Ultima oră
Știri
Lucrările agricole de toamnă sub control
     În cadrul unei recente teleconferinţe, primul ministru al Guvernului, Adrian Năstase, a solicitat prefecţilor să procedeze la verificarea datelor comunicate din judeţe de către direcţiile generale pentru agricultură şi alimentaţie, cu privire la stadiul arăturilor de toamnă şi al suprafeţelor însămânţate cu grâu. În concluzie, prefectul Ioan Rus a dispus ca autorităţile administraţiei publice locale, inclusiv secretarii unităţilor administrativ teritoriale şi serviciul comunitar pentru cadastru şi agricultură, agenţii agricoli şi alţi specialişti din administraţia locală să verifice datele specifice celor două categorii de lucrări, urmând ca rezultatele obţinute să fie comunicate până joi, 25 octombrie, la ora 12.00, Ministerului Administraţiei Publice. (R.J.)
Aflaţi în vizită la Alba Iulia
Reprezentanţii regiunii Thessalia (Grecia) au propus o înfrăţire cu judeţul Alba
     În cursul zilei de ieri, o delegaţie din Grecia, condusă de d-l Constantinos Papas, s-a aflat în vizită în municipiul Alba Iulia. Oficialii greci, care reprezintă regiunea Thessalia, s-au întâlnit cu prefectul Ioan Rus, preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, directorul ADR Centru, Simion Creţu, directorul DGAIA Alba, Gheorghe Lazea şi şeful DSV Alba, Ioan Dârzu. Principalele subiecte abordate au fost legate de posibilele înfrăţiri dintre regiunea Thessalia pe de-o parte cu Regiunea a 7-a Centru şi, pe de altă parte, cu judeţul Alba. Odată îndeplinit acest lucru, se vor putea pune bazele unei colaborări pe termen lung între firmele din judeţ şi cele din Grecia pe multiple planuri cum ar fi agricultură, turism şi industrie. De asemenea, oaspeţii din Grecia urmează să viziteze o serie de societăţi care au beneficiat de fonduri Phare pentru dezvoltarea propriilor afaceri. (D.M., R.J.)
În cursul lunii octombrie, cetăţenii judeţului nostru au cumpărat
Certificate de trezorerie în valoare de peste 52 de miliarde de lei
     Potrivit informaţiilor primite din partea d-nei ec. Iulia Mireştean, şef birou Analiză, Sinteză, Rapoarte şi Relaţii cu mass-media din cadrul DGFP Alba, la Trezoreria Statului din cadrul acestei instituţii s-au vândut în cursul lunii octombrie, până la data de 19, două emisiuni de certificate de trezorerie (1053 şi 1052). Emisiunea 1053, cu scadenţă la 90 de zile şi o dobândă de 32 la sută pe an se va încheia în data de 2 noiembrie, iar în zilele de 9, 10, 11, 12, 16, 17, 18, 19 octombrie au fost vândute cetăţenilor din judeţ certificate de trezorerie în valoare de aproape 31 de miliarde de lei. În ceea ce priveşte emisiunea de certificate de trezorerie 1052, cu scadenţă la 180 de zile şi o dobândă de 35 la sută pe an, în zilele de 3, 4, 5, 10, 11, 12, 17, 18, 19 octombrie au fost vândute populaţiei certificate de trezorerie în valoare de peste 22 de miliarde de lei. Această emisiune se va încheia în data de 26 octombrie a.c. (A.D.T.)
La Sebeş
Furt de milioane comis de minori
     Poliţiştii din Sebeş au identificat recent autorii unui furt care au păgubit SC Hidroconstrucţia SA Sebeş cu peste 7 milioane de lei. Dincolo de sumă, trebuie să remarcăm, cu neplăcere, în acest caz, "profesionalismul" autorilor şi mai ales vârsta lor fragedă. Dar să vedem despre ce este vorba! Conducerea SC Hidroconstrucţia SA a sesizat Poliţia Sebeş că, în ziua de 21 octombrie, unul dintre depozitele sale a fost călcat de hoţi. Aceştia au pătruns în depozit prin desprinderea unor plăci de azbest din acoperiş. Tot pe acolo au plecat cu role de cablu de cupru în valoare de 7 milioane de lei. În urma cercetărilor s-a stabilit că hoţii sunt patru romi minori: Samoilă Socu - (16 ani), Gheorghe Maier (16 ani), Marcel Rostaş (15 ani) şi Ciprian Ciucea (16 ani). Cei patru au topit cablul furat şi l-au vândut lui Nicolae Simion contra sumei de 600.000 de lei. Minorii sunt acum cercetaţi în stare de libertate. (A.D.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Mihai Babiţchi a ratat întâlnirea cu staff-ul PNŢCD
Procesul de calomnie intentat acestuia se reia pe 13 noiembrie
     Ieri, la Tribunalul Judeţean Alba, s-a consumat un nou termen în procesul de calomnie intentat d-lui Mihai Babiţchi de către o serie de lideri ai fostei puteri care s-au simţit lezaţi de declaraţiile celui dintâi cu privire la posibila implicare în scandalul FNI. Cu excepţia audierii unor martori, înfăţişarea nu a adus nimic spectaculos, deşi îşi anunţaseră prezenţa în sală Victor Ciorbea, Constantin Dudu Ionescu, Remus Opriş şi Radu Sârbu. Fruntaşii ţărănişti nu au mai ajuns la proces, ei fiind reprezentaţi de avocatul Marcel Simion. După circa o oră şi jumătate de audieri, instanţa a stabilit un nou termen de judecată pe data de 13 noiembrie a.c. (R.J.) La închiderea ediţiei Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat atât liderii centrali, cât şi cei locali ai PNŢCD (preşedintele PNŢCD Alba, Marcel Simion fiind şi avocatul celor 8), preşedintele Victor Ciorbea a declarat următoarele: "Este o reacţie absolut firească a liderilor PNŢCD. A fost depusă o plângere penală împotriva lui Mihai Babiţchi pentru că noi considerăm că acţiunea acestuia a reprezentat un demers cu caracter mincinos, calomniator îndreptat împotriva PNŢCD, cu scopul de a stârni furia opiniei publice, a sutelor de mii de păgubiţi ai FNI. Chiar secretarul de stat, Pavel Abraham, spunea în luna mai a acestui an că nici unul dintre cei în cauză nu a depus şi nu a ridicat nici un ban de la FNI. Toate autorităţile confirmă acest lucru. Mass-media a arătat care au fost beneficiarii megaescrocheriei FNI, începând cu Sorin Ovidiu Vântu şi până la legăturile sale cu segmente ale actualei puteri, nominalizând aici banca condusă de preşedintele Senatului, dl. Nicolae Văcăroiu. Este momentul să se facă dreptate, ca cei vinovaţi să răspundă penal, să plătească despăgubirile morale solicitate, ca autorităţile statului să-şi facă datoria". (D.M.)
