Prima pagină Ediția din: 27.11.2001
Știri
La Alba Iulia
Accident pe strada Clujului
     Duminică, 25 noiembrie, ora 16.30, pe strada Clujului din Alba Iulia s-a produs un accident rutier în urma căruia o femeie a fost grav rănită. Conducând autoturismul Daewoo, DJ 04 GRB, Ioan Marcel Mătiu (44 de ani, din Deva) nu o poate evita pe Elena Cerasela Lăcătuş (23 de ani, din Teiuş), care se angajase în traversarea străzii prin loc nemarcat, în fugă şi fără să se asigure. Femeia a suferit o fractură cu deplasare la humerus stâng, fiind transportată la Spitalul judeţean Alba. (N.T.)
Festivalul folcloric "Strugurele de aur" de la Jidvei la TVR
     Pentru cei care nu au avut posibilitatea de a fi prezenţi la Festivalul "Strugurele de aur" de la Jidvei, Televiziunea Română va difuza duminică, 2 decembrie, de la ora 9.30, pe programul doi un amplu reportaj de o oră şi jumătate. Veţi putea urmări un spectacol extraordinar de muzică populară românească susţinut de laureaţii festivalului dar şi de cei mai valoroşi interpreţi ai melosului popular: Ioan Bocşa, Nicolae Furdui Iancu, Reta Rus, Veta Biriş, Alina Pinca, Drăgan Muntean, Sergiu Cipariu, copiii minune Traian Stoiţă şi Ana Necşulescu, ansamblurile folclorice de la Orlat, Junii Sibiului, Doina Aiudului, Fetele de la Căpâlna şi alţii. Firma Jidvei vă urează vizionare plăcută! (G.C.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Iarna s-a instalat şi în judeţul Alba
Primele troiene, primele probleme!
La nivelul judeţului Alba nu sunt localităţi izolate sau drumuri blocate; *În schimb se circulă cu dificultate pe toate drumurile; *9 localităţi au rămas fără curent electric; *Trenurile venite din Moldova au avut întârzieri de 6 ore; *Au apărut primele fracturi determinate de polei şi gheaţă; *Cea mai mare zăpadă - în Munţii Sebeşului
     Comandamentul judeţean de iarnă, reunit ieri la sediul Prefecturii Alba, a făcut un bilanţ al efectelor produse de căderea primelor zăpezi mai consistente din acest an. Precizăm că la ora actuală la nivelul judeţului nostru nu există nici o localitate izolată, nu sunt drumuri naţionale sau judeţene blocate, dar peste tot se circulă în condiţii dificile. Starea drumurilor
     * Reprezentantul Secţiei de Drumuri Naţionale, Ovidiu Şerbu, a precizat în cadrul întâlnirii oficiale de ieri că în ultimele 48 de ore au existat probleme pe DN 1, în porţiunea Sebeş - Sibiu, unde s-au înregistrat blocaje temporare, de scurtă durată. Totuşi, există pericolul ca, din cauza viscolelor, aceste întreruperi să reapară, dar utilajele de deszăpezire sunt pe traseu pentru a interveni în orice moment.
     * Directorul Societăţii Judeţene de Drumuri, Dorin Farcaş, a declarat că de două zile s-a intervenit non-stop în special pe drumurile judeţene din Munţii Apuseni şi de pe Valea Sebeşului. Nu au fost semnalate cazuri de oprire a circulaţiei, dar în aceste zone se circulă cu dificultate.
     * În schimb, probleme au apărut în cazul drumurilor comunale şi forestiere, în special pe cele care leagă satele şi cătunele. Viceprimarul comunei Şugag a precizat că aceste căi de acces sunt blocate, urmând să se intervină cu buldozerul comunal. La rândul său, directorul Direcţiei Silvice, Ioan Paşca, a spus că tot din cauza lipsei utilajelor există posibilitatea ca drumurile forestiere să rămână blocate. La nivelul municipiului Alba Iulia, primarul Mircea Hava a lansat un apel prin care se cere respectarea legilor şi a hotărârilor de Consiliu local. Acestea prevăd obligaţiile cetăţenilor, asociaţiilor de locatari, societăţilor comerciale, instituţiilor de a asigura în permanenţă curăţirea de zăpadă şi gheaţă a trotuarelor şi rigolelor din jurul imobilelor, curţilor, incintelor etc. De asemenea, şoferii sunt atenţionaţi să nu mai parcheze autovehiculele pe carosabil pentru ca utilajele de deszăpezire şi curăţat să poată acţiona fără obturaţii. Acelaşi apel a fost lansat şi de ceilalţi primari de oraşe şi municipii din judeţ.
