Ultima oră
Știri
În cadrul proiectului AQUAFIL
Delegaţie albaiuliană la Maubourguet, Franța
     În perioada 5-13 noiembrie, în localitatea Maubourguet din Franţa se va desfăşura o întâlnire a comitetului de pilotaj al proiectului AQUAFIL din cadrul programului ECOS OUVERTURE finanţat de Uniunea Europeană. La această întâlnire va participa şi o delegaţie a Primăriei şi Consiliului local Alba Iulia, la invitaţia partenerului principal din cadrul proiectului, organizaţia SEMADOUR. Proiectul, care se va încheia în anul 2002, a adus beneficii municipiului Alba Iulia care are acum la dispoziţie, prin Fundaţia PAEM, un modern instrument de monitorizare a calităţii apelor din zona municipiului Alba Iulia, precum şi de instruire a tinerilor întru ecologie şi respectarea mediului înconjurător. Din delegaţia albaiuliană condusă de primarul Mircea Hava mai fac parte consilierii locali Simion Creţu şi Petru Constantinescu, doamna Zoe Bora - asistent AQUAFIL şi Crina Iacob - director de proiect. Toate cheltuielile deplasării sunt suportate din bugetul proiectului aprobat de comisia europeană.
Anca DINICĂ
Printr-un nou ordin
Şi alte activiăţi economice sunt eligibile pentru Programul "Dezvoltarea judeţului Alba"
     Prin Ordinul Ministrului Dezvoltării şi Prognozei nr. 336 din 1 noiembrie 2001, lista activităţilor eligibile pentru Programul "Dezvoltarea judeţului Alba" se completează cu o serie de activităţi care se încadrează în Secţiunile E, I şi K ale CAEN. Astfel, societăţile comerciale pot solicita ajutor financiar nerambursabil pentru efectuarea de investiţii şi în următoarele activităţi: producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii; fabricarea îngheţatei; fabricarea produselor de morărit, a amidonului şi a produselor din amidon; prelucrarea ceaiului; producţia de ape minerale îmbuteliate la surse, fabricarea băuturilor nealcoolice, poştă şi telecomunicaţii şi realizarea de produse software. Reamintim că termenul limită pentru depunerea cererilor de finanţare este 10 noiembrie 2001.
     Pentru informaţii suplimentare puteţi contacta Agenţia pentru Dezvoltare Regională "CENTRU" din Alba Iulia, str. Decebal nr. 12, telefon 058/818616. (D.M.)
Forumul ONG -2001
     Sâmbătă, 3 noiembrie a.c., Casa de cultură a studenţilor din Alba Iulia a găzduit Forumul organizaţiilor neguvernamentale din judeţul Alba, manifestare finanţată de DJTS Alba în cadrul proiectului "Forum 2001", realizat de CETM "Albamont". La aceasta au participat, pentru prima dată în mod direct alături de albamontişti şi în calitate de organizatori, reprezentanţii Ligii studenţilor de la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia care, după cum am putut observa, doresc să se implice activ în acţiunile de consolidare a sectorului asociativ, a societăţii civile. Printre cei ce-au răspuns "prezent" la Forumul ONG s-au aflat: Consiliul judeţean Alba, Prefectura Alba, Agenţia zonelor miniere, DJTS, Fundaţia PAEM, Cecetaşii României, Asociaţia "Năsâpişte"-Cugir, Asociaţiunea "ASTRA"-Blaj, ASCOR, Asociaţia "Sprijiniţi copiii", Asociaţia speologică "Sfinx"-Gârda etc. Cu acest prilej au fost desemnate persoanele care vor reprezenta judeţul Alba la Forumul naţional al ONG : Mărioara Puşcaş ("Albamont"), Maria Ilea ("Sprijiniţi copiii") şi Constantin Bârsan ("Năsâpişte"-Cugir). (I.H.)
