Ultima oră
Știri
Luna decembrie ar putea aduce
Tichete de masă pentru angajaţii sistemului sanitar
     Angajaţii din sistemul sanitar al judeţului Alba ar putea beneficia în luna decembrie a.c. de un număr consistent de tichete de masă. În acest sens, potrivit precizărilor d-lui Marius Sepi, liderul Sindicatului SANITAS, au fost efectuate toate demersurile necesare pe lângă Prefectură, Direcţia de Sănătate Publică şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, în vederea alocării unor fonduri necesare pentru acordarea unui număr de la 11 la 15 tichete de masă pentru fiecare salariat în parte. (R.J.)
Pasiunea pentru calculatoare nu cunoaşte limite
     Doi tineri din Cîmpia Turzii, Santon C, de 17 ani şi Szabo M, de 18 ani, au furat în noaptea de 9-10 noiembrie, din mesageria din gara Războieni un colet în care se afla un calculator PENTIUM, în valoare de 4,8 milioane de lei. Deşi vizita lor în Războieni avea o cu totul altă "ţintă" (discoteca din localitate) cei doi s-au gândit probabil că, pentru "educaţia" lor este mai util să ... fure un calculator, fie el şi second-hand. Cu "Megabiţii" după ei, cei doi au luat o maşină de ocazie care să-i ducă înspre casă. Din păcate pentru ei, setea lor de "navigare" prin "ferestrele" calculatorului a fost stinsă de un echipaj de poliţie rutieră care i-a trecut printr-un... filtru. Neputând justifica prezenţa coletului asupra lor, cei doi sunt cercetaţi pentru furt, în stare de libertate de poliţia T.F. Războieni. (D.M.)
Câştigătorii festivalului "Mureş, pe marginea ta"
     La Ocna Mureş s-a desfăşurat recent cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Interjudeţean de folclor "Mureş, pe marginea ta" organizat de Casa de cultură Ocna Mureş, Primăria şi Consiliul local Ocna Mureş, Centrul judeţean al creaţiei populare Alba cu sprijinul Consiliului judeţean Alba. În ciuda marilor greutăţi financiare cu care se confruntă Casa de cultură din Ocna Mureş s-a reuşit pentru încă un an menţinerea acestui festival care reprezintă un filtru pentru tinerii aspiranţi la celebritate în domeniul interpretării cântecului popular. Din cei aproximativ 20 de interpreţi, juriul condus de prof. Gelu Furdui, şeful secţiei muzicale a Studioului teritorial de radio Cluj a premiat şase: Marele Premiu - Ciprian Istrate, Iernut; Premiul I - Nicoleta Beca, Cib; Premiul II - Petru Paul - Poiana Aiudului; Premiul III - Adrian Ţiboc, Alba Iulia; Premii speciale - Victoria Raica - Cetea şi Anca Oltean - Ocna Mureş. Pe această cale organizatorii doresc să mulţumească încă o dată sponsorilor, persoane fizice, Marius Bâcu, Petru Bota, Marius Emil, Ioan Bâzgaru, Ioan Pârvu, Claudiu Mureşan, Monica Decean, Ioan Petruţiu, Valer Duşa, Ana Herchi, Ioan Dulău, Tiucă Ignat, Olga Arieşan, Vasile Gherman, Maria Goga, Felicia Popa şi Teo Haiduc fără de care festivalul nu ar fi putut avea loc. Tuturor - organizatori, sponsori şi câştigători, calde felicitări. (A.D.)
În preajma sărbătorilor de iarnă
Controale severe la producătorii şi comercianţii de produse alimentare
     Având în vedere apropierea sărbătorilor de iarnă, cu tăierile tradiţionale de porci şi faptul că în perioada următoare cresc consumurile de carne şi preparate din carne, prefectul Ioan Rus a dispus organizarea la nivelul judeţului Alba a unor echipe mixte, care să controleze toţi producătorii şi comercianţii de produse alimentare. Aceste echipe vor fi compuse din reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitar Veterinare şi Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor, acţiunea propriu-zisă având ca scop împiedicarea apariţiei unor evenimente nedorite şi implicit apărarea sănătăţii publice. (R.J.)
Atenţie comercianţi!
