Prima pagină Ediția din: 29.10.2001
Știri
La Alba Iulia
În 2002 impozitele locale rămân cât în 2001
     Primarul Mircea Hava a dat o veste bună populaţiei în săptămânala conferinţă de presă a PD Alba. El a anunţat că în şedinţa Consiliului local Alba Iulia se va hotărî ca anul viitor impozitele pentru clădiri şi terenuri - atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici - să rămână la nivelul din acest an. Hotărârea va fi legală şi la baza ei a stat motivarea că mai bine să ai nişte impozite care pot fi încasate decât impozite mari, dar care să nu poată fi colectate. Însă, tot anul viitor nu se vor mai aproba scutiri de majorări pentru cei ce nu-şi vor îndeplini la timp obligaţiile financiare faţă de localitatea în care trăiesc. (S.F.D.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Unul din marile noastre simboluri naţionale
Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia - trecut pe linie moartă
     Nu vom putea niciodată să ne construim ca popor, ca naţiune, să ne îndreptăm spre un ideal de societate, să rămânem în memoria urmaşilor dacă nu ştim cine suntem, de unde venim. Tocmai de aceea, avem datoria de a ne apăra istoria, limba, civilizaţia şi cultura, de a promova valorile morale şi spirituale ale fiinţei româneşti. Din păcate, în ultima vreme s-a creat un nou curent care urmăreşte să schimbe semnificaţia sintagmei de "naţionalism" cu cea de "extremism". Nici că se putea inventa ceva mai nociv decât o atare idee. În virtutea acestei false teorii, a fi naţionalist devine automat a fi şovinist. Or, în adevăratul şi bunul sens al cuvântului, naţionalist înseamnă a fi onest, fidel valorilor naţionale, trăitor cu sufletul, cu mintea şi cugetul în naţiunea de care aparţii. Din această periculoasă confuzie este indusă şi reţinerea de a ne afirma legătura cu valorile naţionale, de teama de a nu fi etichetaţi ca nefiind europeni. Suntem europeni, dar fără a ne pierde identitatea! Suntem europeni, pentru că în primul rând suntem români! Am considerat că-i nevoie să facem această subliniere pentru a nu lăsa să treacă pe lângă noi acte şi fapte care ar putea afecta simbolurile noastre naţionale. Cum ar fi, bunăoară, trecerea Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia din patrimoniul Ministerului Culturii şi Cultelor în subordonarea Administraţiei publice judeţene. În consecinţă, el se transformă dintr-un muzeu naţional de semnificaţie vitală şi caracter de simbol, într-un muzeu oarecare. O astfel de eroare poate aduce în timp efecte nedorite, alarmante cum ar fi, de pildă, acela de a uita că bimilenarul nostru municipiu, Oraşul Marii Uniri, este piatra de temelie a ceea ce noi suntem astăzi şi ceea ce va trebui să fim pururea de aici înainte. O fi ea, descentralizarea, o recomandare a UE, dar trebuie aplicată cu mai mult discernământ, ca să nu spunem românism autentic. (G.M.)
La sfârşitul săptămânii trecute, în municipiul Alba Iulia

TRANDAFIRII AU FOST CELE MAI ALESE FLORI

Consiliul de coordonare judeţean al PD Alba
     Hava-BasescuIeri, în prezenţa preşedinţilor de filiale judeţene ale partidelor politice, a reprezentanţilor unor organizaţii neguvernamentale şi ai unor sindicate, au demarat lucrările Consiliului de coordonare judeţean al PD Alba, care avea ca menire alegerea noului Birou permanent judeţean. Spre deosebire de uzanţe, cuvântările invitaţilor au generat o adevărată dezbatere politică. Dacă preşedintele PSD Alba (partid reprezentat de preşedinte, parlamentarul Cornel Filipescu şi vicepreşedintele Filialei Alba Augustin Presecan), Ioan Rus, le-a amintit democraţilor că au rădăcini comune şi a făcut apropo la o posibilă revenire la matcă a acestora, preşedintele liberal Teodor Atanasiu şi-a exprimat speranţa că cele două partide îşi vor coordona eforturile pentru a face opoziţie puternică.
     După acest moment - care i-a făcut pe democraţi să tragă concluzia că PD este un partid puternic din moment ce este curtat şi de o parte, şi de cealaltă - s-a trecut la lucrările propriu-zise, conduse de trimisul Biroului Permanent Naţional, vicepreşedintele Emil Boc, la care a asistat şi secretarul regional Nicolae Neagu.