"Desfiinţarea" Legii statutului maghiarilor este meritul preşedintelui PNL
     Raportul Comisiei Europene pentru Democraţie şi Drept, cunoscută şi sub numele de comisia de la Veneţia, care indică Legea statutului maghiarilor ca fiind neconformă standardelor europene în materie de drepturile omului, nu este nici pe departe meritul diplomatic al partidului de guvernământ din România, aşa cum încearcă să speculeze liderii PSD. Cel care "a desfiinţat" din punct de vedere juridic legea adoptată de Parlamentul maghiar este preşedintele PNL, Valeriu Stoica, în calitatea sa de membru independent al Comisiei de la Veneţia. Preşedintele PNL a prezentat săptămâna trecută comisiei poziţia sa în legătură cu Legea statutului, care, în final, a fost decisivă în privinţa hotărârii luate de organizaţia europeană. Concluzia raportului întocmit de Valeriu Stoica arată că aplicarea Legii statutului maghiarilor contravine prevederilor Uniunii Europene. Valeriu Stoica, care a participat la dezbaterile privind evaluarea legii, a declarat la întoarcerea în România că "raportul Comisiei de la Veneţia arată că un stat nu poate emite măsuri legislative decât pe teritoriul său". Preşedintele PNL a mai spus că "legitimaţiile de maghiar nu reprezintă acte de identitate pentru etnicii unguri din România, iar UDMR nu poate emite documente justificative pe baza cărora autorităţile de la Budapesta să elibereze astfel de legitimaţii". Argumentele aduse de Valeriu Stoica susţin că iniţiativa Ungariei încalcă normele internaţionale, este discriminatorie, desconsideră libera voinţă a persoanei, se aplică extrateritorial şi se întemeiază pe criteriul legăturii de sânge între persoanele de aceeaşi origine etnică fără nici un fel de legătură cu criteriul politic. Singurul merit al liderilor PSD în adoptarea raportului de experţii Comisiei este acela de a fi susţinut demersul iniţiat de reprezentanţii României în Parlamentul Europei, unul dintre aceştia fiind preşedintele PNL - Valeriu Stoica.
Biroul de Presă al PNL Alba
Premieră la Abrud
S-a deschis primul magazin de animale exotice din judeţ
Investiţia, de peste 50 de milioane de lei, a avut la bază hobby-ul unui ofiţer (r) care a activat în cadrul MApN Abrud
     Recent, în oraşul Abrud, s-a deschis primul magazin de animale exotice care este impresionant atât prin varietatea speciilor existente cât mai ales prin caracterul de unicat în zonă şi chiar în judeţ. Proprietarul acestui "Exotic magazin" este d-l Radu Lazăr, fost ofiţer (acum în rezervă) din cadrul MApN Abrud. De mic copil, d-l Radu Lazăr a primit o educaţie sănătoasă, mai ales că părinţii domniei sale au fost dascăli, oferind cu dragoste copiilor de moţi lumina învăţăturii. Magazinul îţi încântă privirea cu cele mai diverse specii de animale exotice, printre care ţinem să amintim doar câteva: porcuşor de Guineea, 3 specii de papagali, hamsteri, 7 specii de păsări exotice ca turturelele diamant, canarii, zebre australiene, pescăruşii japonezi, prepeliţele chinezeşti, 20 de specii diferite de peşti de ocean, Iguana Verde, broaşte ţestoase etc. D-l Lazăr ne-a declarat că va colabora strâns cu şcoala în scopul dezvoltării la copii a simţului responsabilităţii faţă de animalele de companie şi al îmbogăţirii cunoştinţelor de biologie.
     Un fapt care merită cu pregnanţă evidenţiat este acela că deja unii profesori au început să ţină lecţii aici. Astfel, d-na prof, M. Cioflica de la Şcoala Generală Abrud a ţinut o lecţie de dirigenţie în această frumoasă ambianţă bioexotică, copiii fiind extrem de încântaţi de ceea ce au putut vedea pe viu. Trebuie să menţionăm, de asemenea, că d-l Lazăr este şi un mare columbofil şi iubitori de câini ciobăneşti româneşti.
     Magazinul este deschis zilnic între orele 10.00-16.00 şi se află pe strada Horea nr. 4, tel. 780093 Abrud. Considerăm că astfel de iniţiative sunt demne de toată aprecierea şi de aceea îl felicităm şi îi urăm sănătate şi succes d-lui mr. (r) Radu Lazăr.
Ioan RADU

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.