Prima pagină Ediția din: 15.10.2001
Știri
Schimbări în structurile de conducere ale IPJ Alba
     Începând de azi, fostul şef al biroului Poliţiei Judiciare din IPJ Alba, col. Adrian Radu, va activa în cadrul Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Timiş. Transferul său a fost aprobat la 1 octombrie, cu data de execuţie 15 octombrie. Col. Radu a activat în IPJ Alba, Biroul Poliţiei Judiciare, de aproximativ 3 ani. Postul de şef al biroului Poliţiei Judiciare din IPJ Alba a rămas deocamdată vacant. Un alt post rămas vacant, cel de şef al Serviciului de Ordine Publică din IPJ Alba va fi ocupat, se pare, începând de săptămâna viitoare. Această funcţie va fi ocupată, după toate probabilităţile, de mr. Ilie Ilea. Mr. Ilea a ocupat până în acest an funcţia de adjunct al comandantului Poliţiei Sebeş. (N.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În scandalul de la discoteca din Blaj, Justiţia se dovedeşte
Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă!
Un poliţist "incomod" pentru lumea interlopă *Provocare, înscenare, răzbunare *Bodyguard sau agresor? *Comandantul Poliţiei din Blaj semnează acte fără conţinut legal *"Favorizare" prin... discriminare
     Scandalul de la discoteca "Opera" din Blaj a fost intens mediatizat de presa scrisă şi audio-vizuală, dar cauzele reale ale declanşării lui sunt încă departe de a fi elucidate. Probabil acestea ar trebui căutate cu mulţi ani în urmă, când plt. maj. Ioan Pepelea de la Poliţia municipiului Blaj, recunoscut drept unul dintre cei mai activi şi eficienţi poliţişti, a participat la două arestări ce aveau să-i atragă ura unor indivizi certaţi cu legea, iar aceştia aveau să caute să se răzbune, indirect (asupra fiului lui Pepelea), după ani de zile. În august 1990, poliţistul a făcut parte dintr-o echipă de prindere în flagrant care a reţinut un grup de spărgători ce sustrăseseră diferite bunuri din casa unui medic blăjean. Printre aceştia se afla şi un oarecare Marius Mureşan (cel care avea să ajungă mai târziu bodyguard la discoteca "Opera"). În 1994, tot plutonierul Pepelea îl arestează pe Nicolae Ilieşiu, fratele actualului patron al societăţii "Valger", de care aparţine discoteca cu pricina. Până în 1998, când a fost mutat la Postul de poliţie TF, Ioan Pepelea şi-a atras duşmănia lumii interlope blăjene, mai ales a celei din cartierul ţigănesc în care era sectorist.
     Timpul a trecut dar, după cum se vede, ura foştilor clienţi ai poliţistului n-a dispărut. În luna iulie a.c., între Marius Mureşan, fostul puşcăriaş ajuns bodyguard la discoteca "Opera", şi un oarecare Candin Haşa are loc un scandal din pricina unei fete, scandal pe care martorii susţin că l-ar fi declanşat tocmai bodyguardul. De fapt mai mulţi tineri (Ciumaş, Seicean, Sălcudean) ne-au mărturisit că scandalurile erau declanşate în mod frecvent de acest bodyguard, care îi teroriza pe toţi şi îi lovea pentru cel mai neînsemnat motiv. Întâmplarea face ca, din anturajul de circumstanţă al lui Haşa să facă parte şi fiul plutonierului major Ioan Pepelea, Bogdan, în vârstă de 19 ani. Deşi acesta nu era cunoscut ca un tânăr turbulent, amator de băutură sau violent, împotriva lui se îndrepta cu predilecţie antipatia "paznicilor" şi a administratorului discotecii, Vasile Fleşer. (Fapt dovedit de declaraţiile mai multor martori la scandalurile de la "Opera"). Fiind fiul unui poliţist (al unuia "incomod", care deranjase multe persoane şi interese locale), Bogdan Pepelea era receptat drept unul dintre "răsfăţaţii" care îşi pot permite orice, fiindcă nu li se întâmplă nimic (Deşi nu era aşa, tatăl acestuia afirmând că nu a exercitat presiuni asupra nimănui şi nici nu a acoperit vreodată vreo infracţiune comisă de fiul său). Totul a culminat cu o bătălie în toată regula (în 27 septembrie a.c.), în urma căreia au fost reţinute trei persoane: Candin Haşa, Călin Hârceagă şi Bogdan Pepelea. Cu privire la acest ultim scandal însă, toţi tinerii blăjeni cu care am discutat, şi care au fost de faţă, susţin că a fost provocat de Marius Mureşan. (Din informaţiile pe care le deţinem reiese că unul dintre avocaţii celor arestaţi se află în posesia unei liste cu peste 20 de persoane agresate de-a lungul timpului de bodyguardul respectiv, dintre care 6 au certificate medico-legale!) De asemenea, împrejurările în care s-a declanşat conflictul conduc la concluzia că acesta a fost îndreptat în special asupra lui Bogdan Pepelea (Haşa a intervenit spre a-l apăra şi a fost pur şi simplu călcat în picioare). Mai mulţi martori afirmă că scenariul de desfăşurare a fost următorul: provocare, înscenare, răzbunare.