Prin ordin al prefectului Ioan Rus
A luat fiinţă Centrul Judeţean de prevenire şi consiliere antidrog
     Prefectul Ioan Rus a emis recent ordinul de constituire a Centrului Judeţean de prevenire şi consiliere antidrog format din reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Şcolar, Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport, Direcţiei Judeţene de Protecţie a Drepturilor Copilului. Acest organism a luat fiinţă în scopul combaterii traficului şi consumului de droguri, instituindu-se colective de prevenire la nivel local în care sunt atraşi specialişti din mai multe domenii de activitate. Centrul nou înfiinţat va funcţiona în incinta birourilor Sapard din Alba Iulia, iar coordonator va fi şeful de cabinet al prefectului, d-l Vasile Crişan. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Sâmbătă, la Vingard a avut loc
Inaugurarea noii case de tip familial şi a unui nou mod de gândire
"Păpădiile Domnului" *Maltezii, ziariştii germani şi... copiii români *"Ciorba de bolovan" *Recunoştinţă şi înălţare în rang
     Sâmbătă, 3 noiembrie a.c., la Vingard a avut loc inaugurarea noii clădiri a casei de tip familial ce funcţionează de doi ani şi jumătate pe lângă parohia din localitate, unde păstoreşte părintele Ioan Stănilă. Primul lucru care m-a frapat imediat ce am ajuns în Vingard a fost şirul de autoturisme ale invitaţilor care au ţinut să fie prezenţi la acest eveniment. Pe lângă cele ale reprezentanţilor Arhiepiscopiei de Alba şi Mureş, ale reprezentanţilor Consiliului judeţean Alba şi ale oaspeţilor germani din cadrul Serviciului de ajutor Maltez-Koblenz, au mai fost unele din judeţele învecinate: Mureş, Sibiu, Hunedoara etc. De ce? Pentru că aceasta n-a fost doar inaugurarea unei noi clădiri, ci inaugurarea unui nou tip de gândire în politica românească de protecţie socială. Al doilea lucru care mi-a sărit în ochi, întâmplător, au fost trei fire de păpădie crescute chiar lângă zidurile bisericii din localitate. Inflorescenţa lor pufoasă era intactă, de parcă nu ar fi bătut atâtea vânturi peste ele tot anul. Protejate de "genunchiul" clădirii împlântat în pământ, "păpădiile Domnului" nu s-au împrăştiat pe cine ştie ce cărări, aiurea... Am avut atunci exact imaginea celor şapte copii aflaţi în îngrijire la casa de tip familial din parohia părintelui Stănilă: protejaţi de Biserică, de administraţie şi de comunitatea gospodarilor din Vingard, aceştia au toate şansele să nu se rătăcească duşi de vânt pe cărările vieţii.
     Dar să spunem mai multe lucruri despre această instituţie, care reprezintă cea mai potrivită alternativă a sistemului rezidenţial de protecţie a copilului. Cu aproape trei ani în urmă, părintele Stănilă a solicitat sprijinul Arhiepiscopiei şi Consiliului judeţean pentru constituirea primei case de tip familial din judeţul nostru. L-a obţinut. Atât ÎPS Andrei, arhiepiscopul Albei şi Mureşului, cât şi d-na Mariana Hurbean, preşedinta Comisiei pentru protecţia copilului şi dr. Dan Sicoe (pe atunci director al DGPDC) şi-au adus o contribuţie substanţială la această iniţiativă. Din nefericire casa a început să funcţioneze într-o clădire veche, cu dotare minimă şi în condiţii dificile. Anul trecut, Vingardul a fost vizitat de reprezentanţii Serviciului de ajutor Maltez din Koblenz (Germania), care şi-au arătat imediat disponibilitatea unui sprijin material. În urma unei campanii de strângere de fonduri desfăşurată în Germania de Ralf Zielinski (Şeful Serviciului de ajutor Maltez pentru străinătate), Horst Weber (Şeful Serviciului Maltez din Koblenz), părintele Ştefan Anghel (preot paroh în Offenbach) şi nu în ultimul rând de ziariştii de la cotidianul german "Rheinzeintung" (constituiţi într-o fundaţie denumită "Ajutaţi-ne să trăim") s-a donat suma de 36.100 DM, pentru realizarea noii clădiri a casei de tip familial şi dotarea ei cu toate cele necesare. Potrivit declaraţiilor d-lui Horst Weber, cu prilejul acestei ultime vizite în România maltezii au însoţit un nou transport de ajutoare (cca 40 de tone de alimente, îmbrăcăminte etc.), care vor fi distribuite la Vingard şi la celelalte case de tip familial constituite mai recent după acest model la Dumbrava, Târsa, Almaşu Mare şi Aiud. De asemenea, maltezii sprijină financiar iniţiativa părintelui Nicolae Ignat de a înfiinţa o nouă cantină de ajutor social la Alba Iulia şi de a plăti salariul unui angajat permanent care să se ocupe de aceasta
