Nicolae Leah, de 46 de ani, dintr-un sat din zona Câmpeniului, se zbate între viaţă şi moarte într-o rezervă a spitalului, unde uşa de acces este "blindată" cu pansamente şi tifon îmbibate în spirt. El a fost adus la spital acuzând într-o primă fază dureri abdominale puternice cu reacţii meningiale, fiind operat. Cu acest prilej, medicii şi-au dat seama însă în urma unor teste complexe că bărbatul are simptomele specifice leptospirozei, boală care a fost şi confirmată. Pentru cei mai puţin avizaţi amintim că leptospiroza este o boală infecţioasă comună omului şi animalelor, provocată de microorganisme în formă de filamente, foarte mobile, care se .localizează în ficat şi plămâni şi sunt eliminate prin urina celor infectaţi. În cazul moţului nostru se pare că boala a fost transmisă prin fecalele porcilor, pe care omul îi creşte în propria curte. Evoluţia bolii este imprevizibilă, fiind tratată de medici doar cu antibiotice.
     Dr. Ioan Tătucu, purtătorul de cuvânt al DSV Alba, ne-a informat că instituţia pe care o reprezintă a declanşat o anchetă pentru identificarea sursei de infecţie. Dacă se va descoperi că sursa de infecţie sunt porcii sau alte animale domestice se va institui carantina de gradul III.
     Astfel de cazuri sunt extrem de rare. În judeţul Alba a mai fost diagnosticat în ultimii 10 ani doar un bolnav de leptospiroză care a murit la circa două ore de la internare.
Florin ROMAN
Graţie eforturilor lui Augustin Presecan
Zona Alba a fost inclusă în programul EURODYSSEE
     De curând, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Nicolae Gavrilă, s-a întors de la lucrările Comitetului de conducere a programului EURODYSSEE, finanţat de Uniunea Europeană, având ca temă schimbul de tineri între regiunile partenere. Accesul la "masa bogaţilor" se face foarte dificil, întrucât noii membri trebuie să beneficieze de sprijinul declarat al unei alte regiuni cu drepturi depline. Preşedinţia acestui program este asigurată prin rotaţie, timp de doi ani, de regiunea cu cele mai bune rezultate în domeniul schimbului de tineri. "Boşi" sunt în prezent cei din regiunea France - Comte. Vicepreşedintele CJ Alba, Nicolae Gavrilă, a făcut un lobby puternic pe lângă conducătorii acestei regiuni şi francezii ne-au susţinut. Astfel, judeţul Alba a fost singurul agreat şi primit în cadrul programului EURODYSSEE, deşi a avut ca "adversari" regiunile Adjara (Georgia), Covasna (România), Madrid (Spania), Medimurje (Croaţia), Murcia (Spania) şi mai multe regiuni poloneze. Un cuvânt greu de spus l-a avut şi faptul că preşedintele Consiliului judeţean Alba, Augustin Presecan, este singurul din ţară care este membru în Comitetul Director al Ansamblului Regiunilor Europei, ce numără circa 300 de membri. De altfel, acceptarea judeţului Alba în cadrul programului EURODYSSEE va fi anunţată în viitoarea şedinţă de birou a ARE ce va avea loc în Ungaria. Preşedinţia franceză a programului a apreciat public faptul că judeţul nostru s-a "luptat" foarte mult pentru a obţine acest statut şi a reuşit să se impună.
     După acest succes important, vicepreşedintele Nicolae Gavrilă a şi stabilit relaţii de schimburi de tineri pe bază de reciprocitate cu regiunile Madeira (Portugalia), Akershus (Norvegia) şi France-Comte (Franţa). Colaborarea va fi în mai multe domenii, din care amintim turism şi agroturism, informatică, comerţ etc. Schimburile vor dura probabil 4 luni din care una pentru învăţarea limbii iar următoarele trei pentru activitatea propriu-zisă în regiunile din ţările partenere.
     Această reuşită va fi consfinţită după ce preşedintele Augustin Presecan va semna scrisoarea de intenţie.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.