     Laudele nu şi-au prea făcut loc nici în raportul prezentat de preşedintele PD Alba, Mircea Hava, nici în ale delegaţilor. În schimb, mulţi vorbitori au criticat activitatea fostului BPJ, acuzaţia repetată cel mai des fiind aceea că prea puţini dintre membrii lui au fost văzuţi prin localităţile judeţului. Tocmai când prezentările candidaţilor erau în toi a apărut şi Traian Băsescu, care a fost aplaudat în picioare (însă fără ovaţii) de colegii săi de partid. El s-a postat însă la prezidiu şi a aşteptat până după încheierea prezentărilor pentru a se adresa celor prezenţi, după care, în timpul votării, şi-a respectat şi promisiunea faţă de presă, de a răspunde întrebărilor, făcută la precedenta vizită.
     Înainte de a trece la prezentarea unei părţi a noilor aleşi (fiindcă alegerea secretarilor a debutat cu puţin timp înainte de închiderea ediţiei) mai sunt de subliniat câteva întâmplări.
     Cea care a produs cea mai puternică impresie a fost intervenţia lui Cornel Crişan (candidat la o funcţie de secretar), care a mărturisit că în calitate de lider sindical în CFR a organizat 3 greve, dintre care două pe vremea lui Băsescu! Tot el a subliniat că acum îl regretă pe ministrul Băsescu. O altă intervenţie remarcată a fost a liderului studenţilor democraţi, Alin Tomuş, care le-a transmis celor ce vor fi aleşi: "Şi dvs. veţi putea... pleca dacă nu veţi face ce aţi promis!" Şi au mai fost câteva momente neobişnuite, când câţiva candidaţi şi-au retras candidaturile considerând că unul din contracandidaţi ar fi mai potrivit pentru funcţia respectivă. Iar în multe cazuri alegerea era foarte greu de făcut. Nu în ultimul rând trebuie remarcat faptul că la Departamentul de politici sociale au fost cele mai multe candidaturi, atât la vicepreşedinţi cât şi la secretari, semn că pediştii îşi iau în serios rolul de exponenţi ai social-democraţiei.
     Într-un târziu, pe la ora 17.30, s-au anunţat rezultatele pentru preşedinte şi vicepreşedinţi. Cum era de aşteptat, Mircea Hava a fost ales pentru al 3-lea mandat (el a avut acceptul BPN pentru a candida, iar Băsescu a subliniat că au fost şi preşedinţi de filiale judeţene cărora BPN nu le-a mai permis să candideze), cu 387 de voturi pentru şi 4 împotrivă. La vicepreşedinţi au fost 390 de voturi valabil exprimate din totalul de 391. Ion Dumitrel a fost reales în fruntea Departamentului organizatoric, deputatul Alexandru Pereş a fost singurul candidat la Relaţii politice, Ştefan Bardan se va ocupa de Resursele umane şi gestiunea carierei, primarul Cugirului, Aurel Voicu, a obţinut largă majoritate la Departamentul de politici sociale, iar Cornel Orzea (preşedintele Camerei de comerţ Alba) a fost preferat Mărioarei Dobrescu (preşedinta Organizaţiei de femei) la Politici economice. Nici vicepreşedinta femeilor, Oana Badea, nu a avut mai mult succes în faţa lui Vasile Cornea (care şi-a păstrat funcţia) la Departamentul de imagine şi relaţii cu mass-media. Însă s-ar putea să colaboreze cu acesta deoarece şi-a depus candidatura şi la funcţia de secretar al acestui departament. Vicepreşedintele Consiliului judeţean Alba, Doru Cetean, n-a avut contracandidat la Departamentul pentru politici privind administraţia publică locală, iar Clement Negruţ se va ocupa de Relaţia cu sindicatele şi organzaţiile neguvernamentale.
     La Agricultură a fost preferat Vasile Todea (fostul director al Agenţiei pentru protecţia mediului Alba), care e în PD încă de la început, în timp ce contracandidatul său, Ioan Bogăţan, a venit odată cu Alianţa Naţională. Probabil că alegerea cea mai grea a fost pentru Cultură, culte, minorităţi şi sport, unde au fost 4 candidaţi, toţi cu argumente: Ioan Ardelean (fostul senator PUNR, fost hocheist de performanţă, cu activitate publicistică bogată şi care a avut diverse funcţii în Senat), Marin Başa (fost inspector şcolar general adjunct şi profesor de sport), Alexandru Danciu (fondator al PD şi profesor de sport) şi, ultimul pe listă, Ioan Fulea, celebru sub numele de Ionuţ Fulea. Şi de data aceasta s-a confirmat că cei din urmă vor fi cei dintâi, Fulea fiind preferatul a 174 de votanţi.