Transportul pe calea ferată
     A fost perturbat serios de ninsorile abundente căzute în ultima perioadă. Cele mai afectate au fost trenurile ce au sosit din Moldova, semnalându-se întârzieri de până la 6 ore. Astfel, Acceleratul 1837 Iaşi - Timişoara a întârziat 120 de minute, iar Acceleratul 1765, pe aceeaşi rută, a avut, la Alba Iulia, o întârziere de 350 de minute.
Furnizarea energiei electrice
     Conducerea Societăţii Electrica a precizat că, din cauza condiţiilor meteo, ieri dimineaţă, 9 localităţi din Munţii Sebeşului, zona Şugag, nu erau alimentate cu energie electrică. Localităţile în care s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică sunt: Purcăreţi, Mărgineni, Mugeşti, Câlnic, Văratec, Mărtinie, Arţi, Bârsana şi Vârtoape. Accesul utilajelor speciale şi al echipelor de intervenţie în zonele afectate se desfăşoară în condiţii foarte dificile din cauza stratului gros de zăpadă şi viscolelor. La ora închiderii ediţiei ziarului nostru, o parte din aceste localităţi au fost recuplate la alimentarea cu energie electrică, iar lucrările pentru remedierea incidentelor erau în plină desfăşurare. În cazul în care, însă, situaţia meteorologică se va înrăutăţi, în zonele montane este asigurată alimentarea cu combustibil pentru lămpi. Reţeaua de telecomunicaţii
     Nu sunt localităţi izolate din acest punct de vedere. Şeful Serviciului transmisiuni şi reţele ne-a informat că, deşi au fost doborâţi 10 stâlpi şi a fost afectat un grup electrogen pe Valea Sebeşului, convorbirile telefonice nu au fost întrerupte. Învăţământul
     Inspectorul şcolar general al ISJ Alba, Dorin Sandea, a declarat că nu au fost unităţi şcolare închise dar că, în funcţie de starea drumurilor, există posibilitatea luării acestei decizii. Totuşi, în zona Munţilor Apuseni, mulţi copii nu au fost trimişi la şcoală de părinţi, aceştia preferând să-i ştie acasă, neriscând eventuale tragedii.
     Zăpada şi poleiul au determinat apariţia primelor cazuri de fracturi, 4 persoane (3 copii şi un bătrân) au fost "pacienţii" Secţiei de Urgenţă a Spitalului Judeţean Alba. Din fericire, aceştia nu au necesitat internarea în spital.
     Ieri, la nivelul judeţului Alba se înregistrau următoarele grosimi ale stratului de zăpadă: * Oaşa - 55 cm; * Şugag - 35 cm; Roşia Montană - 25 cm; * Arieşeni - 24 cm; * Alba Iulia - 8 cm; * Blaj - 17 cm; * Sebeş - 7 cm; * Câmpeni - 14 cm; * Ocna Mureş - 18 cm; * Zlatna - 11 cm. Prognoza meteo pentru următoarele 24 de ore indică o răcire moderată a vremii dar, în următoarele zile, tendinţa este de încălzire.
     Tot de ieri, la sediul Prefecturii Alba a fost constituit Secretariatul tehnic permanent al Comandamentului Judeţean de apărare împotriva dezastrelor. Toate datele vor trebui să fie centralizate la nivelul acestui secretariat, care funcţionează non-stop. Numerele de telefon puse la dispoziţia instituţiilor şi cetăţenilor sunt: 812087 (pe timp de zi) şi 811179 (pe timp de noapte).
Dana MOTREANU, Răzvan JURCĂ, Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.