Ultima oră
Știri
La Mihalţ
Greco-catolicii îşi cer drepturile
     Mai mulţi cetăţeni greco-catolici din comuna Mihalţ s-au plâns autorităţilor locale şi judeţene de lipsa unui lăcaş de cult. D-na Otilia Breaz a precizat că, deşi casa parohială greco-catolică este liberă, enoriaşii sunt obligaţi să participe la slujbe în aer liber. (F.R.)
Pentru sărbătorile de iarnă
La Arieşeni, toate capacităţile de cazare sunt ocupate
     Primarul comunei Arieşeni, Rovin Lazea, ne-a informat că toate capacităţile de cazare din localitate sunt ocupate, fie că este vorba de pensiuni agroturistice sau cabane. Pe pârtia de schi de la Arieşeni a căzut deja prima zăpadă. Aşadar, iubitorii schiului se pot pregăti să ia calea muntelui. (D.M., F.R.)
La Sebeş va fi înfiinţat un
Centru de zi pentru copiii defavorizaţi
     În urma prezentării referatului d-nei Ileana Todor, inspector în cadrul biroului Autoritate tutelară şi asistenţă socială din cadrul Primăriei Sebeş, în ultima şedinţă de Consiliu local s-a votat Hotărârea nr. 198/2001. Astfel, conform acesteia se va realiza un parteneriat între Consiliul local Sebeş şi Asociaţia "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" în vederea înfiinţării unui "Centru de zi pentru copiii defavorizaţi". Potrivit informaţiilor primite din partea primarului Sebeşului - Mugurel Sîrbu, Consiliul local al municipiului va pune la dispoziţia acestui centru 3 clase şi un grup social din cadrul Şcolii generale nr. 3 Sebeş. (R.J.)
Cine fură azi un bou...
     Postul de Poliţie Roşia Montană a fost sesizat de Irimie P. (din satul Curături) despre faptul că persoane necunoscute i-au furat în noaptea de 6/7 noiembrie a.c., din grajd, o bovină, în valoare de aproximativ 5 milioane de lei. În urma cercetărilor, poliţiştii au identificat rapid autorii furtului. Aceştia sunt soţii Macavei Cosmin (23 de ani) şi Maria (31 de ani) din satul Valea Albă, comuna Bucium. Cei doi reuşiseră să vândă deja patrupedul, contra sumei de 4,6 milioane de lei, unui cetăţean din Abrud. Bovina furată a fost recuperată şi predată păgubaşului. Celor doi le-a fost întocmit dosar penal pentru furt. (N.T.)
Comisia de dialog social la Baia de Arieş
     Consecvent ideii de a ţine şedinţele Comisiei Judeţene de Dialog Social în diferite localităţi ale judeţului, pentru a discuta concret problemele ce frământă comunităţile locale, preşedintele acesteia, subprefectul Ioan Maier a programat-o pe cea de ieri la Baia de Arieş. Astfel, la primăria celui mai nou oraş din judeţ principalele subiecte abordate au fost legate de pregătirea pentru iarnă, iar liderii de sindicat din zonă au pus pe tapet deficienţele apărute, printre altele, în procesul de învăţământ şi în cadrul SM Baia de Arieş. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Cine conduce Consiliul judeţean?
     "La Câmpeni, în Munţii Apuseni, s-au întâlnit un şef de post, un şef al unei firme private şi un funcţionar de la Prefectură ca să rezolve problema întreţinerii pe timp de iarnă a drumurilor judeţene. Cum se poate ca la asemenea întruniri să nu participe nimeni de la Consiliul judeţean?", a spus într-o conferinţă de presă Ion Dumitrel, consilier judeţean şi vicepreşedinte pe probleme organizatorice al PD Alba. Ideea era ca DPL să dea banii pentru întreţinerea drumurilor primăriilor din zonă, care să-şi găsească alte firme cu care să lucreze la drumuri. El a precizat însă că DPL Alba n-are cum să dea banii pentru întreţinerea drumurilor fiindcă sunt ai CJ Alba. În cel mai bun caz ar putea sponsoriza unele primării, dacă-i permite situaţia financiară, însă se îndoieşte că DPL îşi permite aşa ceva. Cum funcţionarul Prefecturii cerea conducerii acesteia să decidă, d-l Dumitrel a precizat că este de competenţa Consiliului judeţean, nu a Prefecturii, să decidă în această situaţie. El s-a întrebat: "Oare PSD a ajuns la concluzia că preşedintele CJ nu poate să rezolve problemele şi atunci Prefectura se bagă să rezolve problemele Consiliului judeţean?" Acelaşi lucru l-a întrebat şi pe preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, fiindcă PD l-a votat în această funcţie, iar acum democraţii vor să ştie dacă mai e capabil să conducă sau trebuie să conducă Prefectura şi Consiliul judeţean? Dumitrel a mai luat în calcul două ipoteze: Ori Prefectura nu ştie care-i sunt atribuţiunile, ori se intenţionează coordonarea a tot ce se întâmplă în judeţ, ca în alte vremuri.