     După anunţarea acestor rezultate s-a trecut la votarea secretarilor, timp în care Traian Băsescu a dialogat cu cei prezenţi.
Florin SILEA
În plenul lucrărilor
Traian Băsescu acuză PSD de încercări nedemne de subordonare a PD
     Că relaţiile dintre Partidul Democrat şi Partidul Social Democrat vor rămâne în continuare tensionate, a confirmat ieri la Alba Iulia însuşi preşedintele PD - Traian Băsescu. Vorbind în faţa celor peste 400 de delegaţi - floarea PD Alba - prezenţi la lucrările Consiliului judeţean de coordonare, Traian Băsescu a ţinut să explice câteva dintre deciziile şi acţiunile sale din ultima vreme, care pe lângă că au ţinut prima pagină a mass-media au ridicat şi unele semne de întrebare şi au contribuit la înrăutăţirea relaţiilor şi aşa bolnave dintre principalele partide de orientare social democrată din România. Explicaţiile oferite membrilor PD din Alba s-au transformat într-o adevărată filipică la adresa PSD acuzat clar de încercarea de a submina şi subordona PD prin intermediul presiunilor exercitate de Internaţionala Socialistă, cu prilejul organizării în săptămâna trecută a seminarului de social-democraţie. Întreg modul de organizare a acţiunii (iniţiată de fapt de PSDR, dar între timp s-a petrecut fuziunea cu PDSR) a fost o capcană mediatică pentru PD, care prin neprezentare a reuşit dejucarea ei. Prin discuţii ulterioare cu reprezentanţii Internaţionalei Socialiste lucrurile s-au lămurit: PD este membru cu drepturi depline al organizaţiei în timp ce PSD trebuie să mai lucreze. De asemenea, Traian Băsescu a înfierat marea corupţie "care duce la sărăcirea populaţiei" şi a cărei existenţă cunoscută şi de organismele internaţionale ne îndepărtează de la principalele obiective ale politicii externe: aderarea la UE şi la NATO. Există adevărate "cooperative de corupţie" la nivel regional, cooperative de care PSD nu se atinge. "Ele funcţionează pe baza traficului de influenţă şi din păcate la Alba Iulia este unul dintre centrele acestor cooperative", a afirmat Traian Băsescu. Nu a scăpat atenţiei preşedintelui PD nici atitudinea PSD faţă de recuperarea Tezaurului României de la Moscova sau de renunţare la pretenţia de denunţare de către Rusia a Pactului Ribbentropp-Molotov sau atitudinea îngăduitoare, concesivă faţă de aplicarea Legii Statutului Maghiarilor în România cu toate că la Comisia de la Veneţia s-a spus clar că aceasta este o lege care depăşeşte cu mult normele europene în privinţa minorităţilor şi că ea introduce un de neacceptat standard de discriminare pozitivă. Toate acestea au fost întâmpinate cu ropote de aplauze, semn că Traian Băsescu este extrem de popular în rândul membrilor PD.
Anca DINICĂ
Conferinţa judeţeană a P.S.D. Alba
     Ziua cea mai lungă a PSD Alba, concretizată în Conferinţa Judeţeană de alegere a noilor structuri de conducere, desfăşurată sâmbătă, 27 octombrie la Alba Iulia, nu a produs, în ciuda unor speculaţii, nimic spectaculos, totul derulându-se în cea mai deplină normalitate. La Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiu s-au prezentat 503 de delegaţi din toate colţurile judeţului (61 au absentat), alături de oficialităţile locale ale partidului, conferinţa fiind supervizată din partea organismelor centrale ale PSD de către Mihai Baltă, membru în Biroul Executiv Naţional. Deşi îşi anunţase prezenţa la Alba Iulia însuşi ministrul Industriilor şi Resurselor, Dan Ioan Popescu, vicepreşedinte al partidului celor trei trandafiri, domnia sa nu a mai sosit fiind reţinut la Bucureşti cu diverse alte probleme (în paranteză fie spus, poate că a fost mai bine aşa, pentru că probabil printre altele ar fi anunţat cu acest prilej o... nouă creştere a preţurilor la combustibili şi energie).
