Prima pagină Ediția din: 5.11.2001
Știri
Polul frigului s-a mutat la Mihalţ
     Chiar dacă mai speram să avem parte de zile cu soare, iată că iarna se apropie cu paşi repezi. Temperaturile au coborât sub zero grade în cursul nopţii de sâmbătă, 3 noiembrie, cea mai scăzută temperatură înregistrându-se la Mihalţ: -8 grade Celsius; la Câmpeni -7 grade C, Sebeş - 6 grade C, Blaj - -6 grade C, Roşia Montană -5 grade C, Alba Iulia - 5 grade C. În celelalte localităţi ale judeţului temperaturile au fost cuprinse între -1 şi -5 grade C. În zona montană, la mare altitudine, la graniţa judeţelor Alba şi Bihor a nins, vântul viscolind zăpada ce abia s-a aşternut. La începutul acestei săptămâni vremea se va încălzi, ziua va fi timp frumos, iar noaptea şi dimineaţa temperaturile vor scădea până la -4 grade Celsius. (A.D.T.)
Un bătrân a căzut în prăpastie la Râmeţ
     La sfârşitul săptămânii trecute, un albaiulian în vârstă de 65 de ani a căzut într-o prăpastie la Rîmeţ. Bărbatul a suferit mai multe leziuni grave, printre care şi o lovitură la creier. Cu toate acestea, medicii spun că nu este necesară o intervenţie chirurgicală. În prezent, bătrânul este inconştient şi este internat la ATI. În aceeaşi secţie a fost adusă o fetiţă de 8 ani din Geomal, căzută din podul casei. Ea a suferit o fractură occipitală, însă, acum starea de sănătate este stabilă. (F.R.)
Problema încălzirii - prioritate judeţeană
     În cursul zilei de astăzi, prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus şi preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, organizează o întâlnire având drept scop rezolvarea problemei alimentării cu energie termică pe timp de iarnă. La şedinţa de lucru vor fi prezenţi primarii din judeţ şi înalţi responsabili din cadrul Distrigaz Nord şi SC Electrica SA. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Fenomene paranormale la Abrud
Găina cu trei pui în uter
     ooÎn una din zilele trecute am fost semnalaţi de către una dintre cele mai fidele cititoare ale ziarului "Unirea" - d-na Maria Simina, str. Lt. Anca Virgil, nr. 61, că a sacrificat o găină şi spre surprinderea şi spaima domniei sale a găsit în ea 3 pui. Ne-am deplasat de urgenţă la faţa locului şi, într-adevăr, iată ce am constatat. O găină în vârstă de trei ani, de o vreme nu mai oua. D-na Maria a observat că se afla mai mult în stare de imobilitate prin ogradă şi, când se apropia de ea sau o hâşâia, se comporta ca o cloşcă, îşi zburlea penele şi avea "croncănitul" specific, cunoscut de toată lumea.
     Văzând-o mereu în această stare femeia a purces la tăierea ei şi, când a eviscerat-o, a observat că uterul nu era în regulă, fiind extrem de mărit în volum şi cu un aspect deosebit.
     Nu a trecut nepăsătoare peste această vizibilă modificare de organe şi a secţionat uterul, crezând că sunt ouă în el. Dar, ce să vezi, un fenomen pe care nici noi, care suntem de meserie, nu ni l-am fi putut imagina: aici erau dezvoltaţi 3 pui (v. foto) - cam în 3 stadii de dezvoltare, dar nu cu mare diferenţă de mărime între ei. Cel mai dezvoltat, sau mai bine zis primul, avea deja pe cap câteva pene şi toţi erau înveliţi doar într-o membrană, fără coaja calcaroasă care înveleşte în mod normal oul.
     Mai impresionant a fost faptul că aceştia, dezvoltându-se fără coajă, au luat aspectul unei corăbii miniaturale. Picioarele în schimb erau în înveliş, exact cum ar fi în oul clocit, dar, la cel mai mare, acestea se observau perfect prin transparenţa membranei viteline.
Ioan RADU
A început sezonul furturilor de pomi de iarnă
     În perioada 30 octombrie - 3 noiembrie a.c., Postul de poliţie Arieşeni şi Ocolul Silvic Gârda au organizat o acţiune pentru prinderea celor care taie pomi de iarnă sau material lemnos fără actele necesare. În urma acestei acţiuni a fost depistat Viorel Petruşe, de 35 de ani,din Arieşeni care tăiase 50 de pomi de iarnă din pădurea statului. Acesta a fost sancţionat conform legii, cu amendă de 10 milioane de lei, iar pomii au fost confiscaţi. La Câmpeni au mai fost ridicaţi 165 de pomi de iarnă fără acte. Astfel de acţiuni de control se vor intensifica mai ales că se apropie sărbătorile de iarnă. (F.R.)
La Alba Iulia
Week-end cu accidente rutiere
     Aşa cum deja ne-am obişnuit, la sfârşit de săptămână traficul este mai mare şi numărul accidentelor de circulaţie este în creştere. Nici week-end-ul recent încheiat nu a făcut excepţie de la această regulă.
     *Primul accident pe care-l supunem atenţiei d-voastră a avut loc la Alba Iulia, vineri, 2 noiembrie a.c., în jurul orei 23.15, la intersecţia dintre strada 1 Decembrie 1918 şi B-dul Ferdinand. Bogdan Nicolae, de 53 de ani, din Alba Iulia, inginer ceramist, conducea autoturismul Dacia 1300 Break, cu număr de înmatriculare AB-07-RAM, pe strada 1 Decembrie. La intersecţie, în timp ce semaforul era pe galben intermitent, conducătorul auto nu respectă semnificaţia indicatorului "oprire" şi nu acordă prioritate autoturismului condus de Dan Claudiu Dumitreasa, de 19 ani din Sebeş, mecanic auto. În urma impactului, ambele autoturisme au fost avariate. Unul din pasageri, Maria Elena Radu, de 19 ani, studentă, a suferit traumatism cranio cerebral acut închis şi contuzie forte la cotul drept, nefiind însă necesară spitalizarea.
     *Un alt accident de circulaţie s-a consumat în week-end tot la Alba Iulia, sâmbătă, 3 noiembrie a.c., în jurul orei 18,15, pe strada Tudor Vladimirescu, în zona Liceului industrial nr. 3. Dumitru Stan, de 46 de ani, din Alba Iulia, de meserie electrician, conducea autoturismul proprietatea firmei FRE, de culoare albastră, cu numărul AB-01-ACN. El nu a acordat prioritate Paraschivei Farcaş, din Obreja, elevă la Liceul industrial nr. 4, care trecea strada prin loc marcat. În urma impactului, tânăra a suferit o fractură cu detaşare de fragmente la piramida nazală, escoriaţii şi contuzii la coapsa stângă.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.