     Întrucât la târgurile organizate în judeţ sunt tot mai mulţi cei ce comercializează cereale, reamintim agricultorilor că dimensiunile corecte ale "felderei" (dublu decalitru) sunt: Diametru = înălţimea = 294,2 mm; capacitatea (volum) = 20 l (dmc). Eroarea tolerată admisă este de + 2 la sută din dimensiune (+ 6 mm). Atenţionăm că nerespectarea condiţiilor prezentate mai sus va fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 500.000 -1.000.000 de lei sau (după caz) confiscarea mijlocului de măsurare. (S.D.)
Religia face casă bună cu Fondul Funciar
Bisericile din judeţul Alba primesc în continuare păduri şi pământ
     Comisia de Fond Funciar a Judeţului Alba întrunită ieri într-o nouă şedinţă a mai rezolvat câteva dosare, validând punerea în posesie a unor suprafeţe împădurite şi terenuri agricole. Partea leului a revenit ca de fiecare dată în ultima perioadă cultelor religioase, 7 parohii de pe raza comunei Ighiu plus alte cinci parohii din Hopârta primind în total 53 ha de pădure şi respectiv 21,5 ha teren agricol. Nu a fost omisă nici latura "laică", pentru 17 persoane fizice din Cîmpeni fiind validată punerea în posesie a unei suprafeţe de 8 ha pădure iar comuna Bucium a primit de pe raza administrativ teritorială a oraşului Zlatna 45 ha pădure comunală. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Bugetarii au deschis sezonul grevelor de iarnă
Salariaţii din sănătate, învăţământ, cercetare, administraţie vor lefuri mai mari * Cine va închide "balul" protestelor? * Poate cei care muncesc la privaţi şi ţin în spate mii de bugetari "pasivi"
     Cu riscul de a fi înjurat de bugetarii din judeţul Alba, cred că mişcările de protest din capitală ale bugetarilor din învăţământ, sănătate, administraţie etc, nu sunt pe deplin întemeiate. Sigur că încă nu se trăieşte uşor în România, că salariile sunt modeste şi nu acoperă necesităţile zilnice, dar cu aceste probleme nu se confruntă doar bugetarii. În ţara asta o duc greu şi pensionarii şi tinerii şi în general toată lumea, ca să nu mai vorbim de şomeri.
     An de an, când bugetul intră pe masa de lucru a guvernului sau a parlamentarilor, sindicatele bugetarilor fac scandal. Că procentul din PIB e prea mic, că lefurile sunt prea mici sau mai ştiu eu ce! Nemulţumirile răbufnesc iar guvernanţii se înmoaie la primele scandări din stradă! Nu neg că aceşti oameni ies în stradă de nevoie şi nu de plăcere, dar vorba premierului Năstase, de unde? E simplu. Luând de la alţii, care vor avea de suferit, pentru a da la alţii. Le-aş da dreptate acestor oameni dacă ei ar protesta şi atunci când constată că în unităţile lor sunt mulţi care "taie frunze la câini". În administraţie cel puţin toate unităţile sunt burduşite cu personal supranumeric. Mulţi preferă o slujbă sigură la stat şi cu leafă mică, pentru că ştiu că oricum se trag pe "coate". Nu generalizăm acest fenomen, dar asta se vede de "afară".
     Pe de altă parte n-am auzit să facă grevă cei care lucrează la "privat" (cu excepţia unor privatizări cu cântec). De ce, pentru că o duc mai bine? Nu cred. Şi aici lefurile sunt modeste, în schimb se munceşte mai mult, pentru că altfel nu te ţine nimeni. Se lucrează peste program, în week-end, pentru o "pâine" mai bună. Se ştie foarte bine că, de ani buni, privaţii duc greul în economie şi de aici se colectează bani la buget. Sumele strânse de pe pielea privaţilor sunt înghiţite de "lipitorile" de la stat, mari generatoare de pierderi. Şi atunci unde este echitatea socială? Decât să stăm să aşteptăm mila statului, mai bine ne înhămăm la treabă "nemţeşte" dacă vrem să trăim mai bine. Nicăieri în ţara românească nu curge lapte şi miere, iar una dintre principalele cauze este că mai mult ne smiorcăim şi ne văicărim dacât să muncim. Mai multă seriozitate nu ne-ar strica!
Florin ROMAN
Vinurile de Jidvei cuceresc Capitala Marii Uniri
La Alba Iulia s-a deschis cel mai mare magazin de vinuri din Transilvania ce va oferi o colecţie din cele mai bune vinuri originale, de calitate şi la cele mai atractive preţuri
     vinIeri, în Piaţa Iuliu Maniu din Alba Iulia, firma Jidvei a deschis cel mai mare magazin de vinuri din Transilvania. Este o ocazie unică, pentru a beneficia, aici, în Capitala Marii Uniri de cele mai bune şi rafinate vinuri originale, de calitate şi la cele mai atractive preţuri. Vă dorim degustare plăcută, pentru că marea noutate a magazinului este că el vă oferă degustări pentru comparaţie şi alegerea vinului preferat. (A.C.)
