Curier județean
Rugăciunea de azi
      Rogu-te, Mărite Prorocule, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu care stai în cer înaintea Judecătorului veşnic şi fă să se îndure de mine, căci ai multă îndrăzneală la iubirea Lui. Întinde mâna aceea, cu care L-ai botezat, şi strică cugetele mele cele rele şi mă întăreşte să-mi petrec viaţa pe calea cea bună a lui Dumnezeu.
     O, Prorocule! Luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le ţin minte şi să le păzesc, până la capătul vieţii mele, să mă duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu. Roagă-te încă şi pentru toată lumea, ca Dumnezeu să dea ajutor creştinilor, şi celor vii, şi celor răposaţi, să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuinţă şi să-i învrednicească Împărăţiei Sale. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. şi Ap. Iacov; Cuv. Ignatie, Patriarhul Constantinopolului
Catolic: Sf. Ioan din Capistran

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Investiţii pentru Casele de copii din Cugir şi Abrud
     Potrivit informaţiilor furnizate de d-l Augustin Presecan, preşedintele CJ Alba, în curând vor fi demarate lucrările de reparaţii la centralele termice care deservesc Casele de copii din Cugir şi Abrud. Suma totală a investiţiei se ridică la 1,8 miliarde de lei şi va fi suportată de Consiliul judeţean Alba. (N.T.)
Finanţele distribuie gratuit aplicaţii informatice
     Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba informează pe cei interesaţi că Ministerul Finanţelor Publice a pus la dispoziţia angajatorilor, gratuit, aplicaţia informatică de completare şi editare a fişelor fiscale FF1 şi FF2 ale angajaţilor proprii, pentru anul 2001. Aplicaţia prezintă următoarele avantaje: verifică corectitudinea codurilor numerice personale ale angajaţilor şi ale persoanelor aflate în întreţinerea acestora; verifică acordarea corectă a coeficienţilor de deducere, corespunzător calităţii şi vârstei persoanelor aflate în întreţinere; determină corect venitul bază de calcul; verifică corectitudinea calculului impozitului lunar, aferent veniturilor nete lunare; realizează corect regularizarea, pentru angajaţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege.
     "Aplicaţia informatică este distribuită de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba la sediul din municipiul Alba Iulia, Calea Moţilor nr. 5, pe bază de cerere, la care sunt ataşate două dischete", a precizat d-na Iulia Mireştean, şef birou Analiză, Sinteză, Rapoarte şi Relaţii cu mass-media din cadrul DGFP Alba. (A.D.T.)
Examinaţi şi autorizaţi
     Potrivit ultimelor rapoarte ale ITM Alba toţi salariaţii sucursalelor miniere care necesită examinare şi autorizare în conformitate cu prevederile legale au fost examinaţi şi autorizaţi. De asemenea, tot personalul nominalizat în Ordinul nr. 15/1982 al Ministerului Sănătăţii a fost examinat psihologic. Întregul personal planificat pentru examinare medicală a fost supus testelor la toate sucursalele miniere (mai puţin cel de la SM Zlatna, unde 60% din personal n-a efectuat acest control). Cu toate acestea, constatându-se la nivelul sucursalelor miniere numeroase deficienţe cu privire la respectarea normelor de protecţie a muncii, ITM Alba a dispus să se analizeze motivele acestora şi să stabilească sancţiuni administrative persoanelor fizice care se fac vinovate. (I.H.)
20 de copii orfani învaţă la Şcoala Stremţ
     Printre copiii care învaţă la Şcoala Generală din Stremţ se numără şi 20 de copii care provin de la Casa de Copii din localitate, cu vârsta cuprinsă între 8 şi 14 ani. Integrarea acestor copii se realizează destul de greu, deoarece ei vin cu un comportament mai libertin, având o priză puternică şi totodată un impact negativ asupra celorlalţi copii aflaţi în colectivitate care provin din familii, ne-a declarat directorul şcolii, prof. Angela Giurcă. Directoarea ne-a mai precizat: "Noi, atât în calitate de profesori cât şi în cea de părinţi spirituali, acceptăm să lucrăm cu aceşti copii, îi ajutăm cât ne stă în putinţă şi ne preocupăm de integrarea lor în societate alături de ceilalţi copii, dar dorim totuşi pe viitor, ca înainte de a ajunge la noi să se efectueze o selectare a lor, astfel încât cei care au un grad de inteligenţă mai redus sau un comportament inadaptabil colectivităţii să fie orientaţi spre şcoli speciale. În acest fel s-ar evita şi s-ar reduce cazurile de nerespectare a regulilor din colectivitate care, oricum, se perpetuează şi în rândul copiilor care provin din familii". (R.J.)
