Ultima oră
Știri
Ajutoare umanitare pentru Polonia
     La iniţiativa preşedintelui CJ Alba, Augustin Presecan, primarii din judeţ au strâns 104 mc lemn de răşinoase pentru a fi trimise în Polonia. O mare parte a acestei ţări a fost afectată în vară de inundaţii, iar Ansamblul Regiunilor Europei a făcut apel la toate judeţele să-i sprijine pe sinistraţi. Întrucât transportul lemnului ar fi costat prea mult, acesta a fost vândut la SC Montana Cîmpeni, urmând ca banii rezultaţi să fie trimişi în Polonia. (F.R.)
Comisie mixtă care va controla calitatea produselor din carne
     Având în vedere apropierea sărbătorilor de iarnă, prefectul Ioan Rus a emis un ordin prin care s-a constituit Comisia pentru verificarea modului de prelucrare, depozitare, păstrare, transport, desfacere şi a calităţii alimentelor de origine animală. Comisia este compusă din 16 membri, reprezentanţi ai Prefecturii, Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitar-Veterinare, Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi Biroului Judeţean de Metrologie Legală Alba. Comisia va verifica în perioada 26 noiembrie - 30 decembrie a.c. respectarea prevederilor legale la producătorii şi comercianţii produselor alimentare de origine animală din judeţ. (R.J.)
Economiştii români la Băile Herculane
     În perioada 24-25 noiembrie a.c., la Băile Herculane are loc reuniunea de lucru a Asociaţiei generale a economiştilor din România. La această manifestare va participa şi noul preşedinte al CENTROCOOP, conjudeţeanul nostru, d-l Nicolae Gavrilă, care va prezenta două lucrări: "Consideraţii privind necesitatea dezvoltării unui teritoriu" şi "Politici şi strategii de dezvoltare rurală". (F.R.)
Lucrări prioritare pentru anul 2002
     Pentru regularizarea, consolidarea şi îndiguirea malurilor râurilor care traversează judeţul Alba şi pentru lucrări de apărare împotriva dezastrelor, în special a inundaţiilor, sistemul de Gospodărire a Apelor Alba a înaintat propuneri de finanţare pe proiecte în valoare de 139,5 miliarde de lei. Directorul aceste instituţii, ing. Traian Matiş a precizat că propunerile de lucrări pentru anul viitor se vor realiza cu fonduri bugetare şi din surse externe şi vizează: * apărarea şi consolidarea malului stâng al râului Mureş, la Stâna de Mureş - 60,4 miliarde de lei; * regularizarea râului Ampoi în aval de Zlatna - 38,8 miliarde de lei; * regularizarea râului Pianu, în comuna Pianu - 13,3 miliarde de lei; * regularizarea şi îndiguirea râului Târnava Mică la Cetatea de Baltă - 20,5 miliarde de lei; * amenajarea râului Arieşul Mic pentru apărarea împotriva inundaţiilor, în amonte de barajul de la Mihoieşti - 6,5 milioarde de lei. "Toate aceste propuneri au fost acceptate de Compania "Apele Române" şi au fost trimise la Bucureşti pentru a primi avizul ministrului de resort", a declarat şeful SGA Alba, ing. Traian Matiş. (D.M., A.D.T.)
Prefectul la Blaj şi Cugir
     În aceste zile agenda de lucru a prefectului Ioan Rus este una deosebit de încărcată. Pe lângă implicarea totală în organizarea manifestărilor dedicate Zilei Naţionale, d-l Rus îşi găseşte timp pentru a efectua şi o serie de vizite în teritoriu. Astfel, în cursul zilei de ieri, prefectul Ioan Rus s-a deplasat în municipiul Blaj unde a acordat audienţe cetăţenilor din zonă, întâlnindu-se de asemenea şi cu primarul localităţii, Ioan Şolea, cu care a discutat diverse aspecte ce privesc comunitatea din zonă. Nu în cele din urmă, până la finele acestei săptămâni, şeful administraţiei publice judeţene, însoţit de parlamentarii judeţului Alba, va merge la Cugir, vizita având ca obiectiv reorganizarea uzinei mecanice din oraş. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Alba Iulia
Seminar privind învăţământul preuniversitar particular
     Grupul şcolar de cooperaţie din municipiul Alba Iulia va găzdui astăzi, cu începere de la ora 10.00, seminarul cu tema "Integrarea învăţământului particular preuniversitar în sistemul educaţional judeţean", parte a unui amplu proces de evaluare şi acreditare a unităţilor de învăţământ particular preuniversitar existente în judeţul Alba, demarat în urmă cu aproximativ o lună cu inventarierea şi analiza documentelor de înfiinţare şi a programelor după care-şi desfăşoară activitatea aceste instituţii astfel încât ele să fie compatibile cu curiculumul naţional aprobat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. În cadrul seminarului va fi prezentat raportul Comisiei judeţene de evaluare şi acreditare a învăţământului particular preuniversitar pe perioada 15 octombrie-16 noiembrie, prevederi ale legislaţiei din domeniu, alternative educaţionale, cum este de exemplu programul "step by step".
     La seminarul organizat de ISJ Alba vor participa, pe lângă membrii comisiei conduse de inspectorul şcolar general adjunct Marian Munteanu, şi directorii unităţilor de învăţământ particular preuniversitar, reprezentanţi ai Direcţiei muncii şi protecţiei sociale Alba, Agenţiei de ocupare a forţei de muncă Alba, ai autorităţilor publice judeţene şi locale, Agenţiei de Dezvoltare Regională "Centru" şi ai instituţiilor de învăţământ superior particular din judeţul nostru.
