Editorial

Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
PNŢCD vrea să promoveze o politică fermă, fără concesii şi oscilaţii
De vorbă cu liderii naţionali ai PNŢCD, Victor Ciorbea şi Radu Sârbu, care, aflaţi într-un turneu politic în ţară, ne-au vizitat la redacţie, acordându-ne în exclusivitate următorul interviu
     Rep: Domnilor Victor Ciorbea şi Radu Sârbu, vă rugăm să precizaţi care sunt scopurile vizitei dvs. în municipiul Alba Iulia.
     Victor Ciorbea - Este pentru a doua oară în acest an când vin în judeţul Alba şi aici, în municipiul Alba Iulia. Suntem într-un periplu prin mai multe judeţe, numai în ultima săptămână am vizitat nouă. Aceste deplasări au un dublu scop: să marcăm cum se cuvine cei 75 de ani de existenţă ai PNŢ şi pe de altă parte să oficializăm într-un fel procesul de reconstrucţie, de revitalizare, de reconsolidare a organizaţiilor şi structurilor teritoriale ale PNŢCD. În plus, aici, în municipiul Alba Iulia suntem azi (n.r. ieri, 23 octombrie a.c.) şi dintr-o a treia raţiune, aceea legată de procesul intentat de liderii PNŢCD împotriva vicepreşedintelui PSD Alba, Mihai Babiţchi, în urma afirmaţiilor calomnioase extrem de grave lansate de acesta, potrivit cărora liderii ţărănişti ar fi încasat miliarde de lei de la FNI în detrimentul deponenţilor la acest fond.
     Rep: - După o vară "clocotitoare" pentru partidul pe care-l conduceţi, se pare că "apele politice" din PNŢCD s-au liniştit, mai ales că tripleta Marga - Lupu - Chiriţă a înfiinţat un nou partid, Partidul Popular Creştin. Cum apreciaţi azi, starea actuală a partidului pe care-l conduceţi?
     Victor Ciorbea: - Situaţia politică şi juridică a PNŢCD este azi absolut clară. Noi considerăm că există un singur PNŢCD şi acesta este reprezentat de cei pe care îi aveţi acum în faţă (n.r. Victor Ciorbea - preşedinte, Radu Sîrbu - vicepreşedinte). Argumentele acestei afirmaţii sunt multiple şi diverse şi aş dori să amintesc faptul că la Congresul Extraordinar din 30 septembrie, la care au participat peste 5000 de delegaţi şi 600 de invitaţi, s-a exprimat cu toată hotărârea voinţa de continuitate a PNŢCD, de păstrare a identităţii partidului cu trecutul său istoric binecunoscut care face parte integrantă din istoria naţională. La acestea se adaugă şi hotărârea a peste 93% din organizaţiile locale care au semnat pentru rămânerea în PNŢCD. Apoi există seniorii fondatori care au semnat pentru rămânerea în PNŢCD, susţinând că acesta este adevăratul partid pentru care au luptat şi căruia şi-au dedicat întreaga viaţă. Există, de asemenea, recunoaşterea societăţii civile, a mişcării sindicale, a formaţiunilor politice din România. Aş menţiona că până şi partidul de guvernământ - PSD - a fost obligat să facă acest pas spre recunoaşterea acestui partid şi acestei conduceri legale şi statutare (afirmaţia aparţine premierului Adrian Năstase). Beneficiem, de asemenea, de recunoaşterea diasporei, dar cred că esenţială este susţinerea şi solidaritatea manifestată de liderii Internaţionalei Creştin Democrate, ai Partidului Popular European, ai Partidelor Creştin Democrate şi Conservatoare din întreaga Europă. Referitor la aspectul juridic aş dori să precizez că la data de 4 octombrie a.c., Curtea de Apel Bucureşti a desfiinţat decizia Tribunalului Bucureşti (cea care dădea dreptate grupării Lupu - Chiriţă - Marga), declarând-o nelegală şi netemeinică, fiind lovită de nulitate. Între timp a intervenit şi acest nou element, adică faptul că grupusculul Marga - Lupu - Chiriţă intenţionează să înfiinţeze un nou partid - Partidul Popular Creştin. După ce au eşuat în iniţiativa lor de anihila din punct de vedere politic, organizatoric şi doctrinar PNŢCD-ul, de a transforma acest partid într-o anexă a actualei puteri, cei trei au trecut la acest nou demers de constituire a unei alte formaţiuni politice.