Tentativă de suicid la Cergău
     Postul de Poliţie Cergău a fost sesizat duminică, 21 octombrie, ora 13.30, despre faptul că un bărbat din comună a încercat să se sinucidă secţionându-şi venele de la o mână şi de la gât. După un consum exagerat de alcool şi pe fondul unei surescitări maxime, Gheorghe P. (50 de ani, din Cergău) a urcat în podul şurii şi a încercat să-şi secţioneze venele de la gât şi de la mâna stângă cu o lamă. Bărbatul a fost găsit după ce a pierdut o cantitate apreciabilă de sânge, fiind transportat la spitalul din Blaj în stare de şoc hemoragic. Medicii au constatat că bărbatul reuşise să-şi secţioneze, pe lângă vasele de sânge şi câteva tendoane şi nervi. În prezent, starea pacientului este stabilă însă este ţinut în continuare sub supraveghere medicală. (N.T.)

Previziuni bugetare... sumbre
Bugetul alocat judeţului Alba este de 5 ori mai... mic decât necesarul
     Pentru prima dată în ultimii 11 ani, bugetul pentru anul viitor a fost aprobat de Parlamentul României cu două luni şi jumătate înainte de finele anului în curs. Din păcate însă, sumele din bugetul de stat, prevăzute pentru judeţul Alba, sunt mult mai mici decât ceea ce au cerut şefii administraţiei publice judeţene. Astfel, bugetul prevăzut pentru 2002 este de 571 de miliarde de lei (din TVA), urmând să fie folosit cu prioritate pentru învăţământul preuniversitar şi preşcolar, pentru consultanţă agricolă etc. La această sumă se adaugă alţi 170 de miliarde de lei care vor merge pentru echilibrarea bugetelor locale (inclusiv subvenţionarea energiei termice). Aceste sume sunt însă de 4-5 ori mai mici decât au solicitat primăriile, existând riscul ca unele dintre domenii să rămână neacoperite financiar. Precizăm că de anul viitor Consiliul Judeţean Alba şi consiliile locale vor prelua noi activităţi fiindu-le plasate de la centru, în aşa-zisul principiu al descentralizării administraţiei publice locale, plata ajutoarelor sociale, a ajutoarelor de întreţinere a locuinţelor etc. Mai mult, din anul 2002, Consiliul Judeţean Alba va prelua şi cheltuielile aferente funcţionării Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia precum şi salarizarea personalului neclerical din instituţiile de cult din judeţ. (N.T.)
Amenzi pentru nerespectarea legislaţiei în domeniul protecţiei consumatorilor
     În perioada 15-19 octombrie a.c., inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor au urmărit depistarea abaterilor de la prevederile legale privind protecţia consumatorilor în privinţa calităţii şi etichetării produselor lactate: brânză, unt, lapte. De asemenea, în domeniul nealimentar, au continuat verificările condiţiilor de comercializare a produselor de folosinţă îndelungată: maşini de spălat, maşini de gătit, frigidere, aspiratoare etc. Potrivit informaţiilor primite din partea şefului OJPC Alba, ing. Ioan Pleşa, acţiunea a cuprins şi verificarea modului în care este asigurat service-ul în garanţie. Au fost controlaţi 27 de agenţi economici din localităţile: Alba Iulia, Sebeş, Ocna Mureş, Cîmpeni, Blaj, Aiud etc.; la 21 dintre cei verificaţi s-a constatat încălcarea legislaţiei în domeniul protecţiei consumatorilor, aplicându-se amenzi în valoare de 17 milioane de lei. Au fost cazuri în care s-a recurs la măsuri de oprire temporară sau chiar definitivă a comercializării unor produse. Inspectorii au controlat în săptămâna 15-19 octombrie mărfuri în valoare de 100 milioane de lei, constatându-se abateri la produse în valoare de 70 milioane de lei.
     Acţiunile de control în cele două domenii amintite mai sus continuă şi în prezent. La unele alimente au fost prelevate probe şi urmează să se efectueze o analiză microbiologică, iar rezultatele vor fi prezentate în următoarele zile. (A.D.T.; R.J.)