     La inaugurarea noii clădiri de la Vingard, ÎPS Andrei a rostit o frază de-a dreptul pilduitoare, făcând trimitere la o cunoscută povestire de Vasile Voiculescu ("Ciorbă de bolovan"): "Nu suntem atât de săraci pe cât suntem de dezorganizaţi. Din toate sărăciile noastre adunate la un loc, ca în povestirea lui Voiculescu, se poate face ceva bun..." (Sperăm că şi cei prezenţi au înţeles pilda). În încheierea manifestării, pentru contribuţia lor la această casă de tip familial, mai multe persoane au primit diplome de recunoaştere din partea Arhiepiscopiei: preşedintele Consiliului judeţean Augustin Presecan, vicepreşedinţii Nicolae Gavrilă şi Doru Cetean, d-na Mariana Hurbean, Sorin Chirilă, directorul DGPDC, dr. Dan Sicoe şi directorul societăţii "Instalatorul", Vasile Gheberta. De asemenea, pentru truda şi râvna sa, părintele Ioan Stănilă a fost înălţat la rangul de "iconom stavrofor".
Ioan HĂNŢULESCU
În atenţia agenţilor economici din judeţ
Declaraţiile privind obligaţiile către fondul pentru plata ajutorului de şomaj se vor depune lunar
     Potrivit datelor oferite de d-na Emilia Suciu, din cadrul compartimentului relaţii cu mass media al AJOFM Alba, angajatorii sunt obligaţi să depună lunar, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă - Alba, declaraţii legate de obligaţiile către fondul pentru plata ajutorului de şomaj. Declaraţiile lunare vor fi însoţite de dovada efectuării plăţii contribuţiei la fondul de şomaj, iar termenul legal în care trebuie să se încadreze este de 20 de zile calendaristice de la expirarea lunii pentru care se datorează sumele respective. Declaraţiile sunt titlu de creanţă şi devin executorii de la data la care aceasta este scadentă prin executarea termenului de plată prevăzut de lege. Nedepunerea declaraţiei lunare privind obligaţiile de plată la bugetul fondului pentru plata ajutorului de şomaj în termenul stabilit sau completarea ei cu date eronate se sancţionează conform Legii nr. 87/1994 pentru combaterea evaziunii. Informaţiile de mai sus fac obiectul unei recente hotărâri de guvern care urmăreşte o mai bună monitorizare a comportamentului agenţilor economici faţă de bugetul fondului de şomaj şi o recuperare promptă a datoriilor. (A.D.T.)
La Teiuş
O femeie a fost găsită moartă în casă
     Zamfira Coleşă, în vârstă de 61 de ani, din Teiuş, a fost găsită moartă de o cunoştinţă de-a ei, zilele trecute, în casa în care locuia cu chirie. Văzând că nu răspunde la uşă, aceasta a intrat în casă, unde a descoperit că femeia era decedată, fiind căzută jos lângă o masă. Speriat, omul a alertat organele de poliţie locală, care au venit la faţa locului pentru a vedea despre ce este vorba. În urma investigaţiilor făcute, s-a constatat că femeia a murit din cauza unei comoţii cerebrale. După cum spun cei apropiaţi, Zamfira era suferindă de mai mulţi ani cu inima şi avea crize dese. Aceasta din urmă i-a fost fatală deoarece nu a avut pe nimeni în preajmă care să-i acorde primul ajutor. Părăsită de toţi cei dragi, "Fira", cum îi spunea lumea, îşi ducea viaţa singură, nedispunând de o locuinţă proprie şi de o sursă de venit sigură. Trăia practic de pe o zi pe alta, din câştigul ce şi-l dobândea singură, muncind pe la diverşi cunoscuţi. Deşi suntem în prag de iarnă şi gerul bate la uşă, în casa în care a trăit şi a murit, Fira nu avea căldură şi nici lumină. (M.R.)
