Ultima oră
Știri
În judeţul Alba
Vitezomanii vor fi urmăriţi de trei radare
     De o bună bucată de timp, şoferii vitezomani erau urmăriţi pe şoselele judeţului Alba de un singur autoturism al poliţiei, dotat cu radar. Acesta era amplasat, în general, pe drumurile naţionale, cu trafic intens. Potrivit unei infomaţii de ultimă oră, Inspectoratul de Poliţie al judeţului Alba va fi dotat în curând cu încă două autoturisme-radar. O veste cât se poate de... "bună" pentru şoferi, mai ales acum când au intrat în vigoare noile amenzi, considerabil mărite. (N.T.)
În clasamentul naţional al firmelor privatizate pe anul 2000
Judeţul Alba se regăseşte cu cinci societăţi
     Revista IMM nr. 25/2001 a dat publicităţii Clasamentul naţional al firmelor privatizate pe anul 2000. Din totalul de 150 de microintreprinderi, judeţul Alba nu figurează cu nici o societate. La intreprinderi mici, judeţul nostru se regăseşte cu SC Alba Aluminu SRL Zlatna, cu un profit brut de 10.042.090 mii lei. SC Fair Play Impex SRL, cu un profit brut de 12.941.749 mii lei este singura întreprindere mijlocie din judeţul Alba din 150 pe ţară. La capitolul intreprinderi mari, Alba este reprezentată de SC Rekord SRL Alba Iulia, cu un profit brut de 15.729.838 mii lei, SC Jidvei SRL Jidvei, cu un profit de 12.856.858 mii lei şi SC Bianca Interbrew Bergenbier SA Blaj, cu un profit de 11.036.519 mii lei. (S.T.)
Calvarul debranşărilor reîncepe
     Astăzi, 20 noiembrie a.c., expiră termenul dat de SC "Apă Canal" SA Alba Iulia, asociaţiilor de proprietari din municipiul reşedinţă de judeţ pentru plata facturilor restante. Directorul tehnic al SC "Apă Canal", d-l Dumitru Dăianu, ne-a declarat că după expirarea acestui termen va fi întocmită lista cu asociaţiile rău platnice iar debranşarea propriu-zisă va începe de luni. (F.R.)
Prefectul Ioan Rus va raporta MAP
Starea utilajelor şi echipamentelor de deszăpezire
     Prefectul Ioan Rus va trebui să comunice până miercuri, 21 noiembrie a.c. către Ministerul Administraţiei Publice, modul în care, în judeţul Alba a fost dusă la îndeplinire sarcina legată de revizia utilajelor şi a echipamentelor pentru deszăpezire şi curăţire a căilor publice de gheaţă şi polei. De asemenea, tot legat de acest capitol important cuprins în programul de toamnă-iarnă 2001-2002, şeful administraţiei publice judeţene mai trebuie să precizeze date referitoare la asigurarea stocurilor cu materiale antiderapante şi a echipelor de intervenţie în caz de urgenţă. (R.J.)
La finele lunii octombrie
Beneficiau de ajutor de şomaj peste 6.600 de persoane
     La data de 31 octombrie a.c. în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba se aflau 6.687 de şomeri, din care 4523 de femei, aceştia primind ajutor de şomaj. Din totalul şomerilor muncitorii sunt în număr de 3466 (2345 sunt femei), persoanele cu studii medii - 2991. (1995 femei), iar cele cu studii superioare sunt în număr de 230 (din care 183 sunt femei). Beneficiarii de ajutor de integrare profesională erau, la finele lunii octombrie, de 2219, femeile reprezentând 1443 de persoane. Şomerii în evidenţă şi care primeau alocaţie de sprijin au fost, la 31 octombrie a.c., de 5840 de persoane (2996 dintre acestea fiind femei). Şomerii neindemnizaţi reprezintă aproape 3200 de persoane, în timp ce femeile aflate în evidenţa AJOFM şi care nu au un loc de muncă sunt în număr de 1746. Din această categorie fac parte aproape 2500 de femei, 725 de persoane cu studii medii şi 6 cu studii superioare. (A.D.T.)
Primăria Sebeş - fruntaşă la plata ajutorului social
     Dintr-o regretabilă confuzie, primăria oraşului Sebeş a fost prezentată recent într-un articol apărut în ziarul nostru ca fiind una care nu se prea descurcă cu plata ajutorului social către categoriile defavorizate. Supărat şi pe bună dreptate, primarul Mugurel Sârbu ne-a declarat, argumentat, că autoritatea publică locală a municipiului Sebeş face eforturi deosebite în acest sens, plăţile fiind făcute lunar, neexistând nici o restanţă în ceea ce priveşte ajutorul social. Facem cuvenita precizare pentru a nu ştirbi cu nimic din meritele Consiliului local şi ale unui primar, care se zbat enorm pentru a schimba faţa municipiului Sebeş. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Prin Leagănul de copii din Alba Iulia
Se îmbunătăţeşte imaginea României peste hotare
     După cum aţi putut afla din paginile ziarului nostru, o asociaţie elveţiană ("Nuova speranza") din Ticino, a solicitat Departamentului Afacerilor Externe din ţara respectivă să efectueze presiuni asupra Guvernului României, pentru deblocarea adopţiilor internaţionale (asociaţia fiind specializată în acest gen de afaceri). Demersurile asociaţiei, precum şi declaraţiile preşedintei acesteia (prin care descria o stare îngrozitoare a copiilor instituţionalizaţi din România) au fost făcute publice prin intermediul presei elveţiene, aducând evidente prejudicii de imagine ţării noastre.
