Ultima oră
Știri
Pentru modul în care l-a omagiat pe Mihai Viteazul
PD a acuzat PSD de ineleganţă
     Atât deputatul Alexandru Pereş cât şi Ion Dumitrel, vicepreşedinte al PD Alba, au spus într-o conferinţă de presă că este "neelegant" faptul că la omagierea lui Mihai Viteazul nu a fost invitat nici măcar un reprezentant al altui partid decât PSD, iar primarului Mircea Hava i s-a comunicat o altă oră de depunere a coroanelor. Dumitrel consideră că astfel PSD a crezut că mai poate reduce din meritele lui Hava, însă: "PSD nu poate şterge ceea ce au făcut Mircea Hava şi PD pentru Alba Iulia şi judeţ", a subliniat el. (S.F.D.)
A fost identificat cadavrul descoperit la Şibot
     În urmă cu puţin timp vă informam că în sala de aşteptare a staţiei CFR Şibot a fost găsit un bărbat decedat, la acea vreme cu identitate necunoscută. Din cercetări a reieşit că decedatul este Matei Rostaş, de 55 de ani, din Reghin. Cauza morţii a fost stabilită ca fiind şoc toxicoseptic prin peritonită după încurcătură de maţe. (F.R.)
La Aiud
O autoutilitară VW a luat foc în trafic
     Staţia de pompieri Aiud a fost sesizată, joi, 1 noiembrie, ora 12.55, despre faptul că o autoutilitară VW a luat foc în trafic, pe DN 1, la ieşirea din Aiud. Din cauza unui cablu degradat, instalaţia electrică a VW-ului a luat foc. Şoferul, Constantin Brădiţescu (din Sibiu, şofer la AF Roma Sibiu), nu a suferit leziuni. În schimb, la autovehicul au fost înregistrate avarii serioase: parbrizul şi luneta deteriorate, trei roţi arse plus o parte din interiorul cabinei degradat. (N.T.)
Săptămâna viitoare
O nouă etapă în "Operaţiunea gatere"
     Prefectul Ioan Rus a declarat recent că "Operaţiunea gatere" va continua în judeţul Alba până când cei care dispun de asemenea instalaţii de prelucrare primară a lemnului se vor da pe brazdă, adică vor respecta întrutotul legea. În acest sens, săptămâna viitoare se va consuma o nouă etapă a acestei acţiuni, echipele mixte de control urmând să se deplaseze pe Valea Sebeşului şi în zona oraşului Cugir. (R.J.)
La Alba Iulia
Săptămâna Marilor Tradiţii Spirituale ale Lumii
     Centrul Cultural Transilvan, Fundaţia Mandragora, organizează în perioada 5-10 noiembrie a.c. "Săptămâna Marilor Tradiţii Spirituale ale Lumii". Conferinţele vor avea loc la sediul CNSLR Frăţia, din str. Primăverii nr. 12. Programul manifestărilor este următorul: * Luni, 5 noiembrie: Spiritualitatea Egipteană. Conferinţa este urmată de aplicaţiile practice de astrologie, numerologie şi tarot; * Marţi, 6 noiembrie: Spiritualitatea Japoneză. Conferinţa de AIKIDO şi SABIE; * Miercuri, 7 noiembrie: Spiritualitatea Creştină. Conferinţa este urmată de piesa "Maria Egipteanca", grupul de teatru "Simbol"; * Joi, 8 noiembrie: Spiritualitatea Tibetană. Conferinţa este urmată de Piesa "Bardo Thodol", grupul de teatru "Simbol"; * Vineri, 9 noiembrie: Spiritualitatea Indiană. Conferinţa este urmată de vizionarea unui documentar şi exemplificări din practica spirituală indiană; * Sâmbătă, 10 noiembrie: Spiritualitatea Dacică. Conferinţa este urmată de proiecţie de film. (A.D.)
Despăgubiri pentru investitorii FNI
     De la 1 noiembrie a început plata despăgubirilor pentru investitorii FNI, în limita maximă de 10 milioane de lei de persoană. Oamenii însă nu s-au arătat prea grăbiţi să intre în posesia banilor, astfel că în această primă zi filialele BCR prin care se acordă despăgubiri nu au fost prea aglomerate. La Alba Iulia 40 dintre cei cuprinşi în prima listă de 90 de persoane şi-au primit banii. Plăţile se vor efectua, în continuare, în ordinea depunerii cererilor. (A.D.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Alba Iulia
Pasajul rutier peste Tăuşor în pericol de a fi închis
     Starea drumurilor din municipiul Alba Iulia, de bine de rău, s-a îmbunăţit în ultimii ani. Nu aceleaşi veşti le avem în legătură cu starea podurilor şi pasajelor de pe aceste drumuri. Astfel, un raport al Administraţiei naţionale a Drumurilor, completat de notificări ale Inspecţiei în construcţii Alba, relevă faptul că două asemenea obiective de pe raza de administrare a Primăriei municipiului Alba Iulia se află într-o stare mai mult decât precară existând pericolul "restricţionării sau, mai grav, al întreruperii temporare sau definitive a traficului pe aceste obiective". Este vorba de Pasajul peste calea ferată de pe DN1 (pasajul peste Tăuşor) şi de podul metalic peste râul Sebeş din Oarda de Jos. Pasajul peste calea ferată a fost construit în anul 1962 iar acum prezintă degradări şi deficienţe ce constau în infiltraţii la rosturile de dilatare şi fisurare, parapet pietonal deteriorat, lipsa dispozitivelor de acoperire a rosturilor, lipsa casiurilor pentru scurgerea apelor, armături vizibile fără acoperire, borduri deteriorate, beton segregat şi corodat la stâlpii cadrului, racordarea defectuoasă a terasamentului sub pavaj. De remarcat cu neplăcere că, în toată perioada de exploatare de la darea în folosinţă şi până acum, în afara lucrărilor de reparaţii curente, la acest obiectiv nu s-au executat lucrări de reparaţii majore. În ce priveşte podul metalic pe peste râul Sebeş acesta a fost construit în jurul anului 1900 (nu se ştie prea exact!), iar acum prezintă vibraţii şi oscilaţii la trecerea autovehiculelor şi căruţelor, nu are trotuare pietonale, dar, mai important, durata sa de viaţă a fost demult depăşită. Datorită acestor deficienţe, se arată într-un raport al Primăriei municipiului Alba Iulia, neinterzicerea completă a traficului greu pe acest obiectiv poate conduce la accidente cu urmări foarte grave. Şi la acest obiectiv s-au executat până acum doar reparaţii curente. Având în vedere toate acestea, pentru menţinerea deschisă a traficului pe pasajul peste calea ferată se impun lucrări ample de reparaţii capitale, în principal la structura de rezistenţă, iar pentru podul metalic de peste râul Sebeş se propune înlocuirea. Rezultatele expertizelor au fost prezentate Consiliului local municipal Alba Iulia, care şi le-a însuşit. Cât despre luarea măsurilor propuse, poate anul viitor, pentru că acum nici vremea, nici banii nu ţin cu administraţia şi cu constructorii.
