Curier județean
Rugăciunea de azi
      În mâinile milostivirii Tale celei mari, o, Dumnezeul meu, încredinţez sufletul şi trupul meu, simţirile şi graiurile mele, sfaturile şi gândurile mele, lucrurile şi toate cele trebuincioase ale trupului şi ale sufletului meu. Iar Tu, deci, binecuvântează-mă, miluieşte-mă şi mă izbăveşte de tot răul, ca petrecând viaţa fără de păcat, în toate zilele vieţii mele, să ajung la viaţa cea veşnică, cu Sfinţii Tăi, în Împărăţia Ta şi cu dânşii să te slăvesc în veci. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mare Mc. Iacob Persul; Cuv. Natanael; Sf. Onufrie
Catolic: Sf. Virgil

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri

La Alba Iulia
Reuniune a Alianţei Civice
Comunicat de presă
     Alianţa Civică, Filiala Alba, invită membrii şi simpatizanţii săi, în data de 27.11.2001, ora 17.00, la sediul PAEM Alba din strada Republicii 14, (lângă sediul ProTv), să participe la o întâlnire care îşi propune următoarele:
     * O analiză a stării actuale a filialei * Completarea Consiliului Director * Informarea membrilor AC cu privire la implicarea organizaţiei în "Iniţiativa civică pentru responsabilitatea actului politic" (promovarea şi susţinerea noului cod electoral - vot uninominal şi pe listă).
     În judeţul Alba, această iniţiativă se bucură de sprijinul şi implicarea directă a mai multor organizaţii reprezentând societatea civilă: Alianţa Civică Alba, în colaborare cu Cartel Alfa, Consiliul Naţional al Patronilor, Liga Studenţilor din Universitatea 1 Decembrie 1918, AFDP, Fundaţia PAEM, Astra Blaj, Tribuna Sebeş şi Albamont.
     Organizaţiile civice care doresc să se implice în această acţiune pot să apeleze la sediul Alianţei Civice Alba, tel. 813947, 096/464341. Alianţa Civică Alba, prin noua sa strategie, îşi propune să se implice în rezolvarea problemelor societăţii româneşti şi invită să i se alăture pe toţi cei care împărtăşesc principiile AC şi doresc democratizarea societăţii româneşti.
Comitetul Director, AC Filiala Alba
Unde false în telefonia mobilă din judeţ
La toate firmele de profil controlate de OJPC Alba s-au constatat abateri de la legislaţie
     Inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor au derulat în perioada 6-20 noiembrie a.c. o acţiune de verificare a respectării condiţiilor de comercializare şi asigurare a service-ului în garanţie la aparatele de telefonie mobilă. Au fost controlaţi 8 agenţi economici din judeţ, 7 din municipiul Alba Iulia şi unul din Aiud. Cu ocazia acestei acţiuni au fost verificate produse în valoare de 204 milioane de lei, constatându-se abateri la toate acestea. Produsele care au avut probleme au fost oprite temporar de la comercializare, aplicându-se amenzi contravenţionale în valoare totală de 5 milioane de lei. Potrivit datelor furnizate de şeful OJPC Alba, ing. Ioan Pleşa, verificările în domeniu vor continua, în prezent aşteptându-se de la Bucureşti modificări şi completări ale actelor normative în vigoare care vor aduce sancţiuni mult mai aspre. În cursul verificărilor recente, inspectorii au constatat că la Alba Iulia se comercializau telefoane mobile Ericson R 310 S fără certificat de garanţie. În cazul în care aceste documente existau, erau incomplete, lipsind elementele de identificare a produsului comercializat (tip, serie, acumulator). De asemenea, nu era menţionată denumirea şi adresa unităţii care asigură service-ul în garanţie. În multe situaţii certificatele de garanţie nu erau semnate şi ştampilate de vânzător; în unele cazuri se acordau termene de garanţie mai mici decât cele prevăzute de HG 394/1995. Mărcile de telefoane mobile verificate au fost: Ericson, Motorola, Siemens, Nokia, Alcatel, Samsung, Philips, Mitsubishi. Deficienţele constatate evidenţiază că agenţii economici din judeţ nu respectă prevederile HG 394/1995, modificată prin HG 792/1997 cu privire la modul de acordare a garanţiei la această categorie de produse (telefoane mobile). Astfel, sunt afectate interesele consumatorilor şi apare neîncrederea acestora cu privire la produsele achiziţionate. În ceea ce priveşte activitatea de service pentru perioada de garanţie a produselor, în judeţul Alba nu a fost identificată nici o unitate de service în funcţiune, agenţii economici verificaţi având încheiate contracte cu unităţi din afara judeţului, mai puţin accesibile cetăţenilor din Alba. În următoarea perioadă, acţiunile OJPC Alba de supraveghere şi control a agenţilor economici care comercializează aparate de telefonie mobilă vor continua.