     Dar lucrurile nu au fost lăsate, din fericire, aşa. Părintele Ştefan Urdă, preşedintele "replicii" româneşti a Asociaţiei "Amici della România" (Asociaţia "Prietenii Elveţiei" din Alba Iulia) împreună cu d-na Eliza Traversi, o veche prietenă elveţiană a ţării noastre, au invitat o echipă a televiziunii din Elveţia să se convingă de realitatea din instituţiile româneşti de ocrotire. La faţa locului, echipa, condusă de unul dintre cei mai buni reporteri elveţieni (Romano Venziani) a filmat Leagănul pentru copii din Alba Iulia şi l-a intervievat pe directorul acestuia, dr. Dan Sicoe, iar materialul realizat a fost difuzat în două părţi (a câte o jumătate de oră) în cadrul rubricii "Cotidianul", pe canalul Televiziunii naţionale elveţiene de limbă italiană, la o oră de maximă audienţă. Demn de menţionat este faptul că impactul mediatic al materialului a fost mai mult decât pozitiv şi a stârnit interesul opiniei publice elveţiene, intoxicată de mai multă vreme cu imagini şi informaţii negative despre ţara noastră. Însăşi construcţia reportajului la care facem referire a fost foarte bine gândită: mai întâi problematica socială cu rezolvarea ei şi eforturile depuse de autorităţile româneşti în acest sens, apoi oferta culturală şi turistică a României. Cu alte cuvinte, materialul televizat a evidenţiat faptul că ţara noastră nu este doar una care are nevoie de sprijin material, ci şi una care are de oferit multe lucruri, pe multiple planuri. (I.H.)
În urma controalelor Gărzii Financiare Alba
Au fost atrase la bugetul statului aproape 6.500 milioane de lei
     Activitatea de control desfăşurată în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie a.c. de către comisarii Gărzii Financiare Alba se materializează printr-un număr de 2.577 de controale şi verificări la agenţii economici din judeţ, verificarea unui număr de 4346 mijloace de transport (auto) în trafic, precum şi a unui număr de 1.058 de producători agricoli individuali din pieţele agroalimentare. Acţiunile de control s-au efectuat cu un efectiv mediu de 18 comisari, întocmindu-se un număr de 1975 de acte de control la 1900 de agenţi economici care au săvârşit abateri, aplicându-se un număr de 1917 amenzi contravenţionale în valoare de 5633,44 milioane de lei. Rezultatele controalelor efectuate în această perioadă se prezintă astfel: totalul creanţelor stabilite se ridică la 34.413,99 milioane de lei, din care sumele de natura impozitelor, taxelor şi majorărilor de întârziere reprezintă 27.197,77 milioane de lei, confiscările (bunuri şi sume în numerar) - 1.582,78 milioane de lei, iar amenzile contravenţionale aplicate se ridică la aproape 6.000 milioane de lei. În perioada amintită s-au încasat la bugetul de stat debite stabilite în timpul controlului, precum şi creanţe din perioada anterioară, astfel: totalul sumelor virate la bugetul statului reprezintă 6.344,17 milioane de lei, din care încasările din impozite, taxe şi majorări de întârziere au valoarea de 3.118,96 milioane de lei, contravaloarea bunurilor confiscate, valorificate, şi sumele în numerar confiscate reprezintă 216,76 milioane de lei, iar valoarea celor 2300 de amenzi contravenţionale aplicate şi încasate este de 3.100,55 milioane de lei. (A.D.T.)
În anul 2001
Valoarea lucrărilor derulate de Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba depăşeşte 84 de miliarde de lei
     De la începutul acestui an se află în lucru o serie de lucrări cuprinse în programul Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, în valoare de 84,8 miliarde de lei. Potrivit infomaţiilor primite din partea şefului SGA Alba, ing. Traian Matiş, din categoria lucrărilor specifice de gospodărire a apelor aflate în lucru, fac parte: refacerea lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor pe râul Arieş, Câmpeni - Lunca Arieşului, pentru acest an alocându-se 10,8 miliarde de lei; amenajarea râului Mureş, Coşlariu - Sântimbru - 6,4 miliarde de lei; lucrări de apărare împotriva inundaţiilor la barajul Mihoieşti - 15,6 miliarde de lei; amenajarea râului Sebeş, lucrări de apărare în aval de lacul de acumulare Petreşti - 2,4 miliarde de lei; refacerea lucrărilor calamitate pe râul Cugir, în localitatea Vinerea - 14,8 miliarde de lei; refacerea lucrărilor calamitate la Vinţu de Jos - 13,4 miliarde de lei; îndiguiri pe râul Mureş, în zona localităţii Şibot - valoarea alocată pentru acest an fiind de 15,9 miliarde de lei. În ceea ce priveşte lucrările de drumuri derulate în prezent de SGA Alba acestea sunt: consolidarea sistemului rutier al DJ 107C - Teleac - valoarea investiţiei fiind de 2,4 miliarde de lei; modernizarea drumului comunal DC 109 Albac - Bărăşti: 1 miliard de lei; reparaţii ale drumului comunal DC 158 Bogleşti - Ciuruleasa: 1 miliard de lei; modernizarea drumului comunal DC 119 Trifeşti - Pietroasa - Horea: 1,08 miliarde de lei. Sperăm ca în anul care va veni atât în domeniul gospodăririi apelor cât şi în cel al drumurilor vor fi alocate fonduri considerabile care să permită realizarea unui important procent din lucrările programate de specialiştii SGA Alba. (A.D.T., D.M.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.