     Radu Sârbu: Eu aş dori să nuanţez aceste aspecte politice legate de partidul nostru. Au fost diverse încercări de fărâmiţare a PNŢCD. Criza din partidul nostru s-a datorat pe de-o parte lipsei de disciplină din interiorul partidului, iar pe de altă parte intereselor altor forţe politice de distrugere a partidului nostru. Consider că acest nou Partid Popular Creştin nu este decât un vector de care aceşti oameni (Lupu - Chiriţă - Marga) au nevoie pentru a-şi negocia nişte fotolii în conducerea altui partid, presupun că în Partidul Democrat. Deja ei au lansat declaraţii de "peţire" către alte formaţiuni politice. Eu consider că nu este vorba despre o construcţie politică ci de un demers calculat, interesat pentru ca unii să ajungă la conducerea altui partid, iar cei aproximativ 100 de ţărănişti care i-au urmat au fost înşelaţi.
     Rep.: Cum consideraţi că se manifestă în actuala legislatură Opoziţia pe scena politică românească?
     Radu Sârbu: La ora actuală eu consider că în România nu există Opoziţie parlamentară. Observăm că în Parlament se află forţe politice care au condus Frontul Salvării Naţionale, deci cei care au controlat puterea în ţara noastră după Revoluţie. Practic tot arcul parlamentar reprezintă FSN, Partidul Naţional Liberal fiind ultimul dintre partidele aflate în curs de "fesenizare" şi mă refer aici nu numai la prezenţa lui Stolojan şi Babiuc cât şi la venirea în rândul PNL a grupării Meleşcanu care va completa acest proces. Singurul partid rămas "nefesenizat" este PNŢCD şi de aici rezultă şi campania dură şi violentă dusă în ultimii ani împotriva partidului nostru.
     Rep: Cum intenţionaţi să vă manifestaţi de acum înainte în viaţa politică autohtonă?
     Victor Ciorbea: Ca partid de Opoziţie înţelegem să promovăm o politică fermă, hotărâtă, fără concesii şi oscilaţii. Să nu mimăm doar că facem opoziţie. Avem convingerea (nu numai speranţa orgolioasă) că opoziţia va trebui să se structureze în jurul PNŢCD. Noi punem accentul pe reconstrucţia şi revigorarea partidului astfel încât PNŢCD să redevină în primplanul scenei politice româneşti şi să devenim în cel mai scurt timp principalul partid de opoziţie în jurul căruia să se structureze alternativa la actuala putere în perspectiva alegerilor din 2004.
     Rep: Ce părere aveţi despre posibila ridicare a imunităţii parlamentare a senatorului Corneliu Vadim Tudor - preşedintele PRM?
     Victor Ciorbea: În primul rând vreau să precizez că Vadim Tudor şi PRM-ul sunt creaţia unor segmente ale puterii actuale. După aceea colaborarea lor şi folsirea lui Vadim în perioada "patrulaterului roşu" a fost evidentă. Chiar şi conlucrarea între PRM şi PDSR a fost aproape pe faţă, extrem de transparentă şi continuă şi astăzi în plan parlamentar. Însă, evident, acest vot pentru ridicarea imunităţii parlamentare a lui Vadim Tudor va fi un fel de test politic major pentru partidul de guvernământ. Va fi dovada clară a faptului dacă s-a schimbat ceva din PSD, dacă s-a schimbat ceva şi din nărav, nu numai din păr - respectiv nu numai denumirea din PDSR în PSD. Noi sperăm că, în sfârşit şi partidul de guvernământ îşi dă seama de pericolul real pe care Vadim Tudor şi PRM-ul îl reprezintă pentru ţară, pentru interesul naţional şi pentru imaginea României în exterior.
     Rep: - D-le Victor Ciorbea, veţi candida la Preşedinţia României la alegerile generale din 2004?
     Victor Ciorbea: Răspunsul la întrebare o să-l dăm la momentul potrivit. Deocamdată, noi trebuie să ne ocupăm cu toată seriozitatea de procesul de reconstrucţie şi revenire a partidului acolo unde îi este locul. Deciziile acestea le vom lua cu 6 luni, maxim cu un an înainte de alegerile viitoare. Vom ţine seama de situaţia politică existentă la momentul respectiv; vor conta interesul partidului, al forţelor democratice, dar cu siguranţă vom prezenta candidaţi cât mai competenţi şi credibili pentru electorat, candidaţi care să reunească un număr cât mai mare din voturi tocmai pentru a reprezenta o alternativă serioasă la actuala putere.
     - D-le preşedinte, ţinând cont de faptul că mâine (n.r. azi, 24 octombrie) este ziua dumneavoastră de naştere, ziarul "Unirea" vă urează "La mulţi ani" şi mult succes în cariera dvs. politică.
A consemnat Dana MOTREANU