Florin SILEA
La Târgul Internaţional - Romexpo Bucureşti
Salbă de medalii de aur pentru vinurile de Jidvei şi Blaj
     Nu s-a stins încă ecoul strălucitoarelor succese obţinute de vinurile de Jidvei şi Blaj la Concursul naţional organizat recent la Focşani, că din nou aurul răsplăteşte neîntrecuta savoare a vinurilor plămădite la SC Jidvei SRL şi SCPVV Blaj. Cele două unităţi fanion ale viticulturii transilvănene au prezentat împreună la Târgul Internaţional - Romexpo Bucureşti, 14 probe din cele mai alese soiuri de vinuri din podgoriile Târnavelor. În zilele de 5-6 noiembrie, în cadrul Târgului a avut loc un veritabil concurs de vinuri. SC Jidvei SRL, patroni Liviu şi Claudiu Necşulescu şi SCPVV Blaj, dir. ing. Sergiu Dan Moldovan, au prezentat împreună 14 probe de vinuri. În final, juriul alcătuit din floarea degustătorilor din întreaga ţară au acordat vinurilor de Jidvei şi Blaj 10 medalii de aur şi 2 de argint.
     Noua salbă de medalii prefaţează cum nu se poate mai bine prima ediţie a festivalului concurs de folclor "Strugurele de Aur", organizat de SC Jidvei, sâmbătă, la Jidvei. Organizatorii invită pe toţi iubitorii cântecului şi artei populare româneşti să participe la această manifestare folclorică. (S.T.)
În luna octombrie, în judeţul Alba s-au produs
13 accidente de muncă
     În cursul lunii octombrie în judeţul nostru s-au produs un număr de 13 accidente de muncă în urma cărora 11 persoane au ajuns în incapacitate de muncă, iar doi muncitori au decedat. Accidentele de muncă s-au produs la SC Ardeleana SA, SC Monolit Prod SRL, SC IAMU Blaj, SC MDF Sebeş Frati SA, SC Mobis SA, SC Metalurgica SA Aiud, SC Montana SA Câmpeni, SIT Industrie Ro Aiud, SC Start Construct SRL, SC Ta-Rod Alex SRL Sebeş şi SC Nuova Romital Impex SA. Potrivit informaţiilor primite din partea inspectorului şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă al judeţului Alba, Dorel Fiţ, persoanele care au suferit accidente de muncă au vârsta cuprinsă între 22 şi 55 de ani şi lucrau ca muncitori necalificaţi, lăcătuşi, manipulatori materiale, tâmplari, zidari etc. (A.D.T.)
Până în prezent
Judeţul Alba a fost ocolit de gripă
În schimb, s-au înregistrat multe cazuri de viroze şi pneumonii
     Direcţia de Sănătate Publică Alba, prin purtătorul său de cuvânt, dr. Cristina Galoş, a prezentat recent situaţia îmbolnăvirilor cu viroze şi pneumonii la nivelul judeţului nostru în perioada 28 octombrie - 4 noiembrie a.c. Astfel, în ultima săptămână s-au înregistrat 1065 de îmbolnăviri cu viroze respiratorii (60 de cazuri necesitând internarea în unităţile medicale) şi 535 de pneumonii (77 de bolnavi fiind internaţi). Incidenţa cea mai mare a îmbolnăvirilor cu viroze s-a înregistrat la pacienţii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani (333 de cazuri), urmaţi de cei cu vârste între 15-44 de ani (291 cazuri) şi copiii mici (1-4 ani) - 212 cazuri. Aceleaşi categorii au fost cele mai expuse şi la îmbolnăviri cu pneumonii, 139 de cazuri, la persoanele cu vârste între 5-14 ani şi 102 cazuri la copiii mici. Şi copiii sub un an au fost afectaţi de aceste boli, înregistrându-se 72 de cazuri de viroze şi 31 cazuri de pneumonii. Vestea bună este că în intervalul de timp amintit nu s-a înregistrat nici un caz de gripă. (D.M.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.