Parcul industrial Sebeş începe să prindă contur
     La sediul Primăriei Municipiului Sebeş, Sala "Radu Stanca", a avut loc întâlnirea membrilor fondatori ai societăţii de gestiune a Parcului Industrial Sebeş - Alba, societate pe acţiuni care urmează să se înfiinţeze până la data de 10.12.2001. Sediul administrativ al acesteia va fi în municipiul Sebeş. Cu această ocazie au fost stabiliţi membrii fondatori ai societăţii şi procentul de participare la capitalul social al acesteia pentru fiecare în parte şi anume: 1. Consiliul Local al Municipiului Sebeş - care va deţine 25,5% din capitalul social; 2. Consiliul Judeţean Alba - care va deţine 25,5% din capitalul social; 3. ECOTERM Cluj - care va deţine 15% din capitalul social; 4. Consiliul Local al municipiului Alba Iulia - care va deţine 10% din capitalul social; 5. SC "PROIECT Alba" SA Alba Iulia - care va deţine 10% din capitalul social; 6. SC" ARIEŞUL CONF" SRL - care va deţine 5% din capitalul social; 7. Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Alba - care va deţine 5% din capitalul social; 8. SC IDEEA PRO Alba Iulia - care va deţine 1% din capitalul social; 9. SC Alba Consult - care va deţine 1% din capitalul social; 10. Şcoala Română de Afaceri Alba - care va deţine 1% din capitalul social; 11. BENETTO - care va deţine 1% din capitalul social; 12. Un consorţiu al parcurilor industriale din Italia - care va deţine 1%. Valoarea totală a capitalului social al societăţii comerciale care va gestiona Parcul Industrial Sebeş - Alba a fost stabilită la 3 miliarde de lei, iar valoarea nominală a unei acţiuni va fi de 30.000 de lei.
     Termenul limită de depunere a 30% din procentul cu care participă fiecare membru fondator va fi la data de 10.12.2001.
     Tot cu această ocazie s-a stabilit componenţa Consiliului de Administraţie al societăţii din care urmează să facă parte următoarele persoane: 1. d-nul Augustin PRESECAN; 2. d-nul Mugurel Liviu SÂRBU; 3. d-nul Mircea HAVA; 4. d-nul Giuseppe DOVANI; 5. d-nul Ilarie OARGĂ; 6. d-nul Francesco de FILIPPO. Comisia de cenzori ai societăţii ce urmează a fi constituită va fi formată din 3 persoane şi anume: 1. d-na Carmen Luminiţa DAMIAN; 2. d-na Cornelia ORIAN; 3. un expert contabil ce urmează a fi numit.
     Tot cu această ocazie s-a stabilit conducerea executivă a societăţii din care vor face parte 2 persoane: 1. Un director executiv; 2. Un contabil care va acoperi şi munca de secretariat.
     Semnarea actului constitutiv al acestei societăţi va avea loc la sediul Primăriei municipiului Sebeş, Sala "Radu Stanca", în data de 26.11.2001.
     Această întâlnire a avut o mare importanţă întrucât cu această ocazie s-a parcurs o etapă decisivă în materializarea iniţiativei de înfiinţare a Parcului Industrial Sebeş - Alba care va crea condiţiile realizării unei platforme industriale unde-şi vor desfăşura activitatea agenţi economici din ţară şi străinătate.
     Din nou, pentru municipiul Sebeş, se deschide o poartă importantă care va contribui la creşterea potenţialului economic al localităţii şi care va rezolva problema locurilor de muncă. (Primarul municipiului Sebeş, ing. ec. Mugurel Liviu SÂRBU)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.