Curier județean
Rugăciunea de azi
      Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele. Darul Tău cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima mea cea necurată şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţenie şi cu umilinţă, să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu împreună cu Tine şi fără de nici o frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească.
     Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc şi în veci să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin.

Calendar religios
Ortodox: Sf. Sfinţit Mc. Luchian;
Catolic: Sf. Tereza din Avila

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Din căruţă direct la... spital
     În week-end-ul recent încheiat, la Spitalul Judeţean Alba a fost adus D.I., bărbat, de 43 de ani, din Căpâlna, victimă a unui accident stupid. Acesta a căzut din căruţă suferind un traumatism cranian şi un hematom hidrocerebral, ce au condus la stare de comă. În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, accidentatul a fost supus intervenţiei chirurgicale. El este în continuare sub supraveghere medicală atentă. (F.R.)

Dramă de neimaginat:
O fetiţă bolnavă se tratează prin... înfometare!
     Într-o societate normală, grija pentru masa zilnică este ultima dintre cele ce frământă un om. Aşadar, foamea este un cuvânt care ar trebui exclus din vocabularul românului, trăitor într-o ţară bogată (totuşi), în care este instituit un regim democratic. Nici un român nu ar trebui să se plângă de foamea pe care şi-o potolesc până şi animalele sălbatice (prin grija lui Dumnezeu), că de cele domestice se îngrijeşte gospodarul. Şi nu vrem să ne întrebăm acum cine este cel ce gospodăreşte resursele în aşa fel încât unii n-au nici o pâine pe masă, nici care este modelul după care funcţionează sistemul românesc de protecţie socială, lăsând pe dinafară oameni, în voia Domnului, ca pe animalele sălbatice şi păsările cerului.
     O astfel de fiinţă lăsată pe dinafară de sistemul românesc este Georgiana Chirilă, 10 ani, din Galda de Jos, o fetiţă bolnavă căreia părinţii nu-i pot asigura nici măcar acel minim (jenant de minim) necesar menţinerii unui regim alimentar pentru convalescenţă. Copila a fost internată în perioada 5-17 septembrie a.c. în Spitalul judeţean din Alba Iulia, iar în perioada 18-25 septembrie a.c. la Clinica de pediatrie II, din Cluj Napoca, cu un diagnostic foarte complex: hepatită cronică, stenoză pulmonară etc. La externare ea ar fi trebuit să urmeze un regim alimentar sever, dar suficient de hrănitor totodată (carne fiartă, de pui, miere de albine, mâncăruri fără grăsimi sau prăjeală etc.) dar, din păcate, situaţia financiară a familiei nu permite nici măcar o alimentaţie normală pentru cei patru membri ai familiei Chirilă (părinţii, fetiţa bolnavă şi surioara ei în vârstă de numai trei ani). Părinţii nu au serviciu, nu beneficiază de ajutor de şomaj sau de altă natură, întreaga familie supravieţuieşte din muncile prestate ocazional de tată şi locuieşte înghesuită într-o casă cu o singură cameră şi o bucătărie. Tatăl a încercat să-şi găsească un serviciu stabil dar oriunde a apelat i s-a sugerat că a cam trecut de vârsta la care ar putea fi încadrat.
     Neavând încotro, bietul părinte s-a adresat Biroului de asistenţă socială al DMPS, şi Direcţiei pentru protecţia drepturilor copilului Alba, pentru obţinerea unui ajutor de urgenţă. A depus documentaţia necesară la ambele instituţii, dar deocamdată nu a obţinut decât promisiuni, căci demersurile şi aprobările necesită timp îndelungat la DMPS, iar DJPDC nu dispune acum nici de bani, nici de alimente pentru astfel de cazuri. (Ultima soluţie, probabil, ar fi Fondul "Solidaritatea", constituit de preşedintele Consiliului judeţean). Pentru a-l sprijini, omul s-a prezentat şi la redacţia ziarului nostru, pentru a face apel la toate persoanele (oameni de afaceri, oameni politici etc.) care pot să ofere un sprijin material (în alimente) sau financiar (direct, sau în contul deschis la BCR, nr. 459002498201). De asemenea, tatăl (Gheorghe Chirilă) face un apel către cei ce i-ar putea oferi un serviciu care să-i permită să-şi întreţină familia greu încercată de sărăcie.
     Concluzia? Este inadmisibil, inacceptabil, de neimaginat ca în România, în judeţul Alba, un copil bolnav să se trateze prin... înfometare. Şi, nu vă supăraţi, există structuri nenumărate care ar putea să vină în ajutorul lui: primăria, biserica, ONG-urile, DMPS, DJPDC ş.a.m.d. Când, oare, vor ajunge toate acestea la concluzia că trebuie să funcţioneze unitar, concentrat, cu o bază de date comună şi cu asumarea clară a responsabilităţilor faţă de cetăţeanul aflat în dificultate?
Ioan HĂNŢULESCU
După mii de ani
Masonii renunţă la tradiţionala lor toleranţă
     În prezenţa reprezentanţilor principalelor mari Loje Masonice Mondiale, sâmbăta şi duminica trecută, la Sala Palatului din Bucureşti, s-a desfăşurat Conventul anual al Marii Loje Naţionale din România, întâlnirea fiind marcată de moartea a 247 masoni în tragedia de la World Trade Center.
     Reamintim că Ordinul Masonic este iniţiatic, provenind cu mii de ani în urmă, dintr-o breaslă de zidari liberi meseriaşi, constructori...
     Abia în sec. al XVIII-lea Masoneria s-a transformat dintr-o organizaţie lucrativă în una speculativă, la baza tuturor principiilor de bună convieţuire şi a confesiunilor de pe glob stând morala masonică: "Ajută-ţi fratele, ajută-ţi semenul tău ca pe tine însuţi" - prin luminarea reciprocă spirituală şi materială. Oricum, după mii de ani, pentru prima dată în istoria masoneriei s-a renunţat la principiul toleranţei specific masonilor, în ceea ce priveşte tragicele evenimente petrecute la 11 septembrie a.c. în SUA. (T.L.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.