Anca DINICĂ
Sistemul de învăţământ a intrat în colimatorul Partidului Democrat
     Starea extrem de gravă a învăţământului românesc este, în opinia Partidului Democrat, una dintre marile probleme ale societăţii româneşti. Deşi clamat ca o prioritate naţională, învăţământul a fost şi este în continuare subfinanţat astfel încât s-a ajuns la un adevărat lanţ al nemulţumirilor şi slăbiciunilor. Pe lângă salariile personalului, apreciate ca foarte mici şi care au făcut obiectul şi subiectul multor acţiuni de protest care au mers până la grevă, un punct nevralgic este baza materială. Există, mai ales în mediul rural localuri de şcoală într-o avansată stare de degradare. Din păcate, din cauza politicii financiare a MEC şi MF, nici nu există speranţe prea mari întru îmbunătăţirea situaţiei. După ce MEC a "descentralizat" cheltuielile cu plata facturilor curente ale unităţilor de învăţământ către bugetele locale, a făcut acelaşi lucru cu cheltuielile de reparaţii curente şi capitale, iar, mai nou, şi cu asigurarea de fonduri suplimentare pentru plata personalului din învăţământ, dacă alocaţiile de la bugetul de stat nu vor fi suficiente. Dacă acest lucru este posibil - deşi foarte greu - în mediul urban, unde bugetele locale sunt mai consistente, el devine aproape imposibil pentru localităţile rurale. Primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava s-a arătat foarte îngrijorat de această situaţie. El a precizat că din bugetul local la Alba Iulia s-au alocat şi cheltuit până acum 7 miliarde de lei pentru învăţământ. Singura soluţie viabilă este subvenţionarea mai consistentă a învăţământului de la bugetul de stat, precum şi realizarea unei analize serioase a problemelor din sistem şi elaborarea, pe aceasă bază, a unei strategii de dezvoltare. Referitor la acest aspect Oana Badea - secretar executiv cu probleme de imagine al PD Alba - a precizat că specialiştii în domeniu ai Partidului Democrat lucrează în prezent la un astfel de document. El va fi prezentat spre aprobare Consiliului naţional de coordonare al PD, care va avea loc în 14 decembrie la Bucureşti.
Anca DINICĂ
Obiectele pirotehnice sub lupa inspectorilor
     Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba a efectuat recent un control privind modul de respectare a legislaţiei privind deţinerea, transportul şi comercializarea obiectelor artizanale pe bază de amestecuri pirotehnice. Acţiunea s-a derulat recent în pieţele din Alba Iulia, în colaborare cu reprezentanţii IJP şi Corpul Gardienilor Publici. Au fost depistate încălcări ale legislaţiei în vigoare, lipsind aprobările legale ale celor ce comercializau aceste obiecte. Cumpărătorii nu aveau vârsta de 18 ani, iar pe ambalaje nu erau inscripţionate instrucţiunile de utilizare în limba română. Au fost confiscate 2.037 de obiecte pirotehnice de tip "Corsar KO 2001" şi s-au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 4 milioane de lei. (A.D.T.)
Deplasările în străinătate - necesitate, nu excursionism
     În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, a declarat că la nivelul central al PSD este membru în Comisia de politică externă şi integrare europeană a partidului de guvernământ.
     "La propunerea mea, din acest an, s-a stabilit ca politica externă a fiecărui judeţ să fie o parte componentă a politicii externe a României şi eforturilor de integrare europeană. Noi nu putem să ne izolăm de restul lumii, pentru că destul timp am fost izolaţi şi acest lucru ne-a costat mult. Nu mergem în străinătate să facem turism, aşa cum ne acuză unii, ci pentru că facem politica externă a judeţului Alba. Până mai ieri eram rudele sărace ale occidentalilor, acum am reuşit să ne impunem, să luăm loc la masa bogaţilor şi să fim trataţi ca parteneri credibili şi egali. Acest lucru nu se realizează stând la birou şi dând telefoane, ci implicându-ne activ în relaţiile internaţionale. Aşa facem judeţul cunoscut şi oportunităţile de afaceri, de investiţii. Suntem singurul judeţ din est care avem un reprezentant în Biroul Executiv al Ansamblului Regiunilor Europei, avem statut de observator la RETI (reprezentantul judeţului Alba a stat la conferinţa de la Budapesta la prezidiu alături de mai marii regiunilor Europei, inclusiv cu comisarul de integrare al UE, Michele Barrnier), avem promisiunea de înfiinţare a unei Antene ARE la Alba Iulia, am câştigat includerea în programul EURODYSEE în faţa unor mari oraşe europene şi lucrăm la programele finanţate de UE cu ţări membre. Toate aceste activităţi reprezintă o recunoaştere a profesionalismului CJ pe care nimeni nu-l poate nega. Doar cei cu vederi depăşite mai cred că putem sta în izolare", a spus Augustin Presecan.
     El a adăugat că, alături de vicepreşedinţi şi 20 de consilieri judeţeni, a plecat în străinătate de câte ori a fost cazul pentru a reprezenta judeţul Alba. "Mergem să câştigăm programe, să ne impunem şi nu pentru turism cum se făcea până în 2000. Vom continua să promovăm politica externă a judeţului, indiferent de ce vor spune liberalii. Cât timp s-au aflat la conducerea CJ Alba au plecat şi ei în străinătate, dar nu i-am acuzat că fac excursii pe banii contribuabililor", a spus preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.