Editorial

Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În Parlament
Bugetul pentru anul 2002 dă în clocot
     Încă de săptămâna trecută, în premieră pentru istoria guvernelor post-decembriste, guvernul Năstase a înaintat spre dezbatere Parlamentului României proiectul Bugetului de stat pentru anul 2002. De câteva zile, comisiile economice ale Parlamentului au început deja discuţiile generale asupra acestuia. Deşi premierul a anticipat că Parlamentul poate discuta şi aproba bugetul pentru anul viitor până la data de 15 noiembrie a.c., dezbaterile se anunţă a fi destul de dure şi de durată mai îndelungată.
     Pe de-o parte, Opoziţia nu vrea să facă doar simplă figuraţie în adoptarea bugetului, anunţând deja mai multe liste cu amendamente. Unul dintre principalele amendamente pregătite de parlamentarii liberali constă în reducerea impozitului pe profit de la 25 la 15 la sută. Un calcul făcut de experţii acestui partid arată că acest fapt ar costa bugetul circa 9000 de miliarde de lei, dar printr-un amendament propus tot de această formaţiune politică, suma amintită ar putea fi acoperită din creşterea nivelului redevenţei (taxei de exploatare) pentru ţiţei şi gaze de la 7% la 21%. Apoi, tot PNL mai are un nou amendament care se referă la anularea taxei de 3 la sută destinată Fondului pentru dezvoltarea şi promovarea turismului, pe motiv că acesta nu-şi mai găseşte rostul dacă privatizarea turismului va fi încheiată la finele anului în curs.
     Apoi, PD şi PRM şi-au exprimat deja mari rezerve faţă de fondurile prevăzute a fi alocate agriculturii în anul viitor, precum şi în ceea ce priveşte modalităţile de subvenţionare a producţiei agricole. Astfel, pentru 2002, agricultura va primi de la Bugetul de stat 11.000 de miliarde de lei, sumă considerată a fi chiar mai mică decât cea alocată în acest an. Ministrul Ilie Sârbu a anunţat că în alcătuirea bugetului agriculturii s-a renunţat atât la cupoanele de "tip Mureşan" cât şi la subvenţia de un milion de lei la hectar cultivat, urmând să se treacă la o nouă politică de subvenţionare, cea pe produs. Subvenţia de numai 540 lei/kilogram la grâu, şi numai în limita unui plafon de 3,5 milioane de tone, a stârnit deja mari dispute, parlamentarii opoziţiei acuzând actuala putere că se urmăreşte favorizarea doar a clientelei politice. Prezent la lucrările Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, ministrul Sârbu a susţinut însă că este vorba de "o mai atentă drămuire a banilor contribuabililor, urmând a fi elaborate norme metodologice stricte de acordare a subvenţiilor pe fiecare produs în parte".
     Pe de altă parte, ca în fiecare an scurs din '90 încoace, dezbaterile asupra bugetului se fac cu "sabia FMI" deasupra capului. Bugetul a fost deja convenit cu FMI, fiind încadrat în linia acordului stand-by încheiat cu acesta. În aceste condiţii, oricâte amendamente sau cereri pentru alocarea de noi fonduri ar face parlamentarii opoziţiei, acestea nu vor avea şanse de izbândă decât dacă nu vor atenta la deficitul de 3 la sută din PIB, care a fost bătut în cuie de comun acord cu FMI.
     În altă ordine de idei, urmează ca în perioada 15 noiembrie - 15 decembrie a.c. să fie aprobate bugetele administraţiilor publice locale precum şi ale regiilor şi companiilor naţionale. Şi aici deja s-au exprimat numeroase nemulţumiri privind bugetele propuse pentru unele judeţe, inclusiv în ce priveşte judeţul Alba. Administraţiile locale se simt şi ele împovărate cu mai multe activităţi care au fost transferate în sarcina lor fără a avea susţinere de la bugetul de stat. Este vorba de asistenţa persoanelor cu handicap, serviciile comunitare de evidenţă a populaţiei, protecţia în caz de dezastre etc. Rămâne de văzut cum vor putea fi împăcate toate acestea astfel încât să fie, pe cât posibil, mulţumită toată lumea, iar bugetul pe anul 2002 să intre în vigoare începând cu prima zi a anului viitor.
Tinu MATEŞ