Răzvan JURCĂ, Adriana DURIGĂ
Gânduri la inaugurarea Biroului de proiectare Străjan
Continuitatea unei mari tradiţii arhitecturale
     Municipiul Alba Iulia a fost, de vreo 2000 de ani încoace, o cetate şi totodată o aşezare civilă înfloritoare, chiar sclipitoare în multe domenii de activitate. Unul dintre acestea a fost, fără îndoială, cel al construcţiilor, al arhitecturii în special. Alba Iulia a fost cel mai dezvoltat şi puternic municipiu al Daciei străbune şi totodată un centru militar de prim rang, impunător prin castrul roman construit din piatră albă. Măreţ şi trainic, oraşul a strălucit şi în evul mediu, când a fost capitala voievodatului şi principatului, centru mitropolitan şi episcopal şi cea mai importantă aşezare cu palate, biserici şi clădiri impunătoare. Oraşul a devenit celebru mai ales prin Cetatea construită între 1715-1739 după planurile arhitectului italian Giovanni Visconti Morando. Cetatea de la Alba Iulia este, de altfel, o capodoperă a sistemului de tip Vauban din Europa.
     Pe temelia unor asemenea tradiţii şi monumente de arhitectură era firesc ca puterea de creaţie şi muncă, forţa şi ingeniozitatea oamenilor să-şi găsească noii şi străluciţii continuatori. Unul dintre aceştia este fără îndoială şi domnul arhitect Ioan Străjan, care şi-a inaugurat sâmbătă, la Alba Iulia, noul birou de proiectare. Birou este un fel de a spune pentru că domnul arhitect a construit tot un fel de cetate, adică o clădire unică, conectată însă la noutăţile vremurilor, care leagă trecutul de prezent şi acesta cu viitorul. Clădirea este unicat în primul rând pentru faptul că este prima construcţie civilă pe structură integral metalică realizată în Alba Iulia, în judeţ şi probabil în ţară. Clădirea este apoi unicat şi prin faptul că a fost ridicată din piatră albă adusă din cariera romană de la Ighiu. Tot ca un simbol al continuităţii, clădirea este înconjurată de un şanţ cu apă, intrarea făcându-se pe un pod suspendat, totul amintind de tradiţia istorică a Cetăţii. În interiorul biroului te întâmpină o adevărată expoziţie cu obiecte şi materiale de construcţie romane, originale, din secolele II-III. A fost realizată şi o infrastructură tot din materiale romane originale (cărămizi, ţigle, mozaicuri, olane, apeducte etc.) În fine, biroul este dotat tehnic cu aparatură şi birotică de excepţie, la nivelul ultimei generaţii, ca să nu mai vorbim de ambientul exotic creat (un lac inedit cu peşti şi plantaţie de bambus). Un birou, un atelier de proiectare monumental, cum numai mintea şi mâna arhitectului Ioan Străjan puteau să îl facă. De fapt, toate clădirile proiectate şi executate în Alba Iulia, în judeţ ori în ţară sunt şi monumente de arhitectură, fie că este vorba de sediile băncilor sau de construcţiile industriale de pe platforma MD Frati din Sebeş sau de sutele de vile răspândite prin aşezările Albei.
     Alba Iulia se poate mândri deci cu o tradiţie şi o continuitate neîntrerupte pe planul creaţiei arhitecturale, începând de la daci şi romani, dar şi de la marii ctitori de biserici, palate şi cetăţi ce au adus măreţie şi glorie municipiului Alba Iulia. Iar unul din lianţii şi verigile acestei continuităţi este şi Biroul de proiectare Străjan, după numele ctitorului său, Ioan Străjan şi al fratelui lui care i-a stat mereu alături. Felicitări!
Gheorghe CIUL
În opinia PSD Alba
Presa locală reflectă nepărtinitor activitatea partidelor politice
Comunicat de presă
     Referitor la unele articole apărute recent în presa locală, PSD Alba face următoare precizări:
     PSD nu acaparează într-o "manieră exclusivistă" presa. Această realitate poate fi uşor remarcată prin multitudinea subiectelor tratate de mass-media şi pluralitatea opiniilor apărute în presă. Opinii, care nu de puţine ori s-au dovedit a fi critice la adresa partidului de guvernământ. Libertatea de opinie şi dreptul la exprimare funcţionează perfect în societatea noastră, PSD promovând şi apărând aceste drepturi fundamentale ale cetăţeanului. Precizăm că PSD nu a impus niciodată vreunei publicaţii locale idei sau orientări politice, pentru a reflecta în mod expres realizările obţinute în plan local sau central de partidul de guvernământ.
     Faptul că în topul ştirilor publicate în presa locală tronează personalitatea prefectului judeţului Alba, Ioan Rus, liderul local al PSD şi respectiv partidul pe care îl conduce confirmă încă o dată că prestaţia reprezentanţilor partidului de guvernământ este percepută la nivel local ca pozitivă.
     Afirmaţiile liderilor liberali, potrivit cărora apariţiile reprezentanţilor PSD în mass-media sunt invers proporţionale cu rezultate obţinute de când sunt la guvernare sunt infirmate de realităţile concrete: scăderea ratei şomajului, atragerea de investitori străini, crearea de noi locuri de muncă, creşterea exportului, accelerarea ritmului de punere în posesie etc.
     Iritarea evidentă a liderilor liberali, că celelalte partide nu sunt mediatizate la nivelul PSD, demonstrează că ideile politice şi programele proprii promovate de către aceştia nu mai conving reprezentanţii mass-media şi nici societatea. (Biroul de presă al PSD Alba)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.