     În deschiderea lucrărilor Conferinţei, care practic a definitivat în plan judeţean fuziunea dintre PDSR - PSDR, Mihai Baltă a prezentat participanţilor mesajul transmis de Adrian Năstase, preşedintele Partidului Social Democrat. Liderul suprem al partidului de guvernământ a subliniat printre altele faptul că PSD a ocupat practic zona social-democrată a spectrului politic din România, schimbând arhitectura vieţii politice, precizând totodată că celor două partide angajate în procesul de fuziune li s-au alăturat grupări şi personalităţi cu opţiuni social-democrate, întregind practic tabloul fuziunii. În continuare, dl. Ioan Rus a prezentat o informare privind modul de constituire al organizaţiilor locale ale PSD în judeţ. Practic, la această Conferinţă, PSD Alba s-a prezentat drept cea mai puternică formaţiune din eşichierul politic al judeţului nostru. Forţa organizaţiei a rezultat din faptul că procesul de coagulare, respectiv de fuziune sau comasare prin absorbţie a altor partide politice cu doctrină asemănătoare, a început încă din primele luni ale acestui an. În acest sens, este semnificativ faptul că în prezent organizaţia judeţeană a PSD Alba numără 10220 membri din care 1364 intelectuali, 3008 muncitori, 808 funcţionari, 123 patroni, 853 ţărani, 236 elevi, 253 studenţi, 1553 pensionari şi 2522 casnici sau alte categorii sociale. Din totalul membrilor, 3336 sunt tineri sub 35 de ani (33,13%) iar 3504 sunt femei (34,29%). De asemenea şi în administraţia publică locală şi judeţeană PSD Alba are cea mai bună reprezentare: 16 consilieri judeţeni, 24 consilieri municipali, 54 consilieri orăşeneştişi 201 consilieri comunali, 44 primari, din care 3 la municipii, 3 la oraşe şi 38 la comune, precum şi 36 viceprimari, din care 3 la municipii, 3 la oraşe şi 30 la comune. Comisia de monitorizare a stabilit că pentru Conferinţa judeţeană Alba a PSD să fie aleşi delegaţi potrivit normei de reprezentare de un delegat la 20 de membri. De asemenea, aceeaşi comisie a hotărât să propună Conferinţei judeţene, în conformitate cu protocoalele încheiate cu PSDR şi PRM, alegerea unui Consiliu judeţean, format din 171 de membri, a unei Comisii judeţene de control financiar formată din 13 membri, precum şi a unui Colegiu judeţean de arbitraj format din 13 membri, toate propunerile fiind acceptate în unanimitate de către cei prezenţi. Pentru cea mai importantă funcţie, aceea de preşedinte a Organizaţiei judeţene a PSD Alba a fost propus doar un singur candidat, dl. Ioan Rus, cu toate că se zvonea că pe ultimii metri ar fi fost posibil să mai apară măcar încă un pretendent. Apoi, au fost citite şi numele propuse pentru a face parte din Colegiul judeţean de arbitraj şi Comisia judeţeană de control financiar. Odată finalizate aceste proceduri, participanţilor le-au fost înmânate buletinele de vot, după care conform statutului, s-a trecut efectiv la operaţiunea de votare, aceasta fiind una secretă. Rezultatele scrutinului au fost făcute publice după un timp relativ scurt, cele 500 de voturi exprimate fiind considerate corecte. Fără nici o umbră de îndoială, dl. Ioan Rus a fost ales, într-o proporţie covârşitoare, de către delegaţi în funcţia de preşedinte al PSD Alba, domnia sa având împotrivă doar 4 voturi, ceea ce înseamnă un procent situat sub 1 la sută din total. În general, cam aceeaşi a fost situaţia şi în cazul celorlalţi candidaţi în diversele structuri de conducere, excepţie făcând oarecum dl. Mihai Babiţchi, cel care, nominalizat pentru a face parte din Consiliul judeţean, a fost contestat de 48 de votanţi din cei 500. Pe ici pe colo, au fost contestaţi cu 1, 2, 3 până la 9 voturi, Cornel Filipescu, Constantin Selagea, Nicolae Gavrilă sau Augustin Presecan. Ulterior, cei 171 de membri ai Consiliului judeţean, validaţi de către Conferinţă, au ales componenţa Biroului executiv judeţean Alba al PSD, care cuprinde 35 de membri. Au fost aleşi, de asemenea, 5 secretari, cu diverse atribuţii în cadrul partidului. Preşedinte al Colegiului judeţean de arbitraj a fost ales Ioan Maier, iar preşedintele Comisiei judeţene de control financiar, Ioan Florea.