     Curioasă în acest caz este atitudinea comandantului Poliţiei municipiului Blaj, colonelul Ioan Sava, care nu a dispus luarea unor măsuri adecvate. Încă de la primul scandal, din luna iulie, dânsul trebuia să dispună coordonarea pazei la "Opera". În mod normal, administratorul Vasile Fleşer ar fi trebuit să ceară un aviz din partea poliţiei pentru folosirea bodyguarzilor în asigurarea pazei proprii, dar aceşti "paznici" trebuia să întrunească anumite condiţii (fără antecedente penale, comportament decent, etc.) Mai mult decât atât, bodyguarzilor nu le este permis să intervină cu brutalitate, ci să anunţe imediat poliţia în cazul unor altercaţii. Nu ştim ce fel de pază o fi fost acolo, dar din iulie până la 1 octombrie au avut loc scandaluri în fiecare săptămână în incinta discotecii. Culmea absurdităţii este o aşa zisă dispoziţie (fără caracter legal) semnată de colonelul Sava, prin care se interzicea accesul în discotecă a nouă tineri, printre care şi Bogdan Pepelea. În acest caz ar fi fost necesară însă o hotărâre judecătorească. Conducerea societăţii "Valger" a obţinut o astfel de hotărâre, dar ea a fost comunicată tinerilor în cauză abia în data de 29 septembrie a.c., când faptele erau deja consumate ("bătălia" avusese loc cu două zile înainte). Aşa stând lucrurile, una dintre infracţiunile ce constituie cap de acuzare în acest caz (aceea de nerespectare a hotărârii judecătoreşti) nu poate fi probată.
     Dar haideţi să abordăm problema din alt punct de vedere. În momentul de faţă tânărul Bogdan Pepelea este "favorizat" prin... discriminare. Adică, tocmai pentru că este fiu de poliţist, el este cercetat în stare de arest pentru că, vezi Doamne, în cazul cercetării sale în stare de libertate cineva ar putea spune că e favorizat, că taică-său are relaţii etc. Dar trebuie să recunoaştem că ar fi perfect legal ca el să fie eliberat, căci arestul preventiv este o măsură excepţională şi se aplică în cazul în care persoana ar putea îngreuna cercetările, ar putea să dispară, ar reprezenta un pericol public etc. Oare un tânăr de 19 ani, căruia nu i se aduc acuze prea grave (ultraj, tulburarea ordinii publice şi absurda "nerespectare" a hotărârii judecătoreşti), chiar nu poate fi cercetat în stare de libertate, în condiţiile în care nenumăraţi indivizi care au adus prejudicii de zeci de miliarde nici măcar n-au mirosit celula arestului? Nu trebuie decât puţin discernământ în aprecierea faptelor şi a circumstanţelor, că doar n-o fi Bogdan Pepelea infractorul nr. 1 al Blajului...
Ioan HĂNŢULESCU
În curând, la Alba Iulia se va construi
Un parc de distracţii pentru copii
     Între preşedintele Camerei de Comerţ Alba, Corneliu Orzea şi consulul Germaniei în România, Alex Jacob s-a închegat o prietenie trainică dincolo de relaţiile profesionale. Recenta vizită la Alba Iulia a oficialului german a confirmat din plin acest lucru. O primă materializare în folosul comunităţii locale a relaţiei dintre cele două personalităţi va fi mai mult ca sigur construirea la Alba Iulia a unui modern parc de distracţii pentru copii ce va costa în jur de 140.000 DM. Costul întregii operaţiuni urmează să fie suportat integral de partea germană. În acest sens la invitaţia lui Alex Jacob, preşedintele CCIA Alba, Corneliu Orzea însoţit de primarul Mircea Hava se va deplasa până pe data de 19 octombrie a.c. la Mainz (Germania) pentru a fi puse la punct ultimele detalii legate de această acţiune de mare anvergură pentru judeţul Alba. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.