Anca DINICĂ
La Şona
Accident cu fugă de la locul faptei şi declaraţii false
     Joi dimineaţă, în jurul orei 4.00, pe raza comunei Şona, a fost găsit un bărbat în comă, posibilă victimă a unui accident rutier. Victima, Nicolae Virgil Lăcătuş, a fost transportată de urgenţă la Spitalul de Neurochirurgie din Sibiu, unde a fost supusă unei intervenţii chirurgicale. Autorul accidentului a fost identificat după-amiaza, când s-a întors de la Sibiu, unde fusese plecat în interes de serviciu. El se numeşte Gregorie Ersek (29 de ani, din Sânmiclăuş, şofer la SC Jidvei SA). În fapt s-a stabilit că autorul accidentului, Gregorie Ersek, a sesizat poliţia din Şona după comiterea accidentului, declarând oamenilor legii că găsise victima pe şosea. După ce a dat o declaraţie falsă poliţiei, Ersek şi-a continuat drumul spre Sibiu, afirmând că este în timpul serviciului şi trebuie să plece în delegaţie. Între timp, poliţiştii au restrâns aria suspecţilor şi au emis o ipoteză potrivit căreia este posibil ca Ersek să fie autorul accidentului. La întoarcerea din delegaţie, Ersek a fost aşteptat de poliţie şi a fost audiat. Deşi la început şi-a susţinut nevinovăţia, Gregorie Ersek şi-a recunoscut fapta ulterior deoarece sub maşină au fost găsite agăţate fragmente din îmbrăcămintea victimei. Victima, Nicolae Virgil Lăcătuş, nu a ieşit încă din starea de comă.
Nicoleta TOMUŢA
O iniţiativă cu puţini sorţi de izbândă
Prefectul Ioan Rus a solicitat ministrului Industriei şi Resurselor gaz metan pe datorie
     Situaţiile de criză impun de regulă adoptarea unor soluţii pe măsură care, chiar dacă nu elimină în totalitate deficienţele, amână pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă tranşarea definitivă a acestora într-o direcţie sau alta. Concret, în această iarnă, pentru apartamentele din diferitele localităţi ale judeţului Alba, care primesc căldură în sistem centralizat, se anunţă vremuri grele. Distrigaz Nord este hotărâtă să nu mai furnizeze gaz metan centralelor termice până la stingerea tuturor datoriilor care se ridică la cca 50 de miliarde de lei. Pentru prevenirea acestui dezastru, probabil unic în ultimii 50 de ani, prefectul Ioan Rus a apelat la una dintre ultimele posibilităţi şi anume trimiterea unei adrese oficiale atât ministrului Industriei şi Resurselor, Dan Ioan Popescu, cât şi ministrului Administraţiei Publice, Octav Cozmâncă, solicitându-le să intervină pe lângă societatea de distribuţie a gazelor naturale, în sensul de a amâna aplicarea acestei măsuri dure până în primăvara anului viitor. Cu alte cuvinte, să treacă cumva această iarnă, apoi o să vedem ce va mai fi. Cel puţin noi considerăm că această iniţiativă are puţini sorţi de izbândă, întrucât, în repetate rânduri, membrii cabinetului Năstase s-au manifestat destul de tranşant în defavoarea restanţierilor la plata unor utilităţi publice. Pe de altă parte, prefectul Ioan Rus i-a convocat luni, 5 noiembrie a.c., pe toţi primarii din localităţile cele mai ameninţate de îngheţul din apartamente, precum şi conducerea SC Distrigaz Nord Alba, cu intenţia de a ajunge la un numitor comun cu privire la reeşalonarea datoriilor, astfel ca cel puţin în cele trei luni de iarnă căldura să ajungă în casele oamenilor. Tot cu acest prilej, prefectul va discuta cu edilii locali şi celelalte măsuri cuprinse în programul pregătirilor de iarnă.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.