Toamna se "numără" lucrările de reparaţii ale drumurilor
     În cursul săptămânii trecute a avut loc recepţia unor lucrări de refacere a infrastructurii rutiere a judeţului Alba executate din bani alocaţi din Fondul Special al Drumurilor. Vicepreşedintele Consiliului judeţean Alba - Doru Cetean, şeful comisiei de recepţie, ne-a informat că nu toate lucrările pentru care comisia s-a întrunit au fost recepţionate. Astfel din trei obiective inspectate doar unul a trecut cu brio examenul, este vorba de lucrarea de refacere a îmbrăcăminţii asfaltice pe DJ 750 C: Râmeţ-Valea Mănăstirii. În acest fel toţi cei care doresc să-şi petreacă de-acum încolo timpul liber în această frumoasă zonă montană o vor putea face fără a-şi mai risca autoturismele. Dar refacerea acestui drum vine şi în sprijinul locuitorilor comunei Râmeţ, una dintre cele mai răzleţite şi mai greu accesibile din judeţul nostru. A fost recepţionată şi lucrarea de construcţie a unui nou pod pe DJ 103 G: Inoc-Ciugudu de Sus, dar aici comisia a avut unele observaţii şi anume că până la sfârşitul acestei luni să fie terminate şi lucrările de amenajare a rampelor de acces pe pod. În schimb lucrarea de refacere a covorului asfaltic pe DJ 107: Alba Iulia-Blaj-limita cu judeţul Mureş nu a fost recepţionată pentru că antreprenorul - SC Drumuri şi Poduri Locale Alba - nu s-a prezentat la recepţie deşi a fost convocat.
     Pe lângă lucrările acum recepţionate se mai află în derulare şi cele de refacere a unor poduri pe râul Arieş, distruse în urma inundaţiilor şi refacerea covoarelor asfaltice pe alte câteva drumuri judeţene.
Anca DINICĂ
Amenzi pentru nerespectarea legislaţiei în domeniul protecţiei consumatorilor
     În perioada 15-19 octombrie a.c., inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor au urmărit depistarea abaterilor de la prevederile legale privind protecţia consumatorilor în privinţa calităţii şi etichetării produselor lactate: brânză, unt, lapte. De asemenea, în domeniul nealimentar, au continuat verificările condiţiilor de comercializare a produselor de folosinţă îndelungată: maşini de spălat, maşini de gătit, frigidere, aspiratoare etc. Potrivit informaţiilor primite din partea şefului OJPC Alba, ing. Ioan Pleşa, acţiunea a cuprins şi verificarea modului în care este asigurat service-ul în garanţie. Au fost controlaţi 27 de agenţi economici din localităţile: Alba Iulia, Sebeş, Ocna Mureş, Cîmpeni, Blaj, Aiud etc.; la 21 dintre cei verificaţi s-a constatat încălcarea legislaţiei în domeniul protecţiei consumatorilor, aplicându-se amenzi în valoare de 17 milioane de lei. Au fost cazuri în care s-a recurs la măsuri de oprire temporară sau chiar definitivă a comercializării unor produse. Inspectorii au controlat în săptămâna 15-19 octombrie mărfuri în valoare de 100 milioane de lei, constatându-se abateri la produse în valoare de 70 milioane de lei.
     Acţiunile de control în cele două domenii amintite mai sus continuă şi în prezent. La unele alimente au fost prelevate probe şi urmează să se efectueze o analiză microbiologică, iar rezultatele vor fi prezentate în următoarele zile. (A.D.T.; R.J.)
Ultima zi de adolescenţă, prima zi de maturitate
"Balul Majoratului" la Teiuş
     Vineri seara, într-o atmosferă deosebită, completată de un decor mirific din care nu au lipsit beculeţele şi luminiţele colorate, la discoteca The Powers din Teiuş, elevii celor două clase a XII-a ale Liceului Teoretic, profil uman şi real, au avut parte de "Balul Majoratului", organizat de colegii lor din clasele a XI-a. Programul artistic s-a derulat pe parcursul a trei etape: prezentarea concurenţilor înscrişi pentru concursul de miss şi mister; spectacolul propriu-zis dedicat de elevii clasei a XI-a colegilor din clasa a XII-a şi premierea câştigătorilor. În prima etapă cele 7 perechi candidate au avut de trecut o serie de probe cum ar fi: cultură generală, dans şi îndemânare. Din spectacolul prezentat de clasa a XI-a nu a lipsit muzica, dansul şi glumele. Un moment aparte l-a reprezentat interpretarea de către 3 elevi a unei melodii a formaţiei 3 Sud-Est. Prezentatori au fost Mihaela Cîmpean şi Paul Raţ. Juriul a fost compus din profesorii Ioan Zoica, Remus Hosu, Maria Pătruţ (clasa a XI-a uman) şi Andreea Dărămuş, Cristian Achimescu, Iulia Turcu (clasa a XI-a real).
     În urma deliberării juriului, titlul de "Miss şi Mister Majorat" a fost obţinut de Ioana Ciortea şi respectiv Dan Finteuşan. Pe locul al II-lea s-a situat perechea compusă din Ionela Bîrlog şi Liviu Văcariu. Locul al III-lea a revenit perechii alcătuită din Nicoleta Dobrată şi Ştefan Hazi. Invitatul special al serii a fost formaţia "Reflex" din Aiud. Sponsorii balului au fost Socom Tehnometal, Farmacia Fidex, SC Fantastic SRL, AF Cop şi dr. Graţiela Cîmpean, toţi din Teiuş. (C.A.B.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.