     În final, personalităţile PSD Alba s-au pus la dispoziţia numeroşilor reprezentanţi ai mass-media, toţi subliniind spiritul democratic în care s-au desfăşurat alegerile, precum şi importanţa Conferinţei pentru viitorul politic al acestui partid. De asemenea, preşedintele Ioan Rus a mulţumit celor care l-au desemnat ca principalul om politic al judeţului, pentru încrederea acordată şi a promis că împreună cu toţi ce compun PSD Alba, se vor situa în linia întâi a politicii duse pentru bunăstarea locuitorilor acestui judeţ". Vom face demersuri la Guvern, la ministere, peste tot unde este nevoie pentru ca Alba, unul dintre cele mai sărace judeţe ale ţării, să se îndrepte cu paşi repezi spre prosperitate". La rândul său, secretarul executiv al PSD, deputatul Codrin Ştefănescu, foarte mulţumit de rezultatul alegerilor şi a exprimat încrederea totală în actuala echipă de conducere. În ceea ce-i priveşte pe cei care au încercat să tulbure apele înaintea Conferinţei, deşi s-a promis demascarea acestora după ziua de sâmbătă, liderii PSD Alba au continuat să le păstreze anonimatul. Probabil, au considerat aceştia, deconspirarea lor nu ar mai avea acum nici un rost. Iar ca bun creştin, preşedintele Ioan Rus a declarat că, în cei care au aruncat în el cu pietre, va arunca cu pâine.
Răzvan JURCĂ, Adriana D. TRUŢĂ
Alegerea preşedintelui
     RusLa Conferinţa judeţeană Alba a Partidului Social Democrat a avut loc o premieră care merită remarcată. Pentru prima dată, potrivit Legii partidelor şi Statutului PSD, care au intrat în vigoare la Alba Iulia cu ocazia acestei conferinţe, preşedintele organizaţiei judeţene a fost ales, prin vot secret, de Conferinţă şi nu de Consiliul Judeţean al partidului. Alegerea preşedintelui a fost, de altfel, punct distinct pe ordinea de zi. Practic, aceasta a însemnat că noul preşedinte a fost ales de toţi cei 500 de delegaţi la conferinţă şi nu doar de cei 171 membri ai Consiliului judeţean Alba al PSD. Faptul are o semnificaţie politică deosebită dacă ne gândim că cei 500 delegaţi prezenţi la Conferinţă au reprezentat pe cei aproape 11.000 membri de partid din judeţul Alba. Deci, preşedintele este investit, practic, în funcţie, de un electorat mult mai larg, ceea ce evident îi conferă mult mai multă putere şi reprezentativitate. Dar şi mult mai multă responsabilitate. Preşedintele partidului este acum mai mult ca oricând garantul forţei şi unităţii sale având rolul unui manager ce poate fi apreciat şi judecat numai după performanţele politice şi mai ales electorale, pentru că un partid există doar în măsura în care câştigă alegerile - proba de foc a oricărui politician.
     În aceste condiţii faptul că domnul av. Ioan Rus a fost ales preşedinte cu 496 de voturi, din 500 de voturi exprimate, reprezintă nu numai o victorie personală a unui lider intens mediatizat în ultima vreme (numai piscurile sunt însă bătute de furtuni) ci şi o victorie a maturităţii partidului care, iată, îşi recunoaşte şi îşi respectă şi aici la Alba valorile. A fost o victorie a lui Ioan Rus, dar şi a celorlalţi lideri a PSD-ului Alba, respectiv domnii Augustin Presecan, Cornel Filipescu, Codrin Ştefănescu, Constantin Selagea, Nicolae Gavrilă, Aurel Mârza, Nicolae Rusu şi alţii care au reuşit reunirea forţelor de centru stânga din judeţul Alba. Rămâne ca victoria politică să se regăsească şi în îmbunătăţirea vieţii economice şi sociale a judeţului, a cetăţeanului de rând, căci numai astfel, laurii victoriei nu se vor transforma în ghimpi, fie ei chiar de trandafiri!
Gheorghe CIUL
     N.red. Victoria zdrobitoare a preşedintelui Ioan Rus a confirmat încă o dată poziţia echilibrată şi echidistantă a ziarului "Unirea", care respectă viaţa privată, intimă, de familie, onoarea şi demnitatea cetăţeanului, indiferent cum s-ar numi acesta.

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.