Datoriile acumulate de spitalele judeţului Alba depăşesc 52 miliarde lei
Peste 80 la sută din restanţe sunt înregistrate la plata medicamentelor
     În urma solicitărilor premierului Adrian Năstase din cadrul ultimei teleconferinţe, prefectul Ioan Rus a întocmit un raport în care este cuprins modul cum au fost administrate fondurile publice ale asigurărilor de sănătate, atât la nivelul spitalelor, cât şi la nivel judeţean. Verificările efectuate au stabilit că valoarea contractată în acest an a bugetelor spitalelor în conformitate cu normele metodologice din contractul cadru, este de 263,7 miliarde lei. Până la 31 octombrie a.c. din această sumă s-au achitat integral salariile şi parţial medicamentele, materialele sanitare, utilităţile şi alţi furnizori. Până la data de 1 octombrie a.c. a fost alocată din valoarea contractată suma de 245,7 miliarde lei, diferenţa de 18 miliarde de lei acoperind doar prima chenzină din luna noiembrie. Cu ocazia rectificării bugetare, Casa de Asigurări de Sănătate Alba a solicitat 179,3 miliarde de lei, sumă necesară pentru acoperirea cheltuielilor până la finele anului în curs a spitalelor şi a datoriilor acestora, pentru medicii de familie, pentru farmaciile cu circuit deschis, ambulatorul de specialitate, laboratoarele de analize şi furnizorii de proteze şi orteze. Din această sumă 89,9 miliarde de lei reprezintă necesarul pentru unităţile spitaliceşti până la sfârşitul acestui an inclusiv acoperirea datoriilor.
     Trebuie amintit faptul că valoarea datoriilor acumulate de cele 13 unităţi spitaliceşti din judeţ la data de 30 septembrie a.c. a fost de 52,3 miliarde de lei din care: la medicamente şi materialele sanitare - 44,34 miliarde lei; la utilităţi - 1,9 miliarde lei; alţi furnizori - 6,118 miliarde lei. În urma analizei efectuate au fost stabilite şi cauzele care au dus la acumularea acestor datorii şi s-au propus unele soluţii pentru depăşirea crizei funanciare din sistemul sanitar. În prezent, stocurile de medicamente existente în unităţile spitaliceşti din judeţ acoperă necesarul acestora pentru o perioadă de 15 - 40 zile. Importul de medicamente reprezintă 30 - 50 la sută din stoc, în funcţie de specificul unităţilor. Cu toate acestea, nivelele raţionale ale consumului de medicamente nu sunt depăşite în niciunul dintre spitalele judeţului. După cum lesne se poate observa sistemul medical judeţean străbate cu siguranţă o perioadă de criză însă credem că această situaţie nu va crea panică în rândul locuitorilor din judeţul Alba şi se vor găsi în curând soluţii pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă instituţiile spitaliceşti.
Adriana DURIGĂ, Răzvan JURCĂ
Premiile Ford pentru conservarea mediului
     În ultimii cinci ani firma "Ford" a sprijinit iniţiativele de protecţie a mediului derulate la nivel naţional. De această dată "Ford" are în vedere suportul financiar pentru persoanele fizice sau organizaţiile care au în desfăşurare proiecte din următoarele domenii: mediul natural, patrimoniu, ingineria mediului, proiecte elaborate de copii sau tineri cu vârsta de până la 18 ani. Potrivit informaţiilor primite din partea şefului IPM Alba, ing. Dimitrie Clepan, juriul va fi format din personalităţi ale domeniului ecologic şi protecţiei mediului; criteriile de evaluare a proiectelor sunt aplicabilitatea practică şi nevoia financiară. Termenul limită de depunere a proiectelor este 25 noiembrie a.c. Premiile care vor fi acordate în acest an sunt cu 100 la sută mai mari decât cele din anul trecut, valoarea acestora fiind de 10.000 dolari. Pentru informaţii legate de regulamentul programului şi formularul de înscriere cei interesaţi se pot adresa la Inspectoratul de Protecţie a Mediului Alba. (A.D.T., D.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.